Šta je novo?

Svetska politika

Jednog dana će se u školama učiti o ovome, naročito zašto se uopšte u Srbiji raspravlja o ovome, za nju potpuno nebitnom događaju, dok bukvalno istog dana separatistička organizacija na jugu zemlje saopštava hiljadama građana da više ne mogu da žive tamo gde su se rodili, hiljadama ljudi da više ne mogu da rade tu gde rade, hiljadama studenata da više ne mogu da studiraju tu gde studiraju. Bukvalno im uručava flajere i smeje im se u lice, očajno od bespomoćnosti, dok ni vlast, ni opozicija, ma niko živ ni da pomene to. Levica, desnica, maga, woke, pasulj, grašak. Alo ljudi, o čemu vi pričate?
Sam događaj je po Srbe nebitan, bitno je odmah videti reakciju ovih lažno uplakanih i kako će to odmah iskoristi za širenje bolesnih laži, spinovanje...

E, ti takvi su i doveli do toga da uopšte postoji nekakva situacija na Kosovu i Metohiju ili bilo gde, bili oni Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Albanci...

Tim podmetanjima, spinovima i lažima usmerenim ka drugima da bi se širila mržnja se i došlo do toga da se to dešava na Kosovu ili da se dešavalo u Hrvatskoj, Bosni...

Ti meni kaži. Psujete, agresivni ste. Očigledno isfrustrirani i puni neke mržnje. Odakle, zašto?

1000055391.jpg
1000055389.jpg
1000055392.jpg

Ti meni kaži. Psujete, agresivni ste. Očigledno isfrustrirani i puni neke mržnje. Odakle, zašto?
stvarno? mislim, jel treba da procitas sam svoje poruke koje si ovde pisao ili sta?

"Očigledna je idologija kojom je ovoj osobi ispran mozak. Šta je sama osoba, saznaćemo uskoro. Ako su one fotogafije od danas tačne, minimalno je homoseksualac."

"Naravno da je pucao "transžender"."

"Čudno kako nije Čarli Kirk pucao na nekog ljevičara, nego obratno. Čudno kako je u poslednjoj masovnoj pucnjavi pucala osoba koja misli da nije pol koje jeste, a ne neki hrišćanin. Ovo je nEmOgUćE, lAžuuu naas. Živeo lgbtžflj, dole zli hrišćani!"

nazivas ljude pahuljicama a nema vecih pahuljica od moderne desnice. pricinjavaju ti se trandze i pederi koje ce ti sta? unistiti zivot? a nikad interakciju sa njima u zivotu nisi imao. niti ih video uzivo. i one koje mozda jesi, nisi ni znao da su homoseksualci. i posle popujes nekome o mrznji i ko neko kucence sa rasirenim ocima pitas setno "Odakle....zasto??".

ja ne idem okolo i svoje frustracije kako si mi prisio, ispoljavam na najugrozenije i najslabije u drustvu jer eto ne mogu to da uradim tamo gde treba. to radis ti i tebi slicni.
samo, ovo ti nije informer ili TP usa ili crowder ili shapiro pa da mozes da lazes a da te niko ne ispravi ili prozove zbog toga. ima nas koji znamo malo o stvarima i eto nije nam tesko da te edukujemo malo. (gledaj sad kad se uhvati ovog "edukujemo" u sledecoj poruci :) )

A šta znači ovo TAI? O čemu bulazni kontradiktorni Bihali?

Inače ne verujem u to što tvrdi, nego me zanima kakvu je teoriju zavere sad sklepao, šta to TAI treba da bude...

Poslednja izmena:
Verovatno neki novi gej lobi, Trans Agenda International. Brzo će oni izmisliti neki bullshit. Nego kad će te pare od gej lobija i Soroša, taman da isplatim kredit...

Šta sad, ipak su ga levičari ubili, tj desničar koji se prebacio na drugu stranu?

Preveo sam sa twitera razlike između umerenog i ekstremnog desničara. Mislim da je korisno, pošto se izgleda bije bitka i između te dve struje

Umereni desničar​

Veruje u tržišnu ekonomiju, ali uz određene državne regulacije.
Podržava nacionalni identitet i tradiciju, ali bez radikalnih ili nasilnih metoda.
Naglašava zakon i red, ali poštuje demokratiju i pravni sistem.
Može biti kritičan prema imigraciji, ali ne zagovara ekstremnu zabranu ili segregaciju.
Pristaje na kompromis i dijalog sa političkim protivnicima.
Podržava konzervativne društvene vrednosti, ali umerenim tempom i bez ugrožavanja prava drugih.
Najčešće zastupa restriktivniji, ali pragmatičan pristup prema abortusu može podržavati zabranu u nekim slučajevima (npr. kasni abortusi), ali ne ide u potpunu kriminalizaciju.
Može se slagati sa nekim aspektima ravnopravnosti polova, posebno u radnom i obrazovnom kontekstu, ali naglašava tradicionalne porodične vrednosti i ulogu žene u porodici.

