Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 122 30,7%
  • Ne

Glasovi: 245 61,6%
  • Ne znam

Glasovi: 31 7,8%

• Ukupno glasača
    398
Ova diskusija oko organizacije jedina tipa BTG, baterije, pukovi, je malo previše heavy za mene, nemam toliko znanja da dam neki doprinos.
Samo bih rekao da je iz dosadašnjeg iskustva u Ukrajini, sistem BTG kao samostalnih jedinica potpuno napušten kao neadekvatan u eri totalnog izviđanja i opasnosti od dronova, što onemogućava manevar većih jedinica.

Rusi se izgleda vraćaju na divizije, kropuse i armije...
S tim što im napadne grupe imaju po tri čoveka, na motociklima...

Али пукови су по дефиницији једнородне јединице.
Биће корпусни систем - то је де факто пуковски систем, а ево и зашто: Корпус је територијално постављена војна целина која је сачињена од више бригада, батаљона и самосталних јединица, с обзиром на величину наше војске (па и ратне) ми се не враћамо на армијски и дивизијски систем као некада, већ су бригаде, батаљони и самосталне јединице де факто величине пука. Тај систем смо током НАТО агресије 1999. године такође имали и показао се за нашу територију као идеалан. У данашњој ситуацији бригада више нема 5.000 бораца већ је то мање, а то одговара пуку. Ако погледамо нама најсличније армије а то су Белоруска и Азербејџанска - то су корпусни системи и на то ће се ићи и код нас. Нека моја теорија и оно што сам сазнао одговара некој реформи - враћања корпуса од Новосадског, Београдског, Крагујевачког до Нишког. То је више него сада а опет нису Армије као некада.
Овако некако би то могло да изгледа:
Новосадски корпус = 1. бригада Ков, Банатска бригада, плус Речна флотила, плус ПВО, плус још једна МАБР и неки самостални батаљони
Београдски корпус= Гардијска бригада, Београдска бригада, 5. батаљон ВП и неки самостални батаљони, плус ПВО
Крагујевачки корпус= 2. бригада Ков, Дринска бригада, МАБР, самостални батаљони, плус ПВО
Нишки корпус= 3. бригада Ков, 4. бригада Ков, Тимочка бригада, Расинска бригада, МАБР, самостални батаљони, плус ПВО
Корпус специјалних јединица= 63. падобранска, 72. специјална, батаљон ВП Кобре, АБХО Крушевац

Poslednja izmena:
Реално је да имамо 2 ескадриле Рафала и још једну до две неког источног произвођача до 2032. године.

• Sviđa mi se
Reagovanja: SCS
Prvobito dronovi su nastali kao zabava bez jasnog cilja razvoja... danas imaju širok primenu u raznim boljicima humanog delovanja kao i u vojnoj modernoj primeni.
Takvih raznih stvari ima još dosta koj mogu ,,modernizovati,, neke delove ili mikro delove vojske.

Na primer :
,,.... S tim što im napadne grupe imaju po tri čoveka, na motociklima... ,,

Skyrunner ili Pro-Jump.
Ova oprema omogućava korisnicima da:
Trče brzinom do 32 km/h (20 mph).
Skaču u visinu od 1 do 1.5 metra (3-5 stopa).
Prave korake dugačke do 2.7 metara (9 stopa).
Koriste se kao rekvizit za ekstremni sport poznat kao "pauerboking" (eng. powerbocking), vežbanje, umetnički izraz ili zabavu.
Вештачка интелигенција може да погреши, па проверите одговоре

Prilozi

• PB.jpg
    PB.jpg
    17,6 KB · Pregleda: 22
Malo širog gazišta ,letelo,, bi to preko livada

Kod kamenjara i vecih nagiba a van puta bi bilo ne funkcionalno
upravo kao motorcikli koj su svuda zbog svog predvidljivog puta i termickog i zvučnog traga su lake mete a domet ogranicen gorivom..
Totalno razlicito ne cujno ne zavisno u poredjenju sa motorciklom.
Ako govorimo o mogicoj vojnoj formacijskoj upotrebi po starinskoj klasifikaciji , dovoljno bi bilo da svaki vod ima jedno obuceno pešadisko odelenje
No verovatno
prvo cemo sačekati da vidimo upotrebu kod drugih pa možda jednog dana i kod nas

Poslednja izmena:
Vrh