Верујем да су у великој мери тачни као минимум због следећих разлога:Baš me živo interesuje da li su ovi podatci na vikipediji tačni.
Što se ovoga tiče, procedura okvirno ide ovako:Linija i ima smisla u špicu, jer će se dobiti pouzdaniji prevoz kada često ispadaju vozila, nešto kao 6ca u Bulevaru, van svakako nema puno smisla.
Верујем да су у великој мери тачни као минимум због следећих разлога:
1. КАФ не прави трамваје а LRT возила, тј кад направе трамвај то је скалиран LRT
2. LRT постиже веће брзине, па су трасе равне. А ако се гради ново шта у граду, праве се комотни радијуси па покретна колица и нису потребна
3. Развој порекретних колица кошта великих пара, а ако им добро иде зашто би се трошили у развој?
4. Покретна колица су прерогатива историјских линија потесним центрима.
Моје неко размишљање.
Нема потребе одвајати ивичњаком, широм нашег континента имамо примере где се трамваји крећу кроз пешачке зоне (често где има калдрме) и то мањом брзином него тамо где је траса независна. Трамвај треба да остане а пешачка зона по мени није лоша идеја. Само не разумем где треба да буде постављена та фонтанаBilo je ok stvari, pomenuli su i širenje tramvajske mreže, ali to sa presecanjem kruga dvojke ne bi smelo da im prođe. Ne samo zbog tramvaja, nego što bi to značilo i ukidanje mogućnosti da tu prođu drumska vozila, čime taj deo postaje odsečen. S druge strane, tramvaj ne smeta pešačkoj zoni, samo ga odvojiti ivičnjakom i semaforom.
Kada kažeš dinamika, misliš da bi mogla da postane polu-ekspres ili na promenu trase?Što se ovoga tiče, procedura okvirno ide ovako:
1) Brojanje putnika
2) Utvrđivanje protoka duž tramvajskog koridora (i za tramvaje i za 33) u periodima stacionarnosti (jutarnji špic, sredina dana, popodnevni špic, veče,...)
3) Odnos ponuđenog kapaciteta i traženog kapaciteta
Ponuda (Kapacitet Vozila/h*mesta) > Tražnje (put/h) => Nema potrebe za izmenom
Ponuda (Kapacitet Vozila/h*mesta) < Tražnje (put/h) => Reorganizacija
4) Ovde imamo tri opcije:
1 - Smanjivanje intervala na postojećoj liniji (ili kroz smanjivanje obrta ili kroz dodavanje vozila), ali preduslov za ovo je da na drugom delu linije isto postoji tražnja da ne bi vozila bila prazna na tom delu i loše iskorišćena
2 - Deljenje linije na 2 dela (sa ili bez preklapanja) - Tipa, deljenje linije 9 na dva dela i smanjivanja intervala na "Voždovačkom" delu
3 - Uvođenje lokalne linije na najopterećenijoj deonici, a ostale linije se prilagođavaju manje opterećenom delu linije.
5) Izrada varijantih rešenja i proračun pokazatelja (određivanje potrebnog broja vozila naradu, troškova, prosečnih intervala i slično).
6) Ocenjivanje varijantnih rešenja, obično postoje dijametralno suprotni zahtevi na relaciji prevoznik-grad-korisnik. Na kraju neko donese odluku i takvo rešenje se nađe na ulicama.
Ja se duboko nadam da je ova procedura ispoštovana, a da niej došao neko i rekao treba nam PR ajde nova linija gde je možemo ubaciti
Što se tiče komentara da ova linija treba da saobraća samo u špicu, apsolutno se slažem ali to je na osnovu moje subjektivne ocene protoka na Voždovcu. Smatram da je kapacitet van špica dovoljan da pokrije tražnju, a za špic nisam siguran s obzirom da pokušavam da izbegavam taj period. Vrlo verotvatno će ovo omogućiti preusmeravanje 33 ili promenu njenih dinamičkih elemenata.
8 je bila preteča današnje linije 14.Bila je 8 nekad do Trošarine. Moji roditelji imaju kartu grada iz 1991 il 1993 (te neke godine) i sećam se da je bio broj 8 na staroj okretnici Trošarina.
https://kaldrma.rs/zaplet-sa-sina-zvan-osmica-linija-koju-je-beograd-izgubio/
Ruta je te 1993. bila potpuno drugačija od nekadašnje: sada je vodila od Novog groblja do Banjice, sa stajalištima, recimo, Cvijićeva, Vukov spomenik, Pravni fakultet, ondašnji Trg Dimitrija Tucovića, odnosno Slavija, Karađorđev park, Franše D’Eperea, Zvečanska, Bože Jankovića, 12. beogradska gimnazija… I tako sve dok ubrzo ova zlosrećna linija nije bila ponovo – ukinuta.