Ekstremni desničar​

Zagovara radikalne nacionalističke stavove, često na granici ili preko granice zakona.
Može podržavati diskriminaciju ili nasilje protiv manjina i političkih protivnika.
Odbacuje demokratiju ili poštuje je samo formalno, favorizujući autoritarne metode.
Promoviše strogu kontrolu imigracije ili potpuni izolacionizam.
Radikalno se protivi socijalnim i kulturnim promenama koje smatra “neprirodnim” ili “stranim”.
Često koristi propagandu, teorije zavere i polarizaciju društva da bi ostvario političke ciljeve.
Zagovara potpunu zabranu abortusa, često i zakonski i društveno, bez izuzetaka.
Aktivno protivi se feminizmu, smatra ga pretnjom tradicionalnim vrednostima, često širi ideje da feminizam “razbija porodicu” ili “ugrožava društveni poredak”.

Sad imamo problema i sa veštačkom inteligencijom koja, naravno, prosto pojačava ono što pročita na socijalnim medijima, praveći još veći haos.

AI fuels false claims after Charlie Kirk's death, CBS News analysis reveals

Članak Njujork Tajmsa (od pre dva dana) o beskrajnom moru manipulacija i laži koje se nezadrživo šire, gde praktično svi ovo ubistvo koriste samo kao povod da bi pojačali svoju političku poruku, iako su te poruke uglavnom međusobno dijametralno suprotne. Izgleda da isti događaj na neki čudan načim predstavlja krunski argument u prilog svih mogućih, sasvim različitih i suprotnih stanovišta.

With Few Facts About Kirk Shooting, Wild Speculation Abounds
Social media users are spreading elaborate and entirely unsubstantiated theories about what happened to the conservative commentator.

Kad je otac najzad ubedio ubicu da se prijavi policiji, ispalo je da je u pitanju klasična "mirna, usamljena i povučena" osoba, za koju uopšte nije lako utvrditi kakve motive i političke poglede ima. Pogotovo što dobar deo njegovih pisanja ne ukazuje ne neki jasan politički aktivizam, nego na čudne Internet mimove, na video igre i nejasnu ironiju.

Na kraju će možda ispasti da je ubica prosto neko sa mentalnim problemima, a da cela ova politička kula od karata koju su ostrašćeni izgradili u sopstvenoj glavi i na Internetu predstavlja gomilu gluposti.

What we know about Charlie Kirk shooting suspect Tyler Robinson

Jednostavno je - tzv. umereni i hard desničari su uglavnom većinski beli, sredovečni, strejt muškarci, pa zatim u nekom jakom procentu iste takve žene, i neki minimalan broj zavedenih tokenizovanih pripadnika drugih grupacija samo da bi mogli da kažu "imam druga crnca, nisam rasista" i slične floskule. Centar statusa kvo i moći.

S druge strane smo svi mi - ne-beli, ne-strejt, mladi, stari, invalidi, žene, presek bilo kog od tih skupova, koji smo izazov istoj toj moći sa hiljadu identičnih lica. Levo od centra se može videti mnogo više diverziteta i zato je i mnogo i neslaganja, dok desničari lako mogu da se ujedine, pa čak i transnacionalno iako su svi po pravilu lokalno fašisti.

Ključni problem je u sledećem - nije svaki strejt beli muškarac podjednako moćan kao ovi sa puno kapitala, a misli da ga ovakav poredak odmah po pravilu gura u to da će imati odličan posao, tonu para i ženu na koju samo pokaže prstom. I onda nastanu frustracije, naravno okrenute ne ka kapitalu, nego baš tim ljudima "ispod njega" koji su NJEMU uzeli nešto što njemu MORA da pripada. A kad se agresija okrene u pravom smeru, neko upuca Charlie Kirka koji laže pola života kako su ubici trandže i crnci uzele posao.

Šta sad, ipak su ga levičari ubili, tj desničar koji se prebacio na drugu stranu?

