Šta je novo?

Veliko ratno ostrvo - Lido Zemun

Za iskusne profi kapetane brodova - Dunavske vukove nema potrebe znaju svaki kamičak na Dunavu
ali
evidetan je porast nautičara u klasi amatera koj sve više plove Dunavom celim tokom ili njegovim delovima
taj trend rasta nije samo u Beogradu vec i na Evropskom nivou
mrzi me da kopam podatke ali dovoljno se prošetati pored bilo koje marine bilo gde duž Dunava van i u samom Bgdu
i uporediti iz godine u godinu porast broja plovila

svetionik je obuhvacen kao zakonom propisana noćna signalizacija i kao takav UOČLjIVIJI umesto male jeftine bove te jeste potreba.

Sama milenijumska kula na Gardošu jeste svojvrstan na žalost ne i noćni svetionik
pa se lepo uklopila i niko je ne bi je sada iz Zemuna dao
sutra
budci svetionik ce postati i lep prepoznatljiv i koristan simbol Dunava ,Beograda, Zemuna, VROa
:sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=519926#p519926:2d2r5m2o je napisao(la):
dragan » 25 Feb 2018 10:36 pm[/url]":2d2r5m2o]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=519885#p519885:2d2r5m2o je napisao(la):
roger34 » 25 Feb 2018 08:27 pm[/url]":2d2r5m2o]Mojne vam objasni zemunac s'a da uradite sa tim svetionikom :lol:
Ma, džaba su krečili, nemaju druga posla pa se igraju svetioničara.
Sad im treba i svetionik, kao da bove nisu dovoljne, jer ima mnogo sudara sa ostrvom ?!

Bas bi fino cucno jedan svetionik mislim da bi ga vecina prihvatila :pob: kao i pobjednika

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=519986#p519986:3sha0ghm je napisao(la):
direktor » 26 Feb 2018 02:29 am[/url]":3sha0ghm]Bas bi fino cucno jedan svetionik, mislim da bi . . .
E, ako i ti misliš, podnesi zahtev za "Lokacijske uslove" (to nije skupo)

skeniraj odgovor i postavi ga ovde da ga svi vidimo, baš me interesuje.

U gradjevinskom oceku kad to vide, ima da padnu sa stolice od smeha.

Vestacka svetlost je jedna vrsta zagadjivanja prirodne sredine. Treba odluciti - ili ce da se gradi na VRO ili ce da ostane prirodni rezervat.

Ne moras nemislim ja da gradim pa da trazim lokaciske uslove to ce sve grad da uradi samo da se ideja progura zazivi i nacice se pare u budzetu za jedan kolos sa rodosa

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520009#p520009:280a8bfp je napisao(la):
direktor » 26 Feb 2018 08:36 am[/url]":280a8bfp] . . . nemislim ja da gradim pa da trazim lokaciske uslove . . .
Ti podržavaš tu ideju, pa možeš i ti sam da tražiš lok.uslove.

Evo ja ću da platim troškove, samo ti podnesi zahtev u opštini.

Imam prijatelje u gradj.odceku, pa da vidim kako će reagovati.

Ako se neka ideja tebi ne dopada a ovs ocigledno ne ne znaci da je losa
I ne bi opstina izdavala uslove nego grad

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520018#p520018:q6bsjae0 je napisao(la):
direktor » 26 Feb 2018 09:17 am[/url]":q6bsjae0]I ne bi opstina izdavala uslove nego grad.
Opština izdaje do 800m2, a ako hoćeš veći svetionik idi u grad.

Samo predhodno izvadi u Katastru kopiju te parcele za gradnju.

