Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 112 29,6%
  • Ne

Glasovi: 237 62,7%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,7%

• Ukupno glasača
    378
Свакако позитивно да се РВиПВО темељно бави анализом нових платформи. Надам се да ће део посла радити наша наменска- барем као интегратор наоружања.

,,... Brojno stanje moze da se popuni jedino ako podignu plate obicnim vojnicima na 250-300k a to nije realno tako da se zbog toga i uvodi vojni rok.... ,,

Ah da , upravu si
besplatno služenje v. roka od 3-4 meseca bitno ce promeniti sitaciju.

Kako beše ono
Rado ide Srbin u vojnike
Dva ga vuku a trojica tuku
🤣

Naravno da ce da promeni. Ta 3-4 meseca su sasvim dovoljna za osnovnu vojnu obuku regruta i dovesce do popunjavanja pesadijskih i mehanizovanih bataljona a samim tim svake godine ce se povecavati broj vojnika u rezervnom sastavu. Dalje uvodjenjem vojnog roka oslobadjaju se profesionalni vojnici koji ce umesto u pesadiju moci da se salju na druga kriticna mesta, eto npr. u PVO ili u tenkiste kojih jako mnogo fali. Ukoliko se ispravno sprovede odluka ponovnog uvodjenja vojnog roka ce znacajno povecati odbrambenu sposobnost zemlje. Nisam siguran kako ce aktuelna vlast da sprovede tu odluku ali o tome drugom prilikom. Svakako ne vidim razlog za tako pesimisticki pogled, pa nije resenje da ukinemo VS i da svuda okacimo bele zastave umesto drzavnih.

Vojska jeste potrebna ali je i rupa bez dna
teško je naci meru, iz razloga što su spoljni faktori i sitacije jako promeljivi a pride tehnologija je toliko brza da danas što se osavremeni, suta je vec bajato , preksuta vec muzejski eksponat. A toliko stvari za savremen život fali ovom narodu ....

Свакако позитивно да се РВиПВО темељно бави анализом нових платформи. Надам се да ће део посла радити наша наменска- барем као интегратор наоружања.
Ma kakav Super Tucano, verujem da je ovo samo prvi u nizu koji će biti isproban. Treba preći na mlazni avion i to l15.

Vojska jeste potrebna ali je i rupa bez dna
teško je naci meru, iz razloga što su spoljni faktori i sitacije jako promeljivi a pride tehnologija je toliko brza da danas što se osavremeni, suta je vec bajato , preksuta vec muzejski eksponat. A toliko stvari za savremen život fali ovom narodu ....
Vojska jeste rupa bez dna ali tako je svuda pa ne možemo mi biti izuzetak. Osim toga druga strana jake vojske je da omogućava drugačije pregovore bilo koje vrste i naravno bolji rezultat. Tako da se ta rupa popuni.
Ono što je danas savremeno nije sutra zastarelo već nakon decenije ili više ali se u normalnim zemljama proces osavremenjavanja vrši kontinuirano. I naravno vojni rok je nužnost, to vide i zapadne "demokratije"

Vrši se sve kontinuirano a ne kontinuirano najviše boli u oblasti medicine.
Za vojskom ovog dana ili možda ove decenije nece biti potrebe
a u medicini potreba je na dnevnom nivou a nedostatak te ne kontinuiranosti boliiii

Velika je razlika izmedju možda i treba sada.

Smeju nam se i ,,napolju i unutra,, na postojanje krezube Srbije.
Hajde sad
za jednu Noru i sl. koliko obicnih plasticnih zubnih proteza može da se pokloni ? Upravo ta krezuba Srbija dace ti regrute za služenje besplatnog vojnog roka

