Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 112 29,6%
  • Ne

Glasovi: 237 62,7%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,7%

• Ukupno glasača
    378
Naravno vidimo kuda ide svet i uvođenje vojnog roka je prioritet. Sto se tice naoruzanja videćemo u septembru hoće li biti I koliko novina. Kredit za Rafale koliko god da izgleda lose ( cela ideja oko nabavke tih aviona je losa) može da bude i malo rasterecenje jer će se vraćati 7 godina pa će godišnje rate biti manje. Tu bi trebalo da ostane sredstava za nove nabavke. Ono što mi izgleda lose je da nismo bolje iskoristili namensku kada je municija u pitanju i zašto sva prodaja nije išla preko SDPR (svi znamo zasto) jer su verovatno Rafali ili bar dobar deo njih mogli biti plaćeni na taj način. Ovako je veliki deo otišao privatnim firmama.
Povećanje vojnog budžeta na 5% bdp je takođe nužno u ovakvim okolnostima. Verujem da će krajem godine biti rebalans budžeta i da će tada biti povećan na 3% za ovu godinu.

Iljušin koji je tokom marta i aprila kružio između Srbije i istočnih horizonata se ponovo pokrenuo na istoj kružnoj putanji.

Rafal wrote :
,,.... Ovako je veliki deo otišao privatnim firmama.
Povećanje vojnog budžeta na 5% bdp je takođe nužno u ovakvim okolnostima. Verujem da će krajem godine biti rebalans budžeta i da će tada biti povećan na 3%.... ,,

Ne opravdano.
Napisao si kako je bilo te zašto bi ,,bratija,, dobitnu kombinaciju menjala.
Povecanje 3% tj 5 % služi samo za povečanje profita jopet privatnih firmi.

Besmisleno je nabavljati pracke, raketle, dronove a naročito aeroplene.
Ajd što je preskupo nego što je ne mogice odrediti kvalitetan i preciznu metu bez pristupa u realnom vremenu satelitskom sokočelu.
Gadjati na slepo uz pomoc matematike i ko dobre informacije je štetno ajd što omaši , nego bezveze se utoroši a narocito što je to finansiski harakiri.
Ovdi realno bez matoraca, nema ko ni običnu tandjaru da nosi.
Ono malo prave pameti i zdrave mladosti što imamo , bolje da ih razmnožavamo nego u takve bez izlazne sitacije da ih stavljamo.

Pljackaroši, narkomani, pijanci, onostrani i bolesnici i raznorazni kontraši iz 100tinu razloga i poriva, teško mogu biti zdrava grana za išta ozbiljiju rabotu a kamoli i pracku u rukama držati.
I ćemu povečanje 3-5 % posto...
... samo za izlog i ništa više

Sa ruskom kupolom liči na nešto. Ranije sa 12,7mm je bilo tužno gledati.

Je li istina da je prekinuta proizvodnja Nora zbog nedostatka šasija iz MANa?

Koliko mi je poznato bila je prekinuta i to odavno a da li je pokrenuta nije mi poznato. Miloradovic je nešto obećavao da ima "resenje" za sasiju ali mi nije poznato da li je " resenje" zazivelo.

Vlada uzela 94 miliona evra od BIA, vojske, Ekspa dan posle Vučićeve najave rasta plata i penzija
Najviše novca oduzima se Ministarstvu odbrane – ukupno 3,4 milijarde dinara, koje je trebalo da budu potrošene na više neidentifikovanih namena.

Odlukom Vlade od 22. maja je oduzeto 3,4 milijarde dinara odnosno 29 miliona evra od ministarstva odbrane.

Prethodno je u martu, Vlada u ostavci Vučevića oduzela 1,68 milijardi dinara odnosno 14 miliona evra od ministarstva odbrane.

Hvala Bogu, ništa od vojnog roka.

Tako i da ostane narednih par decenija.

Vlada uzela 94 miliona evra od BIA, vojske, Ekspa dan posle Vučićeve najave rasta plata i penzija

Odlukom Vlade od 22. maja je oduzeto 3,4 milijarde dinara odnosno 29 miliona evra od ministarstva odbrane.

Prethodno je u martu, Vlada u ostavci Vučevića oduzela 1,68 milijardi dinara odnosno 14 miliona evra od ministarstva odbrane.

Hvala Bogu, ništa od vojnog roka.

Tako i da ostane narednih par decenija.

U budžetu Ministarstva odbrane za tekuću godinu je bilo 87 miliona evra za troškove uvođenja redovnog vojnog roka.
Sa ova dva preusmeravanja Ministarstvu odbrane je oduzeta polovina ovogodišnjeg iznosa opredeljenog za troškove uvođenja redovnog vojnog roka.

