Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 60.910
Gorku istinu koju vi negirate.
Samo su Hrvatska, Albanija i Kosovo sklopili vojni savez. Pitam se protiv koga je usmeren. Hrvatska se masovno naoruzava modernim zapadnim naoruzanjem i uvodi vojni rok. Kosovari napravili vojsku sa komplet naoruzanjem, malo malo dronovi prelaze KZB i vrse nasilno izvidjanje. Situacija je mnogo napetija nego pre 15 godina samo mnogi ovde to nisu u stanju da shvate.Pa i naši viču "Ubij, zakolji da šiptar ne postoji" i "ubij hrvata da šiptar nema brata" pa ne vidim da se iko od njih uputio ka KZBu ili ka regrutnom centru...
Prazne pretnje stadionskih pavijana i pi..ica koje su jake samo u čoporu.
Ne znam li znas, mi smo od Hrvatske izgubili rat kad smo bili 10 puta jači od njih.Samo su Hrvatska, Albanija i Kosovo sklopili vojni savez. Pitam se protiv koga je usmeren. Hrvatska se masovno naoruzava modernim zapadnim naoruzanjem i uvodi vojni rok. Kosovari napravili vojsku sa komplet naoruzanjem, malo malo dronovi prelaze KZB i vrse nasilno izvidjanje. Situacija je mnogo napetija nego pre 15 godina samo mnogi ovde to nisu u stanju da shvate.
Nisam siguran ko smo to mi koji smo ratovali protiv Hrvatske, ali Srbija nikad nije stupila u borbu protiv njih.Ne znam li znas, mi smo od Hrvatske izgubili rat kad smo bili 10 puta jači od njih.
O kakvoj napetosti pricaš sad kad su dobro naoruzani i u NATOu?
Mnogo slabosti rukovodstva JNA od blagog postupanja prema gen. Trifunovicu i sl, kasnije Slobinih slabosti i dođosmo do ovde.Nisam siguran ko smo to mi koji smo ratovali protiv Hrvatske, ali Srbija nikad nije stupila u borbu protiv njih.
Da pokušam da prepričam.
Posle proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, JNA se zatekla na tim teritorijama, povukla se u zaštitu ugroženog srpskog stanovništva, uz operacije pravljenja mostobrana na Vukovaru i Dubrovniku, te je na kraju 1991. godine Srpsku krajinu predala pod zaštitu snagama Ujedinjenih nacija. U tom periodu bila je popunjena ljudstvom iz svih republika, u Hrvatskoj mahom Hrvatima koji su birali između Jugoslovenske ideje i dobrog života u Hrvatskoj. Mnogo se i oficira Srba odlučilo za prelazak na Tuđmanovu stranu i ostanak u bogatijoj Hrvatskoj. Većina tehnike i oficira pri povlačenju iz Slovenije i Hrvatske nikad nije prešla Drinu i formirali su Vojsku Republike Srpske, takozvanu Srpsku armiju B, koja je zaista ratovala protiv Hrvatske, snaga Herceg Bosne i Armije BiH lojalne Aliji Izetbegoviću.
Snage Vojske Republike Srpske su bile značajno slabije od drugih, naročito brojčano. Uz tehničku podršku iz Srbije, sve do uvođenja tkz. sankcija na Drini, VRS je uspevala da uspešno vodi rat, poznate su operacije proboja savskog koridora, odbrane Nevesinja i Trebinja gde su porazile vojsku Republike Hrvatske. No, 1995. je rat već predugo trajao, ljudstvo se, uglavnom zbog ekonomskih razloga, rasulo. Na kraju je pao strateški značajan Kupres, izgubili su ključna skladišta municije, pala je Srpska krajina, te se VRS našla u potpunom okruženju. Nisu imali dovoljno manevarskih brigada, rešili su Srebrenicu i Žepu, odbranili Sarajevo, odbili napad Hrvatske preko Une i Save, ali Hrvatska vojska se preko Kupresa primakla Banjaluci, i tada je potpisan Dejtonski sporazum. Optimisti tvrde da bi uspeli da opkole i unište te Hrvatske snage, ali strateški za dalje nisu imali snage.
Neko jeste ratovao protiv Hrvata u Hrvatskoj 4 godine. Nazovi ga kako god hoćeš, cinjenica je taj neko imao najmanje 10 puta više naoružanja od Hrvata 1991.Nisam siguran ko smo to mi koji smo ratovali protiv Hrvatske, ali Srbija nikad nije stupila u borbu protiv njih.
Posle pada Vukovara Osijek je bio pred padom ali je njegov pad sprečen diplomatskim aktivnostima i popustanjem vrha JNA i Milosevica. Nije Hrvatska pobedila, sami smo sebe pobedili. I tada su se u Srbiji javile bitange poput Micuna i sličnih koji su napadali " koljace" iz Srbije "koji otimaju teritoriju koja nikada nije bila srpska". Nas su komunisti i njihovi potomci zapravo masakrirali. Još nikako tog olosa da se oslobodimo. Kad kažem komunisti mislim na komunističke kulake, ne na mnogo cestitog naroda koji je branio svoju zemlju.Neko jeste ratovao protiv Hrvata u Hrvatskoj 4 godine. Nazovi ga kako god hoćeš, cinjenica je taj neko imao najmanje 10 puta više naoružanja od Hrvata 1991.
Što se tiče Bosne to je neka skroz druga priča, koja nažalost jos uvek nije završena, za razliku od hrvatske priče koja definitivno završena u avgustu 1995.
Taj neko je 1990. bio potpuno jugoslovenska vojska, posebno obratiti pažnju to nije bila srpska vojska. Jugosloveni ostavljeni bez ideje, bez ikakve političke želje da se bore za ono što im je prirodno - Jugoslavija. Generali su to dobro osećali, želeli su da neminovni građanski rat bude što manje krvav i radili su u dva pravca, u prvom da se ostavi što manje oružja, naročito strateškog i da se unište strateške baze, poput Željave, i u drugom naročito od dolaska snaga Ujedinjenih nacija u Srpsku krajinu da se oformi dovoljno jaka Vojska Republike Srpske da može da se odupre. Od maja 1992. u Bosni i Hercegovini više nema vojske iz Srbije i Crne Gore.Neko jeste ratovao protiv Hrvata u Hrvatskoj 4 godine. Nazovi ga kako god hoćeš, cinjenica je taj neko imao najmanje 10 puta više naoružanja od Hrvata 1991.
Što se tiče Bosne to je neka skroz druga priča, koja nažalost jos uvek nije završena, za razliku od hrvatske priče koja definitivno završena u avgustu 1995.