Šta je novo?

Trg Republike i Galerija na trgu

Plan za Trg Republike podelio stručnjake

Na iznenađenje predstavnika opštine, urbanista i gradskog arhitekte građani su negodovali, naročito zbog izgradnje Gradske galerije na mestu „Staklenca”.
Sinoćna tribina u Opštini Stari grad na kojoj je predstavljen koncept plana detaljne regulacije Trga Republike protekla je u oštroj debati. Na iznenađenje predstavnika opštine, urbanista i gradskog arhitekte građani su mahom negodovali, naročito zbog izgradnje Gradske galerije na mestu „Staklenca”.

STAKLENAC.jpg

Tribina je organizovana u cilju da se građani što bolje upoznaju sa budućim izgledom centralnog gradskog trga. Najavljena je izgradnja lakog metroa i podzemnih garaža, kao i izgradnja poslovnog prostora uz gradsku galeriju, prema Bulevaru despota Stefana. Predstavljena je detaljna saobraćajna studija čiji je glavni zadatak rasteriti saobraćaj u krugu dvojke i zoni oko Trga Republike, a nakon toga mlade arhitetkte Bojana Puzić i Natalija Ristanović, prvonagrađene na javnom konkursu od pre dve godine, predstavile su Gradsku galeriju, objekat koji će zauzimati prostor od 20.000 kvadrata.
Međutim, okupljeni građani gotovo jednoglasno su bili protiv da se na ovako atraktivnom mestu sagradi ovakav objekat, iako se slažu da je „Staklenac" ruglo.
- Izgled ovog objekta u suprotnosti je sa sadašnjim izgledom Trga Republike. Meni ovo izgleda kao da gradimo novi staklenac - rekao je Bogdan Boganović, arhitekta.
Među posetiocima tribine bio je i akademik i poznati slikar Vladimir Veličković. On je takođe protiv izgradnje Gradske galerije.
- Sadašnji izgled Trga Republike obuhvata pet arhitektonskih stilova. Pitam kome treba još jedan. Iako sam umetnik mislim da ovom gradu nije potrebna izložbena sala sa 500 mesta. Ipak nismo desetomilionski grad rekao je Veličković.
U odbranu projekta ustao je Đorđe Bobić, gradski arhitekta, koji je rekao da će izgradnjom Gradske galerije konačno će se definisati izgled Trga Republike kao celine.

Šargarepa na dugačkom štapu
Svoje viđenje budućeg izgleda Trga izneo je i predsednik udruženja vlasnika lokala „Staklenca" Slobodan Spasenović.
- U staklencu posluje oko 30 firmi sa 500 zaposlenih. Slažem se da „Staklenac" treba da se sruši, samo se pitam šta će biti sa tim ljudima. Meni ovo liči na „šargarepu na dugačkom štapu" - kaže Spasenović.
24 Sata : http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=11420

Iskreno mislim da malo preteruju ovi ljudi. Ne znam stvarno sta bi bilo bolje da se izgradi umesto galerije tj. kako bi ta galerija trebalo da izgleda? Jel mozda da se gradi neka zgrada koja bi izgledala kao npr. Inex da bi se uklopila u okolinu? To ce onda biti lepo posto se kao uklapa tu? Ili da se gradi zgrada kao sto je muzej ili pozoriste? Ne takve su se zgrade gradile nekada i ja stvarno ne vidim shvrhu da mi sad opet gradimo u stilu proslih vremena. Svakako treba sve uklopiti ali ipak dati toj galeriji neki savremeniji izgled kojem bi trebalo da stremimo a ne stalno da cupkamo u mestu i gradimo zgrade u stilu 19 veka. Da se razumemo takve zgrade jesu prelepe ali mislim na one koje vec postoje.

Cinjenica je da Staklenac mora da se rusi. Cinjenica je i da Trg od Narodnog pozorista prema Dunavu ide nizbrdo. Tako da je jedino logicno resenje da se celina Trga "zatvori" jednom reprezentativnom zgradom na mestu danasnjeg Staklenca!

