Šta je novo?

Svoj na svome saveti iskustva kako do upisa putem digitalne platforme

Nismo dobili rešenje o legalizaciji nego smo bili upisani po posebnom zakonu. U katastru piše:

Pravni status: Objekat upisan po posebnom zakonu.

Vrsta tereta: Pravo svojine upisano je po zakonu o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole.

Zato i ne znam da li sada treba ili ne da se prijavljujemo po novom zakonu. A od 'svoj.na.svome@beograd.gov.rs' nisam dobio odgovor već 10 dana na ovo pitanje.
Potrebno je da se prijavite. Vaš objekat nije legalan iako je evidentiran.

Zakonodavac je napravio glupost
Prvo legalizovace se objekti po novom i za koje drzava skrivila npr ne izdavanje upotrebne dozvole i umesto da sama sebi smanji broj predmeta kroz par clanova zakona oni zakoplikovacse.Koliko samo privatnih kuca izgradjenih pre 50 ili 60 god nema upotrebnu.

Nece biti legalizovani objekti ni po ovom novom zahtevu,vec samo upisani u katastar,isto kao po starom Veljinom zakonu iz 2013.god,ali opet treba da se uzmu pare.

Ima dosta slucajeva gde postoje suvlasnici,brace,sestre uredno upisani u katastar na 1/2 ili 1/3 ili 1/4 i sad ispada da svako treba da prijavi za sebe,za isti objekat.

Dobar dan,normalno kao većina ljudi imaju neke probleme i ne dobijaju odgovore,da li neko zna kakav je postupak!ja sam greškom 2 puta prijavio isti objekat,i em neodgovara niko,i nema (normalno)opcija za reklamaciju ili ispravku

Prilozi

• PRIJAVA KUCE.jpg
    PRIJAVA KUCE.jpg
    37,5 KB · Pregleda: 30
Zakonodavac je napravio glupost
Prvo legalizovace se objekti po novom i za koje drzava skrivila npr ne izdavanje upotrebne dozvole i umesto da sama sebi smanji broj predmeta kroz par clanova zakona oni zakoplikovacse.Koliko samo privatnih kuca izgradjenih pre 50 ili 60 god nema upotrebnu.
Ne razumem šta si hteo da kažeš?
Ja imam kuću stariju od veka koja je legalna.

Kako si zaključio da nije legalizovana?

@Marko7153
Ajde proveri ne objektu da li ti piše da si Držalac ili Svojina?
Vodi samo računa da je prvi deo vezan za zemljište:
1. Подаци о парцели - А лист

A ispod imaš za objekat:
2. Подаци о зградама и другим грађевинским објектима - В1 лист

Na legalnom objektu meni ovako stoji:
Врста права:СВОЈИНА

Na nelegalnom ovako:
Врста права:ДРЖАЛАЦ

Kako si zaključio da nije legalizovana?

@Marko7153
Ajde proveri ne objektu da li ti piše da si Držalac ili Svojina?
Vodi samo računa da je prvi deo vezan za zemljište:
1. Подаци о парцели - А лист

A ispod imaš za objekat:
2. Подаци о зградама и другим грађевинским објектима - В1 лист

Na legalnom objektu meni ovako stoji:
Врста права:СВОЈИНА

Na nelegalnom ovako:
Врста права:ДРЖАЛАЦ
Danas sam zvao Sekreterijat za Voždovac i rekli su mi da pošto sam upisan u katastar bez donesenog Rešenja o ozakonjenju trebam da se sada ponovo prijavim. To važi za sve nas koji smo upisani po "Veljinom" posebnom zakonu, jer on nije uključivao i ozakonjenje već samo upis. Sad barem znam da moram da se prijavljujem, tako da ću to da završim početkom januara kada budem bio u Srbiji. Hvala svakako na odgovorima ovde.

Ako ti nije teško proveri što ti napisah. Jedino ako su ti u sekretarijatu baš proverili predmet i rekli nije bilo rešenja.
Ne postoji nikakva legalizacija bez rešenje. Ni po čijem Zakonu. To je upravni postupak i konačni rezultat mora biti pozitivno ili negativno rešenje.

Po starom koji je menjan 2015-te jedan od koraka je bio geometarski snimak i geometri su taj snimak predavali katastru na ucrtavanje. Katastar je stavljao klauzulu da je objekat izgrađen bez građevinske dozvole i upisivao držaoca.

Vrh