Preveo sam sa twitera razlike između umerenog i ekstremnog desničara. Mislim da je korisno, pošto se izgleda bije bitka i između te dve struje

Nije prešao na drugu stranu. Samo je potonuo dublje u internet bunar, i završio u armiji groypera Nika Fuentesa.
Oni su objavili rat Kirku zbog proizraelskih stavova, okretanja ploče oko Epstin fajlova i još koječega.
Nik Fuentes i njegova internet vojska su totalni nazi, ratuju mimovima i trolovanjem po netu ali naravno imaju i oružje.
I kada se nadje neki psiho poput ovoga poslednjeg, desilo se šta se desilo. Odrastao uz oružje, MAGA porodica...
A dežurni graktači mogu i dalje da jalovo prebacuju krivicu na ove ili one s druge strane, to je jednostavno ono što jedino i znaju. Njihov svet je paralelan sa realnošću, žive za culture war i gotovo da se nikad sa istom ne spoji.

Jednostavno je - tzv. umereni i hard desničari su uglavnom većinski beli, sredovečni, strejt muškarci, pa zatim u nekom jakom procentu iste takve žene, i neki minimalan broj zavedenih tokenizovanih pripadnika drugih grupacija samo da bi mogli da kažu "imam druga crnca, nisam rasista" i slične floskule. Centar statusa kvo i moći.

S druge strane smo svi mi - ne-beli, ne-strejt, mladi, stari, invalidi, žene, presek bilo kog od tih skupova, koji smo izazov istoj toj moći sa hiljadu identičnih lica. Levo od centra se može videti mnogo više diverziteta i zato je i mnogo i neslaganja, dok desničari lako mogu da se ujedine, pa čak i transnacionalno iako su svi po pravilu lokalno fašisti.

Ključni problem je u sledećem - nije svaki strejt beli muškarac podjednako moćan kao ovi sa puno kapitala, a misli da ga ovakav poredak odmah po pravilu gura u to da će imati odličan posao, tonu para i ženu na koju samo pokaže prstom. I onda nastanu frustracije, naravno okrenute ne ka kapitalu, nego baš tim ljudima "ispod njega" koji su NJEMU uzeli nešto što njemu MORA da pripada. A kad se agresija okrene u pravom smeru, neko upuca Charlie Kirka koji laže pola života kako su ubici trandže i crnci uzele posao.

Sama osnova podele na levicu i desnicu je stepen jednakosti u društvu. Desnica se zalaže da državom upravlja elita, tj samo mali deo društva koji eksploatiše većinu (sa opravdanjem da elitu čine oni najsposobniji, tj oni koji naviše doprinose, pa zato i treba da se najviše pitaju i da imaju najviše). Levica kaže da svaka koncentracija moći skoro nužno vodi ka još većoj koncentraciji moći, pa nejednakosti ubrzo prevaziđu svaku razumnu meru koja bi se možda i mogla opravdati nejednakom doprinosima. Da se zato nejednakosti eksplicitno i sistemski moraju ograničiti.

Zbog toga je nada običnog i siromašnog belca da će desnica da mu pomogne obična iluzija, jer je to suprotno toj ideologiji već u principu. Njena suština je "Ili sami postanete bogati, ili ste zaslužili da budete siromašni i jadni. Oni koji "znaju i mogu" i TREBA da iskorišćavaju one koji "ne znaju i ne mogu". To je po njima pravedno. Eventualno će u vreme snažne ekonomije biti više poslova u državi (zbog na taj način povećane koncentracije kapitala koja podstiče investicije), i to je apsolutni maksimum kome se po mišljenju desnice siromašni mogu nadati. Oni su samo nebitni točak u mašini i, po desnoj ideologiji, to baš tako i treba da bude jer je to onda prava slika njihovih malih sposobnosti i (zbog toga) malog društvenog doprinosa. Levica međutim kaže da priča o doprinosu uopšte nije tačna jer doprinos elite NIJE srazmeran postojećem stepenu nejednakosti u kapitalističkim društvima. Tj uzmaju više nego što daju. Ovo čisto da ne bude zabune i da uklonimo gomilu ukrasne farbe sa političkih fasada.