Licno bih voleo da se tu izgradi neka fenomenalna zgrada u nekom stilu proslih vremena (klasicizam), ali s obzirom da na tom mestu takve zgrade nikada nije ni bilo, lepo bi bilo, kao sto je Milance rekao, stremiti ka buducnosti!

Kocnica ce uvek biti, to je u prirodi ljudi i na zalost, neminovnost! Ali u svakom slucaju ne mogu svi da budu svakim projektom 100% zadovoljni! Iskreno, jedva cekam da se Staklenac vec jednom rasklopi, a Trg pocinje da dobija izgled, dostajan jedne evropske metropole!
A da, umalo da zaboravim - i da se Trg zatvori za saobracaj!! :)

Нова пешачка зона
Још једно „царство за шетњу” биће изграђено на простору између Кнез Михаилове и Дома Војске
N_zZhNl2WoJCh2bKzNQobzKZ5Djf1Rzxhz7dK.jpg

Трг Републике захтева много рада и планирања
(Фото Д. Јевремовић)

Само срце града, од Кнез Михаилове до Дома Војске, требало би да буде претворено у пешачку зону. Само је питање, према којем ће од неколико веома амбициозно начињених сценарија аутомобили заувек напустити Трг Републике. Ипак, идеја о изградњи галерије на месту садашњег Тржног центра „Стакленац” највише је разгневила грађане који су дошли у општину Стари град да чују, из прве руке, како су то урбанисти замислили нови изглед централног градског простора.

Преусмеравање саобраћаја би текло тако што би возачи из Коларчеве улице скретали у Македонску, проширену улицу Браће Југовић и Булевар деспота Стефана, док би Васину улицу користила искључиво возила ГСП-а. Француска улица, до раскрснице са Југ Богдановом, била би затворена за аутомобиле. Аутобуски терминал испод „Стакленца” ће бити укинут, а зауставна станица измештена нешто ниже, односно испред Дома Војске. Аутобуси ће скретати према Француској улици ка Дорћолу, где ће се налазити две окретнице за возила ГСП-а.

Тек у наредној фази, после изградње подземног стајалишта за лаки метро, које би требало да буде лоцирано испод самог Трга Републике, може се очекивати потпуно укидање саобраћаја са Трга. Према објашњењу Душана Милановића, једног од твораца саобраћајне студије у Урбанистичком заводу, у подземљу би се, осим метро станице, налазили комерцијални центар и гаража за аутомобиле у коју би се улазило на месту садашњег аутобуског терминуса. То би коштало 19 милиона евра.

– Постоји могућност укидања саобраћаја из Коларчеве улице и са Трга Републике. У трагању за најбољим решењем урадили смо и варијанту спуштања саобраћаја у тунел који би повезивао Коларчеву и Француску улицу, али се испоставило да ова инвестиција вредна 24 милиона евра не би била добра, јер би се гужва преселила на Теразије. Анализирали смо и могућност изградње тунела од Бранковог моста до Булевара деспота Стефана, док би други крак ишао од Француске до Бранковог моста. Та најскупља варијанта кошта 44 милиона евра. Сва решења захтевају накнадне анализе и дораде – објаснио је Милановић.

Те предлоге, међутим, Елизабет Соти-Живковић, рођена Београђанка, која предаје на Архитектонском факултету у Монтреалу, оцењује недореченим, а цене су према њеном мишљењу нереалне, односно много јевтине за оно што нас чека.

– Остали европски градови извлаче саобраћај из центра града, али га не спуштају у тунеле. Постоје и други начини. Трг Републике захтева много труда и планирања. Чини ми се да кључна питања нису решена кроз представљени план – истакла је Живковићева.

Зачудило ју је и то што је пројекат градске галерије рађен истовремено са планом, па је јавност доведена пред свршен чин. Према њеном мишљењу, централни градски простор ипак је требало да буде предмет међународног конкурса, како би град заиста добио нешто чиме ће се поносити. Зато она предлаже да се све добро поново простудира и да се пажљивије приступи самом пројекту галерије.

