Šta je novo?

Vodovod i kanalizacija - BVK

Baš čudno, obećanja pred izbore. Mora da će biti nešto od famozne kanalizacije...
 

Весић: Почела изградња водовода у насељу Трешњa


Заменик градоначелника Горан Весић данас је са сарадницима, у оквиру акције „Београд побеђује”, обишао својом покретном канцеларијом насеље Трешња где су почели радови на изградњи водовода.

Он је овом приликом изјавио да ће изградња водовода трајати три месеца и да се до лета очекује завршетак радова.

– Данас је почела изградња водовода у Трешњи, насељу које се налази на територији општине Сопот. Пре више од годину дана обећао сам грађанима изградњу водовода јер је ово један од делова Сопота који нажалост нема воду. Од лета ће овде бити 1.400 прикључака и грађани ће имати воду – рекао је Весић.

Он је нагласио да се истовремено ради и пројектовање резервоара у још једном делу Сопота.

– Ради се о насељу Ковиона где ће у наредних годину дана грађани добити воду. У току је пројектовање два резервоара, од којих је један у Трешњи, као и реконструкција резервоара у Шупљој стени. Ово је све неопходно како бисмо до краја године почели са изгрдањом водовода у Ковиони, где би требало да грађани следеће године добију воду. Као што сам испунио обећање да људи у насељу Трешња добију воду, тако ћу испунити и обећање да воду добије и насеље Ковиона – објаснио је Весић.

Према његовим речима, на територији општине Сопот се пројектује и резервоар на Дубрави.

– На овај начин ће се покрити висински делови Лисовића у Барајеву, Бабе и Губеревца у Сопоту. Сваки део града добија основну инфраструктуру и тако Београд побеђује. Хвала грађанима што су данас дошли и што су веровали да ће почети изградња водовода, а то свакако није било лако. Обећање је испуњено и идемо даље – закључио је Весић.

 
Nisam siguran dal je dobra tema, premestite ako nije:

Kako se boriti protiv nestasice vode u letnjim mesecima uzrokovano premalim kapacitetom gratske mreze (ili kako bio oni rekli "prevelikom potrosnjom")?
 
Tako što ćeš da pritiskaš nadležne da završe vodovodnu mreži u sve što još potrebno. Ili da se preseliš u deo grada gde se ima voda u normalnim količinama i sa normalnim pritiskom. Skupljanje u flaše nije isplativo na duže staze.
 
Nisam siguran dal je dobra tema, premestite ako nije:

Kako se boriti protiv nestasice vode u letnjim mesecima uzrokovano premalim kapacitetom gratske mreze (ili kako bio oni rekli "prevelikom potrosnjom")?
Ne zalivati bašte, betonske površine, poljoprivredne površine, ne puniti bazene vodom za piće. Prijaviti svakog ko čini isto. Poljoprivredni znaju često da se nakače na ulični hidrant i da sa tom vodom zalivaju svoje njive, što je klasična krađa vode.
 

Почели радови на канализационој мрежи у старом језгру Земуна


Почели су радови на реконструкцији примарног кишног колектора у Бежанијској улици који су део великог пројекта изградње канализационе мреже у старом језгру Земуна, саопштили су данас из Општине Земун.

Радови ће се, како се наводи, одвијати фазно, трајаће до половине септембра и обухватиће Улицу рабина Алкалаја и раскрснице са Светосавском и Орачком улицом.

Пројектом, који финансира Град Београд – Секретаријат за комуналне и стамбене послове и Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, биће обухваћено 30 улица, где ће бити постављено 6,5 километара канализационе мреже.

До сада су постављене нове цеви на почетку Бежанијске улице, на Сењском тргу и у Цетињској. Радови у Академској улици предвиђени су да трају до 8. августа. По пројекту хидротехничких инсталација, нова секундарна канализациона мрежа предвиђена је за улице: Ћуковачки кут, део Улице Стевана Ђукића, од Улице ћуковачки кут до Ћуковачке улице, Душана Вукасовића, Ћуковачке, Ћуковачки руб, Василија Василијевића, затим за улицу између Улице Душана Вукасовића и Улице Василија Василијевића, за Цетињску улицу, део Сењског трга (од Ћуковачког руба до Орачке улице и део који се прикључује на Бежанијску улицу), као и за Орачку улицу.

Како се истиче, фекална канализација ће се радити између улица Душана Вукасовића и Василија Василијевића, а кишна канализација парцијално у улицама: Ћуковачки кут, Стевана Ђукића, Душана Вукасовића, Ћуковачкој, Ћуковачки руб, Сењски трг и Орачкој.

Кишна канализација, дужине 5.280 метара, градиће се у свим улицама које припадају потенцијалном плавном подручју. Одводи за отпадне воде биће у дужини од 1.165 метара, како би се обезбедило прикључење корисника на градску канализациону мрежу, појаснили су у саопштењу.

79b0c90bbe5811857f8b6e8da2efa463_4972526035.JPG


38f26b071be825ed998c60c872e6049a_2936288557.JPG


88120c41f40d855dac9fd27a7b1d7538_7714189489.JPG


 
 
Generalno na svakoj javnoj česmi bi trebalo da postoji standardizovana tabla sa informacijom da li je pogodna za piće, na srpskom i engleskom, retko koja ima takvu tablu. Oni se vade da ljudi skidaju te njihove table, a verovatno samo zalepe odštampani a4 list i čude se kad ga nema nakon par dana, ali su ispunili formalnost pa ih nije briga.
 
