Šta je novo?

Uredjenje dvorišta i baštovanstvo

Mislim da je Goje mislio da se oreze dok se ne zadrveni. Kad se zadrveni, taj deo se ne orezuje, isto kao i kod zive ograde.

Mislim da je Goje mislio da se oreze dok se ne zadrveni. Kad se zadrveni, taj deo se ne orezuje, isto kao i kod zive ograde.
Управо то.

Рузмарин је такође супер, не захтева ништа, а има падајућих врста које лепо покривају тло.

Има и тамарикс, као неки микс четинара и листопада, њега саде масовно између трака на аутопуту. Онда мош мислити колико је незахтеван. И он занимљиво цвета. с пролећа, изгледа као четинар, а онда му с јесени опадне лишће.

Још један лепотан је индијски јоргован, који спектакуларно цвета тек на крају лета. Пуна га је Херцеговина, што ће рећи да ни он не тражи воду.

KlauKalash wrote:
,,... Mada, priznajem da sa LED rasvetom moze lepo da izgleda,... ,,

Ne treba preterivati sa solarnom rasvetom jer ona se uklanja krajem oktobra i postavlja sredinom marta.
Nije problem što zimska hladnoca (-20°) uništi bateriju, zamenljiva je, problem je u elekttronici čiji mikro delovi su podložni koroziji, i promeni vrednosti. Jednostavno nisu pravljeni za izloženost zimskim uslovimam.
Zbog toga treba postaviti i poneku el.svetiljku ( 220 v) sa zidnim prekidačem čij kablovski dovod ide kroz ukopano okiten crevo do svetiljke. .Sa novijim raznovrsnim led sijalicama tamne zimske večeri postaju idilične a vrele letnje noci po potrebi dvorište može biti i bolje osvetljeno.

Dekorativno zidno osvetljenje je jedna prica a zidni reflektori su sasvim nešto drugo.

Kod nas u poredjenju sa cvetnom literaturom i sa nj. nformisanošcu , svetlosna prica je vrlo slaba. Uglavnom je hotelskog i rezidenciskog tipa , što nije za uobičajena dvorišne opcije.

Jednostavno, ,, u nas ,, vrlo niska i zapuštena svetlosna kultura

Čak i ako nećeš osvetljenje, strateški razvuci struju po dvorištu za neke buduće projekte pre nego što ga urediš. Ja već duže vreme odlažem polaganje nekog kabla. Ne mogu da ti opišem koliko mi je mrsko da raskopavam dvorište, a moraću u jednom trenutku to da uradim.

Za solarnu rasvetu ne treba kablovi. Samo se zabodu.
Ai jesta tačno da ne moguda se koriste zimi i kada je loše vreme. Svetlost je tada veoma slaba, skoro neprimetljiva. Ali ja ih ne sklanjam, ostanu preko cele godine, ako se koja pokvari zamenim je na proleće.

Dekorativno zidno osvetljenje je jedna prica a zidni reflektori su sasvim nešto drugo.
U cemu jerazlika? Samo u jacini osvetljenja ili imaju skroz drugaciju namenu?

Planirao sam da razvucem struju i da imam mogucnost lake ugradnje rasvete na mestima gde planiram da sadim ukrasno drvece. Imam i zelju da na kraju placa, gde pocinje strma padina napravim i neku platformicu sa klupicom ili stolicama i stocicem. Ti bi isto trebala da se dovede struja za svaki slucaj.

Reflektori jesu jači i oni su radni, namena im je dobra osvetljenost za bolji radni ili bezbednosni uvid. a ponekad su i u reklamnoj funkciji.
Dekorativno zidno svetlo dosta manje je jačine uglavnom usmerena su na osecaje zadovoljstva , opuštenost kao i estetike funkcije.
Prostor multi funlcionalne namene može imati ugradjeno više vrsta osvetljenja te ,,pališ,, koje ti treba po potrebi .

Struja do te platformice je ozbiljna stvar
za to je potrebna bar konkretna (sa uvidom) stručna konsultacija.

Poslednja izmena:
Vrh