dragan
Professional
Plan za Trg Republike podelio stručnjake
24 Sata : http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=11420Na iznenađenje predstavnika opštine, urbanista i gradskog arhitekte građani su negodovali, naročito zbog izgradnje Gradske galerije na mestu „Staklenca”.
Sinoćna tribina u Opštini Stari grad na kojoj je predstavljen koncept plana detaljne regulacije Trga Republike protekla je u oštroj debati. Na iznenađenje predstavnika opštine, urbanista i gradskog arhitekte građani su mahom negodovali, naročito zbog izgradnje Gradske galerije na mestu „Staklenca”.
Tribina je organizovana u cilju da se građani što bolje upoznaju sa budućim izgledom centralnog gradskog trga. Najavljena je izgradnja lakog metroa i podzemnih garaža, kao i izgradnja poslovnog prostora uz gradsku galeriju, prema Bulevaru despota Stefana. Predstavljena je detaljna saobraćajna studija čiji je glavni zadatak rasteriti saobraćaj u krugu dvojke i zoni oko Trga Republike, a nakon toga mlade arhitetkte Bojana Puzić i Natalija Ristanović, prvonagrađene na javnom konkursu od pre dve godine, predstavile su Gradsku galeriju, objekat koji će zauzimati prostor od 20.000 kvadrata.
Međutim, okupljeni građani gotovo jednoglasno su bili protiv da se na ovako atraktivnom mestu sagradi ovakav objekat, iako se slažu da je „Staklenac" ruglo.
- Izgled ovog objekta u suprotnosti je sa sadašnjim izgledom Trga Republike. Meni ovo izgleda kao da gradimo novi staklenac - rekao je Bogdan Boganović, arhitekta.
Među posetiocima tribine bio je i akademik i poznati slikar Vladimir Veličković. On je takođe protiv izgradnje Gradske galerije.
- Sadašnji izgled Trga Republike obuhvata pet arhitektonskih stilova. Pitam kome treba još jedan. Iako sam umetnik mislim da ovom gradu nije potrebna izložbena sala sa 500 mesta. Ipak nismo desetomilionski grad rekao je Veličković.
U odbranu projekta ustao je Đorđe Bobić, gradski arhitekta, koji je rekao da će izgradnjom Gradske galerije konačno će se definisati izgled Trga Republike kao celine.
Šargarepa na dugačkom štapu
Svoje viđenje budućeg izgleda Trga izneo je i predsednik udruženja vlasnika lokala „Staklenca" Slobodan Spasenović.
- U staklencu posluje oko 30 firmi sa 500 zaposlenih. Slažem se da „Staklenac" treba da se sruši, samo se pitam šta će biti sa tim ljudima. Meni ovo liči na „šargarepu na dugačkom štapu" - kaže Spasenović.