Владимир Величковић, наш познати сликар који живи у Паризу, иначе архитекта по занимању, не мисли да треба звати у помоћ стране пројектанте. Јер, како каже, и ми имамо довољно добрих архитеката. Његове замерке су друге природе.

– Оно што ми је пало у очи јесте да тај несретни Трг има четири-пет архитектонских стилова. Када би се додао још један, он се апсолутно не би уклапао у ту целину. Изглед фасаде нове галерије, у односу на околне, био би као слон у порцеланској радњи. Уплашио ме је изглед чудовишта на том месту. Јесте да нам недостају изложбени простори, али ова површина од неколико хиљада квадрата апсолутно није потребна овом граду. Она би могла да функционише у десетомилионској престоници. Оваква галерија може да постоји у једном другом простору и другом архитектонском амбијенту, а не у толико разнородном архитектонском окружењу, које тражи да се ту нешто затвори, да се ту нешто хомогенизује – критичан је био Величковић.

Сваки град мора да има своју традицију, додао је Богдан Богдановић, грађевински инжењер, али у овом случају не видим где се она налази, каже он.

– Галерија се архитектонски уопште не уклапа са зградом Дома Војске и Народног позоришта. „Стакленац” је ругло града и ми треба да га заменимо другим руглом. Хоће ли то бити споменик од данас до сутра или ће то бити нешто што ће служити генерацијама – оштро је критиковао Богдановић предложена решења.
Још неколико критика упућено је на рушење „Стакленца” и изградњу мањег комерцијалног центра уз саму галерију.
Маријана Авакумовић
[објављено: 02.07.2007.]
извор Политика
линк http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=33152

Brine me ona jedna rečenica odnosno njen deo "proširena ulica Braće Jugovića". Ta se ulica ne moze proširiti a već je jednosmerna. Moguće proširenje je samo po cenu seče drvoreda a to je ravno zločinu. Saobraćajni problem Trga Republike je zaista teško rešiv. Govori se o pešačlkim zonama a istovremeno ostaju trolejbusi odnosno gradski saobraćaj. Prava pešačka zona je samo Knez Mihajlova. Kolarčeva će biti vrlo prometna i kuda će automobili iz nje? Suviše radikalna rešenja nisu dobra - ako bi se potpuno ukinuo saobraćaj na Terazijama (neki predlazi sve do Slavije) došlo bi do postepenog umrtvljavanja i izumiranja gradskog centra. Zašto se ne pokuša neko rešenje preko sremske i kosmajske ulice. I sremska ima svoj staklenac. Te dve ulice nemaju drvored i nisu ni blizu tako lepe kao Braće Jugovića koja se mora sačuvati.

Pešačka zona je dobra stvar ali ona ne treba da zauzima veliku površinu. Treba da bude kao recimo Knaz Mihajlova. Nasilu stvarati pešačke zone tamo gde se saobraćaj već ustalio decenijama moze naneti mnogo više štete nego koristi. Ja ne mogu da zamislim pešačku zonu u Kolarčevoj. Nemam ni zelju da se šetam sredinom te ulice, navikao sam da idem trotoarom. Ona pešačka zona prve subote u mesecu u Kralja Milana čist je promašaj što vidim po reakcijama ljudi koji moraju na Slaviji izaći iz trolejbusa. Dalje, nju stalno preseceaju poprečne ulice sa saobraćajem tako da je to samo delimično pešačka zona. Malo ljudi ide ulicom, većina se, po navici, drzi trotoara a tu su i lepi izlozi u koje često zavirimo zavisno od interesovanja. Mozda bi se sav saobraćaj sa bulevara Kralja Aleksandra mogao usmeriti u Dečansku a trg sa fontanom i spomenikom spojiti sa trotoarom od komercijalne banke, pored administrativne skupštine grada pa do ulice Dragoslava jovanovića. Time bi se pešacima omogućila kontinuirana šetnja od "Londona" do Trga Republike. Ali, opet se postavlja pitanje kuda bi automobili? Dečanska je mnogo uza od bulevara. Mogli bi u Nušićevu ali tu je opet ona guzva na izlazu iz tunela. Inače, ako se misli na proširenje Braće Jugovića samo od Makedonske pa do Doma Vojske onda je to prihvatljivo.

