Šta je novo?

Vrnjačka Banja

Učlanjen(a)
15.04.2021.
Pohvaljen
2
Pozdrav svima,
Nisam mogla da pronadjem ovu temu, da li mi neko moze reci da li znate nesto o projektu Vrnjacka Banja Royal Apartments A - Kruzni tok (https://www.banjanekretnine.rs/kruznitok.html ) Nisam mogla da nadjem nikakve informacije, a kupila bih mami stan ovde pa zelim da se raspitam oko ovoga, cena, legalno, bilo sta ako je neko cuo ili zna bi mi znacilo.
Hvala puno svima! :)

Screenshot (2870).png

Хвала. Имала је потенцијал да постане једно од најлепших места у региону..

Већина вила постоји и данас, неке су девастиране, неке одржаване, неке претворене у фенси места, као Савка нпр.

То да, али није изграђена централна бањска зграда како је планирано, није са наставила развијати у маниру европских бања.

Да, није, штета. Карлови Вари да позавиде Врњачкој на ширини и котлинској природи и околини. Е сад што неко у оном здуданом окружењу направи оно, са оним лепим, шареним фасадама, а неко гради оно што се гради у Бањи, то је друга прича.

Ипак добро је што за сада не крајцују парк, толико свести имају да је не униште као центар Златибора нпр.

@Вожд Да ли знаш (или неко други) да ли данас постоје ове лепе виле и где се налазе? Долазим у бању децембра и волео бих да их видим уживо

@vukispasic : Prosetaj banjom, pogledaj ima na sve strane, samo neke su zapustene, neke renovirane neke onako a neke pretvorene u objekte druge namene, ali ako poznajes arhitekturu vrlo lako ces uociti ... Ima i i starih a ima i novih ali se uglavnom zovu "vile" ali arhitektonski se ne razlokuju od omanjih stambenih grada :) Im raznih zanimljivih stvari (pogledj link), za videti u banji. Mada opet zavisi od interesovanje i to. Moj ti je savet da ides u prolece, leto ili kada je sneg, ovo jesenje vreme, a bez snega je nekako najdepresivnije vreme za posetu banji :) Em je malo sunca preko dana em se uvece svi razidju i posle 20h nemas na ulici nikoga da vidis. Samo moje misljenje :)

Већина вила постоји и данас, неке су девастиране, неке одржаване, неке претворене у фенси места, као Савка нпр.
Kao osoba koja je rođena u Vrnjačkoj Banji i koja je starosedelac, vila Savka je u vlasništvu originalne porodice, što je retkost. Oduvek je bila kultno mesto za okupljanje ljudi, čak i za vreme Jugoslavije, tu je bila kafana kod Ikiša. Ako hoćete, mogu da vam obeležim na mapama gde se nalazi svaka vila koja je sa kraja 19. i početka 20. veka.

Да, није, штета. Карлови Вари да позавиде Врњачкој на ширини и котлинској природи и околини. Е сад што неко у оном здуданом окружењу направи оно, са оним лепим, шареним фасадама, а неко гради оно што се гради у Бањи, то је друга прича.

Ипак добро је што за сада не крајцују парк, толико свести имају да је не униште као центар Златибора нпр.
Uži centar je zaštićeno područje 3. kategorije, za razliku od Zlatibora grada, koji nije imao to.

То да, али није изграђена централна бањска зграда како је планирано, није са наставила развијати у маниру европских бања.
Centralna banjska zgrada je kupatilo. Dakle postoji, nego ljudi ne dolaze u Banju zbog banje. Komunisti su ga arhitektnosti degradirali, evo par fotki, tri faze gradnje je bilo.
Nekad:
1732878751235.png

1732878780437.png

1732878796546.png

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Danas:
1732878849373.png

1732878864870.png

Kao osoba koja je rođena u Vrnjačkoj Banji i koja je starosedelac, vila Savka je u vlasništvu originalne porodice, što je retkost. Oduvek je bila kultno mesto za okupljanje ljudi, čak i za vreme Jugoslavije, tu je bila kafana kod Ikiša. Ako hoćete, mogu da vam obeležim na mapama gde se nalazi svaka vila koja je sa kraja 19. i početka 20. veka.

