boca-ica":sdtd5637 je napisao(la):
sto se tice javnog WCa
sumljam da u sluzbama ima bolesnika koj bi to radili a ako ih i ima
nek gledaju sasvim prirodne fizioloske potrebe
WEB kamere su tu zbog nas
Bilo bi korisno postaviti jednu mini kameru i u samu wc šolju, recimo na graničnim prelazima, aerodromima i sl. jer uvek postoji mogućnost da neki diler koristeći sopstveni anus prokrijumčari nedozvoljene psihoaktivne susptance u novu državu i uprkos detaljnom pregledu granične policije.
Vidi Boco, (koliko vidim ipak si muško, a ja ti se obraćao u ženskom rodu :mrgreen: )
U vezi tih kulturnih obrazaca koje pominješ, tu si u pravu da se određene promene u moralnim shvatanjima stanovništa (pa postoji ta konstrukcija javnog morala, što je zapravo pretpostavka šta bi trebalo da bude većinski prihvaćeno moralno stanovište stanovništva) menjaju po određenom pitanju kako vreme prolazi.. Ali opet je obavezno ponašanje samo ono koje je propisano kao takvo i sankcionisano od strane društva ukoliko ga se ne pridržavamo.
Što se web kamera tiče, postoje rizici u pogledu toga dokle sve to može da ode.. Potrebno je postaviti jasne granice i sprečiti eventualne zloupotrebe. Nemam ništa protiv onih kamera koje snimaju sa velike udaljenosti, postavljene na vrhove zgrada da snimaju ulice, mostove, trgove kako bi se videlo ima li gužva ili zastoja u saobraćaju itd. To je sasvim praktično i opravdano i njihova upotreba bi trebalo da bude dozvoljena bez ikakvih ograničenja. Međutim razvoj tehnologije je omogućio snimanje u visokoj rezoluciji sa velikim optičkim zumom, te je danas sa velike udaljenosti moguće snimiti lice nekog učesnika u saobraćaju i svaki najmanji detalj vezan za njegovu fizičku ličnost. Pristup takvim podacima, njihova obrada i čuvanje, poput kretanja nekog lica itd., mora biti ograničena na bezbednosne službe koje su ovlašćene da takve podatke prikupljaju i strogo u funkciju očuvanja bezbednosti ostalih građana i to samo ako postoje indicije tj. sumnja da se vrši ili priprema neko krivično delo. Curenje takvih informacija u javnost ili bilo kakvo postupanje ovlašćenih lica protivno svrsi njihovog pribavljanja i čuvanja bi trebalo da bude strogo zabranjeno i sankcionisano.
Evo sad jedan praktičan primer.
U ustanovi gde radim kamere su na svakom koraku i u kontrolnom centru gde se vrši nadlgedanje ima zilion ekrana i svaki ugao zgradurine je pokriven.. Jednom sam se malo jače zakašljao jer sam uleteo u zgradu plašeći se da ponovo ne zakasnim, a radnica obezbeđenja je došla da proveri jesam li dobro.
Ja sam bio iznenađen ne shvatajući da me je videla na kameri, otkud zna da sam kašljao.. Da sam umirao bilo bi mi draže da se niko ne pojavi nego da znam da sam praćen. :mrgreen: Ja se uvek ponašam kao da te kamere ne postoje, da je sve kao što je nekad bilo..
Mi muškarci, kao što znaš Boco, imamo potrebu da se ponekad malo uhvatimo za međunojže, da ga namestimo levo, desno... Ja kad to hoću da uradim, kao i ranije, pogledam ima li ljudi oko mene u hodniku, ukoliko ih nema, ne zanima me je l' uperena kamera i šta ko eventualno gleda. Nameštam ga i par sekundi ako treba. Dakle gledam da kamere ne utiču bilo kako na moje kretanje ili radnje u javnosti. Jer ne želim da mi ograniče slobodu. Ako nema drugih ljudi okolo, to je moja privatnost, makar bio u hodniku zgrade u kojoj radim, a moje radnje tada ne bi trebalo da utiču na moj život bilo kako, sem ako bih time izvršio krivično delo.
Zamisli pogleda taj snimak neki generalni direktor i kaže, vidi ovaj prostak, nemoj njega da unapredim, bolje onog drugog.. Da ne govorim koliko sve to sa video nadzorom može daleko da ode pa da nam na kuću stižu prijave za prekršaje po osnovu lika koji je kamera detektovala.. To su jako opasne stvari.. To mora da bude ograničeno na krivična dela, ne i da nas za prekršaje gone putem kamera, iako je to već praksa za vozače...
Tako da je ova priča meni baš tužna i svojim ponašanjem se baš trudim da mi ni jedan deo moje privatnosti i slobode ne bude oduzet.. a sad koliko ću u tome uspeti ili ne, videćemo, borba je to i tek je počela... :mrgreen: