Šta je novo?

Zeleni venac

izvol'te

ae94b96a-8d1a-4669-87f5-1f15027ccd70.png

ме треба ниједан други аргумент зашто би требало тренутну плочу срушити, чим се измести аутобуски терминус.

Nema potrebe da se izmešta okretnica. Niti bi to išta rešilo. Štaviše, samo bi donelo nove probleme.

Ne znam koliko puta na ovom forumu mora da se crta i objašnjava da nije okretnica ta koja sprečava Zeleni venac da bude human, pristojan i privlačan za boravak. Zapravo, on nikad neće biti primamljivo mesto za boravak. Iz brojnih razloga, od kojih se većina ne mogu više popraviti.

Ovaj režim propaliteta je već dovoljno osakatio ovaj grad. Ne dajte im nove ideje.

Poslednja izmena:
Nema potrebe da se izmešta okretnica. Niti bi to išta rešilo. Štaviše, samo bi donelo nove probleme.

Ne znam koliko puta na ovom forumu mora da se crta i objašnjava da nije okretnica ta koja sprečava Zeleni venac da bude human, pristojan i privlačan za boravak. Zapravo, on nikad neće biti primamljivo mesto za boravak. Iz brojnih razloga, od kojih se većina ne mogu više popraviti.

Ovaj režim propaliteta je već dovoljno osakatio ovaj grad. Ne dajte im nove ideje.
Meни лично је просто дакело лепше

Ово
ae94b96a-8d1a-4669-87f5-1f15027ccd70-png.254764

Него ова плоча у некаквој иделној варијанти.

zelenivenac-jpg.252831

а да не причамо о овоме што данас имамо

img_7555-jpg.252811

Ali ništa od toga nema veze sa okretnicom. Odnosno i na ovoj staroj slici (skroz gornjoj) koja ti se sviđa postoje okretnica i autobusi na njoj.

Pritom ta slika je dorađena uz AI. Pa izgleda lepše nego original. I sam raspored na njoj izgleda lepše i jednostavno jer je od pre 60 godina, kad je mogao da bude takav raspored i režim saobraćaja.

Pisao sam više puta na ovoj temi šta fali Zelenom vencu, i zašto okretnica nije ta koja ga sprečava da bude lepši. Deset autobusa na kolovozu ne menja ništa. Deset autobusa ne menja celih XY hektara tog kraja, od Albanije do Karađorđeve, i od Brankove do hotela Prag, koji izgledaju i funkcionišu jako nehumano, odbojno i neugledno. Nisu autobusi krivi za propali trotoar, propale stepenice, divlje kioske, idiotsku ploču, golublje brloge i fleke, neugledne podzemne prolaze, divlje prodavce, klošare, buku i gužvu u Brankovoj, parking-pijacu ka Lominoj, za aljkavost unutar same pijace... Okej, isterajte autobuse ako vam toliko smetaju. Ali to neće rešiti preostalih 29 problema i ogavnosti tog celog dela grada.

Objasnio sam isto to i na primeru BDPa, i platoa ispred njega i okretnice oko samog krsta. Ljudi se pre par godina ustremili na okretnicu 83ke u vidu 30 metara kolovoza oko trouglastog parka, a ne smeta im brlog i anarhija koji okružuju pozorište i ulaz u njega. Jer ne umeju da identifikuju suštinu problema, nego se odma fiksiraju na autobus i okretnicu.

Poslednja izmena:
Ploča je deo šire celine, ove stare fotografije su pre vremena probijanja Teraijskog tunela, pre zatvaranja kraka ka Sremskoj i pre podzemnog prolaza.
Ulica Zeleni venac je pratila blagi pad terena prema pijaci u prema terazijskoj padini.

90082489_10158406404308296_8072256643305308160_n.jpg

Pločom i prolazom je uređeno više komunikacijskih situacija.
Na žalost, kasnije su nikli kiosci, a potom i današnja sklepotina.

Mesto je stvoreno za vidikovac.
U nekom drugom univerzumu, sve one stare prizemene i jednostpratne zgrade koje potiču od pre Prvog svetskog rata bi bile sačuvane i rekonstuisane, na celom prostoru od bivše Zlatne morune, niz Jug Bogdanovu, u Gavrila Principa itd... ali mi ne živimo u takvom univerzumu.

Ploča je deo šire celine, ove stare fotografije su pre vremena probijanja Teraijskog tunela, pre zatvaranja kraka ka Sremskoj i pre podzemnog prolaza.
Ulica Zeleni venac je pratila blagi pad terena prema pijaci u prema terazijskoj padini.