Poslednja izmena:
A što ste vi ljevičarske pahuljice toliko isfrustrirani i nevaspitani? Da nećeš i ti da pucaš?
Odavno ne postoje levičari... U Americi još od Henrija Valasa koji je umro pre šezdesetak godina. Ovo su samo Trampove mentalne egzibicije kojima mobiliše svoje pristalice. Trabunjanje a la Vučić.

pred očima im se ruši kurta od karata koju su po ko zna koji out izgradili i dalje lažu. stvarno ljudska spremnost da se blamiraju i sramote a na javnim forumima a da misle da du nekog zeznuli, je stvarno fascinantna.

nije ni čudo što su kirk i kompanija milioneri. dok kma ovakvih idiota, samo nebo je granica...

pred očima im se ruši kurta od karata koju su po ko zna koji out izgradili i dalje lažu. stvarno ljudska spremnost da se blamiraju i sramote a na javnim forumima a da misle da du nekog zeznuli, je stvarno fascinantna.

nije ni čudo što su kirk i kompanija milioneri. dok kma ovakvih idiota, samo nebo je granica...
Nije sigurno da će kula da se sruši, Rekonstrusaće je ponovo, moć im je još veća

A što ste vi ljevičarske pahuljice toliko isfrustrirani i nevaspitani? Da nećeš i ti da pucaš?
Možeš li kao vernik da prokomentarišeš fotografije njegove supruge kako ga ljubi i grli u kovčegu i sve to kači na instagram.

Pitao sam chat gpt i kaže ovo, ali ajde da se ne oslanjamo na AI

U duhu hrišćanstva nije.

Hrišćanstvo naglašava poštovanje prema pokojniku, dostojanstvo smrti i sahrane, kao i diskreciju i skromnost u tuzi. Fotografisanje sa pokojnikom, a naročito kačenje tih slika na društvene mreže, doživljava se kao neumesno, jer izlaže intimni i sveti trenutak javnosti.

Uobičajeno je da se tuga izražava kroz molitvu, sveću, parastos i uspomene, a ne kroz javno pokazivanje na mrežama. Ako se i pravi fotografija iz ličnih razloga, u tradiciji hrišćanstva i pravoslavlja to bi ostalo u privatnom okviru, a ne za javno deljenje.

Kada sklonimo na stranu licemerje, laži i spinove svih šovinista, ksenofoba, rasista, homofoba, seksista, mizogina... što se tiče samog ubistva, Berni objasnio:

Sam događaj je po Srbe nebitan, bitno je odmah videti reakciju ovih lažno uplakanih i kako će to odmah iskoristi za širenje bolesnih laži, spinovanje...

E, ti takvi su i doveli do toga da uopšte postoji nekakva situacija na Kosovu i Metohiju ili bilo gde, bili oni Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Albanci...

Tim podmetanjima, spinovima i lažima usmerenim ka drugima da bi se širila mržnja se i došlo do toga da se to dešava na Kosovu ili da se dešavalo u Hrvatskoj, Bosni...

Не, то што "се дешава на Косову и што се дешавало у Хрватској, Босни" се дешавало кроз целу другу половину другог миленијума а посебно убрзало у 19. и 20. веку. Пола људи овде не зна шта су Шуцкори али има мишљење о томе како су Срби криви за мржњу према себи која је започела 1991. године због Слобе и Шешеља, да смо само допустили више да нас газе све би било у реду. Сада је решење да се извинимо и дамо им још територија, тада ће коначно почети да нас воле и опростити нам што живимо на земљи коју хоће да колонизују

Taj isti tip ljudi je po navijačkim grupama. Čekaju utakmice da se nešto jure po gradu, gađaju se nešto, onda dođe murija, koju podsvesno u stvari jedva čekaju, pa beže...

Na kraju je rezultat - razbijeni lokali, automobili, glave slučajnih prolaznika...

Postavlja se pitanje - što se na nađu na livadi jednostavno? Mogu svaki dan.

Kad ih zovu Poljaci i slični - neće.

Hoće i smeju samo tako što će drugi nastradati.

Sad treba da pravdamo te ubice i pičkice jer njih je jako bolelo u stvari za nešto od pre sto godina. Pitaj njih jel znaju ko su šuckori.

E, a zamisli da su se svi narodi širom Evrope na kraju 20. veka našli i krenuli da pričaju ko je šta kome radio na početku veka. Pa onda uzeli da rešavaju to i svete se.

Valjda si svestan da mi nikad ne bi ratovali i da niko ne bi stradao i da bi svi sad živeli u razvijenim državama. Mi - zli liberali iz svih zemalja. Pazi izraza - liberal, za nekog ko je samo normalan i ne mrzi nikog.

Ima ekstrema, ali na ovoj strani je to manjina, debela manjina, možda jedan posto. Među desničarima su ekstremisti većina.

