Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 113 29,7%
  • Ne

Glasovi: 238 62,6%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,6%

• Ukupno glasača
    380
Realno stanje sa "nazavisnošću" Kosova, brojem priznanja i otpriznanja, te pritiscima na Srbiju da odustane svedoče da ova tvoja rečenica nije tačna.

Večiti srpski toksični optimizam (kako će se kockice uvek nekako "sklopiti" same od sebe pre ili kasnije) nas je najviše i koštao u zadnjih 100 godina i uzrok svih naših poraza u istom periodu

Ja samo kažem da ništa nije gotovo i da ćemo u budućnosti imati mogućnost da odlučimo šta ćemo sa tom teritorijom.
Da li da je vraćamo ili da odustanemo... s tim što će okolnosti biti povoljnije po nas, pa će vaganje na tu temu imati smisla, za razliku od danas, kada su okolnosti previše nepovoljne pa ne vredi ni razmišljati na tu temu.

Nema tu optimizma... samo iznosim objektivnu mehaniku događaja, uzročno posledični sled događaja, ako se stvari nastave ovako kako se odvijaju sada.

Biće to veoma težak momenat kad treba prelomiti.
Lako je sad - Zapad je još uvek jak, šanse nemamo, dovoljno je ovo kurčenje da nećemo da priznamo krađu i da ne radimo ništa više od toga.
Pevamo pesme, plačemo ponekad, pravimo spomenike junacima...

Ali kad dođe momenat odluke - za 10, 20, 30 godina - ne bio u koži onome kome zapadne da da konačnu reč po tom pitanju.

Ja samo kažem da ništa nije gotovo i da ćemo u budućnosti imati mogućnost da odlučimo šta ćemo sa tom teritorijom.
Da li da je vraćamo ili da odustanemo... s tim što će okolnosti biti povoljnije po nas, pa će vaganje na tu temu imati smisla, za razliku od danas, kada su okolnosti previše nepovoljne pa ne vredi ni razmišljati na tu temu.

Nema tu optimizma... samo iznosim objektivnu mehaniku događaja, uzročno posledični sled događaja, ako se stvari nastave ovako kako se odvijaju sada.

Biće to veoma težak momenat kad treba prelomiti.
Lako je sad - Zapad je još uvek jak, šanse nemamo, dovoljno je ovo kurčenje da nećemo da priznamo krađu i da ne radimo ništa više od toga.
Pevamo pesme, plačemo ponekad, pravimo spomenike junacima...

Ali kad dođe momenat odluke - za 10, 20, 30 godina - ne bio u koži onome kome zapadne da da konačnu reč po tom pitanju.

"nekad kada"

"sutra kada"

"biće to za XY godina...."

"moraćemo tada nekad....."

Kada Englez, Nemac, Francuz, Amerikanac budu propadali da se vidi - da nemaju hrane i vode, Srba već neće biti

Rim je propadao 300-350 godina nakon svog vrhunca, dok ultimativno nije propao 476. godine

Ako uzmemo da je 1990-1991 bila vrhunac za moderni Zapad, nek imaju 100 godina za propadanje, znači to je 2090-2091 godina.

Niko od nas ovde na ovom forumu tada neće biti živ da vidi šta će biti, prema tome, izlišno i smešno je očekivati nešto za 10, 20, 30 godina.

Na Kosovu ima 800.000 registrovanih mobilnih telefona.
Odakle je ovaj podatak?
Više puta sam ga čuo, ali nikad izvor, i kad uzmemo da pogledamo svi izvori daju 1.9-2.1 miliona brojeva.

Edit: a ako zapad toliko propadne, da ne mogu da nas poklope ako nam rat padne na pamet, mi ćemo biti zauzeti dilemom da li da se sunitimo ili u bežaniju (ne mislim na nikakvo zlo da naših muslimana, već na neki novi ISIS ili Osmanlije)

Poslednja izmena:
Na Kosovu trenutno živo ispod milion siptara. Broj se drastično smanjio najviše emigracijom ali je i natalitet pao. Počele su i kod njih da se zatvaraju škole. Za vreme leta kažu bude više ljudi a tokom ostatka godine više " nema guzve".

Odakle je ovaj podatak?
Više puta sam ga čuo, ali nikad izvor, i kad uzmemo da pogledamo svi izvori daju 1.9-2.1 miliona brojeva.