Pogledajte prilog 255104

Pločom i prolazom je uređeno više komunikacijskih situacija.
Na žalost, kasnije su nikli kiosci, a potom i današnja sklepotina.

Mesto je stvoreno za vidikovac.
U nekom drugom univerzumu, sve one stare prizemene i jednostpratne zgrade koje potiču od pre Prvog svetskog rata bi bile sačuvane i rekonstuisane, na celom prostoru od bivše Zlatne morune, niz Jug Bogdanovu, u Gavrila Principa itd... ali mi ne živimo u takvom univerzumu.
Ne mogu da se složim sa "sve", ima tu udžerica bez apsolutno ikakve umetničke/arhitektonske/urbanističke vrednosti.
Štaviše, većina ih je takva, ima svega nekoliko zgrada vrednih čuvanja i verovatno nijedna nije prizemni objekat.

Није лоше, мада бих ја плочу полупао и ту направио степенице целом ширином, а веће надстрешнице над самим стајалиштима. Реално, нико нормалан никад није чекао превоз испод плоче, већ испод надстрешница на стајалиштима.

Ovaj cosak place za kulom. Trazio sam rpostor slicne geografije u svetu a estetskih potencijalnih kvaliteta i nisam nasao. Sinoc mi naisao neki klip iz njujorka na yt i gledam i razmisljam sta je to sto ljude privlaci tamo, shvatih da je to upravo taj miks svega koji nigde u svetu ne postoji na taj nacin osim mozda ovde u beogradu, a. Da je ispao slucajno kvalitetno. Tako da ja bih gradio kule po centru i to puno kula gde god moze, jer beograd po meni i ima taj smek da mu to lezi za razliku od starih gradova poput praga.

Ovaj cosak place za kulom. Trazio sam rpostor slicne geografije u svetu a estetskih potencijalnih kvaliteta i nisam nasao. Sinoc mi naisao neki klip iz njujorka na yt i gledam i razmisljam sta je to sto ljude privlaci tamo, shvatih da je to upravo taj miks svega koji nigde u svetu ne postoji na taj nacin osim mozda ovde u beogradu, a. Da je ispao slucajno kvalitetno. Tako da ja bih gradio kule po centru i to puno kula gde god moze, jer beograd po meni i ima taj smek da mu to lezi za razliku od starih gradova poput praga.
Realno, ne mogu da zamislim Beograd bez Beograđanke. Ne treba ni preterivati, ali ponegde baciti ovako kao na AI ilustraciji, nije loše.

I sta dobijamo tim konkretno cvetni trg broj 2
Не баш, пошто је Цветни трг степениште у мртав угао, а овде би степениште било комуникација два станична платоа, само без беспотребних мртвих углова и буџака за скупљање смећа, голубова и скитница.

Kule su za Novi Beograd, da budu u centru amfiteatra koji formiraju Sava i brda na njenoj desnoj obali. Najmanje im je mesto upravo u centru i starom delu grada.

I kod ovakvih stvari treba konsultovati ljude, i to upravo one koji žive u ovom gradu, a ne AI.

Ово би било феноменално а и могло би мотивисати властодршце да нешто учине због финансијских интереса.

Али да ли можеш само дс замислиш плач за душом Београда коју чине смрдљиви распали киосци и урбанистички неред…

Evo i dnevne varijante

Generated Image October 16, 2025 - 11_46AM.png

Generated Image October 16, 2025 - 11_38AM (1).png

msm ovo je vizija sa atmosferom i lepo je ispala, ispala bi jos mnogo lepse kad bi se dale konkretnije vizije za zgradu i za plato. Ima tu puuuno potencijala. Ali ne bi se zalio ni kad bi se samo sredilo da bude ovako kao na slici. Daj sta das.

I evo jos jedne vizije mada mi nije bila to zamisao ali na kraju kao vizija ima neki dobar vajb. Nema veze mastamo malo:

Generated Image October 16, 2025 - 11_56AM.png

Generated Image October 16, 2025 - 11_57AM (1).png

Prilozi

• Generated Image October 16, 2025 - 11_57AM (1).png
    Generated Image October 16, 2025 - 11_57AM (1).png
    2 MB · Pregleda: 41
Poslednja izmena:
Савршено, вуче на Мис Ван Дер Рое😉.
Али и ско би се се одлучили да тако нешто граде, одлучили би се у овом тррнутку муљажом за инфериорно решење.

Poslednja izmena:
Plače mi se od tih prostora idealnih za kulčine i prostora koji se uspešno pretvaraju u prostore gde ljudi ne bi kročili jer nemaju više nikakvu potrebu za time.​

Vrh