Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 112 29,6%
  • Ne

Glasovi: 237 62,7%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,7%

• Ukupno glasača
    378
Kada smo već kod mirovnih misija, šta se desilo sa BOV Miloš, ofarbanim u belo i označenim sa UN natpisom?
Pre godinu dana spremni, navodno za Liban, gde su naši na liniji razgraničenja Libana i Izraela, između vatre obe strane.
U Liban nisu otišli.

1749118084826.jpeg

U svakom slučaju ministar nam je pre dve nedelje bio na sastanku zemalja mirovnjaka koji su vodili Gen. sek. UN i onaj Nemac Pistorijus. Očigledno će biti posla za Miloše u UN livreji bez obzira na njihov odlazak u Liban.

........ Bez obzira na sve složeniju bezbednosnu situaciju u svetu, kao i na unutrašnje izazove sa kojima se suočava radi očuvanja svog teritorijalnog integriteta, Srbija, kao jedan od značajnijih evropskih i veći kontributor snaga u svetu, ostaje čvrsto opredeljena za izgradnju i očuvanje mira pod okriljem Ujedinjenih nacija i u kontinuitetu unapređuje svoje sposobnosti za učešće u operacijama očuvanja mira - istakao je ministar Gašić.
....... Srbija ovom pitanju posvećuje značajnu pažnju i na toj osnovi pristupa obuci i opremanju svojih jedinica za operacije očuvanja mira - naglasio je ministar odbrane i još jednom potvrdio opredeljenje Srbije da će i u narednom periodu ostati pouzdan partner u očuvanju mira pod okriljem Ujedinjenih nacija, uključujući podršku aktuelnim inicijativama i naporima Sekretarijata Ujedinjenih nacija, koji se odnose na budućnost i reformu očuvanja mira.....

1749118275084.jpeg

Poslednja izmena:
Ваљда су ти Милоши у центру за обуку мировних снага.

Ваљда су ти Милоши у центру за обуку мировних снага.

Da to sam i mislio - Centru za obuku mirovnih snaga odnosno u Bujanovcu, (,,Baza jug", tj. ,,Borovac").

Pitao sam ranije za vežbu ,,Platinasti vuk", koja se održava svake godine, gde će biti ove godine i koja je tema vežbe.
Kada na Guglu ukucam Platinum wolf 2025, izlazi mi samo sledeće:

The Balkan Medical Task Force (BMTF) will actively engage in the multinational field training exercise “Platinum Wolf 25,” which will be hosted by the Serbian Armed Forces (SAF) from June 9 to June 27, 2025, at Base “South” in Serbia.

Dakle, ako se ostaje pri ovome kako je napisano u februaru, vežba je od 09. do 27. juna u Bujanovcu, kako piše na sajtu Balkanskih medicinskih snaga, koje za tu namenu planiraju da podignu poljsku bolnicu za vežbu.

Taman da na vežbi vozaju belo ofarbane Miloše.

Zanimljiv je tajming vežbe i preklapanje sa vežbom Defender Europe 2025 koja se trenutno održava oko nas.

1749139405734.jpeg

Inače Balkanske medicinske snage, koje su stacionirane u Skoplju je obišla pre nekoliko dana Kaja Kalas.

1749139823504.jpeg

1749139881363.jpeg

Poslednja izmena:

Vučić: Jedini sam u Evropi koji trguje municijom s Izraelom, mi smo srodne nacije​

U opsežnom intervjuu za The Jerusalem Post, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je opširno srpsko-izraelskim odnosima iznoseći niz pohvala na račun Tel Aviva.

Nakon 7. oktobra Vučić je u roku od 24 sata primio je poruku od predsjednika Izraela Isaaca Herzoga. U roku od četiri dana, uprkos složenim međunarodnim protokolima iz oblasti odbrane, Srbija je bila spremna za reakciju.

"Osamog uveče dobili smo poruku iz Izraela. ‘Trebaju nam te i te stvari. Nismo potpuno spremni, potrebno nam je to što prije’", prisjetio se Vučić za Post.

"Bio sam ministar odbrane i znam kako to ide – dozvole od raznih ministarstava, bezbjednosne i obavještajne agencije, razne državne i nedržavne institucije... A mi smo sve to prikupili u roku od četiri dana i obavili posao. To se nikada ranije nije dogodilo u ovoj zemlji".

