Šta je novo?

Svetska politika

Нема потребе ишта да увозимо. Мада напредни бизнисмени то увелико раде како би држали малу цену рада.
Da, prokleti bili.

Eno gledam po Idei doveli čak i Induse.
Izgovor je kao da bi uštedeli, jer njih manje plate. Onda gledam te Idee i Maksije kako bacaju brdo para da ugrade po pet televizora za prikaz statičnih reklama, fensi rafove, šljašteće panele i LED rasvetu svuda da izbija oči. Ništa što je realno potrebno. Dalje, renoviraju objekte kojima ništa ne fali, kojima nekad eventualno treba malo sređivanje i par majstorskih radova, a ne da se skida i ruši pa opet kupuje i namešta sve od poda do plafona. To bre sve košta boga oca.

Dakle imaju para, i zarađuju ih sasvim dovoljno, čim se razbacuju. Nego su em beskrajno pohlepni em korporativno glupi. Pa da bi nadomestio XY bespotrebnih troškova i izdataka, bez kojih je itekako mogao, on neće da plati Srbe kako dolikuje nego dovodi Induse i koješta pa na tome štedi. To je odličan primer korporativne retardiranosti - prvo bezveze pravi sebi nepotrebne troškove i probleme, a onda pravi celom društvu mnogo gori problem tako što implementira nove mere koje će njemu pokriti te bespotrebne troškove, a društvu i tržištu rada doneti pregršt novih problema. Neverovatno je koliko su postali retardirani, kao što droga razori mozak narkomanu, tako ovima razara pohlepa.

Poslednja izmena:
Kako izgleda kada municija eksplodira moglo se videti u Engels bazi, a za ovaj redovno ponavljani čin divljaštva raspale imperije će da plati pokoji kremaljski general i još poneka vojna baza ili rafinerija pride u to ne sumnjam uopšte
Spin, izvranje cinjenica i ubacivanje gluposti na nivou djuke bizona . Ako nemas nesto konstruktivno da kazes ne kaci se vise na moje objave. Ne zelim da one sluze za lecenje necijih frustracija. Ima ko je za to placen, pokriva osiguranje a moze i privatno

Uf uf teške reči od ljubitelja "alternativnih činjenica" s telegrama i qanona
Nije svako slep pored očiju, dzabe se ritaš

E ali ajde ko je na kojoj strani odnosno ko za koga navija... Ali meni je čudno da danas sa toliko znanja i materijala, i nakon nekoliko situacija kada bi Rusi uslikali kako Ukrajinci skrivaju PVO ili artiljeriju tik uz stambene zgrade... neko može tako olako da odbacuje mogućnost da na jednom ratištu - dugačkom više stotina i širokom više desetina kilometara - su Ukrajinci koristili školu ili sklonište ispod škole kao magacin ili isturenu bazu.

ukr-K9IzXEjXKkw0cIhEy4_JJauw4qEaJf1V.jpg

Mislim čak smo imali slučaj one famozne bolnice u Gazi koji su oni zeleni divljaci koristili kao paravan za sedište Hamasa tokom rata sa plavo-belim štetočinama.

Čak smo i kod nas 99te imali situacije da se po fakultetima pa i medicinskim objektima krilo i štekalo sve i svašta. Nego pukom srećom ovi ili to nisu znali ili nisu hteli da gađaju ceo Mašinski faks zbog par sanduka naoružanja. Pre će biti da je ovo prvo.

Elem, sve se to zna danas, dokumentovano je, delu ljudi već uveliko poznato... i opet ništa, opet se neki prave da se takve stvari ne dešavaju. I opet podele i ratovanja po tome ko za koga navija, a ne šta ima smisla, logike, argumenata i dokaza.

Poslednja izmena:
Ajd daj dokaze da vidimo i za tu bolnicu u gazi živo me interesuje. A što se ovoga oko škole tiče, agent onostranog reče da je na onim sličicama dokaz a očigledno da nije, tako da samo nastavite to vaše kolce

Тај "белачки" идентитет је настао у северозападној Европи током раног капитализма како су се етничке и националне границе брисале, захтевајући неки нови конструкт који би "њих" раздвојио од других и створио тај осећај супериорности. То је наравно додатно распиривано економским бумом кроз који су пролазили и убеђивали себе да то значи да су генетски супериорнији, пробали да присвајају античко медитеранско наслеђе као своје итд. Тај оригинални "белачки" идентитет се најбоље види у описима људи тог времена, нпр. Бена Френклина:

