Za Kosutnjak se vec par godina prica da ce se krenuti u sredjivanje, barem onog dela kod Republickog zavoda za sport. Navodno je proletos raspisan tender za sredjivanje trim staze, kao i fudbalskog terena. Jos jedan teren je krenuo da se sredjuje (tamo kod Privilage teniskog kluba), ali je stalo. Ne znam zasto.
Moje je misljenje da Kosutnjak ne treba previse dirati, samo raditi na ciscenju i sitnicama. To mora da ostane suma Kosutnjak, a ne gradski park.
Inace, za te sitnice ne bi trebalo mnogo para (posto je to uvek problem). Dovoljno je obnoviti kante za djubre, koje uopste nisu lose (one duboke zelene), samo sto su dotrajale i unistene. Treba obnoviti gaziba, klupice, a to nije bas neka investicija. Odmah zatim krenuti u medijsku kampanju, postaviti pogodne table da se ne baca djubre, raditi na TV (Stb pre svega), i ostalim medijima i poslati bar jednu potrolu komunalne, da bar vikendom i danima kada ima dosta ljudi seta i naplacuje kazne.
Znam da ce sad mnogi reci: ma ne ne vredi, nema kucnog vaspitanja, kulture, nakupilo se svega i svacega, st*** smo, bla, bla... Sve to stoji, ali se mora odnekle poceti ili da kukamo narednih jos 100 god.
Dakle, prvo kante, natpisi, medjska kampanja i tvrdim da bi se umnogome smanjila kolicina djubreta i izgledalo bi znatno bolje. A za one koji nece, tu je komunalna. Doduse slazem se da treba povecati kazne, ali nema veze, neka se naplacaju i ovolike, pa se vec razmisliti pre nego sto ostave flasu ili cak sut. Da ne cekamo sad Skupstinu i ta sr...
Sve u svemu ne mnogo para, samo akcije. Na prolece Opstina, Grad... bi mogli da organizuju par velikih akcija ciscenja zajedno sa JKP "Gradska cistoca" i JP "Srbijasume", da im pomognemo. Ima toliko tih ko bi mogao doci: skole (ima bar 4 srednje u blizini), fakulteti (u blizini su: DIF, Sumarski, Fakulet za primenjenu ekologiju, znaci sve fakulteti, na neki nacin vezani za ekologiju), zatim sportisti (Rep. zavod za sport odmah tu) planinari, ekoloske organizacije, izvidjaci, orijentirci, izletnici... To bi znacilo ne samo u direktnom radu vec medijski, edukativno (da snimi stb, naravno)... Jednostavno stvoriti atmosferu, da je blam prljati, baciti, unisiti... a sasvim OK nesto pokupiti, ocistiti...
Kazem, ne treba puno para, samo malo volje...
Utopija? Ja mislim da ne.