Šta je novo?

Terasa - cveće i drveće

Andrea357

Beginner
Učlanjen(a)
29.09.2024.
Pohvaljen
65
Da li ovde ima ljudi koji bi mogli da predloze sta je najbolje negovati na jako osuncanoj terasi? Nesto sto raste dosta u visinu, ali bih volela i predloge za cvece. Hvala

Da li ovde ima ljudi koji bi mogli da predloze sta je najbolje negovati na jako osuncanoj terasi? Nesto sto raste dosta u visinu, ali bih volela i predloge za cvece. Hvala
Imam terasu na jugoistočnoj strani i baš je dosta osunčana, a i leti znaju temperature da budu preko 50°C. Muškatle mi tu rastu kao lude, čuvarkuće se dosta dobro drže, tamjanike isto lepo rastu. Od četinara predlažem juniperuse. Juniperus horizontalis mi lepo napreduje, a postoje i varijante koje rastu u visinu. Takoðe može i šarenolisni ligustrum (ligustrum argentheum). Mogu i japanske dunje, one cvetaju tokom proleća. Takoðe i spoljašnji hibiskus koji je otporan na vrućine a veći deo godine ima cvetove.

Petunije, dodatno što se tiče cveća. Za cveće nisam ekspert, zato što se više bavim bonsaijem, pa sam prema tom iskustvu pisao, a trudio se da naðem cvetnice.​

P. S.
Upravo se setih da mogu i orlovi nokti. Ima ih u nekoliko varijanti da se naðu kod nas. Ako se postave kanapi vertikalno i biljka usmeri da raste duž njih, dobije se vrlo lep dekorativni vertikalni prostor.​

Priznacu da sam iz poruke prepoznala samo muskatle i cuvar kucu :). Orlovi nokti i japanska dunja mi izgledaju prelepo! Hvala ti puno!

Pored ovoga, meni lepo uspeva jadranska lepotica, kao i karanfilici mali, a isto je juzna strana u pitanju.

za jadransku lepoticu visece saksije?
Pokusavam da osmislim kako da napravim malo prirodnog hlada, pa trazim najbolje opcije

Баш сам на цветној пијаци питао једну девојку из расадника шта препоручује за изразито осунчану страну.
Каже да углавном не предлажу цветнице јер сунце ненормално пржи и не издржавају. Чак ни мушкатле, као некад. Мени погодује висеће цвеће, да пада са прозора, па је препоручила јадранску лепотицу и сребрну кишу. Оне би, у висећим саксијама, супер изгледале.
1745582062918.png

1745582148010.png

Каже да углавном не предлажу цветнице јер сунце ненормално пржи и не издржавају. Чак ни мушкатле, као некад.​
Ja bogami sa ovime što sam naveo baš imam sreće. Muškatle, ne sećam se kada su ovako ludovale. Jedino me zezaju engleske muškatle, one znaju da budu OK ali i da nastradaju.
Pokusavam da osmislim kako da napravim malo prirodnog hlada, pa trazim najbolje opcije​
Orlovi nokti ili petoprsna lozica su najbolje rešenje. Bršljen ne bih preporučio, on ume da se osuši iz čista mira (ovaj što raste u saksiji). Pa ili da se veše vertikalno kanap i da se pusti da raste uz kanap ili da se kupi neka drvena ili plastična isprepletana ogradica za koju bi se zakačile biljke (ili isprepletale kroz istu).​

Vrh