Login":293ozrlq je napisao(la):
ja zaista ne znam kako se došlo do zaključka da je moguća ova obilazna trasa kolarčeva - makedonska - braće jugovića - francuska. trenutno na raskrsnici makedonska - braće jugovića - dečanska po semaforu prođe 5-7 vozila, i to pod uslovom da se ne pogodi da baš tada skreću 65, 77, 24 ili 37. sudeći po tome kako to sada izgleda, predviđam horde gnevnih vozača sa napalmom ispred gradske vlade. posledica palanačke filozofije - svud autom pođi, svud autom dođi. takođe, već sam pominjao da je sinhronizacija 3-4 semafora u makedonskoj očajna.
Ovo je potpuno tačno. Radim u Makedonskoj i znam da kad se pešacima, koji idu iz Makedonske prema Trgu, upali zeleno svetlo, automobili koji iz Makedonske skreću u Dečansku moraju da sačekaju da prođu svi pešaci i onda njih 2-3 uspeju da skrenu, a neretko se dešava da ni ne uspeju da skrenu, nego ostanu na pola raskrsnice, pa onda blokiraju i ostale.
Nije mi jasno zašto se to ne reši nekim pothodnikom ili nekim sličnim rešenjem???

Ako se ovo ostvari ovakav projekat Gradske galerije, znajući za šašav smisao za humor Beograđana, već vidim kako će je nazivati - STAKLENAC. :D
U potpunosti se slažem sa mišljenjem Bogdana Bogdanovića i Vladimira Veličkovića. Ovo je samo još jedan primer kako se opet, po ko zna koji put, pokušava da se u Beogradu na silu uklopi neuklopljivo.

^^
S cim je zapravo neuklopljiva?
Znam da ces mi k'o iz topa reci sa Narodnim muzejom i Narodnim pozoristem.... Hm, ali nije samo to Trg. Uzmimo prvo zgradu Inexa (najveca na trgu), pa onda one zgrade u kolarcevoj, pa Dom Omladine (koji iako nije na samom trgu, njegovo vizuelno prisustvo je ocigledno), a dodajmo i da samo Narodno pozoriste ima poveci "stakleni dodatak", a da ce i Narodni muzej dobiti "stakleni sesir".... Ja razumem da u ocima nekih ljudi Trg izgleda izuzetno neuredno i da mnogi vape za nekakvim barokom ili neoklasicizmom na tom mestu, ali moje LICNO misljenje je da je era tih stilova odavno prosla i da je nasilno vracanje istih u zivot u najmanju ruku nekrofilno....
Mozda je moj osecaj za estetiku devijantan, mozda sam nekakav arhitektonski daltonista, ali mislim da su mlade arhitektice Natalija i Bojana napravile odlican projekat. U pitanju je jedan zaista skladan, prijatan, nenametljiv, skroman, a opet krajnje privlacan objekat.... Uostalom buduci da sam zagovornik generacijske revolucije mislim da mi APSOLUTNO IMAMO PRAVO DA U SRCU NASEG GRADA OSTAVIMO PECAT SVOG VREMENA..... Nismo mi krivi sto je najveci domet prethodnih generacija na tom prostoru staklenac.....

To je tvoje misljenjena koje ti imas pravo, moje je da se uopste ne slazem.

Homer Jay":35sawz8l je napisao(la):
^^
Uostalom buduci da sam zagovornik generacijske revolucije mislim da mi APSOLUTNO IMAMO PRAVO DA U SRCU NASEG GRADA OSTAVIMO PECAT SVOG VREMENA.....
Zato nam je danas grad takav kakav je, tako su nestale stare Terazije, Pošta na želežničkoj stanici, kupole na dvorovima, tako je nastao crveni bunker u Nemanjinoj...