Pogledajte prilog 233689

Како су остале земље прихватале и саме капитализам и тежиле да се угледају на њих то су се више отимале да и оне буду "белачке" са целим квазинаучним генетским/биолошким/историјским теоријама које су то пратиле а са врхунцем током Другог светског рата. Пошто су нацисти поражени током њега и изгубили подршку јавља се та тежња неонацизма да тражи "савезнике" и међу претходним "инфериорним" народима у виду Словена, јужњака итд. и спаја тај "белачки" идентитет са генерално античко-европским (чак и када нема ама никаквог смисла као нпр. у случају Мађара) па је сада то главни менталитет разних идентариста, неонациста, "расних реалиста" итд.

Треба додуше нагласити да је то и даље суштински пирамидални систем са северозападним Европљанима на врху, "белачки" идентитет може да се шири и скупља да обухвати остале по потреби али ће ти остали увек бити инфериорни енглезима/холанђанима/северним германима по природи те "белачке" идеологије

На Балкану та белачка идеологија није пустила толико корење из простог разлога што нас је цело то лудило махом заобишло јер смо били део мултирасног османлијског царства које је класе разликовало по религији а није имало концепт "раса" на такав начин колико етницитета, па је нама и даље главни идентитет управо етничка група а не боја коже која може и да варира у оквиру једне етничке групе
odlican post.
Iza tanke ljuske politicke korektnosti, oni zaista smatraju da su superiorni.
Evo jedne price o tome.
U Holandiji sam prvo radio na jednom univerzitetu. Kad je doslo prolece, kako sam bio dosao tamou zimu, odlucio sam da kupim prolecnu jaknu. Nisma mogao da cekam snizenja, kako bi domci i iskusni gastarbajteri uradili, nego sam morao da kupim jaknu. Moda je bila svetlo sive boje, pa samprvio prvu jaknu koja mi je odgovarala i dosao tako na posao. Kad sam usao u kancelariju, jedan zaposleni mi rece:

"Vi iz Istocne Evrope ste bas mracni?"
"Kako to?"
"Pa kod vas je sve sivo, vidis kakva je ta tvoja jakna iz Istone Evrope...."

Oni sebe smatraju estetsi, erotski, fizicki, finansijski, naucno, industrijski i na svaki nacin superiornijim od nas.
Narocito obrazovani sloj, jer je njima vise izpran mozak.
Muslimane duboko preziru.
Zene ponekad vrednuju Antilske Crnce i Arape, ali samo za seks.
Crnici i Arapi ne razmisljaju mnogo, ne kalkulisu i ne zanima ih karijera mnogo, znamo da se kaze "Sluzi ga auto kao budalu k."
Mnoge su se zeznule u vezama sa njima. Dok Arapi znaju da budu ljubomorni i posesivni i da tuku, crnci imaju foru da naprave zeni 2-3 deteta i onda idu dalje. To je navika sa plantaza secera i gazde su je postizale da biimale veci priplod robova.

Poslednja izmena:
Колико је та теорија без покрића доказују детаљи из историје као нпр тај да ми данас за Аристотела, Сократа и демократију знамо преко античке литературе и наслеђа коју су од западноевропских крсташких дивљих хорди спасили - Арапи. Ту је наравно и тај читави лажни наратив о Византији која је перфидно скрајнута од стране западних историчара. Сам термин Византија је измишљотина једног немачког историчара уочи националног буђења у Европи коју је сковао како би прикрио чињеницу да је римско царство покорено од стране "источњака" хиљаду година касније него што су то наводно урадили Германи, Готи и други. То је наравно време Светог римског цаства које није било ни свето, ни римско, ни царство.

Dr Roy Casagranda има серију презанимљивих предавања на ту тему.

Poslednja izmena:
Takvo ponašanje je ono što je poželjno sada, rasni stereotipi i predrasude cvetaju u svetskoj politici, na soc mrežama a i u postovima mnogih ovde (pa i u ovom postu mc cotre). A sve drugo je woke
Ali problem nastane kada takvo ponašanje bude usmereno ka tebi

Svi koji su ikada ziveli u multikulturnim drustvima znaju da su rasni sterotipi statisticki vrlo istiniti.
Zapadni Evropljani ce nas smatrati nizima od sebe (statisticki) sve dok ne pocnu da dolaze da ovde traze posao.

