Šta je novo?

Terazijska terasa

Najtužnije je da ako ova vlast sada ne realizuje ovaj projekat....terasa nece biti uredjena dok smo živi. Nikom nece padati na pamet da u ovako infrastrukturno zapuštenom i devastiranom gradu troši pare na projekte ovog tipa.

Lepo bi bilo srediti da nam barem centar grada (pod kojim podrazumevamo i Terazijsku terasu) liči na nešto, ali pored svega prečeg, a vrlo esencijalnog, bolje da ovi na počinju ništa, jer šta god da počnu to:
1. Ne završe
2. Isfušerišu
3. Naduvaju cene zbog korupcije
4. O estetici, izboru i trajnosti upotrebljenih materijala da ne pričamo.

Ako smo prestonica ekonomskog tigra, hajde da nam barem kanalizaciona mreža bude bolja nego u zemljama gde je geografsko podneblje tigrova.

Terasa može da čeka.

Ova terasa neka nikakvu poentu više, stoga ni ne navijam da se uopšte spuca ovolika lovu u nešto što je blokirano ala Blok63 zgradama.

Nije više dostupno. Pozdrav za sve koji prate, pogotovu Komisiju za planove, Urbanistički zavod i urbidicide arhitekte, urbaniste i ostale. Nećete graditi!!!

Da li će neko sa Foruma dati primedbe na Nacrt plana? Ja mislim da predam sutra/prekosutra svoju primedbu, jer mislim da bi izgradnja komercijalno-stambenog objekta od 9 spratova na zemljištu javnog parka bila zaista opasan presedan i u suprotnosti sa nekoliko različitih propisa.

Oduvek je tu bila planirana zgrada, da oblikuje prostor.

Ja nemam nista protiv jedino sto me brine jeste stil gradnje. Ne bih voleo da vidim nista moderno i stakleno na toj lokaciji.

Oduvek je tu bila planirana zgrada, da oblikuje prostor.

Ja nemam nista protiv jedino sto me brine jeste stil gradnje. Ne bih voleo da vidim nista moderno i stakleno na toj lokaciji.
Bojim se da smo u međuvremenu došli do tačke u kojoj moramo da se borimo za očuvanje svakog kvadrata zelene površine u gradu. Naročito jer u ovom slučaju glavni motiv izgradnje stambenog objekta od devet spratova u javnom parku očigledno nije zadovoljenje urbanističke potrebe za oblikovanjem (javnog) prostora, već isključivo profit (pretpostavljam da bi kvadrat stana na ovakvoj lokaciji koštao najmanje €10k ).

Pogledaj bolje plan i videces da ce Terazijska terasa biti zelenija i veca nego ikada. Citava 2 blok zgrada se rusi kako bi se tu prosirio park. Mislim da to nije zabelezeno u istoriji Beograda.

Ako iko zna da uredi i odrzava javni prostor to je BnV.

Mene raduje sto su odlucili da ubace cigle kao materijal za zidove i kaskade. Verujem da ce ralizacija biti odlicna bas kao sto je i Savski trg. Jedva cekam da pocnu radovi i konacno da se uredi Terazijska terasa.

Vrlo sam pažljivo pogledao Nacrt i moj zaključak je da su realne mogućnosti transformacije ovog dela grada (blok 50 i 53) u zelenu površinu kao novi park "Terazijska terasa 2" veoma diskutabilne, kako zbog pravnih, tako i zbog društvenih, finansijskih i mnogih drugih aspekata.

Područje blokova 50 i 53 predstavlja gusto izgrađen deo grada mešovite namene, što podrazumeva složene imovinsko-pravne odnose, različite kategorije korisnika i potencijalno veliki broj stanara i poslovnih subjekata koji bi bili pogođeni raseljavanjem i eksproprijacijom.

Pored eksproprijacije, postoji i pitanje restitucije, nerešenih imovinskih odnosa, kao i mogućih sudskih sporova koji mogu značajno usporiti ili čak blokirati realizaciju projekta.

Da ne govorimo o troškovima rušenja, raseljavanja, pravične naknade za eksproprijaciju, nove infrastrukture, kao i sanacije i dekontaminacije zemljišta (s obzirom na to da je reč o brownfield području sa istorijskim zagađenjem).

Uostalom, da su autori Nacrta plana zaista uvereni u izvodljivost ideje parka "Terazijska terasa 2", svaka izgradnja u postojećem parku "Terazijska terasa" morala bi biti uslovljena prethodnim završetkom tog novog parka.

Dajte bar jedan razlog da se gradi 10000m2 u parku?

Zašto je bolje da umesto zelenila imamo još jednu predimenzioniranu zgradu?
Parkova imamo sve manje, vazduh je sve gori, saobraćaj sve zagušeniji.

Koji je javni interes da 2000 kvadratnih metara parka, u vlasništvu Grada Beograda damo privatnom investitoru?

Poslednja izmena:
Pričao sam stanarima okolnih ulica koji su protiv gradnje objekata od 10.000m2 na Terazijskoj terasi. Kao što ni planom predviđeno rušenje Sajma neće proći neće proći ni ova gradnja! No pasaran!!!

Ali naslov sajta...Nasa imovina nije zelena povrsina! 😂😂 Evo Vucko se sada buni protiv novih parkova! I dokle je doslo? Shvatio da nista nije uspeo da odbrani (ni hotel Jugoslavija, ni Savski most...) i sad odlucio ajde makar da probam nesto drugacije. Stop sirenju parka! 😂

GuSzrvjXEAAaQ0G

Ali koje je to samoubistvo od posta, svako sa dva grama mozga će logično pomisliti - a što se to nešto raspada u srcu grada? 13 godine republičke i 11 godina gradske vlasti, nisu došli na vlast posle ratova i sankcija...

Kakav mozak ljudi kad je nesredjeno ne valja kad hoce da srede ne valja...pa da je beograd pariz firenca prag i tu bi nasli zamerke...

Kakav mozak ljudi kad je nesredjeno ne valja kad hoce da srede ne valja...pa da je beograd pariz firenca prag i tu bi nasli zamerke...

Jedno je da stvarno hoće da srede zarad opšteg intreresa, onda bi grad lepo organizovao međunarodni konkurs, izabrao najbolji projekat i renovirao (to su smešne pare za budžet Beograda), a mi ovde imamo totalno netransparentne muljaže gde se BnV širi skroz do centra grada, gde se nekome tek tako poklanja značajna površina da radi šta mu volja ne obazirući se na interese grada (jer vidimo i u BnV koliko ih je briga za dugoročne razvojne planove grada, saobraćajna rešenja koja ne štete postojećem gradu itd) i najbitnije gde se donose planovi za tako bitnu lokaciju bez učešća javnosti i struke. Bukvalno se sve radi nakaradno i onda svi mi kao treba da se pravimo ludi na ovu opštu otimačinu javnog dobra i obesmišljavanje svih mogućih zakona i procedura.

Vrh