Sve ce to grad da uradi za svoje gradjane
Ps moje se meni zalis kad tamo seseljevi puleni krenu da prave golf igraliste

Direktore ne brini
pusti nj. iskrivljeno zamajavanje ovog foruma
idemo redom

Prvo
Saobracajna signalizacija moze biti od različitih materijala a uvek se bira naj optimalnija opcija
Za postavljanje saobracajne signalizacije nije uslovljeno nikakvim izvodom iz katastra, naročito ako sa sigurnošću nije privatno vlasništvo
Saobracajna signalizacija na plovnom putu ima jednaki značaj i vrednost kao drumska, železnićka pa i vazduhoplovna

Kako na zahtev gradjana se postavljaju ležeci policajci , semafori i dr. saobracajni elementi na ulicama i drumovima
tako isto na rekama naročito ako ima status plovnog puta
a Dunav ima od vajkada status medjunardodnog plovnog puta
te
može se po potrebi ili zahtevu postaviti ili zameniti boljim saobracajnim zanakom postojeci
koj tako doprinosi povecanju bezbednosti na plovnom putu.
jednostavno umesto male plutajuce signalne bove
postaviti veci saob. znak - svetionik -

Drugo
VRO čini samo zemljište okruženo vodom a ne i voda koja ga okružuje
a kako nema ni jedno uzvišenje pogodno za postavljanje saobracajnog znaka -svetionika , on bi morao biti isturen
stoga naj optimalnije je:
Lido ima veliku plitku vodenu površinu ispred sebe tj špic ostrva dubine 50 cm
vrlo pogodno za lako , brzo i jeftino postavljanje temelja svetionika
a povezan sa kopnom VROa nekim običnim drvenim mosticem ili privezanim (mobilnim) pontonom

Na taj način ispoštovani su svi uslovi da na VROu nema gradnje
(mada sui sada prisutni koje kavi privremeni objekti)

Trece
Prostorije svetionika upravo mogu pripadati službi za zaštitu VROa čij 24-365 nedostak na licu mesta jeste hendikep za VRO
naročito pojedinim delovima te službe koj pored zaštite imaju edukativnu i naučnu svrhu

Sve nabrojano spada u boljitak VROa
a mogao bih da nabrajam još podosta ......
:sesir:

Interesantno kako do sada nijedna država u kojoj se nalazilo VRO, a

bilo ih je više, nije došla na tu "genijalnu ideju" o potrebi svetionika.

Čak i kad nije bilo bova, ni svetla iz Zemuna, nije im trebao svetionik.

E stvarno jel ima neki primer iz nekog drugog grada??

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520309#p520309:3gg9amlu je napisao(la):
direktor » 27 Feb 2018 10:43 am[/url]":3gg9amlu]A konfiguracija ostrva je bila drugacija
Kakve veze ima "konfigufacija"?! . . . misliš nije bio mesta za gradnju?!
Stvar je u tome da to nije trebno ni turcima, ni austrijancima, a ni srbima.

Druga je stvar što graditi na špicu u vodi nema nikakvog smisla, jer je tamo
nestabilno tlo, tj. naneti su pesak i mulj. . i ko zna koliko je dubok taj nanos.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520332#p520332:zl4t6hci je napisao(la):
dragan » 27 Feb 2018 11:27[/url]":zl4t6hci]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520309#p520309:zl4t6hci je napisao(la):
direktor » 27 Feb 2018 10:43 am[/url]":zl4t6hci]A konfiguracija ostrva je bila drugacija
Kakve veze ima "konfigufacija"?! . . . misliš nije bio mesta za gradnju?!
Stvar je u tome da to nije trebno ni turcima, ni austrijancima, a ni srbima.

Druga je stvar što graditi na špicu u vodi nema nikakvog smisla, jer je tamo
nestabilno tlo, tj. naneti su pesak i mulj. . i ko zna koliko je dubok taj nanos.
Jbg nisam znao da su Turci i Austrugari imali toliku potrebu za turizmom i ekologijom

Takodje dobro je sto si nas upozorio na nestabilno recno dno i njegov mulj

a da nisi
svi stubovi Bg mostova bi nam popadali :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520279#p520279:1ctbzjj4 je napisao(la):
dragan » Uto Feb 27, 2018 6:25 am[/url]":1ctbzjj4]Interesantno kako do sada nijedna država u kojoj se nalazilo VRO, a

bilo ih je više, nije došla na tu "genijalnu ideju" o potrebi svetionika.

