Šta je novo?

Svoj na svome saveti iskustva kako do upisa putem digitalne platforme

Погледао сам.
Прекунух унос у неком делу систем не чува започету пријаву. Мора све испочетка.
За површине није објашњено да ли иду грађевинске или корисне.

Морам да погледам упутства :)

Изгледа да има и баг. У неком тренутку нестане корак за униос локације и није могуће унети парцели у КО.

лок.png

НемаЛок.png

Poslednja izmena:
Tako je,uopste nema polje gde se unosi broj katastarske parcele ili ulica i broj.
Verovatan razlog je taj sto je geosrbija preopterecena ili jos nisu uneli sve sto treba da unesu od snimljenih objekata.

Иначе по прошлом Закону Уставни суд је донео измену да морају изјаве сувласника парцела.
Изјаве су биле у смислу да су сагласни са уцртавањем и уписом објекта.

Da li se ovim programom mogu uknjiziti stanovi u zgradama koje nemaju upotrebnu dozvolu (novogradnja koja jos uvek nema upotrebnu i ko zna kad ce) I da li moze svako za svoj stan ili mora neka grupna uknjizba?

Ako je Investitor dostupan on će platiti sve doprinose i troškove ,kao da je sve sazidao po propisima,a ako nije dostupan primenjuje se troškovnik upisa po ovom zakonu za svakog ko se pojedinačno prijavljuje za upis svojine.
Niko još nije rekao šta se dešava ako je invesitor dostupan a nema para ili je u stečaju.
Druga stvar je upis zgrade odnosno objekta,da bi se pojedinačni delovi upisali po ovom zakonu,a to su stanovi,poslovni prostor ili garaže u tom objektu,njega mora da inicira ili investitor ,ili stanari,i u tom slučaju država traži eleborat geodetskih radova ako objeat nije već premeren ,ostaje pitanje da li stanari prave elaborat svako za sebe ili to rade zajednički ako je to potrebno,a to niko to do sada nije objasnio.
Verovatno će se to sve ubrzo saznati,odnosno odgovor na to pitanje će biti poslat onome ko se prijavio za upis, u smislu šta treba da dopuni i na koji način to treba da se uradi.

Šta se dešava ako je neko već pre 20 godina predao sve za legalizaciju, pa radio i dopune kad su tražene. Da li sad treba i kroz ovu formu da se to provlači ili da se čeka još jedno 20 godina?

Poseban haos je ispao sa profesionalnim upravnicima koji trebaju da potpišu saglasnost da su oni odgovori za sve nepravilnosti na zgradi pri izgradnji što je nedopustivo jer profesionalni upravnik niti je gradio zgradu niti je izdao dozvolu za njenu gradnju.

Kuća legalizovana, kućni broj dobijen, takođe uvedeni svi priključci. Međutim nikad nije upisana u katastar zbog problema sa geodetskim elaboratom (da ne kažem geodetom koji je ispario i nikad nije dovršio posao). Da li mislite da sam kandidat za ovaj proces?

Prijavljuje se se sve sto nije upisano u katastrar,a sve zbog bilo kakovg nedostatka u papirima koji su prouzrokovali neupisivanje.

Šta se dešava ako je neko već pre 20 godina predao sve za legalizaciju, pa radio i dopune kad su tražene. Da li sad treba i kroz ovu formu da se to provlači ili da se čeka još jedno 20 godina?
Sve što smo radili i plaćali je propalo. Osim dela samog ucrtavanja u katastru. Barem ja tu nemam problema objekat je ucrtan sa napomenom da je nelegalan. Mada sam skoro slao dopunu i rađen je novi geodetski snimak iako stanje nije bilo promenjeno nego nisu znali da čitaju pošto je na starom više objekata bilo ali su bili upisani investitori za svaki posebno.

ČPP

Предао сам захтев за легализацију по претходном закону, да ли сада треба поново да поднесем захтев?​

Сви поступци по основу претходних захтева за озакоњење се обустављају и лица која желе да им се утврди право својине на непокретностима обухваћеним овим законом треба за то да поднесу пријаву, осим поступака у којима су, до дана ступања на снагу овог закона, донета правоснажна или коначна решења о озакоњењу и легализацији објеката.

Да ли овај нови закон важи и за објекте који су већ у поступку озакоњења?​

Да, Закон о озакоњењу је престао да важи даном ступања овог закона. За све предмете за које није донето решење о озакоњењу до 24.10.2025. године - треба поднети пријаву, у складу са одредбама Закона о посебним условима за евидентирање и упис права на непокретностима.

Ja i brat smo suvlasnici parcele, a rođaka posebnog dela objekta na njoj. Da li je moguće putem ovog zakona da izvršimo upis mi zemljišta a ona posebnog dela objekta i da li je potrebno da joj damo saglasnost? inače zemlja u katastru se vodi kao državna svojina, a mi posedujemo kupoprodajni ugovor za zemlju, a ona ostavinsko za poseban deo objekta na njoj.

Ja i brat smo suvlasnici parcele, a rođaka posebnog dela objekta na njoj. Da li je moguće putem ovog zakona da izvršimo upis mi zemljišta a ona posebnog dela objekta i da li je potrebno da joj damo saglasnost? inače zemlja u katastru se vodi kao državna svojina, a mi posedujemo kupoprodajni ugovor za zemlju, a ona ostavinsko za poseban deo objekta na njoj.
Zakon je samo za ozakonjenje nelegalno izgrađenih objekata. Ako je preminula osoba koja je gradila onda se prilaže rešenje o ostavinskoj raspravi u kome bi trebalo da je navedeno ko nasleđuje nelegalni objekat. To rešenje treba da se priloži prilikom kreiranja zahteva.

Nekada davno građanima je oduzeto zemljište i prebačeno u državnu svojinu ali su ostali upisani kao korisnici.
Ako je ovo slučaj onda treba da podneseš zahtev za konverziju iz prava korišćenja u pravo svojine.
U svakom slučaju advokat da ti proveri sve papire i šta je sprovedeno u katastru šta nije. Košta ali valjda ta imovina više vredi.

Vrh