Šta je novo?

Tiršova 2

Delimično se slažem. Kažem delimično, jer postojeći bolnički krug KCS jeste istovremeno i na dobroj i na lošoj lokaciji. Dobra je jer je blizu centra i na lokaciji sa puno drveća i na uzvišenju, ali loša je jer je vremenom kroz decenije i razvoj grada postao udaljen od velikih saobraćajnica i javnog prevoza uvek minimalno dva gradska bloka.

E sad, plan izgradnje i konsolidacije KCS jeste podrazumevao između ostalog i to da se deo razbacanih bolnica prebaci u novi kompleks KCS a da se posle njihovo zemljište rasproda i time pokrije deo troškova. Tako bi bilo na papiru i kad bi se slušao razum. Ali kako to obično biva u NC Srbija, sve što je lepo posađeno na kraju izraste ukrivo, ili se prosto nikad ne dovrši.

U narednim nedeljama ću da uradim detaljnu foto reportažu o stanju: ulica, prilaza, zgrada, mobilijara i rasporeda unutar kliničkog kruga, pa da se vidi kakav je to pičvajz postao, pogotovu u zadnjih 30 godina.
 
Fotografije od pre neki dan. Pripremni radovi deluju da su završeni. Ako ne, ono u završnoj fazi. Jedino što vidim da bi još moglo da se odradi je uklanjanje ovih stabala na samom ulazu na plac.



















 
Od prekjuče. Ne deluje da se išta desilo u poslednjih nekoliko meseci.
 

Prilozi

  • viber_image_2021-05-08_15-55-34.jpg
    viber_image_2021-05-08_15-55-34.jpg
    231,9 KB · Pregleda: 8.218
Prošao sam prošle nedelje, nije postavljena ni građevinska tabla niti izgleda da ima građevinske dozvole. Stoji samo tabla za rušenje od prošle godine i kućica portira vojne ustanove Dedinje.
 
bice i table i bagera i radnika za slikanje cim se priblize izbori...zar ste drugacije ocekivali?
 
Радојичић: Почињемо да градимо Тиршову 2 – расписан међународни тендер за припремне радове у вредности од 5,6 милиона евра

Наредних дана очекујемо да у Београду достигнемо 50 одсто вакцинисаних што ће умногоме допринети остваривању колективног имунитета, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

– У Београду последњи бројеви кажу да је јуче било 126 новозаражених, а прекјуче 107, што је пре свега резултат вакцинације и чињенице да смо рекордери у имунизацији. Важан фактор су и временски услови који вирус чине мање инфективним и све то заједно нам даје за право да очекујемо да се ова ванредна ситуација заврши. С те стране имамо разлога за опуштање, али када размишљамо о властитом здрављу то значи да и даље морамо бити опрезни и носити маске – рекао је Радојичић.

Говорећи о постизању колективног имунитета, Радојичић је истакао да је у Београду 38,7 одсто оних који су ревакцинисани и 47,4 одсто оних који су добили прву дозу вакцине.

– То значи да наредних дана очекујемо 50 одсто укупно вакцинисаних и верујем да ћемо се са онима који су прележали ковид инфекцију приближити проценту од 75 одсто, што је неки гарант колективног имунитета. На прошлој седници републичког штаба је дефинисано да на стручним скуповима може да се окупи сто људи, а очекује се и да 21. јуна дође до значајнијег попуштања мера. Наравно, уз два услова: 50 одсто вакцинисаних и испод сто позитивних, а верујем да ћемо и пре тог датума имати испуњене те услове и почети да живимо нормалније – казао је Радојичић.

Говорећи о изградњи Тиршове 2, Радојичић је подсетио да је расписан међународни тендер у вредности од 5,6 милиона евра за припремне радове на терену где ће се градити нови објекат.

– То значи почетак уређења терена, као и припремање јаме темеља, а цела процедура ће трајати 210 дана. Све се ради у складу са пројектно-техничком документацијом и сви кораци на изградњи се значајно убрзавају. Мени је најбитније да тај посао завршимо на добар начин. Имамо консултанте са којима разговарамо о томе да сваку собу, сваки угао направимо тако да буду најфункционалнији. Тиршова 2 имаће пет спратова, два сутерена и једно приземље, 61 кревет у дневној болници и 99 соба за пацијенте на одељењима у којима ће пратилац моћи да буде са дететом. То ће практично бити две клинике у једној, са тенденцијом да деца проводе што мање времена у болници, да кроз дневну болницу могу брзо да циркулишу, излече се и иду кући. Хитна служба ће се простирати на 1.700 квадратних метара, са шест функционалних амбуланти, 40 ординација за дијагностичке прегледе, а имаћемо и одељења изолациј чија ће функција лако моћи да се преоријентише за случајеве пандемије или епидемије. Имаћемо најбоље услове и за дијализу и хемотерапију, а кардиохируругија и област трансплантације органа моћи ће, такође, даље да се развијају – казао је Радојичић, подсетивши да ће укупна улагања у нову дечју болницу износити око сто милиона евра.

izvor: beograd.rs
 
Радојичић: Почела изградња Тиршове два

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је за Радио-телевизију Србије да је почела изградња нове дечје болнице Тиршова два, те истакао да се и у вечерњим сатима вредно ради на овом градилишту.