Čak i kad nije bilo bova, ni svetla iz Zemuna, nije im trebao svetionik.

Interesantna je istorijska tvrdnja prema kojoj Veliko ratno ostrvo uopšte nije ni postojalo sve do 16. veka kada je nastalo manje rečno ostrvo tako što je Dunav svojim tokom nanosio pesak koji se taložio, a formiranjem prve značajnije vegetacije, u vidu vrbaka, stvaraju se uslove za stabilizaciju rečnog nanosa, dok matica Dunava zaobilazi ostrvo. Na sličan način je nastalo i Malo ratno ostrvo čija je površina danas znatno manja nego što je bila do pre samo 50 godina, jer su to zemljište i pesak korišteni za nasipanje NBg-a. Ostrvo je često plavljeno, u osnovi je pesak i nije nikad bilo pogodno za kolonizaciju.
Značajnija stabilizacija nastaje tek polovinom 20. veka kada se sade drvenaste vrste koje dodatno stabilizuju teren rečnog nanosa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=520402#p520402:39658why je napisao(la):
boca-ica » 27 Feb 2018 04:22 pm[/url]":39658why] . . nisam znao da su Turci i Austrugari imali toliku potrebu za turizmom i ekologijom . .
Turci, a pogotovu Austrougari su imali potrebu za ratovanjem kao i

korišćenjem Velikog ratnog ostrva za gradnju utvrdjenja, pogotovu

prema Beogradu, pa ipak im nije trebao neki svetionik na špicu ostrva.

Turci, a pogotovu Austrougari su imali potrebu za ratovanjem kao i
korišćenjem Velikog ratnog ostrva za gradnju utvrdjenja, pogotovu prema Beogradu,
pa ipak im nije trebao neki svetionik na špicu ostrva.

A kako se u ratne svrhe koristi saobracajni znak na plovnom putu u odnosu na uobicajeno civilno korišcenje
kad su mogli a eto nisu ?

Dunavom su odavno plovili razni "civilni" brodovi, to je oduvek bio trgovački put.

Svetionik nikad niko nije izgradio ni za civilne, ni za ratne svrhe, jer im nije trebao.

Ma šta kažeš
Svetionik nikad nije izgradjen ?
Ne verovatno :shock:

Ne brini evo brzo cemo ga mi izgraditi :D

Kako je vec zakonska praksa i brza realizacija kada
grupa gradjana podnese zahtev za zamenu malog sa velikim saobracajnim znakom na ulici, (ili na pr. ležeceg policajca)
radi bolje uočljivosti tj. veceg stepena bezbednosti u saobracaju

tako isto ce grupa čamdjija - nautičara da podnese zahtev za zamenu rečnog saob. znaka
sadašnje male signalne bove sa velikim svetionikom radi bolje uočljivosti tj. veceg stepena bezbednosti u saobracaju

mozda i ova sličica ti pomogne da .... :sesir:

U bivšoj mnogo većoj državi Jugoslaviji je bio i veći promet na Dunavu

i da je samo neko uputio takav predlog ili da je to uradila lučka Kapetanija

svetionik bi bio izgradjen za samo par meseci, ali nikom on nije trebao.

Nije.... nije nije trebao al sada treba
eto ljudi sada hoce ....
što im smetaš i braniš za svetinonik na VROu ? :shock:

kao simbol... nova obavezna turistička tačka i atrakcija - obogaćuje Bgd turističku ponudu
kao saob. signal.... povecava bezbednost pri plovidbi na medjunarodnom putu koj je evidetno sve gušći naročito u letnjoj sezoni
kao ekološki punkt .... povecava bolji nadzor i proučavanej eko sistema VROa
kao sapsilačka tačka ..... time je spasilac davljeniku na Lidu daleko bliži i samo kupanje na Lidu bezbednije
kao .....

što bi iko nekom dobrom vrednom i lepom predlogu a opštem korisnim gradjanima i Bgdu stao na put.... osim Dragana :lol:

Od te dečije fantazije, naravno, nema ništa.

Grad neće trošiti pare na diznilend-svetionik.

Vrh