A ima i ovde https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Београдски_трамвај#Занимљивости_из_историје_о_трамвајима
Vrv i tada nisu znali šta treba da rade pa su svašta uvodili i menjali kako se kome ćefne.
Linija ima statičke i dinamiĉke elemente:Kada kažeš dinamika, misliš da bi mogla da postane polu-ekspres ili na promenu trase?
Sad se ne sećam šta je od ostalih linija vozilo do Banjice a ni dokle je išla ova 8. Meni je u glavi Omladinski stadion ali nisam siguran. Klinac sam bio kada sam prebirao po toj karti.8 je bila preteča današnje linije 14.
Slavija prema Voždovcu pored devetke već ima i desetku, i četrnaesticu, i buseve 33 i 48 koliko god vožnja u njima bila nehumana. Ako već uvodi novu tramvajsku liniju više bi imalo smila da vozi od Omladinskog Stadiona do Banjice 2 kao stara osmica, imale bi smisla i linije od Kneževca do Bloka 45 i Kalemegdana samo kada bi retardi konačno završili BPP.Linija i ima smisla u špicu, jer će se dobiti pouzdaniji prevoz kada često ispadaju vozila, nešto kao 6ca u Bulevaru, van svakako nema puno smisla.
Nije mi jasno ni zbog čega uvode pomoćnu liniju od Slavije do Trošarine a ne do Banjice, to je samo 2 stajališta dalje. Šestica saobraća od Tašmajdana do Ustaničke a ne do stare okretnice u Koste Trifkovića.
Mislim da je svrsishodnije pojačati liniju 14 da ide makar na 12-15 minuta u špicu. Sada ide na 22-25 minuta tokom celog dana. Ta linija je retka zbog manjka ispravnih vozila, a trasa joj je takva da sem Beogradske nema gde žešće da zaglavi, ima jedno jedino oštro skretanje kod Pravnog Fakulteta.Zato što zimi u špicu (izraženo pogotovo ujutru) često nema vozila ka Slaviji sa Banjice, najkritičniji deo popune tramvaja je upravo Trošarina - Slavija i vrv zato žele da vrate tu liniju.
Meni izgleda estetski ništa specijalno i sivo.
Tako je,linija 8 je saobracala na relaciji Omladinski stadion- Voždovac,ukinuta je početkom veselih '90-ih.Sad se ne sećam šta je od ostalih linija vozilo do Banjice a ni dokle je išla ova 8. Meni je u glavi Omladinski stadion ali nisam siguran. Klinac sam bio kada sam prebirao po toj karti.
Idem za koji dan do njih pa ću baš da pogledam šta piše. Znam da je tada bilo nekih izmena u odnosu na moju zidnu iz 1998, a iz tog perioda do mosta na Adi tramvaj se nije nešto menjao. Baš ću da pogledam.
Nije, postojale su zajedno jedno 3 godine.8 je bila preteča današnje linije 14.
Jbg, drumsko zakrčenje neminovno utiče na sve tramvajske linije. Nemamo metro, i zato nijedan zavisni vid prevoza ne može funkcionisati perfektno tokom špica. Celom tom kraju oko Bogoslovije treba još koja tramvajska linija prema Bulevaru da malo rastereti buseve 25, 27 i 32 koji već dolaze prepuni, a 12-ca često ispada iz takta. Dok nisu satarili trojku, te dve linije su se savršeno dopunjavale.Bolje onda ništa i da ne uvode, Resavska, Ruzveltova i Beogradska su u špicu zakrčene, doslovno najgore moguće trase i opcije, dobiće se još jedna nepouzdana linija gora od 14ce što nama na Voždovcu u špicu ne rešava puno problem.
Jednostavno rešenje koje bi pokrilo sve ove predloge.Ako je još neko izdržao da pogleda konferenciju u celosti - Gangula je rekao da ova nova linija 8 treba da poboljša takt na potezu od Trošarine do Slavije, ne da će to biti terminusi. Tipujem da će ta osmica ići od Voždovca do Omladinskog stadiona ili Tašmajdana kroz Nemanjinu pa desno u Resavsku (to skretanje se trenutno ne koristi). Ta linija Voždovac - Taš je pominjana u planovima od pre desetak godina nakon famoznog brojanja putnika. Naravno, pitanje je da li će do uvođenja uopšte i doći (da li se sećate najave linije 93 pred otvaranje nove BAS stanice na Novom Begradu iz septembra prošle godine?)