Šta je novo?

Tiršova 2

Надам се да ће озеленети ову падину после радова на саобраћајници. Мени се она мала џунгла са стенама које избијају свиђала.
 
Apropo lokacije KCS... Davno, još za vreme bivših pompeznih najava o završetku KCS u vreme Tomice Milosavljevića, majka , koja je radila tamo, mi je rekla kako su postojali neki planovi i glasine da se sve preseli negde drugde. Ona je koristila termin ''tamo negde u bestraga, na Ledine''. :lol: Verujem da je ili svesno ili nesvesno pogrešno mislila na tu neku lokaciju na Bežanijskoj kosi, pa je ona to preinačila u Ledine. Kao lekar, bila je izričito protiv toga.

Ja sam se tad potpuno slagao da je KCS-u bolje ovde gde jeste. Ali kako je prošlo još vremena, Beograd se još popunio i razvio, promenio se status i budućnost okoline KCS (i na bolje i na gore), i kako sam počeo više da pratim vesti i teme vezane za Beograd... počeo sam da razumem i taj stari neostvareni predlog o izmeštanju KCS negde drugde.


Idealno - znači fantazija - bi bilo da je izmešten negde na NBG blizu reke odnosno centra, znači ili onaj pičvajz od Bloka 18, ili Blok 58, ili možda Blok 39 ili tako nešto. Bio bi dalji od centra, ali bio bi nov novcat, i dalje blizu autoputeva a okružen velikim bulevarima a ne ulicama iz 19. veka i brdima. A uz to bi se sve one bolnice od pre Drugog svetskog rata, kao i nezgrapna organizacija KCS (koja stvarno jeste užas) konsolidovale u jedan novi, namenski i smisleno pravljen kompleks. A njima bi se našle druge namene i napravile nove ulice oko njih. A siguran sam da bi u novom kompleksu bilo prostora i za prostorije Medicinskog fakulteta. Ali ne mislim na amfiteatre, jer svaka bolnica ima svoj (tako se predaje tamo), nego na katedre i kabinete. Zgrada MF nije velika, to je onaj trouglic na dnu dr Subotića. Nije to megalomanski PMF.

Elem, izmeštanjem na NBG bi KCS takođe bio bliži velikom Studentskom gradu. Ili bi pak možda bilo opcija da se u nekom bloku pored napravi pokoji novi dom samo za studente medicine i stomatologije. Jer do pre 10ak godina, Novi Beograd je i dalje imao praznih parcela i prostora za izgradnju na sve strane.

Ovako jeste sve ostalo u centru i uz autoput, ali je užasno haotično, neorganizovano, aljkavo, oronulo, raštrkano, konfuzno, a čak i ta čuvena blizina autoputa, famoznog Prokopa i Kneza Miloša ne znače toliko zato što se od prvog dolazi oronulim stepenicama kroz šiblje, sa drugog će se dolaziti pasarelom ili metroom (ovo drugo je ok, naravno), a iz Kneza Miloša se dolazi penjući se uz strmu Višegradsku a kad se popneš (što je posebno zeznuto kad si star ili bolestan), tek si na obodu, na ivici Bolničkog kruga. Pristup sa strane Slavije i Bul. Oslobođenja je ok za pešake, ali za automobile i Hitnu pomoć je opet katastrofalan.

Mislim šta je tu je, sad nema nazad. Ali definitivno je interesantno zamisliti kako bi ceo KCS izgledao da je prenet na neku drugu lokaciju. Na vreme. I smisleno. I pedantno. A ovo što je ostalo je jedan od podsetnika da se brljotine u kretenizmu Beograda (rekao sam pre da drugi gradovi imaju urbanizam, a mi kretenizam) ređaju i kaleme jedna na drugu već stotinu godina. Tako da izračunati jel bolje da je ostao ili da je preseljen je jako teško, pošto je sve to jedno ogromno klupko brljotina koje je još uvezano sa još 10 drugih klupka brljotina u nekoliko decenija, tako da bog sveti zna šta bi bilo bolje. A i naravno - da li bi bilo para, volje i mogućnosti da se sprovede tako veliko izmeštanje.


Jedno je sigurno u oba slučaja - rasturenost 30 fakulteta BU u 40 zgrada na 50 lokacija i razbacani domovi na 20 strana grada, i skoro svaki poprilično udaljen od prvog fakulteta, je stvarno... kretenizam kakav ne videh ni u jednom drugom gradu sem u Beogradu.
 
Nema ti nikakvih prednosti da je KCS u 39. bloku (u meni susednom), jer dve trećine Beograđana živi na desnoj obali Save, a i većina Srbije - posebno kada se odbije Novi Sad i njegov KCS - jeste tamo. Svi oni bi morali da prelaze Gazelu, naš Termopilski klanac, a ovako to mora mnogo manje ljudi.

KCS je gde treba da bude. To s fakultetima je ludilo svoje vrste - i gle čuda, još bi moglo da se ispravi. Ali se neće...
 
У Новом Саду су сви факултети државног универзитета у кампусу на Лиману осим медицинског који је код покрајинске болнице.
 
Тачно. У Београду су беспотребно разбацали факултете од Земуна до Кумодража.
 
Oće smetati vibracije i buka sa autoputa instrumentima u Tiršovoj 2?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Добро питање. Моје неко искуство је да се вибрације друмског саобраћаја осете и на вишим спратовима.
 
20220127_145249.jpg


20220127_145255.jpg


20220127_145304.jpg
 
А може и ту леп низ STU IMSO DJOX SUXO CSP IMK UPK слова разних боја, као што је случај са бетонским зидовима на Аутокоманди и код Хиподрома.
 
Занимљиво како на рендерима доминира зеленило између болнице и аутопута, а у реалности је падина забетонирана.
 
Gledao sam snimak jedno 5 puta, nema sile ni trecinu prikazanog zelenila da se posadi ovde.
 
Mogu da ofarbaju tu betončinu u zeleno. Koliko sam sarkastičan toliko sam i ozbiljan. Nemci to rade sa betonskim stubovima vetrogeneratora po poljima. I to sa prelazima boja. Valjda i JKP Zelenilo ima nekog eksperta da ponudi rešenje koje će da izvuče maksimum ozelenjavanja iz ove lokacije? Ili nema?
 
Vrh