E je*******i ga, opet ne mogu a se slozim sa tobom.... i manipulatoru jedan u citatu si izostavio kljucne reci "....i nismo mi krivi sto je nejveci domet prethodnih generacija na tom prostoru staklenac."

Ti divni objekti koji si pomenuo su VEC POSTOJALI pa su, da upotrebim eufemizam, "modifikovani".... iako je Generalstab u neku ruku vrlo dobar primer savremene arhitekture u Bgu, ipak je sagradjen na mestu dve zaista lepe predratne zgrade koje su sa danasnjim zgradama Vlade i MIP-a cinile jednu skladnu celinu. "Modernizovanje" zgrade poste je silovanje necijeg autorskog rada, dok je skidanje kupola sa dvorova nepotrebna amputacija zdravih organa...

Razlika u odnosu na gore pomenute u slucaju gradske galerije je sledeca - na tom prostoru NEMA, NITI JE IKADA BILO relevantnih arhitektonskih dela, te stoga se ona ne moze porediti sa nasiljem koje si pomenuo u svom postu.... Nad Staklencom bi cak i u mom Bolecu izvrsio fiziolosku potrebu i nema svrhe da njegov neugled dalje komentarisem. Udzerice koje su se nalazile tu pre njega, uz sve postovanje nostalgicnim, romanticnim boemima, su ruzne i vrlo neugledne za centar dvomilionskog grada.... Tako da je jedino mesto gde zapravo obitava predivna palata sa raskosnom kamenom fasadom u neizivljenoj masti Beogradjana....

Ta stalna potreba da falsifikujemo istoriju koju nismo iziveli mi je poprilicno mucna, i zao mi je sto moram da skrenem i u ove vode, ali tu "ima neka tajna veza"* sa mucnim mitovima kojima je baratao rezim Bobana iz Pozarevca.... Te kvaziistorijske price o svekolikoj nadmoci presvete srBske drzave, o Dusanu, Kosovu i sl.... Iako ovo deluje kao duboko "oftopikovanje" verujte mi ima tu nekog smisla... Sta na koncu povezuje ove price - da postoji vecita teznja za sminkanjem nase istorije i malo je perverzno da Beograd dobije zgradu u centru centra koja mu objektivno niti kulturno, niti istorijski, niti u bilo kom drugom smislu pripada.... Bila bi zapravo cist FALSIFIKAT..... E to je ono sto me muci....

Ja apsolutno razumem da je stav, ne samo tebe Relja, vec ogromne vecine suprotan mom... I da je u krajnjem, na prvu loptu, daleko logicnije vase misljenje... Ali (i uvek postoji to ali) to ne znaci da cu ja odustati od svog nazora..... I ma koliko moji argumenti bili smesni, hvala Bogu (i Stevi) sto imam ovaj forum da ih iznesem.....

Te, finale moje argumentacije za Gradsku galeriju! (Nije smesno).... Haos i nered su dusa ovog Grada, oni su njegova licna karta, sav taj nesklad koji postoji je nista drugo do otisak istorije naseg naroda onakve kakva zapravo jeste - neskladna, teska, na momente briljantana, cas bogata, cas siromasna, cas orijentalna, cas zapadna - Srbija u malom.... sve je tu i skromnost, i ludost, i sujeta, i neobuzdanost, i bahatost, i genijalnost - sve te cudne osobine koje postoje, i uvek su postojale u ljudima ovog grada....
"Grad je onakav kakvi su njegovi gradjani" i svaki dan mi donosi novu potvrdu istinitosti ove teze.... Centralni gradski trg pored velike arhitektonsko-urbanisticke vrednosti koju bi trebalo da nosi ima i jednu krajnje simbolicku, gotovu ideolosku, osobinu, a to je da svaka vlast, sistem, stil ili epoha zeli da se "potpise" na njemu.....Tj. da se pokaze ko je "gazda u selu".... Tu priliku u slucaju Trga republike nije propustila nijedna epoha u modernoj srpskoj istoriji, pa zasto nas cudi sto ni ova ne zeli....