Samo je to u Srbiji postalo kao dobar dan - glupi crnac, pederko, smrdljivi Šiptar... Iako su to po svim definicijama ekstremni desničari, to je ovde postalo normalno pa se ni ne posmatra tako.

Nek im ćerka dovede crnca u kuću pa ćemo videti. Obrazovanog, kulturnog, iz dobre porodice...

E, ti što sada lažno žale za nekim nebitnim američkim političarima su se i poklali. Isti ljudi, samo se drugačije izjašnjavaju, neko kao Hrvat, neko kao Srbin, neko kao Albanac... Nije Rundek protiv Divljana.

I na kraju, jel moglo gore? Tupavi izdajnik Čeda Jovanović bi na kraju više izvukao za Srbiju i naš narod 90ih nego što su ovi što plaču za Kirkom danas i pitali se za sve 90ih, a i danas.

Komedija koja se piše sama (ako je uopšte tačna pošto je izvor njihov kurir), a mediji pojma nemaju kakav can of worms je rupa iz koje su počeli da izlaze likovi poput ovog ubice.
I dalje pokušavaju da izgrebu bilo šta što bi objasnilo motiv koji bi im oprao obraz za lavinu laži kojima su zatrpali sve poslednjih dana.

Evo jednog pravog, živog proroka koji je uspeo da čitavu svoju viziju spakuje u short video :)

Pošto je bilo spomenuto ovde, informativan video o letu Von Der Lajen od pre par dana

Možeš li kao vernik da prokomentarišeš fotografije njegove supruge kako ga ljubi i grli u kovčegu i sve to kači na instagram.

Pitao sam chat gpt i kaže ovo, ali ajde da se ne oslanjamo na AI

U duhu hrišćanstva nije.

Hrišćanstvo naglašava poštovanje prema pokojniku, dostojanstvo smrti i sahrane, kao i diskreciju i skromnost u tuzi. Fotografisanje sa pokojnikom, a naročito kačenje tih slika na društvene mreže, doživljava se kao neumesno, jer izlaže intimni i sveti trenutak javnosti.

Uobičajeno je da se tuga izražava kroz molitvu, sveću, parastos i uspomene, a ne kroz javno pokazivanje na mrežama. Ako se i pravi fotografija iz ličnih razloga, u tradiciji hrišćanstva i pravoslavlja to bi ostalo u privatnom okviru, a ne za javno deljenje.
Naravno da je čudno ovo što su snimali i postavili odmah na internet, slažem se.

Iako se davi u moru komercijalnog đubreta, youtube je sjajan kao izvor zanimljivih predavanja koje inače ne bi smo mogli da čujemo.

Ovo je predavanje koje je održao Dr. Roy Casagranda gde daje kratki ali sjajni prikaz glavnih ideologija savremene civilizacije. Iako ga mnogi ne vole i napadaju, verovatno zbog za neke na zapadu kontraverznih stavova i tendencije ka ironiji i uprošćavanju. Međutim pošto nas u neverovatnoj meri zatrpavaju informacijama i propagandom, vreme je dragoceno, pa postaje sve važnije naći nekoga ko brzo može da izvuče najvažnije aspekte neke pojave, dajući vam bar glavnu, iako početnu, orjentaciju o čemu se tu radi. Čovek je harizmatičan i duhovit, mada i sam kaže da uprošćava inače veoma komplikovane stvari. Ovde govori o tome koje su glavne, određujuće karakteristike sledećih ideologija:
  • Nacionalizam (razlikuje se od patriotizma po tome što tvrdi da je moja nacija BOLJA od tvoje. Patriotizam je ljubav prema sopstvenoj naciji ali bez tvrdnje da je neka druga lošija)
  • Kapitalizam (po njemu nije baš prava ideologija nego više ekonomski poredak ? )
  • Socijalizam (reakcija na kapitalizam)
  • Liberalizam (ima četri različite podvrste, vidi dole)
  • Komunizam
  • Fašizam (Musolini: problem je sam modernizam)
  • Fundamentalizam (religija)
Liberalizam se po dva pitanje ( sme li država da utiče na [1] život, [2] ekonomiju ) razvrstava u četri pod tipa:
  • Liberalni konzervativizam (da, ne)
  • Liberalni populizam (da, da)
  • Liberalni libertijanizam (ne, ne)
  • Liberalni liberalizam (ne, da)

Modern Ideologies – Dr. Roy Casagranda | Museum of the Future: Lessons from the Past

Vrh