Šta je novo?

Višnjičke stepenice - idejni projekat

podsmokvom

Novice
Učlanjen(a)
08.04.2012.
Poruke
6
Pohvaljen
25
Pozdrav svima,
Ja sam Duško Milošević, i pre dve godine sam došao na ideju da predložim da se u naselju Višnjička banja, u Beogradu na Paliluli naprave, kako sma ih ja nazvao, Višnjičke stepenice. Ideju sam izbacio na Twitteru i FB grupi našeg naselja, a prenosim je i ovde. Ideja je dobila na publicitetu i pojavila su mnogim medijima, odziv na socijalnim mrežama je bio značajan.
Preneću je u formi u kojoj sam je postavio i tamo, bez izmena, a razlog je specifičan. Ideja je prihvaćena i stepenice su napravljene, no u odnosu na moj predlog, ispoštovana je suština, stepenice danas postoje, u formi uskog puta u najkraćoj mogućoj trasi, nejednako izgrađene, nezgodne za penjanje i silaženje, bez stazice za bicikle, osvetljenja ili gelendera. Možda bude nadogradnje, i sa podeljenim osećajem sreće što imamo stepenice i tuge što smo propustili da ih učinimo upotrebljivim, iznosim ideju koja je pokrenula sve.
Avgust 2020:
Ovo je niz o mom pokušaju da promenim izgled svog naselja. Ideja se rodila iz sna, bukvalno. Višnjička banja je naselje u Beogradu, na periferiji i gleda na Dunav. Ipak, ne izlazi baš na Dunav, i ja to želim da promenim. Ovo je ideja o "Višnjičkim stepenicama".
Višnjičke stepenice će se nalaziti ispod OŠ Milena Pavlović Barili, predstavljaće niz od stepenica sa 8 odmorišta na kojima će biti klupe i žardinjere sa cvećem. Svako odmorište će biti nazvano po ličnostima koje imaju svoje ulice u našem naselju ili su značajne za naš deo grada.
To su: Milena Pavlović Barili (OŠ), Branislav Nušić (jer je posedovao imanja u našem naselju i koristio stanovništvo kao inspiraciju za svoja dela), zatim po ulicama: Slobodan Jovanović, Albert Ajnštajn, Miloš Crnjanski, Božidar Knežević i Anica Slavić Rebac.
Svako odmorište ima ih 8, će predstavljati jedan razred osnovne škole i simbolizovati odlazak đaka iz škole ka izlasku iz naselja i Dunavu, svaka generacija će saditi cveće svom odmorištu. Na početku stepeništa će biti amfiteatar za priredbe i vidikovac sa pogledom na Dunav.
Stepenice će biti izgrađene na delu katastarske parcele 1370/10 koja je državna svojina u delu naselja koje trenutno nema funkciju.
1650270966536.png

Višnjičke stepenice izlaze direktno na izvor lekovite vode po kojem je naselje dobilo ime i omogućiće stanovništvu da lakše dođe do obale, do sportskih i komercijalnih sadržaja. Verujem da će na taj način naselje biti još lepše i atraktivnije, i da će više komšija ceniti Dunav.
Mi možemo da menjamo svet, ja u ovom projektu imam podršku svoje porodice i komšija, i ne vidim razlog zašto ne bih pokušao. Uostalom, Dunav je to, za njega se vredi truditi.

Svakako, ja ne odustajem od ideje, a ukoliko bilo ko od vas misli da može da pomogne da ovaj, ili ovakav projekat, možemo da pozicionisamo na mapu investicija u našem gradu, ja sam voljan da pomognem na svaki mogući način. Naš grad zaslužuje smislena ili smislenija rešenja od običnog betona i armature, mi moramo da razmišljamo o rešenjima kojima će se naša deca ponositi, a ne samo koristiti.

Veliki pozdrav,

Duca
 
Није лоше. мада су веће шансе да ће се добити степеничице широке по метра (као оне што иду између Дантеове и драгослава срејовића) и нека неравна бетонска шклопоција горе као "парк" која треба да и држи брдо
 
Vrh