Poslednja izmena:
Ne razumem sta si hteo da kažeš? Naravno da su potrebna ulaganja u svim oblastima. A lekare mi samo nemoj spominjati posebno ne one koji te u državnoj bolnici dočekaju namrsteni a u privatnoj sa osmehom. Ulaze se i u zdravstvo ali se moramo menjati i sami i pokazivati prezir prema onima koji smatraju da je normalno da se cascavaju za obavljanje posla za koji primaju platu a u razgovoru sa njima puna su im usta Srbije i morala. Najobicniji bednici zbog kojih i jesmo tu gde smo. Mišljenje sam izneo generalno ne odnosi se samo na lekare koji istina odavno ( naravno ne svi) prelaze granicu pristojnosti, humanosti, ljudskosti...

a u medicini potreba je na dnevnom nivou a nedostatak te ne kontinuiranosti boliiii

За војском нема потребе? Па ко је гасио пожаре овог месеца? Ко је ускакао када полиција није могла да изађе на крај са мигрантима? Ко контролише ваздушни простор да би цивилни авиони могли да прелете/долете преко наше територије? Ко је био ангажован за време поплава/короне итд.? Ко брине о Копненој зони безбедности? Ко поставља понтоне када је неопходно ? Ко довози воду по неким забитима? Ти стварно мислиш да је улога војске само да одбрани државу у рату?! Војска Србије има три мисије и заиста ми није јасно како људи могу толико да потцењују и њу као институцију и њене припаднике ? Па кад је тако да није потребна војска зашто Швајцарска има војску и служење војног рока? Шведска вратила обавезно служење као и Данска? Те "неуспешне" државе су глупе а ми паметни???

Ne nisu glupi nego
njihovo zdravstvi je kao i sve druge oblast bogatije i može onda da bacaju u rupu bez dna.
Prvo pa ostalo nemaju krezubu Švajcarsku, Švedsku i Dansku ko mi krezubu Srbiju.

Smeju nam se i ,,napolju i unutra,, na postojanje krezube Srbije.
Hajde sad
za jednu Noru i sl. koliko obicnih plasticnih zubnih proteza može da se pokloni ? Upravo ta krezuba Srbija dace ti regrute za služenje besplatnog vojnog roka
Nadam se da ces kad pročitaš svoj post ponovo shvatiti koliko si predrasuda izneo neke i pod uticajem fašističke ideologije.
Ja ne pravim razliku između krezubih i ljudi koji nisu takvi. Poznajem mnoge " intelektualce" koji ljudski ne vrede više od prodavca semenki na ulici. Sami sebe proglašava intelektualnom elitom iako iza njih ne stoji nijedan ozbiljan naučni rad. Plagijat i autoplagijati. Ne mogu upasti ni u grupu poluintelektualaca ( ako si čitao definiciju Slobodana Jovanovica) jer nisu ozbiljni naučni radnici. Ispunjavaju samo prvi uslov a to je da su im moralne karakteristike na jako niskom nivou.

Nije lako bocu razumeti...

Pa nije rekao da sa su krezubi manje vredni već da je u Srbiji neophodno više zubara i pristupačnijih proteza, tj. trošenje na njih, šire zdravstvo i mnogo drugih stvari, dok on smatra da je ulaganje u vojsku lepo za imati, ali manje bitno.

Sad, ja u ovom trenutku ne mogu baš sasvim da se složim, pošto vidim kuda svet ide.
Malo me brine da će Ovaj (ili neki onaj, koji god bude) da pomisli da imamo dovoljno da silom rešavamo probleme (a da će nam sa istoka rado klimnuti glavom, ako stvarno dođe trenutka da Kine krene na Tajvan, a Rusija na Baltik).
Sa druge strane, kako se Zapad osipa, i njima može da se desi da im se neki lokalni ili polu-lokalni "odvežu" i da im svašta padne na pamet. Za to treba biti dovoljno jak, pa da se i ne desi. Pitanje vojnog roka uopšte ne vidim kao pitanje tih 10-15-20,000 na odsluženju koji treba da zamene momke koji su na baušteli, već pitanje da li imamo 300+ hiljada u rezervi ili nemamo.

Ali, na sve to opet dođe pitanje, gde je mera. 10,000 u PVO je verovatno 100,000 ukupno, vidimo sa duplo većom platom od lekara specijalsite i mnogo skupe opreme.

Nije lako bocu razumeti...