Edit: a ako zapad toliko propadne, da ne mogu da nas poklope ako nam rat padne na pamet, mi ćemo biti zauzeti dilemom da li da se sunitimo ili u bežaniju (ne mislim na nikakvo zlo da naših muslimana, već na neki novi ISIS ili Osmanlije)

Upravo tako, ovde će doći neko treći i naseliti ove krajeve.

Neki narod koji će biti biološki mnogo mlađi i imati brojke za naseljavanje.
Na Kosovu trenutno živo ispod milion siptara. Broj se drastično smanjio najviše emigracijom ali je i natalitet pao. Počele su i kod njih da se zatvaraju škole. Za vreme leta kažu bude više ljudi a tokom ostatka godine više " nema guzve".

Dobro, i ?

U tome treba da pronalazimo lažnu nadu ?

Održavamo odnos (ratio) u gubicima stanovništva.

Srbija ima trenutno 5.6 - 5.7 miliona realnih stanovnika sa prosekom godina koji će samo povećavati, u ovom trenutku je na 45 godina prosečno.

Dobro brate antiprotivni, šta u stvari ti hoćeš da kažeš?
Šta je tvoja teza?

Dobro brate antiprotivni, šta u stvari ti hoćeš da kažeš?
Šta je tvoja teza?

Moja teza da je stvar završena ne zato što neko tako hoće ili neće, već zato što su to zacementirali protok vremena i priroda.

Deluzije i opovrgavanje realnosti neće ništa korisno doneti osim još veće, dodatne propasti.

I jos nesto da ti objasnim. Mig29 nije avion treće generacije. Već kad je proizveden bio je 4. generacija a sm+ varijanta koju mi imamo je i više od osnovne varijante 4. generacije.

Za one koje to zanima ( ne odnosi se na ove sto ne razlikuju avion 3. od 4. generacije) An 124 je opet krenuo za sada istim putem.
Samo si ti strucnjak, lepo rekoh Rambo. Ne osecam se komunistickim detetom, jer je moj otac glasao za Vuka, slavi slavu i ni po cemu nije komunista, a posebno se moze reci za mene koji sam vise monarhista. O praznoj glavi sa tobom necu ni da raspravljam, mensa se nece sloziti sa tobom, a i na fakultetu sam predavao. Sto se tice miga 29, avion koji ima najmanje pobeda u vazdusnim borbama od svih ruskih lovaca je smejurija za pretnju zapadu i to da je 4. generacija macku o rep, verovatno si i to cuo na happy-ju.
Nisam rekao 200000 policajaca vec 20k. A sto se tice mobilizacije ne znam nikoga od 20-50 godina da tada nije bio mobilisan. Samo ona tri okruga sto sam ti naveo je 150000 mobilisanih, tako da ti ta prica ne pije vodu kao jos mnoge

Svi koji misle da Kosovo nije zavrsena prica neka odu lepo kao ja i obidju ga. Kada vidite koliki su Pristina prosirena na celo Kosovo Polje, Prizren i drugi gradovi neka mi objasne vojni stratezi ovde ponajvise rafal kojim to cudom i kojom vojskom cemo mi to zauzeti. Nama bi sada bio problem da zauzmemo Veliki Trnovac a ne Pristinu. Jedno je kada branite neku teritoriju, a drugo kada je napadate i kada morate imati odnos 7:1. Da li mislite da njihova dijaspora nece doci da brani vile i firme u koje je ulupala milijarde, da nece opet lobirati sa stotinma miliona evra da budu odbranjeni? Nama treba da se desi neko cudo da ga povratimo, a sanse su manje od 1posto. Kako smo se mi zrtvovali tako su i oni i nece prepustiti tesko stecenu teritoriju nazad. To je kao da Madjarska misli da ce vratiti Vojvodinu.
Jos uzmite u obzir nove generacije, mamine sinove koji nisu navikli ni na kakav napor a ne dane u rovu i pod vatrom.

Neću da se mešam u diskusiju, samo par reči u vezi MiG -29

Zastarela letelica koja treba da se zameni. Može da se cediti još par godina (dugo je i MiG-21 bio u sastavu, hrvati su ga tek prošle godine penzionisali), ali od babe ne može ispasti devojka.

Rafali su dobri, da li je moglo nešto još bolje je pitanje....