I za kraj da se spustim sa ovog malo filozofskog tumacenja na realno tle i kazem sledece (po onome sto sam svojim ocima video) - Bez obzira na, priznajmo, mnogo bogatije kulturno-istorijsko nasledje ni Bec, ni Barselona, ni Budimpesta nisu se odrekli potrebe da prate moderne trendove, pa cak ni tamo neces videti da se (makar lokacija bila u centru centra) grade nekakve replike starih zgrada pod opravdanjem "uklapanja u okolinu".... Mozda je najbolji primer bas Bec (na koji mnogi ovde bez razloga balave kao na svetli primer istorijsko-kulturnog dostojanstva) gde je u srcu grada, prekoputa katedrale Sv Stefana, u istorijskoj cetvrti, sagradjena (po mom misljenju krajnje ruzna) zgrada od stakla celika i ko zna cega sve vec ne (u prizemlju je ZARA, toga se secam)....

I rest my case :)

* copyright "Bijelo dugme", da me Brega ne tuzi ;)

^^ to sam i ja hteo da napisem ali eto u pravu si.. :)

Inace, Terazije meni danas mnogo kosmopolitskije deluju ovako nego onaj predratni dizajn. Mozda je onaj lepsi, ali je ovaj mocniji :)

Sa TV-B92 :

Doneta konačna odluka o izgradnji Galerije sa metro stanicam - DUP urađen.

Evo da se nadovezem na Draganov post!

Galerija umesto opere na Trgu
6. jul 2007. | 07:42 | Izvor: B92
Beograd -- Urbanisti odlučili da se na Trgu Republike na mestu tržnog centra "Staklenac" sazida galerija, a pod zemljom metro stanica i garaža

Tako je završena dugogodišnja polemika da li će na najatraktivnijoj lokaciji u gradu biti izgrađena galerija ili opera. Plan detaljne regulacije je urađen i uskoro će biti na javnom uvidu, a objekat će biti završen najranije za dve godine.

Nova galerija zauzimaće prostor od 20.000 kvadrata, biće otvorena spolja, a prolaznici će i ne ulazeći u objekat moći da vide šta se dešava unutra. Međutim, osim vizuelno, galerija će biti otvorena i za različite umetničke sadržaje, kaže Gorica Mojović, predsednica Programske komisije.

"Imaće sale za predavanja, za edukaciju, za seminare, imaće dvoranu koja će biti bioskopska, ali će biti i za video-prezentacije, imaće radionice, imaće centar za dizajn, biblioteku, sve ono što podrazumeva da ima jedna ozbiljna institucija kulture koja je profilisana kao ustanova kulture u oblasti vizuelne umetnosti", kaže Mojovićeva.

Osim što će promovisati domaće i strane umetnike, Trg će bogatim sadržajem, bibliotekama, kafićima i restoranima biti zanimljiviji i za građane. Time će, po mišljenju gradske vlasti, galerija biti isplativija, nego da se na ovom atraktivnom prostoru sagradi opera, kao što su neki predlagali.

Međutim, čuveni arhitekta Mihajlo Mitrović kaže da je još davno predviđeno da se na ovom mestu gradi opera, a u prilog tome ide i to što je deo Narodnog pozorišta već pripremljen za takav projekat.

"Više od 50 odsto kapaciteta je izgrađeno za operu. Treba jedna sala, sa moćnom binom, jer je otvor ove bine najmanji u Evropi, a na ostalom jednom i drugom prostoru moguće je izgraditi i galeriju, čak postoje i projekti kojima je to detaljno razrađeno", kaže on.

