Šta je novo?

Vidikovci Beograda

dsc03134.jpg

dsc03128.jpg

Potencionalni beogradski vidikovci iz pešačke perspektive. Šteta je što ne postoji neka turistička tura obilaska stambenih kula brutalizma sa pewawem na neki od posledwih spratova.

Gradski centar Voždovac u Vojvode Stepe:
fji0px.jpg

Istočne kapije Rudo na Konjarniku:
23sbqs3.jpg

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ogptq5OhAaw[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Tv6nmPxaakI[/youtube]

Genex kula - zapadna kapija BGD

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

У уторак сам испунио своју давнашњу жељу: попео сам се на врх Западне капије Београда, куле почившег гиганта српске привреде, предузећа "Генекс". Док сам још под (јаким) утисцима, поделићу, кроз два поста, своје утиске с форумашима.

Улаз у зграду и лифтови "Freissler-Otis" аустријско-америчке направљени 1976. и уграђени 1979. године. Чињеница да и даље раде, недавно је запрепастила једног аустријског стручњака који их је обишао:

genex-005.jpg

genex-006.jpg

genex-007.jpg

Одмах да кажем: ентеријер зграде чију спољашност изузетно волим, поприлично ме је разочарао. Јесте, старо је 35 година, треба да се реновира, али бих рекао да ни 1980. нико не би пао на теме због посла који је архитекта обавио у унутрашњости пословне куле. Изузетно скучене чекаонице лифтова у пространом приземљу делују ми готово бизарно. Ту, нажалост, никаква реконструкција неће помоћи.

Идемо даље - право на врх!
Многи Београђани верују да се тамо налази ресторан са ротирајућим постољем. То је (до пола) урбана легенда: ресторан је ту, али је механизам за његово ротирање око осе био прескуп и за ондашњи "Генекс" и никада није купљен... Штета. Ресторан је последњи пут реновиран 1988. године и служио је искључиво директорима и пословним партнерима "Генекса".

genex-008.jpg

Оригинални апарат за кафу "Борац - Београд":

genex-013.jpg

Сепаренце за пићенце:

genex-015.jpg

genex-020.jpg

Лифт за храну словеначке производње (кухиња је спрат испод):

genex-028.jpg

genex-026.jpg

genex-027.jpg

Степениште - 34. ниво:

genex-039.jpg

И највећа Ахилова пета новобеоградског колоса - противпожарну сагласност за ресторан и читаву куполу је немогуће добити, јер, осим лифтом, до горе може да се стигне само овим степеништем. "Паклени торањ" у најави, Чарлтон Хестон ту ништа не би могао:

genex-041.jpg

genex-042.jpg

Ево га и фамозни мостић до стамбене куле, тј. његов други ниво:

genex-043.jpg

"Генексов" плакат за западнонемачко тржиште (иначе, и Источна Немачка је имала предузеће по имену "Генекс" :) ):

genex-052.jpg

И поглед на "паклени тањир" са горње терасе, на којој НЕВЕРОВАТНО дува кошава:

genex-049.jpg

Погледи на Београд у следећем посту...

Са врха куле (из ресторана) пружа се незабораван поглед на Београд. Околне новобеоградске двадесетоспратнице испод вас делују као кепеци, Аутопут личи на макету са возићима и аутомобилчићима, а као на длану виде се и писта аеродрома "Никола Тесла", авиони који слећу на њу, па чак и термоелектрана у Обреновцу!

Торањ на Авали у конкуренцији "Генекса" нема шта да тражи, али, као што написах, због непостојања пожарног пута, тамо је немогуће отворити ни јавни градски видиковац.

Са ове стране, нажалост, сунце је ишло у објектив:

genex-010.jpg

Нови Београд је и даље поприлично неизграђена варош:

genex-011.jpg

Родна груда - Меркатор и Фонтана:

genex-017.jpg

genex-018.jpg

genex-031.jpg

Аутопут ка Бежанијској коси:

genex-016.jpg

Родна груда моје ћерке Теодоре - Бежанијска коса:

genex-019.jpg

Блокови:

genex-022.jpg

genex-025.jpg

Фудбалски терен у близини куле, на месту школе:

genex-030.jpg

И на крају, за не веровати: "Генекс", пилон и врх Авале су у оси:

genex-036.jpg

Толико од мене! Више о згради, са сликама професионалца, погледајте у "Београдским причама", додатку "Вечерњих новости" идуће или "оне тамо" среде.

Е дупли комшија Пантографе имаш укњижене плусићће.
Највиша тачка на којој сам био у Генексу је 7 спрат, негде средином осамдесетих година.

a kako mi sa jeftinijim ulaznicama da odemo na vrh genexa.

astrodule":3mj21731 je napisao(la):
Пантограф":3mj21731 je napisao(la):

Od kada su ovi tereni (ili šta već) iza Studenjaka?

Svaka čast za slike i snimak na naše rodne grude...
Ти спортски терени припадау Студењаку и направљени су пред Нову годину.

MilisaV":2cm6i0d3 je napisao(la):
a kako mi sa jeftinijim ulaznicama da odemo na vrh genexa.

Нема, нажалост, регуларног начина да се оде горе. Кажу људи да често, например, долазе странци (постоји једна тура Новим Београдом у оквиру које се обилази и подножје куле) и питају да се попну, али их не пуштају. Зграда је готово празна - у њој је само неколико преосталих радника у предузећу "Генералекспорт ДП" у реструктурирању, које треба да буде угашено до краја лета, а ту је и "Авиогенекс". Ако би ко да унајми пословни простор, Агенција за приватизацију и то ограничава на шест месеци, јер би желели да зграду што пре продају. Ако се изненадно обогатим - купујем :)

A prodace je kao i onu jugoeksporta na trgu republike ,steta za zgradu ,mozda je uzme aerodrom nikola tesla na ime dugovanja aviogeneksa .A sta su uradili radnicima generaleksporta to je jedna velka sramota ,unistili firmu ,dali kosticu konake za sitnu lovu ,a radnicima duguju silne pare gdje su zavrsile nezna se ,geneks aprtmani takodje ,,Inace generlaleksport je do konaka na kopaoniku dosao preuzimanjem firme Karavan .Inace geneks su unistile sankcije posto je bila izvoznicka firma za yu industriju i uvozlia ono sto se nije moglo napraviti u yu.A idu da sahrane i ovo malo sto je ostalo

direktor":fwz5htky je napisao(la):
mozda je uzme aerodrom nikola tesla na ime dugovanja aviogeneksa
То бих већ волео да видим, већ замишљам "AIR Serbia" уместо цептера на врху 8)

Pa valdja Nikola Tesla a ovi ako plate reklamu kao komercjalna banka

Sta je sve moglo ovde da nikne i kako je mogao da se iskoristi ovaj blokovski prostor! Idealna lokacija za neki mini downtown. Eto na koji nacin su ga nasi urbanisti iskoristili i kako su ga isplanirali :

genex-011.jpg

"Ovce su za sisanje", stara narodna izreka narocito vezana za ove prostore. Umesto na obodu grada, u sam centar Novog Beograda :

genex-031.jpg

Поглед на Звездару са Руда 3

210c1hh.jpg

На наговор директора, качим своје слике са Шест каплара. Фотографије су настале у мају-јуну 2011. године. :)

258299_2106256169680_2861210_o.jpg

271552_2106242769345_7692656_o.jpg

264098_2106268649992_6954781_n.jpg

269918_2106277210206_6382090_n.jpg

Odlicno valjda ce mo napraviti uskoro nove iz komsiluka

Vrh