Ma nikome ne pada na pamet da juriša na Prištinu.
Dovoljno je ne složiti se sa priznanjem i raditi na odpriznavanjima.
Nek metilja ovako narednih 50 godina, dovoljno je to.

Dakle nikakvi sukobi, nikakav rat...
Oni su sami sebi dovoljni da se na kraju sje*******u... nije teško napraviti državu, teško ju je održati.
Oni nemaju kapacitet za to. Oni su polubanditski narod koji odlično funkcioniše u pljački i zasedi... ali kad treba upristojiti državu, nemaju pojma... to će ih dokusuriti na kraju.
Mi treba da uzmemo kokice i strpljivo sačekamo... i da odolimo svim provokacijama u međuvremenu.

Upravo tako, ovde će doći neko treći i naseliti ove krajeve.

Neki narod koji će biti biološki mnogo mlađi i imati brojke za naseljavanje.

Dobro, i ?

U tome treba da pronalazimo lažnu nadu ?

Održavamo odnos (ratio) u gubicima stanovništva.

Srbija ima trenutno 5.6 - 5.7 miliona realnih stanovnika sa prosekom godina koji će samo povećavati, u ovom trenutku je na 45 godina prosečno.
Mnogo si mračan. Kako te trpe devojka, žena, deca eventualno?

Ma nikome ne pada na pamet da juriša na Prištinu.
Dovoljno je ne složiti se sa priznanjem i raditi na odpriznavanjima.
Nek metilja ovako narednih 50 godina, dovoljno je to.

Dakle nikakvi sukobi, nikakav rat...
Oni su sami sebi dovoljni da se na kraju sje*******u... nije teško napraviti državu, teško ju je održati.
Oni nemaju kapacitet za to. Oni su polubanditski narod koji odlično funkcioniše u pljački i zasedi... ali kad treba upristojiti državu, nemaju pojma... to će ih dokusuriti na kraju.
Mi treba da uzmemo kokice i strpljivo sačekamo... i da odolimo svim provokacijama u međuvremenu.
realnije je da steknemo kontrolu tamo gde se nalaze Srbi, sever kosova, možda koja enklava. Ići dalje na jug je veoma teško. Naravno da možemo da ih gledamo ali kako vreme prolazi smanjuje se i motivacija za neku akciju.

Samo si ti strucnjak, lepo rekoh Rambo. Ne osecam se komunistickim detetom, jer je moj otac glasao za Vuka, slavi slavu i ni po cemu nije komunista, a posebno se moze reci za mene koji sam vise monarhista. O praznoj glavi sa tobom necu ni da raspravljam, mensa se nece sloziti sa tobom, a i na fakultetu sam predavao. Sto se tice miga 29, avion koji ima najmanje pobeda u vazdusnim borbama od svih ruskih lovaca je smejurija za pretnju zapadu i to da je 4. generacija macku o rep, verovatno si i to cuo na happy-ju.
Nisam rekao 200000 policajaca vec 20k. A sto se tice mobilizacije ne znam nikoga od 20-50 godina da tada nije bio mobilisan. Samo ona tri okruga sto sam ti naveo je 150000 mobilisanih, tako da ti ta prica ne pije vodu kao jos mnoge
Ju, izvini naucnice, baš temeljno i objektivno pristupas problemima. Verujem da si i u nauci ostavio neizbrisiv trag. Mensa je Mensa odmah se to vidi čim izustis rečenicu.
Mig 29 je avion 4. generacije ali je da se kulturno izrazim tvoje neznanje ogromno. Naucnice da bi utvrdio razloge zbog kojih je mig 29 avion koji ima najmanje pobeda morao bi da ozbiljno pristupis tom problemu. A suština je u tome da je taj avion u borbama u kojima je obaran uvek bio drastično inferiorniji u odnosu na protivnika. Dakle, u našem slučaju taj avion 99. je imao istu avioniku kao kad je proizveden dok su američki ili zapadni avioni 4. generacije imali noviji i bolji radar, rakete sa aktivnim navođenjem, a naši piloti su imali rakete sa pasivnim navođenjem i to je u startu ogromna razlika jer pilot koji ispali raketu sa aktivnim navođenjem vise ne razmišlja o njoj a nas pilot mora da je sam navodi i pritom da izbegava rakete koje su ispaljene na njega. Tako je bilo i u svim drugim slučajevima u kojima je mig 29 bio obaran. Dakle on se sukobljavao sa avionima koji su imali znacajno bolju avioniku ( radar i pomocne sisteme).Inače sto se tice manevrabilnosti, to je izuzetna platforma bolja od zapadnih platformi. Nadam se da si nesto shvatio a posebno da je mig29 avion 4. generacije. Kome li si ti držao predavanja da mi je znati.

