Šta je novo?

Zatvara se knjižara "Plato"

relja

Professional
Učlanjen(a)
13.12.2006.
Poruke
16.534
Pohvaljen
17.661
http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=93591

Vesti :: Beograd
Zatvara se kultna knjižara "Plato" »
08. Oktobar. 2013 | 17:18, Izvor : Studio B, Komentari: 0 komentari

Knjižara "Plato" na Akademskom platou, kultno mesto za ljubitelje knjige i muzike poslednjih 25 godina, zatvara se zbog nagomilanih dugova za kiriju.

Predstavnica izdavačke kuće "Plato Books" Nataša Anđelković rekla je Tanjugu da Filozofski fakultet nije želeo da produži ugovor sa "Platoom" i da je zbog dugovanja za kiriju blokirao njihov račun pre nekoliko meseci.

"Filozofski fakultet je odlučio da postupi tržišno. Postojao je određeni zaostatak u plaćanju kirije. Oni nisu imali sluha, ni osećaj za saradnju koja je trajala 25 godina. Nisu hteli da čekaju oporavak. Inicirali su blokiranje računa pre nekoliko meseci, što je dovelo do još većeg kolapsa i otežanog poslovanja. To je rezultiralo zatvaranjem knjižare", objasnila je ona.

U saopštenju uprave Filozofskog fakulteta navedeno je da Savet Filozofskog fakulteta u Beogradu u julu ove godine odlučio da, posle mnogo godina saradnje, ne produži istekli ugovor sa preduzećem "Plato Books" s obzirom na potrebe novih studijskih programa na fakultetu, jer će "taj prostor biti iskorišćen za redovnu nastavu i druge akademske aktivnosti".

"S preduzećem "Plato Books" dogovorena je dinamika iseljenja, a Filozofski fakultet će nastojati da pitanje isplate postojećeg duga reši dogovornim putem", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu fakulteta.

Reditelj Mladomir Puriša Đorđević, čiju je zbirku priča "Osam kila sreće" štampao "Plato books", kaže da "sve ono što se zatvara ima negativnu konotaciju, bilo da se radi o šusterskoj radnji, o jednoj pekari, a pogotovo ako je u pitanju knjižara koja je četvrt veka bila otvorena knjiga za sve nas, gde smo mogli da pronađemo bogatstva ne samo u romanima, nego i u stručnoj literaturi".

"Ja sam tamo za sebe otkrio Miloša Đurića i njegova razmišljanja u velikoj knjizi o antici u Grčkoj, ljudima koji su tamo živeli i pesnicima i filozofima koji su ostavili veliki trag", rekao je Tanjugu Đorđević.

"Ovu knjižaru ćemo pominjati možda i više nego što i zaslužuje iz prostog razloga što će nam faliti ne samo knjižara, nego i mesto na kome se nalazila, gde nismo morali samo da kupujemo knjige, nego i da uživamo u njima", dodao je Đorđević.

"Plato books" će, prema rečima Anđelkovićeve, nastaviti sa izdavaštvom, a ostaje i knjižara u Knez Mihailovoj ulici.

"Plato books" je iznikao iz te knjižare na platou. Knjižara je stvorila plato kao instituciju i centar Beograda, kao kulturni centar. Tužno je za našu kulturu nemati takvu knjižaru, građani su navikli na nju. Ona je bila više nego knjižara", naglasila je Anđelković.

Ona je napomenula i da je "Plato books" štampao udžbenike svih profesora Filozofskog fakulteta što "nije tržišno bilo potpuno isplativo" i da je za 25 godina "Plato" uložio u Filozofski fakultet više od 10 miliona evra.

"Plato će postojati, ali te knjižare neće biti. Sada moramo da stanemo na noge, možda ćemo u nekom trenutku razmišljati o novoj knjižari", rekla je Anđelković.


Ništa ne traje večno, ali mi je žao - nestaje jedan od repera na mapi Beograda.
Sam plato ispred Filozofskog mi je od '97 uvek izgledao neobično kada je prazan, sada će mi izgledati još praznije.
 
ма колико год волео Плато књижаре (то је прва књижара у коју сам ушао као клинац), мислим да су се мало финансијски префорсирали. држе две књижаре на ударним локацијама где су велике кирије, а имају мали промет (а поготово још од како су се Делфи и Вулкан раширили по граду)
 
Dvije knjizare su samo slicnog imena a razlicita pravna lica ,nije da nece faliti, ali odavno ne citamo kao nekad .
 
Nema to veze s preforsiravanjem, vlasnik Platoa je jedna obična bitanga (mada po stilu poslovanja, nažalost, ne tako retka u Srbiji). Pošto mi je formalno obrazovanje vezano za književnost (pa, shodno tome, i blisko izdavaštvu), o ovom čoveku sam mogao iz prilično pouzdanih izvora još od devedestih godina da čujem mnogo toga ružnog (a i sam sam se jednom prigodom blago opekao): nije plaćao svoje saradnike ili im je s velikim zakašnjenjem isplaćivao manje honorare, bahato se odnosio prema mnogima, lagao, krao autorska prava... Ma, milina jedna, pravi primerak tranzicione poslovnosti (da ne kažem srpske, jer je ima u mnogim zemljama unaokolo).

Koliko god mi bilo žao svaki put kad neka knjižara ustukne pred butikom, kladionicom ili kakvom drugom trange-frangijom, u ovom slučaju teško da ću suzu da pustim. Kao i u slučaju IPS-a/Mamuta, u pitanju je talog koji je na talasu nesrećnih vremena isplivao na površinu.
 
Ja bih samo dodao da su sve te firme imale dugu tradiciju pa su za to vreme mogle da se izbore za tržište. Ako ima novih knjižara koje odlično posluju to samo znači da ova nije imala kvalitetan menadžment.
 
Vrh