Po izgradnji galerije, regulacionim planom predviđeno je i da se obustavi saobraćaj na Trgu, kao i da se izgradi javna garaža i podzemni nivo trga koji će biti povezan sa svim okolnim zgradama. Buduća metro stanica takođe bi trebalo da prolazi ispod novog objekta.
Izvor: B92
link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=07&dd=06&nav_category=12&nav_id=254110

Homere, procitao sam tvoj traktat nekoliko puta, nista te nisam razumeo, i bez namere da te vredjam, dosta si konfuzan i skaces sa teme na temu. I ja ti se ne smejem, za to ne brini.
Iskreno ne shvatam zasto si me nazvao manipulatorom, ali - iskreno me i nije briga.

Metro i garaža ispod Trga republike

Povod za izradu saobraćajne studije za taj deo grada bio je planirana izgradnja Galerije na Trgu Republike, na mestu „Staklenca".
- Ulaz u podzemni deo bi bio izgrađen prema zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, tako da ne remeti izgled i strukturu Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta - kaže za Tanjug Dušan Milanović, direktor Sektora za saobraćaj Urbanističkog zavoda.

Na prvom nivou ispod površine ulice bio bi smešten komercijalni prostor, površine 6.000 kvadrata, s tržnim centrom. Iz njega bi se ulazilo u sledeći nivo, a odatle u metro. U komercijalni nivo ulazilo bi se iz same Galerije, kod „Sport kafea", sadašnjeg terminusa na Trgu Republike, stajališta za autobuske linije 24 i 26, i iz Vasine ulice.
U metro, koji bi se nalazio ispod sadašnjeg „Staklenca", ulazilo bi se kod „Sport kafea", a kod Doma omladine bio bi napravljen pešački prolaz koji bi direktno bio povezan s Galerijom i „Sport kafeom". Podzemna garaža bi zauzimala prostor od Francuske ulice do spomenika knezu Mihailu, sa ulazom iz pravca terminusa na Trgu Republike.
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=11956

Projekat Galerije je jos jedan primer da su gradski projektanti potpuno izgubili kompas. Mnogo bi bolje resenje bilo da se srusi staklenac i oslobodi povrsina koja bi mogla da se pretvori u park, ili neku vrstu slobodnog prostora za okupljanje gradjana. Trgu Republike treba prostor da dise, a ne da se zagusi sa jos jednom zgradurinom.

DeeDee":2y66gujp je napisao(la):
Projekat Galerije je jos jedan primer da su gradski projektanti potpuno izgubili kompas. Mnogo bi bolje resenje bilo da se srusi staklenac i oslobodi povrsina koja bi mogla da se pretvori u park, ili neku vrstu slobodnog prostora za okupljanje gradjana. Trgu Republike treba prostor da dise, a ne da se zagusi sa jos jednom zgradurinom.
Ne, onda bi bio nakrezaviji trg u ovom delu evrope, zelene površine? Pri prvoj većoj kiši to će biti nevidjeno blato. Slobodan prostor za okupljanje gradjana? Imaš ceo plato oko konja (koji tu i tamo blokiraju "zelene" površine). Iovako sada trg ne liči na trg a pokušaji da se konačno zatvori u jednu jasnu celinu se etiketiraju kao greh, ne znam, svi vredniji trgovi koje sam video su bili zatvoreni i nisu imali takve rupe kao što sada ima Trg Republike...

^^ A i ceo Trg bi jos vise izgubio na kompaktnosti jer od Staklenca prema Domu vojske pocinje nizbrdica.

Trg ce i te kako dobiti na velicini kada se ugasi saobracaj, sve poveze u jednu "ogradjenu" celinu!

Steva":gju2ij9x je napisao(la):
Ne, onda bi bio nakrezaviji trg u ovom delu evrope, zelene površine? Pri prvoj većoj kiši to će biti nevidjeno blato. .
Ko ce to da se skuplja po kisi? :)

Ne mora da bude zelena povrsina, mogu da naprave poplocani plato sa fontanom, ulaskom u metro, raznim drugim stvarima ali da ostave otvorenu povrsinu posto je trg prakticno srce grada. Sto se tice nigiba zemljista prema Dorcolu, moze lako da se zaravni tako sto se iskopa par metara da se dobije drugi nivo, sa stepenicama koje mu daju izlgled malog amfiteatra (kao sto je iskopan Studentski park, ali bez ograde) U svakom slucaju jeftinije resenje od nove ogromne zgradurine koja ce da zagusi ceo kraj.