– Почели су радови на ископној јами, тендер је завршен. Када је 1936. године грађена прва дечја клиника, један од главних разлога била је брига о јавном здрављу деце, а то питање је актуелно и данас – изјавио је градоначелник.

Како је нагласио, вредност радова прве фазе изградње нове дечје болнице износи 6,2 милиона динара.

– Прва фаза изградње ће трајати 210 дана. Нова приступна саобраћајница до ауто-пута ће бити дуга 365 метара. Када радови на клиници буду завршени, до ње ће бити могуће доћи директно с ауто-пута, а биће изграђен и велики број нових паркинг-места – рекао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да је захваљујући стабилној економској ситуацији држава у могућности да подржи овако велике и значајне пројекте.

– За време краља Петра II и краљице Марије, када је 1936. године грађена прва дечја клиника, то је био најзначајнији догађај у Европи. Надам се да ћемо и сада успети да достигнемо ниво да наша дечја медицина са овом болницом буде на врху европског и регионалног здравственог система – закључио је градоначелник Београда.



izvor: beograd.rs
 
Fotografije pripremnih radova.

tirsova-2-pripremni-radovi-okt2021-01.jpg

tirsova-2-pripremni-radovi-okt2021-02.jpg

tirsova-2-pripremni-radovi-okt2021-03.jpg

tirsova-2-pripremni-radovi-okt2021-04.jpg

tirsova-2-pripremni-radovi-okt2021-05.jpg

tirsova-2-pripremni-radovi-okt2021-06.jpg

tirsova-2-pripremni-radovi-okt2021-07.jpg

tirsova-2-pripremni-radovi-okt2021-08.jpg

tirsova-2-pripremni-radovi-okt2021-09.jpg

tirsova-2-pripremni-radovi-okt2021-10.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=892116#p892116:36fgbrvg je napisao(la):
Igor » 21 Oct 2021 06:34 pm[/url]":36fgbrvg]Fotografije pripremnih radova.

tirsova-2-pripremni-radovi-okt2021-03.jpg

Фино су га извадили и пресадили..
 
Добар снимак и фришак :)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=muTJHxj_kR0[/youtube]
 
Веза Делиградске и петље код хитне.
 
Sa Prokopa se vidi da je brdo očišćeno, ovime se dobija još jedan ulaz u Klinički centar Srbije što je super.
 
Klinički Centar je već skoro povezan novom i direktnijom vezom pored same hitne pomoći i ne treba bu druga veza.

Moram još jednom napisati koliko je katastrofalna lokacija za bolnicu, a pogotovo za dečju bolnicu iznad samog auto-puta i to verovatno najopterećenijoj tačci auto puta od Budimpešte do Stambula iznad same Gazele takoreći gde će svakako biti na pregršt sirena i buke svakog dana i pored svih bukobrana koje će možda staviti.
Jedan veliki deo lečenja je i mir koga ovde od samog starta nema. Setite se samo šuma auto-puta koji ide 24h kilometrima unaokolo.

Pogledajte samo šta je bolnica, tamo se i zdrav preporodi a bolestan ozdravi: https://www.youtube.com/watch?v=czHx0IHVUGo :Dečja bolnica u Krvavicama pored Makarske izgrađena kada se pazilo na detalje.

Drugi katastrofalni promašaj je izgradnja ovog pristupnog puta koji košta barem desetak posto izgradnje bolnice.

Treći katastrofalni promašaj što je zgrada u istom bloku sa postojećom bolnicom i u nekom slučaju katastrofe može ceo blok biti odsečen. Bolje bi bilo da su bolnicu izgradili u Malom Mokrom Lugu ili na Bežaniji jer bi bila dalje od postojeće i bliža nekome ko sa severa ili juga juri ka bolnici, ovako su obe bolnice jedna pored druge.
 
Локација болнице је промашај након трасирања аутопута. 70их су имали капацитета да изграде нове тада модерне зграде за целокупни клинички центар на Новом Београду, али очигледно су конгресни центри и фенси хотели имали већи приоритет у радничком самоуправљању.
 
требали су уместо стамбених насеља да буџе економију и реше национално питање па би данас могли и јаре и паре
 
Imalo je smisla da se kod Bežanijske kose pravi deo KCS-a da ne bude sve ovako natrpano kod nas ali je sada kasno. U svakom slučaju ne vidim ništa loše u povezivanju KCS-a koji je na velikom brdu. Takođe fali i nadvožnjak koji bi povezao Gučevsku i Deligradsku.
 
Мислим да ће код КБц Бежанијска коса да преселе ГАК Народни фронт.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=910419#p910419:395g4chf je napisao(la):
vucko » 22 Dec 2021 11:16 am[/url]":395g4chf]Imalo je smisla da se kod Bežanijske kose pravi deo KCS-a da ne bude sve ovako natrpano kod nas ali je sada kasno. U svakom slučaju ne vidim ništa loše u povezivanju KCS-a koji je na velikom brdu. Takođe fali i nadvožnjak koji bi povezao Gučevsku i Deligradsku.
Не би имало смисла, треба све да је у истом комплексу око Медицинског факултета. Оно што би имало смисла, то је на месту неких старих клиника које се буду иселиле, направити дом за студенте МФ, Ст.Ф и ВФ.
 
Vrh