ne znam šta misli kada kaže nepouzdanost, tim pre što je centrala mahom imala jedan jako fini procenat realizacije polazaka, uz svu komplikovanost oko zamene vozila ili uklapanja u vreme (što je kod šinskih vozila posebno izraženo). dok sam radio na 23 koja je podložna kašnjenjima, kad god bih pitao nekog od putnika zašto ne proba sa 12 donekle mahom bi mi odgovarali da za tramvaje u požeškoj nikada ne znaju da li uopšte idu, kada idu i dokle idu. tamo je na svu muku jedno vreme bio i neki problem s gomilanjem vode na okretnici na bb pri svakoj jačoj kiši, koji se nastavio i nakon generalne rekonstrukcije požeške. prosto, tramvajski saobraćaj je generalno prečesto u prekidu, žrtva predugih i loših rekonstrukcija ulica, obustava saobraćaja i ljudima to ispadne iz rutine. uđu ako naiđe baš, ali neće planirati da koriste tramvaj, niti će ga čekati. ovde moram da kažem i da mi je doslovno 0 ljudi odgovorilo da im npr. smetaju kt4 ili španci ili šta već (iako stanje u kom su svi oni sada jeste posledica nedopustivog zanemarivanja).
tramvajski saobraćaj je takođe i značajno unazađen lošim saobraćajnim rešenjima u proteklim godinama. eto, recimo baš pravac ka bb je dobar primer, 12 je dodatno presečena semaforom u savskoj, oduzeta joj je semaforska prednost na par raskrsnica, usporena je u zoni ukrštanja kod hipodroma, tavori u koloni od šumarskog do pijace... imaš recimo apsurd da u savskoj kod ps savski venac postoje autobuska stajališta u oba smera, a ne postoje tramvajska. time je npr. onemogućeno jednostavnije presedanje na 3a ili 46. na buseve koji sada kreću od galerije i idu iza gazele mora da se preseda kod sajma, što znači solidno pešačenje i prolazak kroz podzemni (ili da se kod palate preseda na 51/511 samo do sajma). govorimo o rekonstrukciji koja je rađena pre par meseci. da ne pominjemo niz loših rešenja na novom beogradu, u kojima se gubi do desetak minuta u odnosu na bus. gledano od bivšeg buvljaka kao polazne tačke, 95 je već u milentija popovića dok tramvaj još ni u treći bulevar skrenuo nije. paradoksalno, tramvaj je u beogradu najviše degradiran u širokim ulicama.