[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=883038#p883038:skdtqc4i je napisao(la):
Bender Rodriguez » 24 Sep 2021 10:37 am[/url]":skdtqc4i]Interesantno kako neki ljudi koji su prvi strasno podržali izgradnju
ogavnog kontejnera sa nadogradnjom usred Dorćola, se sada zgražavaju kada bi neko drugi da gradi kutiju cipela u drugom starinskom delu grada.
Pokušavam da skontam kako su ove dve stvari povezane, i evo razmišljam, češkam glavu, gledam se u ogledalo, umivam se hladnom vodom i zurim u jednu tačku na zidu, ali ne ide mi nikako!
Jedini zaključci do kojih sam došao su sledeći:
- Moj prethodni post o rušenju hotela "Dom" imao je gnevni ton pre svega zbog izigravanja procedura i gaženja zakona. Dakle, bestidno je da gradska vlast objavi oglas o javnom uvidu deset dana ranije (kako bi se zaboravilo), pa kad javni uvid počne ne okači dokumentaciju na sajt, već to učini dan pred isteka roka za primedbe, a kad taj rok istekne, jednostavno ukloni oglas sa liste, kao da ga nikada nije ni bilo. Plan će naravno biti usvojen ovakav kakav je, jer nema šanse da je u ovakvoj šaradi od javnog uvida podneta ijedna primedba. Kakva je veza takve proceduralne lakrdije sa mogućim projektom u Cara Dušana, zaista ne mogu da ukopčam.
- No, pretpostavljam da pokušavaš da povučeš paralelu između idejnih rešenja dva objekta, ali i tu mi se neke stvari ne poklapaju:
a) već na prvi pogled je vidljivo da zgrada koja će nići na mestu hotela "Dom" ima deset spratova, a zgrada koja bi mogla da bude izgrađena u Cara Dušana ima četiri sprata plus dva povučena sprata - dakle šest. Ne znam kako vas danas uče, ali ja kad sam išao u školu govorili su nam da je šest manje od deset.
b) ne treba biti školovani arhitekta da bi se videlo da su dve zgrade stilski poptuno različite. Projekat zgrade u Cara Dušana odlikuju moderna arhitektura, minimalizam, jednostavne linije, "topla" fasadna obloga i smelo, ali ne i vulgarno rešenje povučenih spratova. Zgrada na mestu hotela "Dom" je nabrekli kič istoricizam, neskladna je, neproporcionalna i natrpana nepotrebnim ukrasima kako bi izgledala "starije".
c) zanimljiv je i odnos prema istorijskom nasleđu. Dok projekat zgrade u Cara Dušana predviđa revitalizaciju postojećeg industrijskog objekta i njegovo inkorporiranje u novi kompleks, u slučaju hotela "Dom" su se odlučili za jednostavniju, ali i manje civilizovanu metodu - dođi sa bagerima, poruši sve, odnesi šut i gradi novo ispočetka.
- Eto, pokušao sam da nađem proceduralne paralele - nisam uspeo, pokušao sam da nađem dizajnerske paralele - ponovo nisam uspeo, pokušao sam da nađem paralele u odnosu prema arhitektonskom nasleđu - i opet neuspeh!
- Jedino što mi još pada na pamet jeste da u nekom svom, sada već uobičajenom mazohističkom porivu pokušavaš i mene da uvučeš u nekakvu besmislenu raspravu kad si već u bezrazložnoj svađi sa više od pola foruma.
Tako da - pokušao si, Bendere, ali jbg, prečka!