Ne ubedjuje te niko ni u sta, koga jos to zanima. Pricam ti sta se desava u stvarnom svetu, posto si unapred odbio uopste tu mogucnost, a desavala se ista stvar ne u Ukrajini, ne u Senegalu, nego u Beogradu u skoli u koju si isao.I dalje nema veze sa onim telegram sličicama na koje sam odgovorio osim ako me ne ubedjujete da je Milošević vaskrso i vodi ukrajinsku vojsku
E baš ti hvala na toj priči, iako i dalje nema veze sa temom onog navodnog dokaza od tri sličice a nisam ni išao u školu u Beogradu, škola koju sam pohadjao nije služila tom zlotvoru kao skladište municije. A ni fakultet. Čisto da ti napomenem da stvarni svet nije samo tvoj mehurić.Ne ubedjuje te niko ni u sta, koga jos to zanima. Pricam ti sta se desava u stvarnom svetu, posto si unapred odbio uopste tu mogucnost, a desavala se ista stvar ne u Ukrajini, ne u Senegalu, nego u Beogradu u skoli u koju si isao.
U pravu si. Anegdotalno iskustvo svake osobe koju poznajem, kao i licno, ne vredi nista. Bitniji je novopeceni neoliberalni mentalitet krda koji zabranjuje bilo kakvu kritiku, cak i kad se oseti na licnoj kozi, jer je to "rasni stereotip i predrasuda". A sta je onda kad ti neko ko je losiji strucnjak od tebe kaze da podignes nivo na nemacki standard ili da se vratis u Srbiju?Ne znači da je slagao iako ima već podebelu istoriju lažnih izjava na forumu. Ali zato on, kao i ti sada se služi besmislenim generalizacijama na osnovu anegdotalnih primera, navodno na "ličnom iskustvu" u njegovom ili "dunulo mi" u tvom slučaju.
Dosta mojih kolega živi i ima porodice po svetu, kao i moje rodbine. Moja majka i tetka su stekle penzije radeći u Nemačkoj. Imam i najbližu rodbinu u Rijadu. Prva komšinica se udala za Italijana preduzetnika koji je skućio i njenu majku i sredio joj život ovde iako je bio pod stalnim udarom lokalnih reketaša. Sjajan čovek.
Jedina negativna iskustva je opisivao moj polubrat koji je kao ilegalac radio u Nemačkoj na fizičkim poslovima, ali on je gore stvari doživljavao ovde kod nas, od naših ljudi.
I sad treba da sve naše ljude nazivam ovim ili onim pridevima zbog toga?
I zato umem da prepoznam kada neko lična iskustva krene da projektuje kroz svoj filter frustracija i krene u generalizacije naročito te u fazonu "svaki naš čovek koji je radio u zap evropi"... ovo kanda treba da zvuči ozbiljno, deder besedi nam još o tome
U pravu si. Anegdotalno iskustvo svake osobe koju poznajem, kao i licno, ne vredi nista. Bitniji je novopeceni neoliberalni mentalitet krda koji zabranjuje bilo kakvu kritiku, cak i kad se oseti na licnoj kozi, jer je to "rasni stereotip i predrasuda". A sta je onda kad ti neko ko je losiji strucnjak od tebe kaze da podignes nivo na nemacki standard ili da se vratis u Srbiju?
Zamisli mogucnost da su te drzave uredjene, bogate, na visokom civilizacijskom i drugom nivou, ali takodje licemerne i diskriminativne, cesto i zle. Da li to uopste postoji kao mogucnost ?
Kada nazivamo grupno narode ovakvim ili onakvim to znaci da koristimo statistiku.
Recimo, ako kazemo da su Nemci pedantni to znaci da su vecinom pedantni, a ne bas svi do jednog.
Moje vidjenjeKoju statistiku ti koristiš?
"Moje vidjenje" ?
Ti znači spremaš ozbiljan naučni rad na tu temu u pauzi razgovora sa Nepalcima, komšijama što ti zapišavaju hodnik, skupljanju iskustava ložača ulja i plastike i dnevno kačeći 50ak postova na ovom forumu.Moje vidjenje
Vidjenja drugih ljudi
Literaturu
Izjave stanovnika
Vesti i javni izvori
Poznavanje jezika, ako je moguce
Govor tela
Uvid u nacin zivota (nacin ishrane, odnosi u porodici )
Nacin upravljanja
Na kraju dodjemo do toga da su stereotipi manje vise statisticki tacni.
Bice u formi romana.Ti znači spremaš ozbiljan naučni rad na tu temu u pauzi razgovora sa Nepalcima, komšijama što ti zapišavaju hodnik, skupljanju iskustava ložača ulja i plastike i dnevno kačeći 50ak postova na ovom forumu.