Sto se tice ovih ocekivanja da ce oni propasti a mi samo da cekamo i gledamo su takodje glupa. Kosovo sada i 1999. se ne mogu porediti. Izgradili su puno autoputeva, ulozili milijarde u objekte, nije to Afrika. Kako nije propala Albanska drzava evo vec 113 godina nece ni oni. Sto ne znaju, naucice, unajmice strane steucnjake. Imaju odlicnu klimu, vodu, 20 milijardi tona ruda, plodno zemljiste. Nosu se ni mnogo gluplji ni na losem podrucju narodi samounistili, pa nece ni oni. Veca je verovatnoca @Qaxentius da ce drugi narodi naslediti ovo podrucje. Ali to je normalno kroz istoriju, kako sada nema Ilira, jednog dana ne ce biti ni Srba ni Albanaca

ajde da se smirimo...
Ja kao magistar pčelarstva i žabarstva sam zaljubljen u MIG 29... prelep avion, dugo je sa nama, maltene svi ga volimo.

Na žalost, ove mašine koje mi imamo su inferiorne u odnosu na pretnje sa kojima se suočavamo.
Odličan je za dogfight koji se nikad neće desiti jer će da ga oduvaju sa daljine od 100+ kilometara.
Na žalost, one fenomenalne kratkodometne IC navođene rakete namenjene za blisku borbu nikada ne mogu da dođu do izražaja, osim da naš pilot repom dere prašinu u letu, leti ispod radara i onda ga komanda navede da se prišunja nekom rafalu odozdo, ispali IC raketu i beži... mislim nije nemoguće, ali ljudi, to je scenario za film, a ne za realan život.

Ta divna mašina je odlična za premošćavanje perioda do dugoročnog rešenja problema - nabavke novog lovca. Očuvali smo kontinuitet obuke i letenja. Sami radimo air policing. Nije to mala stvar.

Nabavke novog lovca ima smisla SAMO AKO omogućava bar istovetne domete dugometnim raketama za dejstvo protiv protivnika u odnosu na ono što naši potencijalni protivnici imaju - inače je beskorisno nabavljati išta, bio to Rafal, J10 ili ne znam šta.

A sve ovo nema nikakvog smisla ukoliko nemamo dugometne projektile zemlja zemlja koji mogu da eliminišu sve aerodrome u okruženju sa kojih bi eventualni protivnik lansirao napad na nas, kao i da udare po vitalnim objektima zemalja u okruženju koje podržavaju agresora, da malo isprobaju život pod svećama dok ratuju sa nama. Da ne govorim o PVO koja mora da dobacuje iza granica Hrvatske, duboko u Mađarsku i Rumuniju... pa i Bugarsku.... pa i Grčku....

Plus EW...
Plus kratkometna PVO koja brani resurse dugometne PVO od dejstva protivradarskim raketama i brani ključne objekte u zemlji obarajući projektile lansirane na njih.
Plus sve to integrisano sa sistemom VOJIN koji vidi pola Evrope... plus saveznici u svetu da nam daju podatke za određivanje meta i navođenje projektila na iste...

A onda sve ostalo... kopnena vojska, OMJ, obučeno stanovništvo itd.

E ovakav sistem odbrane je ozbiljan odvraćajući faktor.
Sve manje od toga je bacanje para.

Otprilike tako. Mig je odlična platforma ali ako mu ne integrišu AESA radar dometa 250- 300km neće opstati. Pričaju o Zuk am/ae ali još uvek nije zaživeo.
Uzimati avion bez raketa dugog domete je takodje besmisleno bacanje para. Sa Rafalom rakete dugog dometa ćemo teško dobiti. Sa j10c smo verovatno mogli ali iz nekog razloga je procena bila drugačija. U problemu smo svakako jer ni gašenje lovačke avijacije nije rešenje.
Naši migovi su što se tiče detekcije radara mislim priblizni hrvatskim Rafalima. Kažu da smo dobili raketu preko 100km ali se nezna jel aktivno ili pasivno navodjena. Odnosno ja nemam tu informaciju.

Vrh