Za pretpostaviti je da je ostavljen deo sredstava predviđen za radove na infrastrukturi, a preusmerava se novac predviđen za ishranu vojnika, materijal za obuku, plate vojnika, putne troškove, trošak za komunalije i slično.
Već je jasno da vraćanja obaveznog služenja u septembru ove godine neće biti.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar odbrane Ivan Anušić službeno je najavio povratak obaveznog vojnog roka u Republiku Hrvatsku od početka 2026. godine.

Vojno osposobljavanje u trajanju dva mjeseca započinje od januara 2026. godine, a oni koji ulože priziv savjesti zbog vjerskih ili moralnih razloga tromjesečnu obuku služit će civilno u civilnoj zaštiti ili, pak, u lokalnim jedinicama u trajanju četiri mjeseca

, .... Vojno osposobljavanje u trajanju dva mjeseca započinje od januara 2026. godine
... ,,

Ništa...
onda moramo copi - paste

Naravno da je to, trebaće im za koju godinu. Čim nemci malo ojačaju Evropi ( možda I covecanstvu) se sprema reset.

Vidi, naša lovacka udruženja cija je prvenstveno ekološka orjetacija su u debelom padu , možda i na minimumu sa aktivnim članstvom.
Posledica toga je porast svih ekspazivnih
štetocina kao što su šakali i sl. koj nanose ogromne štete narušavajuci ne samo prirodnu ravnotežu vec i ljudima i nj. dobrima.

Nus produkt tog buduceg ,, služenja vojske,, je približavanje i navikavanje na oružije što direktno ce
ukloniti postojecu odbojnost ka oružiju i lovačkim društvima i tako omasovljenjem očuvati normalnost flore i faune.

Da ne spominjem da jedna kasarna u nekom mestu ima ekonomski efekat kao da je otvorena manja fabrika koja utiče na boljitak samog mesta.

Eto, kad može da se gubi vreme u polugodišnjim protestima, šta su dva meseca gde po nešto korisno se nauči i ovlada.

Poslednja izmena:
Ja i dalje očekujem odgovor na ranije postavljeno pitanje.
Ko će na liniju razgraničenja Rusije i Ukrajine kada se potpiše mir?
Ko će biti pogodni da stanu na de facto novu liniju razgraničenja NATO i Rusije, pogodni da ih obe strane kao takve prihvate.

Nema 3 strane kao posmatrači koj bi kao što su bili i sad su kod nas , te se mešaju i favoriziju jednu stranu, što je najveca glupost koju smo mi prihvatili.Tamo su valjda pametniji da se izbegne ta glupost.

Ja i dalje očekujem odgovor na ranije postavljeno pitanje.
Ko će na liniju razgraničenja Rusije i Ukrajine kada se potpiše mir?
Ko će biti pogodni da stanu na de facto novu liniju razgraničenja NATO i Rusije, pogodni da ih obe strane kao takve prihvate.
Na liniju razgranicenja neće niko. Pitanje je ko će u rat protiv Rusije. Hrvatima ne bi bilo prvi put.

Nema 3 strane kao posmatrači koj bi kao što su bili i sad su kod nas , te se mešaju i favoriziju jednu stranu, što je najveca glupost koju smo mi prihvatili.Tamo su valjda pametniji da se izbegne ta glupost.

Na liniju razgranicenja neće niko.

Znači misliš da dobijamo još jednu granicu između nuklearnih sila po tipu Indije i Pakistana?
Postave ogradu na granici i tribine za navijače sa obe strane ograde pa izvode ritualni ples uz pokazivanje mišića i izrugivanje.
Možda bi NATO i Rusi mogli da smisle nešto novo, npr. sa obe strane ograde jedna do druge raketa sa nuklearnom glavom, da vidimo čija je veća.

Poslednja izmena:
Znači misliš da dobijamo još jednu granicu između nuklearnih sila po tipu Indije i Pakistana?
Postave ogradu na granici i tribine za navijače sa obe strane ograde pa izvode ritualni ples uz pokzivanje mišića i izrugivanje.
Možda bi NATO i Rusi mogli da smisle nešto novo, npr. S obe strane ograde jedna do druge raketa sa nuklearnom glavom, da vidimo čija je veća.

Mislio sam na Ukrajinu, tamo medjunarodnih snaga mislim da u tom obliku neće biti. Kao kolicija "voljnih" u sukobu sa Rusijom, moguce ali za nekoliko godina kad svi budu spremni za to. Potrajati ovo još.

Kao : Indija -Pakistan
pa za svaki loš potez sledi bum po nosu.

Vrh