Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,3%
  • Ne

Glasovi: 227 62,0%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    366
Mislim da je najproblematičniji deo priče oko Orla sam Orao.
Stara platforma, nemamo dovoljno aviona...

Ova vodjena sredstva, ili bar neka od njih na kraju će biti razvijena.

Sve i da Orao nikad ne ponese nešto od tih novotarija, i dalje to nisu bačene pare.
Steklo se iskustvo, razvijene su različite tehnologije, razvijao se kadar, iskoristiće se dobar deo toga na drugim platformama.

Na primer, sutra ćemo kupiti neki teži dron koji može da ponese teže naoružanje, pa ćemo na njega kačiti svoja vođena sredstva koja su već razvijena.
Ima tu raznih benefita...

A što se tiče jednoseda, mislim da je spinoff projekta u smislu nošenja isključivo panirajućih bombi na varijanti jednoseda puna kapa.
Gde ćeš bolje nego da stara ptica spakuje unapređenu panirajuću verziju FAB250 ili FAB500 na metu sa cirkularnom greškom od 5 metara?
Dosta je i to, ne treba ništa više... poleti, ispusti bombu 50km od mete i beži.... ona sama odradi posao.

Nije Orao uopšte problematičan. Generalno svi u svetu su odustali od jurišnih aviona, pa se trenutno ne može kupiti drugi/bolji. Međutim rat u Ukrajini je dokazao da je to najkorisniji tip aviona kada protivnik ima solidnu PVO.
Naravno mogu i moderni avioni leteti kao jurišnici, ali nije svejedno da li ces izgubiti F35, Rafala ili Orla.

Време јуришника је прошло, а скупи вишенаменски авиони су исувише скупи да би се користили као јуришници.
Мислим да је Орао 2.0 више исфорсиран због самог наоружања из развоја које би носио.

Време јуришника је прошло,
Trenutna dešavanja u svetu to demantuju.
а скупи вишенаменски авиони су исувише скупи да би се користили као јуришници.
Tačno, ali koliko su samo SU34 izgubili Rusi u brišućem letu.
Мислим да је Орао 2.0 више исфорсиран због самог наоружања из развоја које би носио.
Pa naoružanje nista ne znaci bez aviona, a vrlo ces ga tesko integrisati na avion strane proizvodnje.

Zaokruzen prikaz proizvoda srpske namenske industrije uz ilustrativne kadrove. Prakticno sve vredno pomena na jednom mestu.
Lijakovic, na engleskom jeziku.
Preporucujem.

Koga interesuje, odličan presek stanja vezano za Ukrajinu zaključno sa jučerašnjim danom.
Fascinantno je kako ovaj uspeva da isprati ovoliko informacija iz različitih izvora i sublimira ih u analizu.

Problem je što nemamo dovoljno aviona... čak i da se jednosedi modernizuju, opet je to jedva šaka jada... o koliko aparata pričamo? Dvadesetak maksimalno?
Pa koliko bi ti aviona?
U našem okruženju niko nema ni pravu eskadrilu visenamenskih aviona, a kamoli juršnika/bombardera.
Nasa ekonomija je slaba, a mlazni avioni su izuzetno skup sport.
Slika ispod je USAF trošak leta po satu

Slažem se!

Samo treba ove cifre uzeti sa oprezom.
Troškovi naoružanja na Zapadu su perverzno uvećani - čitao sam o toalet šoljama koje koštaju 50.000 dolara, granatama 155mm sa cenom od 6000 dolara, dok Rus svoje pravi za 600 itd.
Korumpiran sistem nabavke naoružanja, posebno u USA, potpuno iskrivljuje sliku troškova neophodnih za prosečan oružani sistem sa XY karakteristika.

Na stranu rečeno, u pravu si, skup je ovo sport.
Ipak verujem da će od Orla na kraju biti nešto - bilo neposredno (u vidu funkcionalnih letelica u eskadrilama, sa moderznizovanim naoružanjem) ili neposredno, kroz iskorićavanje tehnologija razvijenih na projektu Orao na nešto drugo, jednako ubojito.

:LOL: Jel to ona VIP puma ili to beše MUP-ov? Šta ima VS sada od VIP helikoptera?
За сад је војни "ВИП" Х145М још увек у Немачкој. Пума је МУПова, ако је летео војним, или је летео са Ми-17В5 или са Х145М

• Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Imajući u vidu da je danas poslepodne Mi-17 preleteo iznad Beograda ka Batajnici mislim da je to odgovor na pitanje.
Uostalom gde bi se smestilo obezbeđenje novog ,,vrhovnog" - mislim na marince iz ambasade, ne na kobre.

Nego, nagradno pitanje - Može li Mi-35 da se spakuje u An-12?

Pafos.jpg

Pafos 2.jpg

Taj An-12 je ukrajinski transporter (Motor Sich Airlines) koji verovatno prevozi municiju za izvoz. Takav jedan se srušio u Grčkoj pre godinu-dve.

Prevozi sta mu se plati da prevozi.
Sustina je da je rec o letu PAFOS - Batajnica. Bolje reci letovima.
U Pafosu je stacionirana kiparska vojna helikopterska jedinica naoruzana sa Mi-35, koje bi mi trebalo da preuzmemo.

Samo sumnjam da u An-12, po gabaritima moze da se smesti Mi-35. Mozda rasklopljen?

Можда превози моторе хеликоптера и наоружање и још неке делове типа крила, роторе и сл.

вероватно вози џебану за Кипар

Vremena zadrzavanja na aerodromima i destinacije sa kojih je usao i izasao sa dva povratna leta izmedju Kipra i Srbije, govori da je skoro sigurno preuzeo robu u Pafosu koju je isporucio u Batajnicu.

Kada je zavrsio u Kairu, odleteo je za Pafos. Zatim,
Pafos - Batajnica - Pafos - Batajnica.
Po zavrsetku istovara u Batajnici, nastavio dalje ka Budimpesti za novi angazman.

Po vremenu zadrzavanja u Batajnici se vidi da je bio istovar, a ne samo eventualno punjenje goriva u preletu preko Srbije. Uostalom da je punio gorivo samo u preletu, vozeci robu inostranog isporucioca inostranom dobavljacu, to ne bi radio na vojnom aerodromu.

Tako da mislim da je ovde sasvim sigurno neki prevoz vezan za Mi-35. Rezervni delovi, alati, municija,... Ne iskljucujem ni mogucnost da je rasklopljen helikopter u delovima (ako ce ih remontovati u Momi).
U svakom slucaju, vrlo verovatno u narednim danima, mozemo ocekivati i same Mi-35.

Zastava top M12 30 mm x 173
Porodi li se više?
Novi snimak

Taman se covek obraduje da se nakon visedecenijskog razvoja pojavio snimak Zastavinog topa 30 x 173 mm, koji radi, gadja i pogadja, oni snimak obrisu!

Kakvu su to vojnu (ili vojnoindustrijsku) tajnu prikazali?

Da bude jasnije, rec je o novom topu 30 mm koji je bio predvidjen za ugradnju na BVP umesto sadasnjih 20 mm, ugradnju na nove tockase (Lazar i sl), brodove i podrsku pesadiji umesto postojecih Praga i 20 mm.

Vrh