Može da se razume odbojnost ljudi i javnosti prema podzemnim prolazima jer čak i u normalnim zemljama često jesu neugledni. A kod nas i neugledni i često sa neispravnim ili nepostojećim liftovima i esklatorima. Mislim ja ne smatram da su podzemni prolazi sami po sebi neko poniženje i nedostojanstvo za pešake. ALI isto tako znam gde živim i znam da će oni ovde često biti zapostavljeni ili i u najmanju ruku ne baš lepi za boravak.
Problem kod Zelenog venca je što imamo par pravaca koji se nikad neće menjati. Protok ka i od od mosta; ka i od tunela; okretnica će najvrv uvek biti tu; Prizrenska će uvek imati neki saobraćaj. Dakle ti pravci i te saobraćajnice su konstante, one se neće nikad ili skoro nikad menjati.
Pored njih, druga stvar koja ne može da se promeni jeste širina ulica u Brankovoj, na uglu sa Narodnog fronta i ispred ulaza u Terazijski tunel.
I onda imamo situaciju da saobraćaj na relaciji istok-zapad ne može da se ukida i menja, a paralelno sa njim ne može da se obezbedi više prostora za pešake na površini u tim kanjonima oko ZV. Čak i ako bi se Brankova suzila za jednu traku, opet ispred ulaza u tunel ne bi bilo mesta i mogućnosti za pešačke prelaze.
E tu dobro dođu podzemni prolazi da obezbede direktnu vezu odavde levo do okretnice i pijace.
Bilo bi lepše da ovde do desne strane i do okretnice vodi pasarela. Ali vidi se da nema uslova za to. Tako da obrni okreni, moraju da budu podzemi prolazi.
Jedino je bezveze što kad su pravili prolaze tj. ulaze i izlaze, što nisu napravili i poneki eskalator. E to je po meni najveći promašaj i sramota, veći čak i od ružnoće samog skvera Zeleni venac.
Dokle god postoje tunel i most, ja ne vidim način da se tokovi pešaka i vozila uspešno obavljaju i seku tu oko Prizrenske, a da to ne bude putem podzemnih prolaza.