Pa nije rekao da sa su krezubi manje vredni već da je u Srbiji neophodno više zubara i pristupačnijih proteza, tj. trošenje na njih, šire zdravstvo i mnogo drugih stvari, dok on smatra da je ulaganje u vojsku lepo za imati, ali manje bitno.

Sad, ja u ovom trenutku ne mogu baš sasvim da se složim, pošto vidim kuda svet ide.
Malo me brine da će Ovaj (ili neki onaj, koji god bude) da pomisli da imamo dovoljno da silom rešavamo probleme (a da će nam sa istoka rado klimnuti glavom, ako stvarno dođe trenutka da Kine krene na Tajvan, a Rusija na Baltik).
Sa druge strane, kako se Zapad osipa, i njima može da se desi da im se neki lokalni ili polu-lokalni "odvežu" i da im svašta padne na pamet. Za to treba biti dovoljno jak, pa da se i ne desi. Pitanje vojnog roka uopšte ne vidim kao pitanje tih 10-15-20,000 na odsluženju koji treba da zamene momke koji su na baušteli, već pitanje da li imamo 300+ hiljada u rezervi ili nemamo.

Ali, na sve to opet dođe pitanje, gde je mera. 10,000 u PVO je verovatno 100,000 ukupno, vidimo sa duplo većom platom od lekara specijalsite i mnogo skupe opreme.
Слажем се са тобом, опет наглашавам да новац није пресудан јер се ради о томе да треба имати резерву - суштина одбране је да имаш способно и обучено становништво. Иначе би Сингапур, Швајцарска, Аустрија, Шведска итд. решавали све новцем - дакле потебно је да професионалци имају висока примања и добре услове за рад (највећи проблем код нас) али поред тога служење војног рока уз периодично обнављање знања и вештина на сваких 3-5 година како би се попунила резерва!

Najgore je svastarenje.Srbija je zadnjih godina trebala ulagati ili u avijaciju nabavka 20 novih aviona godisnje tipa rafal,suhoj.Sad bi je niko ne bi smjeo napasti kad ima 200 novih aviona.Ili u najbolji pvo tipa izraela gvozdene kupole,patrioti s400 znaci sve pare zadnjij 10 godina u pvo.Ili u raketne sisteme kao Iran da imamo stotine balistickih raketa da mozemo sprziti citavu zapadnu evropu.Sve ostalo je gubljenje vremena i novca

Jasno je da je i to u igri ali se nadam da je stigao potentniji sistem. On ostaje nama bez obzira ko pokupi neki politički poen.

Rafal wrote :
,,... Nadam se da ces kad pročitaš svoj post ponovo shvatiti koliko si predrasuda izneo neke i pod uticajem fašističke ideologije.
Ja ne pravim razliku između krezubih i ljudi koji nisu takvi. ... ,

E pa ja pravim razliku izmedju onih koj imaju usadjene zubne i dr. implante i onih koj nemaju ni za plasticnu zubnu protezu.

Izvini nisam znao da poklanjanje plasticnih zubnih proteza ovom siromšnom i jadnom narodu je fašistička ideologija.

Pamemetnom dosta, uz matorog Boru

.... Pogledaj dom svoj, andjele
i skini paucinu s' ociju
videces prizore potresne
videces nesrecne i bolesne
videces cemer, smrt i jad ...

Poslednja izmena:
Interesanto taj avion Maximus Erlajnsa iz Emirata vec duze vreme se vrti na relaciji Kina-Pakistan-Egipat-Srbija. Pitanje je sta prevozi, da li nama stize nesto iz Kine ili mi saljemo municiju negde? Mozda oba?

L15 je odličan izbor. Međutim oficiri iz RV su naklonjeni Zapadu( do sada je bilo tako) pa se plašim da će opet neku skupu glupost da nam uvale. Vidim da je stigao Super Tucano a spominje se i Pilatus. Ne znam sta da kažem. Kako će takav avion da zameni G4? Nadajmo se da ovog puta neće napraviti glupost kao sa Rafalima.

Vrh