U stvari, to bi onda bio Beogradski Washington Square u Geenwich Village-u, ako smem da kazem.

Đinđićev memorijal na Trgu Republike
Nalaziće se u okviru buduće Gradske galerije, na mestu gde je sada Tržni centar „Staklenac”
U okviru Gradske galerije, čija se izgradnja planira na mestu današnjeg „Staklenca”, biće izgrađen Memorijal Zoran Đinđić, koji će biti posvećen sećanju na ubijenog premijera. Prokuplje je prekjuče dobio spomenik, a prestonica za sada ima bulevar i plato koji nose Đinđićevo ime.

SEĆANJE - Još nije poznato koje će rešenje za ovaj memorijal biti prihvaćeno i realizovano. Pri odabiru radova dospelih na konkurs posebna pažnja će biti posvećena tome da rešenje što bolje podseti na život, rad, duh i viziju Zorana Đinđića.
- Konkursom za izgradnju Gradske galerije na Trgu republike obuhvaćen je i konkurs za najbolje rešenje za Memorijal Zorana Đinđića. To će biti način da se svi koji posete naš grad upoznaju s delom i radom pokojnog premijera - kaže Gorica Mojović, pomoćnica gradonačelnika.
U Prokuplju je pre dva dana otkriven spomenik Zoranu Đinđiću, na 55-godišnicu njegovog rođenja. Otkrivanju spomenika prisutvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je na pitanje novinara zbog čega Beograd nema spomenik Đinđiću, odgovorio da on o tome ne može da odlučuje.
- Nisam gradska vlast i ne bavim se time, ali kao građanin mogu da kažem da verujem da će biti - rekao je Tadić u Prokuplju.
Gradski arhitekta Đorđe Bobić objašnjava da u prestonici nema spomenika posvećenog pokojnom premijeru jer dosad nije bilo inicijative građana koja je uobičajeno pokretač za izgradnju spomenika i promenu naziva ulica.
- Ako se stvori inicijativa građana, mi ćemo je svakako podržati, ali koliko je meni poznato, do takve inicijative još nije došlo - kaže za „24 sata" Đorđe Bobić.
Gradski arhitekta smatra da se čelnici grada trude da u svemu što rade prate evropsku viziju razvoja Beograda, viziju na kojoj je insistirao i jedan od bivših gradonačelnika - Zoran Đinđić.
- Smatram da je najveći spomenik Zoranu to što realizujemo ono što je on zamislio - rekao je Bobić.
Izvor: 24sata
Link: http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=12425

Prvo, da vas sve pozdravim posto sam nov na forumu, iako vec duze od godinu dana posecujem ovaj site i citam pomno vase komentare.

Vidim da je ova tema gurnuta u zapecak, ocigledno iz razloga sto se nista ne desava po pitanju rusenja "Staklenca" i izgradnje gradske galerije. Stoga, moje pitanje je da li iko ima neku inside informaciju da li se ista radi na ovom projektu, ili ce to biti samo jos jedna predizborna sarena laza? Takodje, zanima me da li se u okviru sredjivanja Trga (izgradnja galerije i zabrana saobracaja osim za vozila GSP-a) podrazumeva i sredjivanje prostora oko spomenika Knezu Mihajlu (poplocavanje, uklanjanje prepotopskih, betonskih zardinjera...)?

Ono sto sigurno mogu potvrditi to je da se radi na projektu galerije i da ta prica nikada nije ni bila dovedena u pitanje samo je potrebno vreme da se sve okolnosti usaglase da bi se krenulo sa radovima.

Vrh