Od tada, odbrambene veze između Beograda i Tel Aviva ubrzano su se produbile. Srpski izvoz oružja u Izrael dostigao je 42,3 miliona eura u 2024. godini, prema zajedničkom izvještaju Balkan Insighta i Haaretza (na osnovu carinskih podataka) – trideset puta više nego prethodne godine. Srbija je postala ključna karika u izraelskom odbrambenom lancu snabdijevanja.

"Ja sam danas jedini u Evropi koji trguje vojnom municijom s Izraelom", izjavio je Vučić.

Izšli su video snimci modifikacija Srpskih BTR-80 nabavljenih iz Mađarske.

Takođe se navodi de će ući u sastav oklopnog bataljona u Nišu (modernizovani T-72 i BRDM), koji bi mogao da preraste u brigadu.

Izvor, Borbeni efektivi:

Navodi se da se radi sledeće:

Ради се о пројекту ВТИ и специјализованих предузећа у склопу ОИС (Одбрамбена индустрија Србије) , у циљу модернизације оклопних транспортера (50+) конфг 8х8 опремљених квалитетним топом који су набављени из Мађарске након веома успешних преговора председника Србије Александара Вучића и премијера Виктора Орбана.

Шта је унапређено:

→ оклоп Примена модуларног апликационог оклопа (панцирне плоче) у циљу повећања оклопне заштите возила и његове борбене жилавости. Инсталација- механичком везом (завртњи, шрафови). Истовремено очувана/унапређена амфибијска способност возила захваљујући уградњи система за повећање пловности.
→ купола — уведени аутоматизовани механизми и жиростабилизација топа (прецизност ватре у покрету). Интегрисан нови систем за управљање ватром (СУВ) са дневно-ноћном осматрачко-нишанском справом. Ови захвати у целини повећали прецизност употребе аутоматског топа 30 mm (2А72) и спрегнутог митраљеза.

→ опрема Уграђен дигитални комуникациони системи (модерни радио уређаји са дигиталном модулацијом, проширеним фреквенцијским опсезима и енкрипцијом). Возило поседује системе за визуелизацију (камере, показивачи у возилу) који омогућавају повишен ниво ситуационе свесности посаде. Планирана је уградња анти-дрон ометача ради заштите од бпл. Уграђен клима-уређај ради побољшања микроклиме и ергономије унутар борбеног простора.
Ова возила (у првој фази моторизоване чете— батаљон) ући ће у састав оклопно-извиђачког батаљона који се са штабом налази у Нишу и појачати бат са борбено-извиђачким оклопним возилима БРДМ-2МС (Русија).

I na osnovu navedenog urađen je sledeći video.

Bas sam razmišljao da li će povećanje težine uticati na amfibijska svojstva i vidim da su rešilo taj problem. Dobra vest, oklop je bio prilično slab.

Тај батаљон у Нишу већ има 30 возила што је више него довољно за тај ниво формације. Чему БТР ту ако имамо и даље пешадијске батаљоне са камионима?

Тај батаљон у Нишу већ има 30 возила што је више него довољно за тај ниво формације. Чему БТР ту ако имамо и даље пешадијске батаљоне са камионима?
Не иду они за Ниш, већ у Подунавље...

Poslednja izmena:
Ajd malo da budemo dečaci, za promenu...

Gledam ove strojeve na betonu, a u glavi mi ova scena:

Данас је парламент Краљевине Данске изгласао допуну Закона о одбрани и од 01.01.2026.године се уводи обавезно служење војног рока и за жене. Подсећам форумаше противнике обавезног војног рока да је Данска веома неразвијена држава у односу на Србију 😁 - стандард војника који је кључни аргумент противника обавезног служења војног рока дакле пада у воду. У савременој Европи једноставно није могуће мотивисати довољан број младића за професионалне војну службу и стога је неопходно обавезно служење војног рока. Иначе онај НАТОвац Радић одједанпут говори позитивно о тој теми а био је најжешћи противник служења војног рока у Србији. Дакле колико ја видим само је питање времена када ћемо поново увести обавезно служење војног рока.

U Danskoj u proseku samo pola populacije prođe testove sposobnosti za služenje u vojsci, uglavnom zbog psiholoških faktora
(dakle, većinu onih koji bi povukli razne traume sami oslobode)
A onda, na to, imaju pravo prigovora savesti koji znači služenje u civilnom sektoru, van vojnih struktura.

Lepo izgledaju nadogradnje ali mi se čini da je možda mogla malo veća cisterna ako vozilo može da podrži veću nosivost.