Jedva čekam rezultat.
Bice u formi romanaTi znači spremaš ozbiljan naučni rad na tu temu u pauzi razgovora sa Nepalcima, komšijama što ti zapišavaju hodnik, skupljanju iskustava ložača ulja i plastike i dnevno kačeći 50ak postova na ovom forumu.
Jedva čekam rezultat.
Eh....priznajmo neki nasi ljudi imaju problem sa integracijom po svetu pa se cude sto ih bas "ne vole" na poslu ili skoli. Zamisli ne vole kad se neko ponasa kao seljak, nepristojan je i nece da uci jezik......ccccc taj zli zapadNe znači da je slagao iako ima već podebelu istoriju lažnih izjava na forumu. Ali zato on, kao i ti sada se služi besmislenim generalizacijama na osnovu anegdotalnih primera, navodno na "ličnom iskustvu" u njegovom ili "dunulo mi" u tvom slučaju.
Dosta mojih kolega živi i ima porodice po svetu, kao i moje rodbine. Moja majka i tetka su stekle penzije radeći u Nemačkoj. Imam i najbližu rodbinu u Rijadu. Prva komšinica se udala za Italijana preduzetnika koji je skućio i njenu majku i sredio joj život ovde iako je bio pod stalnim udarom lokalnih reketaša. Sjajan čovek.
Jedina negativna iskustva je opisivao moj polubrat koji je kao ilegalac radio u Nemačkoj na fizičkim poslovima, ali on je gore stvari doživljavao ovde kod nas, od naših ljudi.
I sad treba da sve naše ljude nazivam ovim ili onim pridevima zbog toga?
I zato umem da prepoznam kada neko lična iskustva krene da projektuje kroz svoj filter frustracija i krene u generalizacije naročito te u fazonu "svaki naš čovek koji je radio u zap evropi"... ovo kanda treba da zvuči ozbiljno, deder besedi nam još o tome
Sve se slažem Karlo što si napisao oko podele na građane prvog, drugog i trećeg reda. Čak je i u poslovnom smislu tako. Postoje neke pozicije gde ne može da radi neko ko nije pripadnik prve klase. One poslove koje domaće stanovništvo neće da radi, i postoji manjak na tržištu radne snage, to se uvozi i popunjava strancima.Vezano za rasne teorije i generisanje društvene kategorije građana prvog i drugog, pa i nižeg reda, čini mi se da svako društvo ima neki svoj sistem.
Za SAD manje više ceo svet zna da su građani prvog reda belci, a drugog reda crnci i hispanoamerikanci. Ali ostavljam za veliki znak pitanja podpodele u tom poretku. Iz radoznalosti sam analizirao versku i nacionalnu pripadnost predsednika i kongresmena.
- Baš svi američki predsednici imaju anglosaksonsko poreklo, većinom isključivo, a neki izuzeci bar pola, sa 0% slovenskog porekla.
- Među kongresmenima ima 0% sa istočnoslovenskim poreklom. Ima crnih, ima žutih, po neki musliman, sve kako bi privukli glasače iz raznih etničkih i verskih podgrupa. Ali, istočnosloveni su u političkom smislu specijalni red "neprijatelji". Oni mogu eventualno biti i ekonomska i intelektualna viša klasa, ali ne i politička.
Za Holandiju, tamo postoji skriveni nacionalizam koji ne osetiš sve dok ne počneš da tražiš stan, i to kao beli nemusliman. Ljudi prvog reda su Holanđani i anglosaksonski narodi. Ljudi drugog reda su Zapadni Sloveni, Južni Sloveni, Grci, Mađari, Rumuni, delimično Italijani, Portugalci i Španci. Oni su ipak beli, iz nekakvih hrišćanskih naroda i u evropskoj makrokulturi. Građani trećeg reda su Crnci i Arapi. Građani reda neprijatelji su Istočni Sloveni i Kinezi. Tu postoje vrlo različite prelazne kategorije, recimo Srbin ili crnac koji postane veći Holanđanin od samih Holanđana, i progura se u samu elitu, a često ga i samog sramota od njegovog porekla. Pripadnik neprijateljskog naroda eventualno može biti ekonomski uspešan, ali mu neće biti dopuštena ikakva politička emancipacija.