Хвала на понуди, имам књигу са овим разгледницама, знам где је 90%, на једној сам и сувласник, тако да смо земљаци пореклом. Поздрав. ;) (y)

Centralna banjska zgrada je kupatilo. Dakle postoji, nego ljudi ne dolaze u Banju zbog banje. Komunisti su ga arhitektnosti degradirali, evo par fotki, tri faze gradnje je bilo.
Nekad:
Pogledajte prilog 221185
Pogledajte prilog 221186
Pogledajte prilog 221187
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Danas:
Pogledajte prilog 221188
Pogledajte prilog 221189

'Ајде..
Ја говорим о ономе што је требало бити изграђено пре рата, а није, не о ономе шта јесте, пронађи план шта је све подразумевала централна бањска зграда која се требала изградити, имаш горе на једној од разгледница њену скицу.

'Ајде..
Ја говорим о ономе што је требало бити изграђено пре рата, а није, не о ономе шта јесте, пронађи план шта је све подразумевала централна бањска зграда која се требала изградити, имаш горе на једној од разгледница њену скицу.
Znam ja o čemu si ti pričao i koja slika je u pitanju, dobro mi znamo Vrnjčani za to, ima galerija starih fotografija u zavičajnom muzeju, tu je izložen i taj nerealizovani projekat, nema potrebe za pasivno-agresivnim odgovorima, jer centralna zgrada postoji, samo ne onako kako je prvobitno zamišljena.

Хвала на понуди, имам књигу са овим разгледницама, знам где је 90%, на једној сам и сувласник, тако да смо земљаци пореклом. Поздрав. ;) (y)
Takođe imam knjigu, al ima dosta bolja kolekcija u zavičajnom muzeju, tj Belimarkoviću i u gradskoj biblioteci. Moja porodica je nažalost izgubila vlasništvo zbog nacionalizacije zemljišta, a nije uspela da povrati zbog promene vlasnika 2000-ih, no dobro, nismo jedini.

Није било потребе ни да ме "исправљаш", јер сам то и написао, није изграђена као што је требала бити. Наравно да постоје слике, али ја говорим о пројекту шта је требала имати у свом оквиру.

Takođe imam knjigu, al ima dosta bolja kolekcija u zavičajnom muzeju, tj Belimarkoviću i u gradskoj biblioteci. Moja porodica je nažalost izgubila vlasništvo zbog nacionalizacije zemljišta, a nije uspela da povrati zbog promene vlasnika 2000-ih, no dobro, nismo jedini.

Да, имао сам прилике да видим то својевремено на изложби горе. Слична прича, с тим што смо успели да вратимо нешто фамилијарно, уз дугогодишња суђења.

Има много, бар ми се чини, напуштених и девастираних вила. Нпр она поред самог новог Цептер комплекса или нпр горе кад се крене ка цркви. Не знам да ли постоји проблем око власништва, свакако би, рекао бих и државни интерес био, да се то реновира или сруши и изгради у истом стилу! Чак не нужно идентично због комерцијалних разлога, али у истом стилу обавезно!

Poslednja izmena:
Да, имао сам прилике да видим то својевремено на изложби горе. Слична прича, с тим што смо успели да вратимо нешто фамилијарно, уз дугогодишња суђења.

Има много, бар ми се чини, напуштених и девастираних вила. Нпр она поред самог новог Цептер комплекса или нпр горе кад се крене ка цркви. Не знам да ли постоји проблем око власништва, свакако би, рекао бих и државни интерес био, да се то реновира или сруши и изгради у истом стилу! Чак не нужно идентично због комерцијалних разлога, али у истом стилу обавезно!
Mislim da postoji problem nad vlasnistvom, pre svega, mnogobrojni vlasnici. Najbolji primer je vila Avala, koja je uz setaliste, iznad hotela Cepter.

Vrh