Jedan off topic ali da li ste primetili kako Rusi grade kanale, slivnike i generalno ove drenažne odvode? Nije reč samo o ovom autoputu, ali generalno neverovatno su veliki, i sa jedne i sa druge strane, nešto što bukvalno nigde drugde nisam video da toliko pažnje posvećuju ovim kanalima i da ih prave u ovolikim dimenzijama...
Moguće da ovde znaju zimi ili kad već da padaju velike kiše, ali prosto mi je fascinantno, i generalno različite mostove i nadvožnjake grade od čelika, mnogo više nego od betona.
 
Opšti fokus je na energetskim resursima a resurse pijace vode niko ne spominje....
jezera se prazne, recna korita sve plica
čudno ... bez struje se može al bez vode nikako...
ah da ....bice malo kiše i sve je uredu... nema razloga za brigu ni za neke planove, a kamenje plaća je neka zastarela šala iz nekog vremena pre interneta
 
Poslednja izmena:
Не спомињу да је пијаће воде све мање зато што за недостатак исте у Србији не могу да окриве вишу силу.
 
Ne samo da je sve manje nego se ogromna kolicina zagadjenja koje se ispusta u vodotokove sada razredjuje sa daleko manje ciste vode.
 
Bogme jeste, potop. Vozio od Resnika do Karaburme, apsolutno svaka deonica je potopljena. U Cvijićevoj standardno brza reka.
 
Ja sam našao kad ću u prodavnicu. Ni upola ne bih bio mokar da nije njihovih potpuno začepljenih slivnika.
 
Pre dva meseca sam prijavio da je nestao poklopac sahta na skveru kod Bitef yeatra.
Nista jos nisu uradili.
Rupa zjapi.
Kakvi su dalji koraci.
 
Da li je vodovod za hidrante odvojen od klasicnog vodovoda?

Sent from my SM-G981U1 using Tapatalk
 
Naravno, velika je razlika u pritisku
Ukratko, zato su mreže zasebne
Bgdu fali treca mreža i to za tehničku vodu.
Besmisleno je prati ulice, kola, zalivati zelenilo, i sve dr. higijenske potrebe zadovoljavati sa mrežnom pijacom vodom, koje je sve manje ima.
Kakva je situacija ( pa i globalno) bez te nedostajuce mreže tehničke vode buducnost Bgda je da kompletna mreža pijace vode postane sva za tehničku vodu. U ne veseloj buducnosti, pijacu vodu cemo kupovati :(
Otprilike to je svega oko
2 - 3 % od sada proizvedene pijace vode koja se upotrebi za pice i kuvanje a sve ostalo trošimo za razne tehničke upotrebe.

Svaki grad je onoliko bogat koliko ima pijace vode te se kroz istoriju gradova razvijenost i nj. ,,standard,, lepo vidi upravo po dostupnost pijace vode.
Nekada se to merilo brojnošcu i stanjem akvadukta a danas velićinom i stanjem vodovodne mreže . Stanje naše vodovodne mreže i nije baš sjajno ... :(
Mnogi nemaju toliku dostupnu tekucu vodu kao Bgd, koju bi i tekako pametno koristili pa je dopremaju po visokoj ceni u grad sa ogromnih daljina. Mi ležimo na mnogim vodama prevodimo ih odmah u kanalizaciju ili ih odmah zagadjujemo a specijalisti smo u rasipanju.
Otpilike kao kad bi hleb upotrebljavali umesto tolet papira ...
ima se, može se ... sve dok ne spadnemo na kupovinu flaširane vode al ondak ce da bidne kasno... i za svest i za vodovod ...

Još nije kasno za trecu mrežu
Svaki Bg izvor vode, a ima ih mnogo , umesto što se prevodi u kanalizaciju može da formira mini mrežu za tehnicku vodu.... :)
 
Poslednja izmena:
Stvarno lose koristimo vodu. Da li postoji neki razlog zasto ne bi pustili tehnicku vodu na hidrante? Taman da se ne koristi pijaca voda za pranje ulica.
 
Kako da pustimo teh. vodu kroz hidrantsku mtežu bez napajajuce potstanice za minimalno filtriranje i dizanje pritiska. Pumpe za ,, nabijanje,, pritiska mogu biti bilo gde ali kako ih napajati tehnickom vodom bez mreže i pomenutih podstanica a pri tome su sva manja pa i neka veca (Bg potoci) izvorišta vec prevedeni u kanalizaciju....

Prvo treba imati pare i volju, fazne projekte i stručnost ..
Od svega toga imamo samo polukvalifikovanog vodoinstalatera.... i ništa više... Oni koj su nešto i znali ili su u penziji ili rade preko grane....
Pa vidiš koliko puta na istom mestu popravljaju deo mreže (puknutu cev ) :) ha ha :) mada im se ponekad i posreci pa kvar otklone iz cuga :)
Ma dobro je što imamo ikog , ko ce u blatnjavu duboku kaljugu s gumenim čizmama i da sidje i kako-tako (bilo kako) i okrpi deo prastare mreže. :)
 
Poslednja izmena:
Da li je baš tako ?
Na sajtu BKVa piše da ih ima skoro 2.000 zaposlenih ali nigde istaknuto koliko ima nkv, kv naročito bitno za nas si VKV majstori
Najverovatnije je u pitanju
neki mizerni promil koj od takve strukturalne org. sramote, podatak kriju ko zmiljuica noge a pokrivaju se podacima o stručnoj ko-spremi ( sss-bilo čega ) što je trivijalno u odnosi na neophodan minimalni broj VKV vodovodjija ili ti pravih majstora.... e pa nemaaaa ih. :(
 
Vrh