Šta je novo?

Terazijska terasa

Generated Image October 14, 2025 - 3_35PM.png

Nikola Dobrovic

Nakon preliminarno usvojenih žalbi, na zatvorenoj sednici komisije je sada zvanično donesen zaključak da se u Terazijskom parku neće graditi.

Ovo je već bilo poznato, ali je sada takođe objavljeno da se odustaje i od druge dve zgrade na Terazijskom grebenu: jedna je trebala da se pruža od Kraljice Natalije do Lomine i druga od Lomine do Gavrila Principa.

Sa portala eKapija: "Komisija je, dodaju, donela zaključak uvažavajući primedbe stručne javnosti i građana da zona prvog nivoa Terazijske terase kao javna zelena površina bude deo javnog parka Terazijska terasa, a blokovi 51 i 52 koji takođe pripadaju prostoru Terazijske terase budu izuzeti iz obuhvata izmena prostornog plana."

Blokovi 51 i 52 u preliminarnoj verziji Prostornog plana, koji će u finalnoj verziji biti isključeni:

Pogledajte prilog 250535

Blokovi 50 i 53 ostaju tako da se opet vraćamo na ovaj Redžičev render kao na aktuelni plan...

Pogledajte prilog 250536

Super, ovde sam našao odgovor na pitanje koje sam postavio na drugoj temi. Dakle, ovi izuzeti blokovi su samo "prebačeni" u novi planski dokument čiji je javni uvid sada oglašen. I dalje se na obodu Terazijske terase planiraju mešoviti gradski centri samo što neće biti deo BNV ;)

Ovaj prostor je tik uz nedavno proširenje obuhvata Prostornog plana Beograd na vodi. Koliko vidim na mapama, čak obuhvata i one blokove na obodu Terazijske terase, na osi Ličke ulice. Znači li to da su oni izbačeni iz finalne verzije PPPPN za BGh2O?

Imamo li barem neki prikaz kako bi sve to trebalo da izgleda? Pokušao sam da otvorim dokumentaciju, ali mi je za sada samo telefon pri ruci. :)

Па @Хомер је посатвио везу где можеш све да видиш и прочиташ на сајту Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове. Данас су објавили тај "Јавни увид у Нацрт ПДР подручја између трасе тунелске везе савске и дунавске падине и улица: Краљице Наталије, Балканске и Гаврила Принципа"
Ево поново те везе https://www.beograd.rs/cir/gradski-...la-Principa-Gradska-opstina-Savski-venac.html

Постојећа намена
постојећа намена.JPG

Планирана намена
планирана намена.JPG

Синхрон план
синхрон план.JPG

Da li će za ovaj poduhvat postojati projekat sa građevinskom dozvolom, ili spada pod "tekuce odrzavanje" kao i ostale "sitne" prepravke po gradskim ulicama i trgovima

Па @Хомер је посатвио везу где можеш све да видиш и прочиташ на сајту Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове. Данас су објавили тај "Јавни увид у Нацрт ПДР подручја између трасе тунелске везе савске и дунавске падине и улица: Краљице Наталије, Балканске и Гаврила Принципа"
Ево поново те везе https://www.beograd.rs/cir/gradski-...la-Principa-Gradska-opstina-Savski-venac.html

Постојећа намена
Pogledajte prilog 255694

Планирана намена
Pogledajte prilog 255695

Синхрон план
Pogledajte prilog 255696
Мислим да квај блок само чека Врачаризација. На месту уџерица и барака имаћемо вишеспратнице. То нема везе са овим зградама у парку. Од њих су одустали управо због габарита.

Vrh