Za Jugoslaviju se sistem građana drugog reda definiše pojmovima "musliman", "c*ganin", "seljak", "š*ptar", u Sloveniji još "južnjak". Družio sam se sa jednom devojkom sa muslimanskim imenom, koju zbog toga nisu hteli da zaposle u privatnim vrtićima. Znam i par slučajeva da su lica sa muslimanskim imenima menjala i ime i prezime. "Seljak" je do te mere ponižena kategorija da imamo 250.000 momaka sa sela koji ne mogu da nađu sebi ženu, vrlo često u uslovima da su porodica i domaćinstvo odlični. Albanci su generalno poniženi od svih u Jugoslaviji, ne samo od Srba. O romima, čak i oni koji naprave podvig da iz neobrazovane sredine svojim trudom i radom steknu vrlo ozbiljne kvalifikacije, imaju velikih problema. Ali zato pravi crnci i anglosaksonci koji nekim svojim ličnim pričama završe u Srbiji postaju građani prvog reda.
Za Rusiju se pojam građana drugog reda vezuje za Kavkazce i narode Srednje Azije. Zato su crnci, Srbi, po neki Englez ili Francuz koji živi u Rusiji građani prvog reda. U Belorusiji, koja je u toj nekoj kulturnoj zoni je ta podela ne postoji, verovatno zato što je pripadnika naroda Kavkaza i Srednje Azije jako malo. Ali zato je odnos naroda prema Romima po mom mišljenju čak i gori nego u Srbiji. Jedino što u uslovima jake policijske države i jake socijalne države sprečavaju socijalni problemi karakteristični za Srbiju sa tom populacijom.
Svaka podela na klase-rase pravi zidove u društvu. Zadivljujuća je poruka studenata koji neke od tih zidova ruše.
Osim horizontalne podele, postoji i vertikalna podela. U Belgiji je ona jako karakteristična za Valonce i Flamance. U Holandiji je do Drugog svetskog rata postojala među Katolicima, Protestantima i Socijalistima. Šok terapija zabrane svih političkih partija osim nacističke 1940.-1945. i pobuna generacije koja je bila mlada 1960-tih su to srušili. Jedan od glavnih projekata Srpske Napredne Sekte je upravo ta vertikalna podela, a koju je prihvatio kako deo opozicije, tako i malih opoziciono nastrojenih ljudi.
Neki ljudi kao što je @vucko na Zvezdari, SSP na Voždovcu, ili Nedavimo Beograd na Novom Beogradu probio zid idući od vrata do vrata, i nokautirao sektu na pomenute 3 opštine u decembru 2023. Pešački obilazak Srbije je jedan od najjačih udaraca na Sektu, upravo zbog probijanja tog zida, približavanja malim izolovanim ljudima. Baš zato, smatram da studenti treba da javno pozovu obične ljude da za skupove SNS pred te nesrećnike za dnevnicu iznesu kafu, ratluk, palačinke, da redari zabrane vređanje i gađanje tih ljudi. Da čak najave takav program. Da pruže poruku "mi vas volimo bez obzira što se ne slažemo sa nekim vašim stavovima".
Ne morate deliti moj zaključak vezano za taktiku.
U pravu si, doktori i inzenjeri kojima inferiorne kolege spocitavaju gluposti i jasno im navedu da je zbog njihovog porekla su "seljaci, nepristojni i nece da uce". Samo su zavrsili fakultet dvaput, jednom kod kuce i jednom nostrifikovali. Otisli u stranu zemlju, govoreci strani jezik i probili se na iste pozicije kao domacini koji sebi dozvoljavaju tu diskriminaciju.Eh....priznajmo neki nasi ljudi imaju problem sa integracijom po svetu pa se cude sto ih bas "ne vole" na poslu ili skoli. Zamisli ne vole kad se neko ponasa kao seljak, nepristojan je i nece da uci jezik......ccccc taj zli zapad
O cemu pricas ti uopste? Ja ne znam za doktore i inzenjere koji se zale na zapad i nisam na njih mislio svakako. Ti predstavljas neke fiktivne osobe u fiktivnim situacijama.U pravu si, doktori i inzenjeri kojima inferiorne kolege spocitavaju gluposti i jasno im navedu da je zbog njihovog porekla su "seljaci, nepristojni i nece da uce". Samo su zavrsili fakultet dvaput, jednom kod kuce i jednom nostrifikovali. Otisli u stranu zemlju, govoreci strani jezik i probili se na iste pozicije kao domacini koji sebi dozvoljavaju tu diskriminaciju.
Kakva odvratna izjava i bez trunke blama, a za sopstveni narod.
Ali da pogodim, da ti neki crnac na internetu isprica ovo isto suza bi ti suzu stizala, vristao bi o Trampu i beloj privilegiji.
To je taj moral internet liberala. Samo ne kapiram otkud se zapatio kod nas.