Ovim putem želim da sa Vama postojećim komšijama i potencijalnim budućim komšijama podelim svoje utiske o kompleksu „Zelena Avenija“. Kao i o samom (ne)kvalitetu života u istom.
Pri samom odabiru svog novog stambenog prostora sam se rukovodio sa nekoliko stvari, lokacija, zatim mikro lokacija, investitor, kao i kvalitet gradnje. Zbog toga ću Vam tim redom i izneti svoje utiske o kvalitetu života u samom kompleksu.
Mikro lokacija
Što se same lokacije tiče, tu nemam puno toga za reći a da već nije svima dobro poznato, Zemun! Te ću izneti svoje utiske o mikro lokaciji. Naime, ZA se trenutno zaista nalazi u mirom kraju Zemuna. Jako blizu većih saobraćajnica, kojima se brzo stiže gde god da ste naumili. Blizu škola, vrtića, administrativnih centara (SUP, opština, poreska), blizu zemunskog parka, Dunava, itd.. To su sve one stvari zbog kojih sam ja i izabrao baš ovaj kompleks (kada je mikro lokacija u pitanju). Još kada se na sve ovo doda zelenilo i dečija igrališta u samom kompleksu koja su obećana, pa to je pun pogodak.
E sada, kada je reč o samom kompleksu, kao glavnom delu mikro lokacije. Stvari nisu baš onakve kakvim su mi bile predstavljane da će biti, prilikom kupovine stana. Ili u najmanju ruku, nisu onakve kakve sam ja razumeo da će biti. Zelenila na žalost u okviru samog kompleksa ima u tragovima, taman dovoljno da neko zlonameran ne može reći da ga nema uopšte. Da li je to rezultat pojačane tražnje za parking mestima koja su zauzela zelenu površinu ili pogrešan proračun prilikom izrade projekta ili nešto sasvim treće, zaista ne znam. Tako da, po mom mišljenju „Zelena Avenija“, apsolutno ne opravdava svoj naziv, i dodaću na žalost.
Igralište za decu, OK, i ono postoji. Pri tom treba uzeti u obzir da u samom kompleksu postoji više od 230 stanova. Da su stanari kompleksa uglavnom mladi ljudi, i da hvala Bogu ima i puno dece, potencijalnih korisnika tog igrališta. E sada, ne mogu da govorim o dimenzijama samog igrališta jer ga nisam merio ali da bi Vi koji ovo čitate stekli sliku, mogu reći da kada se na igralištu nalazi više od osmoro dece, i isto toliko roditelja igralište postaje pretesno. Te iz tog razloga veći deo roditelja izbegava ovo igralište i svoje mališane vodi na druga mesta. Kada se uz to dodaju i oštre ivice noćnih svetala (koje su taman u visini glava male dece), grubih ivičnjaka, oštrih ivica na klupama, boravak roditelja i dece na ovom igralištu više liči na trening profesionalnih sportista nego period relaksacije. Ovo kažem jer roditelji bukvalno u svakom trenutku moraju biti spremni da reaguju, kako se mališani ne bi povredili. Sreća je, što u kompleksu žive zaista pristojni i brižni ljudi, te svi pazimo svu decu.
Ulice oko kompleksa su sjajne, ako posedujete leteći automobil. Ostale su iste, kao i pre izgradnje kompleksa i još nekih zgrada u okruženju. Samo naselje je pre izgradnje ovog kompleksa i još nekoliko zgrada u bliskom okruženju bilo naselje koje su sačinjavale samo kuće, kao objekti za stanovanje. Te su i postojeće ulice bile sasvim OK za nesmetano održavanje saobraćaja. Sa izgradnjom novih stambenih jedinica koje postoje kao i novih koje se grade, prilično sam siguran da će biti ogromna gužva u naselju, što od vozila u kretanju, što od vozila koju su parkirana na trotoarima. Sve ovo se moglo izbeći da je projektovano proširenje okolnih ulica, jer se broj stanara umnogostručio.
Ili makar da se iz kompleksa ZA može direktno izaći na ulicu Tošin bunar, kako je bilo i zamišljeno. Formiranje ovog izlaza je odlagano do završetka kompleksa, prema rečima investitora. Na žalost, taj izlaz nije formiran, iako je kompleks odavno završen, a kako vidim neće ni biti formiran. Jer da je neko to hteo, do sada je to mogao da završi mnogo puta. Nama je ostalo da se sa puno strpljenja i vozačkog umeća mimoilazimo po uskim ulicama u naselju.
Kada na sve ovo dodamo i to da će se kako čujem tek graditi nove zgrade u bliskom okruženju kompleksa, mogu slobodno reći da razmisljam o tome ili da promenim mesto življenja ili da se nadam da će leteći automobili što pre zaživeti po pristuačnim cenama.
Investitor i kvalitet gradnje
Ova dva su mi neodvojiva, jer ipak, odgovornost za kvalitet radova i jeste investitorova. Mogu reći da su rokovi izgradnje maksimalno ispoštovani. Tako da je na početku sve delovalo kako treba. Međutim, rok koji je probijen, a problem i dalje nije rešen jeste uknjižba. Iako su neki stanovi useljeni još pre više od dve godine, mi još nismo uknjiženi. Prvo je bilo prolongiranja za par meseci, dok se ne završi državna administracija. Pa je onda produženo do završetka celog kompleksa jer je po rečima investitora nemoguće uknjižiti jednu zgradu već ceo kompleks. Ovo bi i imalo smisla da mi nismo stanove kupovali sa građevinskom dozvolom za svaku zgradu pojedinačno, a ne za ceo kompleks. Te ne vidim razlog zašto smo morali da čekamo. Ali, avaj, kada smo sačekali sve, sačekali smo i završetak kompleksa. Svih pet lamela je useljeno, a uknjižba se već nekoliko puta odbija.
Želim da grešim, ali sada mi se čini da je svo ono odlaganje bilo samo kupovina vremena. I da niko ne zna šta se iza brega valja. Mislim i da ne moram da vam pišem o eventualnim posledicama ukoliko se ne dobije upotrebna dozvola i završi proces uknjižbe.
Kvalitet same gradnje. Vrlo diskutabilan, ovo kažem jer konkretno u mom stanu nije bilo većih problema. Bar nije bilo problema koji nisu otklonjenu u jako kratkom roku, osim parketa koji po meni zaista nije prve klase. Kakvim su ga reklamirali pri prodaji, naime, vrlo brzo se vide ulubljenja od laganih dečijih igračaka, stolica itd.. Moram priznati da ovo nisam ni reklamirao, jer čak i da investitor prihvati reklamaciju, sigurno ne bih menjao parket u celom stanu. Prihvatio sam to po sistemu „j*** ga“!
Sa druge strane, zaista često srećem komšije koje se žale na kvalitet stolarije, parketa, sanitarija. Ako uzmem u obzir da su to sve mladi, obrazovani i po meni jako pristojni ljudi, nemam razloga da im ne verujem. A da ne pričam o komšijama u potkrovlju kojima posle svake kiše bude problema u stanu.
Ovo nije sve, ni sve pozitivno, ni sve negativno! Ovo je ono što meni konkretno smeta i prija. Da li je to previše ili premalo, procenite sami. Sve u svemu, mogu reći da je meni konkretno, trenutno zadovoljstvo živeti u ZA, i to pre svega zbog sjajnih komšija! Kao što rekoh na početku, zbog nedostatka zelenila, po meni se ovaj kompleks ne može zvati „Zelena avenija“, ali zbog ljudi koji žive u njemu može se zvati kompleks „Sjajnih komšija“!