Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Зашто "Мирослав":
1759649296939.jpeg

Поред толило лепих фонтова:
95ec0518f3acdbb34e3ea653967b65c2 (1).jpeg

Screenshot_20251005-093910.png

Screenshot_20251005-094144.png

Место одакле се може преузети више квалитетних фонтова који подржавају карактере српске ћирилице.
За случај да неко не зна, за коришћење на рачунару потребно их је преузети, распаковати и затим фајлове копирати у фолдер "Fonts" у "Control panel"

У примерима сам издвојио три фонта која сматрам најлепшим и најупотребљивијим од понуђеног.

1003463840.jpg
1003463844.jpg
1003463848.jpg

У рачунару имам колекцију од око стотињак фонтова који исписују и српску ћирилицу па уколико неко жели могу да их поставим на клауд за преузимање.
Такође, ако неко има фонтове који подржавају карактере српске ћирилице и жели да их подели може да ми се јави поруком.

Poslednja izmena:
Има нешто доста слично ако не и идентично.
У току вечери ћу поставити фолдер на гугл диск па ћу поделити линк овде.
Док сам тестирао фонтове направио сам неколико примера у сврху тестирања са неколико различитих писама.

1003465209.jpg

Ја користим додатак за Ватрену Лисицу или Хром/Оперу Ћирилизатор који текстове на латиничним сајтовима једним кликом претвара у ћириличне. Кад хоћу нешто да напишем угасим га јер куца контра из неког разлога. Ћирилица свуда, за странце (па и Хрвате) енглески. Ако могу Бугари можемо и ми.

Pogledajte prilog 257182

Штета што нема опција да сва слова на форуму буду у овом фонту.
"Мирослав" је доста заступљен али по мом мишљењу има и много лепших фонтова.
"Cyrillic Old" ми у дизајну делује лепше а за читање и писање ми је фаворит ово последње санс-серифно геометријско писмо, PfDinDisplay које долази у више тежина (дебљина слова)
1003465211.jpg

Стотињак фонтова сакупљених са разних страна.
Део чине серифни и санс-серифни фонтови који су доступни у више тежина (дебљина) као и у курзиву и који имају подршку за доста писама међу којима је и српска ћирилица а део чине декоративни фонтови.
Поједини фонтови нису правилно локализовани па у курзиву слова "д","п", "ш", "и" исписују на погрешан начин.

Након што распакујете архиву потребно је распаковати архиву сваког фонта фојединачно а затим фајлове из фолдера копирати у "Control Panel" - "Fonts"
Већина фонтова исписују и ћирилицу и латиницу.
Да бисте добили ћирилицу, наравно, потребно је пребацити тастатуру на ћирилицу.

Poslednja izmena:
Након што распакујете архиву потребно је распаковати архиву сваког фонта фојединачно а затим фајлове из фолдера копирати у "Control Panel" - "Fonts"​
Da li su u pitanju fontovi koji imaju i ćirilicu i latinicu u istom fajlu ili su isključivo ćirilični fontovi?

Koji font(ove) bi preporučio da nisu oni klasični (ima nekoliko standardnih koji se najčešće koriste) u ćiriličnoj verziji, da nisu ni oni što podsećaju na crkvena, a da opet imaju neki retro / vintage izgled ili prizvuk?

P. S.
Kako se zove font koji koristi Politika za naslov?​

@solecar 99% фонтова подржава и карактере енглеског алфабета и латинице и ћирилице.
Писмо које желиш да исписују мења се променом писма/језика на тастатури.

Од "чистих" лако читљивих фотнова који могу да се користе у рецимо, Ворду, за писање и штампу најчешће користим:

PfDinDisplay
OrtoRNIDS
NiokiBG
BloggerSans
Nerris
Mulish
BrisaSans
FiraSans

За "ретро фонтове" не могу из главе да се сетим назива јер их ређе користим али их има неколико.

Poslednja izmena:
Kako se zove font koji koristi Politika za naslov?
Не знам назив, овде је под NK_04.
Фонт политикиног забавника је ZABAVNIK.
Доста занимљиви и употребљиви "ретро" фонтови су, рецимо, "Coccote" и "Vera Humana 95"

Poslednja izmena:
@CEBEP
Meni je više potrebno za naslov. Za tekst već koristim standardan font. A i ono što je dobro za Word, dobro je je i za Photoshop. To je neko moje iskustvo.​

Наравно.
Могу се користити у свим програмима као и у појединим апликацијама на телефону.
За наслов или дизајн има доста занимљивих фонтова, неки исписују само једну тежину, поједини само велика слова, све зависи шта тражиш.

Poslednja izmena:
Уколико неко жели поједине фонтове да користи у комерцијалне сврхе требало би прво да провери лиценцу.
Већина је бесплатна и за личну и за комерцијалну употребу, неки су доступни и бесплатни само за личну и некомерцијалну употребу.

Имам још једно визуелно решење.
Сигуран сам да ће Игор бити одушевљен 😄
1003465363.jpg

Не знам ко је аутор, претпостављам да је идеја потекла са овог форума.
Узео сам себи слободу да решење искористим за демонстрацију фонта "NunitoSans"

Постојеће решење
1003465526.jpg

Постојеће решење са фонтом "NunitoSans"
1003465527.jpg

У ћириличној и латиничној верзији
1003465529.jpg

1003465525.jpg

Prilozi

• 1003465521.jpg
    1003465521.jpg
    69 KB · Pregleda: 14