U Holandiji, kada se za neku devojku kaze "Ze gaat met Turken" (Ona ide sa Turcima), to ima odredjeno znacenje.

Najnoviji skandal iz cirkusa zvanog Bela Kuća
Kako su isplanirali bombardovanje Jemena od pre par dana. Na signalu. Poruke stavili na auto-delete posle odredjenog vremena. Celokupna ekipa zadužena za nacionalnu bezbednost (ali bez vodje naravno). Vens, Rubio, Waltz, Hegseth, Gabbard...i greškom u grupu dodati novinar Atlantic-a

Ako Tramp donosi haos SAD i zapadnom svetu, pogotovo Evropi, on je za mene sjajan predsednik SAD.
I Biden je bio super.
Jer oni su izrazili spremnost da nas potruju kopanjem litijuma i podrskom koju daju nasim domacim fasistima, sto su cinile i Kina i Rusija, sve do nedavno. Svim imperijama mozemo da zelimo Zlo bez da je to greh. Jer nijhova slabost znaci manje pritisaka na male zemlje.
Mislim da je steta koju je establisment SAD napravio kolektivnom Zapadu vec nepopravljiva.

Zao mi je jedino Palestinaca koje je Izrael u svesrdnu pomoca woke i ne-woke Zapada odlucio da pobije.

Svi koji su ikada ziveli u multikulturnim drustvima znaju da su rasni sterotipi statisticki vrlo istiniti.
Zapadni Evropljani ce nas smatrati nizima od sebe (statisticki) sve dok ne pocnu da dolaze da ovde traze posao.

U Holandiji, kada se za neku devojku kaze "Ze gaat met Turken" (Ona ide sa Turcima), to ima odredjeno znacenje.
Tačno. To značenje je pežorativnog karaktera. Pogotovo se to lepo vidi kada padnu te maske ljubaznosti i pristojnosti o kojima govoriš.

Нема потребе ишта да увозимо. Мада напредни бизнисмени то увелико раде како би држали малу цену рада.

J D Vans je upravo održao govor vezan za to. On kaže da je povećanje profita kroz držanje male cene rada (što je glavni pokretač i outsorsinga i prihvatanja migranata kao jeftine radne snage) pogrešan put za ekonomski uspeh i dugoročni profit. Po njemu, to je zato što su samo inovacije zdrav i dugoročan izvor zarade. Naime ako se uspeh preduzetnika zasniva na niskoj ceni rada, onda će ubrzo od njega postati produktivniji neko ko je smislio bolji način da se nešto napravi ili ima kvalitetniji proizvod. Drugim rečima, inovacije imaju veći profitni potencijal od niskih proizvodnih troškova. Međutim uspeh zasnovan na inovacijama zahteva obrazovanu i kvalitetnu ranu snagu, a ona mora dobro da se plati. Zato je po njemu uvoz jeftine radne snage u formi migranata (ili outsorsing u jeftine zemlje) i čisto ekonomski loša ideja. Tako on pred privrednicima brani Trampovu politiku zatvaranja granica i vraćanja industrijske proizvodnje tarifama. Problem je međutim i raspolozivost sirovina, vezani troškovi u raznim državama, dugoročnost ili kratkoročnost stizanja tog profita, kao i da dobre inovacije ne padaju baš same sa neba. Pa koliko će ovaj argument biti uspešan u izrazito profitno orjentisanom neoliberalno-kapitalitičkom sistemu kao što je Američki, ostaje da se vidi.

Pitanje je zašto se ljudi kao JD Vance pitaju uopšte o tome šta je suština ekonomskog uspeha, u zemlji gde postoje verovatno stotine hiljada mnogo većih eksperata za ekonomiju i biznis od njega koje bi država valjalo da konsultuje pre donošenja glupih odluka kao što su ove tarife.

Ovaj video manje ima kontekst svetske politike, ali je značajan izvor za razumevanje odnosa Srbije i Rusije.

Masis poentu.
Juznoamericke zemlje su pod nestvarnom represijom SAD. Zamisli uticaj na Srbiju, pa puta 10. Venecuela je jedin koja vrda, i to placa skupo, jako skupo, jako dugo. Sve juznoamericke drzave su samim tim nesuverene i decenijama lutaju izmedju vazalstva i revolucije, dve lose opcije.

