Naravno da cifre nisu samo carina, jer u zaglavlju kolone piše da su u račun uključene i druge stvari, recimo manipulacija valutom. Tj sve vrste barjera slobodnoj trgovini. Naprimer ako zemlja namerno drži vrednost svoje valute manjom od realne vrednosti, pa sam mislio da je to neki sintetički pokazatelj "stvarnog" nivoa protekcionizma, bar po Trampu i po njegovom računu šta sve u to spada. Međutim ako je tako jednostavno kao što se u ovoj poruci kaže, prosto deficit podeljen sa izvozom, onda njihova tvrdnja nije tačna. Slično, ali ne isto, kaže i Vučić.
""Trampove tarife su po čudnoj formuli izračunate. Mi imamo drugačije brojeve, mi radimo po Eurostatu, ali oni računaju na neki čudan način. Oni računaju nivo robne razmene i kažu da Srbija ima 600 miliona suficita. On tih 600 miliona podeli sa ukupnom trgovinskom razmenom i onda kaže to je 74 odsto i podeljeno sa dva, to je 37 odsto. Iz mnogo razloga je to čudno", rekao je Vučić. "
Predsednik Srbije Aleksandar VuÄiÄ tokom posete Bugarskoj govorio je i o carinama koje je uveo Donald Tramp.
www.b92.net