Данас је парламент Краљевине Данске изгласао допуну Закона о одбрани и од 01.01.2026.године се уводи обавезно служење војног рока и за жене. Подсећам форумаше противнике обавезног војног рока да је Данска веома неразвијена држава у односу на Србију 😁 - стандард војника који је кључни аргумент противника обавезног служења војног рока дакле пада у воду. У савременој Европи једноставно није могуће мотивисати довољан број младића за професионалне војну службу и стога је неопходно обавезно служење војног рока. Иначе онај НАТОвац Радић одједанпут говори о тој теми а био је најжешћи прот
Eu propaganda plašenja naroda od ruske invazije.
Наравно да је то један од фактора за ру врсту политике али не мења чињеницу да им фали војске.

Meni nije jasan spoj propustljivih kabina sa ciradama i folijama, i ABHO funkcije i nadogradnje. Neka bar i na ovom drugom TAMu naprave celu metalnu kabinu.

Obilazak Resor-a iz Gadžinog Hana koji radi modifikacije vozila za VS.
Ovo uključuje pretvaranje starih kamiona sandučara u cisterne.
Okačen i novi znak na kamione.

Pogledajte prilog 241324

Pogledajte prilog 241325

Ulaganje mnogo para u vozila koja se ne proizvode skoro 40 godina. Jes sve to mehanika koja je jako zahvalna ali podrška sa delovima za ovako nešto ne postoji.

Наравно да је то један од фактора за ру врсту политике али не мења чињеницу да им фали војске.
Fali radne snage koja bi radila stotine poslova za dobru platu a da ne fali nečeg što se radi džabe i prisilno kao što je vojska.
Svi u Evropi imaju problem sa kadrovima raznih struka.

Ulaganje mnogo para u vozila koja se ne proizvode skoro 40 godina. Jes sve to mehanika koja je jako zahvalna ali podrška sa delovima za ovako nešto ne postoji.

Nisam siguran da je reč o ulaganju značajnog novca.
Ovi Tamovi su jednostavne konstrukcije i jednostavni za održavanje.

U vojsci ima dosta vozila koja su po godinama stara, ali sa jako malo pređenih km (reda veličine nekoliko hiljda km), a koja su pre toga čuvana konzervirana, na klocnama u ratnij rezervi.

Ovde je reč o cisternama koje treba da pređu samo ponekad po par desetina km od kasarne do mesta gde je potrebna voda, stoje sa vodom 1 do 3 dana i onda na punjenje do najbližeg mesta (do desetak km vožnje) pa u krug.

Vežba za mirovne misije o kojoj je bilo reči.

У бази „Југ“ код Бујановца данас је почела мултинационална тактичка вежба „Платинасти вук 25“, коју организујe Војска Србије уз подршку Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава.

Вежбовне активности ће се реализовати до 27. јуна, а циљ је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања оружаних снага партнерских земаља у току извршења операције подршке миру у међународном окружењу.

На вежби учествује више од 700 припадника Војске Србије и оружаних снага Азербејџана, Босне и Херцеговине, Грчке, Италије, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Сједињених Америчких Држава, Црне Горе и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Севeрне Ирске, а ове године по први пут је ангажовано и особље Међународне организације Балканске војномедицинске снаге, које ће узети активно учешће у сегментима вежбе који се односе на пружање медицинске помоћи и медицинску евакуацију у кризним ситуацијама.

У наредне две недеље, учесници ће, у бази „Југ“, на полигону „Боровац“ и на стрелишном комплексу „Вртогош“, увежбавати тактике, технике и процедуре које се примењују приликом ангажовања у мировним операцијама. Обезбеђење базе и конвоја, патролирање, блокада и претрага терена и борба у урбаној средини, само су део вежбовних активности предвиђених сценаријом вежбе.

1749814991864.jpeg

Nisam siguran da je reč o ulaganju značajnog novca.
Ovi Tamovi su jednostavne konstrukcije i jednostavni za održavanje.
Pitanje na koje nemam odgovor trenutno je cena ove intervencije. Da li intervencija prelazi realnu vrednost vozila, a moguće da prelazi.
Tam jeste jednostavan i zahvalan kamion ali se ne proizvodi decenijama. Njegova podrška su zamenski delovi male privrede upitnog kvaliteta I sa čestim problemima. Remontovani Tam motori produvavali na prvoj vožnji....
Pritom to je običan kamion, nije neka preskupa stvar pa da sad treba je čuvamo zauvek.

Čini mi se su u rashodu VS na oglasima često bolja vozila nego ona koja posle pošalju na remont.

Vranjanci na mrežama kažu da je u pitanju političko smenjivanje.

Vrh