Uf uf teške reči od ljubitelja "alternativnih činjenica" s telegrama i qanona
Nije svako slep pored očiju, dzabe se ritaš
U vreme Milosevica specijalnost je bila drzanje municije ali i vojske po skolama, bolnicama, fabrikama.
Alternativno cinjenicno videli ljudi koje dan danas mozes da pitas, maltene normalno bilo.

Takvo ponašanje je ono što je poželjno sada, rasni stereotipi i predrasude cvetaju u svetskoj politici, na soc mrežama a i u postovima mnogih ovde (pa i u ovom postu mc cotre). A sve drugo je woke
Ali problem nastane kada takvo ponašanje bude usmereno ka tebi
Jel to znaci da je Cotra slagao ili da je lose sto iznosi svoje iskustvo?
Jer to je iskustvo koje je imao svaki nas covek koji je radio u zapadnoj Evropi, a traje i dan danas. I mnogo je gore od opaske za jaknu. Recimo, devedesetih nisi mogao stan da iznajmis u Cirihu sa prezimenom na -vic. Kao doktor.

U Americi i Kanadi se to ne desava vec decenijama, zato nisam rekao "zapadu".

Jer to je iskustvo koje je imao svaki nas covek koji je radio u zapadnoj Evropi, a traje i dan danas. I mnogo je gore od opaske za jaknu. Recimo, devedesetih nisi mogao stan da iznajmis u Cirihu sa prezimenom na -vic. Kao doktor.

Ja ne zameram stanovnicima drugih zemalja sto ne vole da im se useljavaju stranci. Niko normalan to ne voli.

Samo kazem da oni sebe smatraju superiornim, ali da su ipak robovi stereotipa iako veruju ds nisu.

Eto danas sam razgovarao sa jednom starom Holandjankom i ona posto gleda njihove Informere, jao i nase babe, kaze mi daje "Tramp veliki problem za Evropu". Inace je to veoma dobra i jos i religiozna osoba, ali propaganda cini svoje.

U cemu sr to razlikuje od moje tetke koja nicim izazvana napada moju mamu zbog protesta, jer moja tetka je za Hulju.

U vreme Milosevica specijalnost je bila drzanje municije ali i vojske po skolama, bolnicama, fabrikama.
Alternativno cinjenicno videli ljudi koje dan danas mozes da pitas, maltene normalno bilo.
I dalje nema veze sa onim telegram sličicama na koje sam odgovorio osim ako me ne ubedjujete da je Milošević vaskrso i vodi ukrajinsku vojsku

On Monday, Drop Site News' Sharif Kouddous reported that the ministry "released a 1,516-page document listing the names of over 50,000 Palestinians confirmed killed in Gaza since October 7, 2023. There are a total of 474 pages listing 15,600+ children's names. The first 27 pages the age is listed as 0—children under 1 year old."

In addition to the 876 infants under age 1, Drop Sitedetailed on social media, the IDF has killed at least

1,686 toddlers (1-2 years),
2,424 preschoolers (3-5 years),
5,745 elementary school students (6-12 years),
2,837 young teens (13-15 years), and
2,045 older teens (16-17 years).

The outlet noted that "this toll does not include deaths from indirect causes such as starvation, disease, or the thousands still missing under the rubble. Researchers have said the actual toll could be three to five times higher."

Ne znači da je slagao iako ima već podebelu istoriju lažnih izjava na forumu. Ali zato on, kao i ti sada se služi besmislenim generalizacijama na osnovu anegdotalnih primera, navodno na "ličnom iskustvu" u njegovom ili "dunulo mi" u tvom slučaju.
Dosta mojih kolega živi i ima porodice po svetu, kao i moje rodbine. Moja majka i tetka su stekle penzije radeći u Nemačkoj. Imam i najbližu rodbinu u Rijadu. Prva komšinica se udala za Italijana preduzetnika koji je skućio i njenu majku i sredio joj život ovde iako je bio pod stalnim udarom lokalnih reketaša. Sjajan čovek.
Jedina negativna iskustva je opisivao moj polubrat koji je kao ilegalac radio u Nemačkoj na fizičkim poslovima, ali on je gore stvari doživljavao ovde kod nas, od naših ljudi.
I sad treba da sve naše ljude nazivam ovim ili onim pridevima zbog toga?

I zato umem da prepoznam kada neko lična iskustva krene da projektuje kroz svoj filter frustracija i krene u generalizacije naročito te u fazonu "svaki naš čovek koji je radio u zap evropi"... ovo kanda treba da zvuči ozbiljno, deder besedi nam još o tome

Poslednja izmena:
Vrh