Šta je novo?

Zaštita kulturnog nasleđa Beograda

• Začetnik teme Садко
  • Datum pokretanja
Izvinjam se unapred što moram da navedem ovaj grad kao sledeći primer. Možda je neprijatno ali sam danas na netu video Mariupolj 2022 i danas. Znaci ladno su Rusi vratili svaku staru predratnu zgradu sa ukrasnim elementima. Neverovatno.

Znaci u svakoj zemlji je to moguće.
Samo kod nas je to debelo natezanja.
Maltene smak sveta kada se uopšte razmišlja o tome. Naprotiv mi smo još majstori da rusimo naše predratne zgrade.

Krunska 61 kuca poznata kao Berliner je potpuno srusena...samo fasada je ostala. Nikom nista, ni drustvo za ulepšavanje vračara se nije oglasilo....
Pogledajte prilog 229202
1000047760.jpg

Ovo je zaista izvanredna ideja iz više razloga, a pre svega me je podsetila me na jednu staru emisiju o Dorćolu u kojoj je A. Berček razgovarao sa pokojnim arhitektom Bogdanom Bogdanovićem. U tom prilogu njih dvojica se penju na osmatračnicu Kapetan Mišinog zdanja, dok Bogdanović evocira uspomene iz detinjstva, prisećajući se vremena kada se sa beogradskog grebena moglo videti obe reke. Govorio je kako je tada imao utisak da Beograd leži na ostrvu. Danas, iskreno, nisam siguran da uopšte postoji ijedna zgrada sa koje bi se takav pogled mogao ponoviti.

Ово и јесте легитимни пројекат за градски кућу, већницу града Београда. И била би изграђена да није дошао рат. А онда су ( мислим да су темељи већ били изграђени) после рата насадили ово што данас стоји.

Ово и јесте легитимни пројекат за градски кућу, већницу града Београда. И била би изграђена да није дошао рат. А онда су ( мислим да су темељи већ били изграђени) после рата насадили ово што данас стоји.
Nisam potpuno siguran u pogledu temelja, budući da sam tek nedavno pronašao podatak da je prvobitni plan predviđao nivelisanje parka i formiranje trga, čime bi ulica Braće Jugovića bila podignuta na nivo Vasine

Vrh