Šta je novo?

Svetska politika

Ne druzimo se.
Ja ne zelim da se druzim sa bogatim Rusima i siromasnim Avganistancima, kao sto i stanovnik Teksasa ne zeli da se druzi sa Kolumbijcima.
Kao sto se prosecan Holandjanin oseca neprijatno kada u vagonu svi oko njega govore arapski.
Volim da vozac GSP-a ili medicinska sestra zna nas jezik. A ti?
Licno volim da se druzim sa raznim strancima. Najvise volim sa latinosima, oni su nam ubedljivo najslicniji ali naravno imaju i svoje neke osobenosti. Puno sam naucio od raznih ljudi i kultura sirom sveta i mislim da je to veliko bogatstvo imati prilike za tako nesto. Postujem i kulture dalekog istoka a smatram da ima sta da se vidi i cuje i sa zapada. U isto vreme, ponosan sam i na nase ljude, kulturu i istoriju. Smatram da smo mi neki potencijalni most izmedju zapada i istoka (predominantno zapadna kultura sa nekim elementima istoka koje smo primali preko Vizantije i orijenta). Mislim da svako treba da sacuva svoje osobenosti ali i da bude otvoren da primi neke tudje uticaje, znanje, iskustva. Na kraju, svi smo ljudi i cesto se bolje razumem sa nekim iz Indonezije ili Amerike nego sa Srbinom pa je i to relativno.

Najveći kvalitet Beograda, pored topografije, je njegova multikulturalnost. Istorijski su ovde živeli različiti narodi i konfesije.
Trebalo bi da održimo taj kvalitet i u buduće. Meni je veoma upečatljiva sledeća slika iz života:
Događa se u autobusu 24. Ja sam svedok.
Brkati Rus, (vozač na liniji 24) doktor nekih prirodnih nauka, sedi na prvom sedištu iza vozača. Objašnjava mu kojom trasom da vozi uz pomoć telefona i neke aplikacije koja prevodi.
Vozač neki čovek iz Pakistana, Bangladeša.
Mi se truckamo i veselimo.....Dorćol - Vračar. Mnogo jaka scena..

Najveći kvalitet Beograda, pored topografije, je njegova multikulturalnost. Istorijski su ovde živeli različiti narodi i konfesije.
Trebalo bi da održimo taj kvalitet i u buduće. Meni je veoma upečatljiva sledeća slika iz života:
Brkati Rus, (vozač na liniji 24) doktor nekih prirodnih nauka, sedi na prvom sedištu iza vozača. Objašnjava mu kojom trasom da vozi uz pomoć telefona i neke aplikacije koja prevodi.
Uzivaj onda. Razmisli o preseljenju u Pakistan, mozda je tamo jos zabavnije.
Sta mislis o vozackoj dozvoli Pakistanca koji dolazi iz korumpirane drave u korumpiranu drzavu da radi odgovoran posao, kao sto je voznja autobusa?
Da li si nekada razgovarao/la sa nekim koje ostao nepokretan zbog nekvalifikovanih vozaca autovbusa u nepalu? Ja jesam.

Licno se nadam da ce Rusi sto pre otici odavde, od njih niko nema nista osim onih koji im izdaju stanove.

Zanimljiv je stepen licne vlasti u SAD.
Donald sankcionise, Donald oslobadja.

Доналд Трамп суспендовао санкције Колумбији након постигнутог договора о мигрантима

Uzivaj onda. Razmisli o preseljenju u Pakistan, mozda je tamo jos zabavnije.
Sta mislis o vozackoj dozvoli Pakistanca koji dolazi iz korumpirane drave u korumpiranu drzavu da radi odgovoran posao, kao sto je voznja autobusa?
Da li si nekada razgovarao/la sa nekim koje ostao nepokretan zbog nekvalifikovanih vozaca autovbusa u nepalu? Ja jesam.
Kakva nauka stoji iza povezivanja korupcije u zemlji x i obučenosti konkretnog vozača iz zemlje y? Od kada u Srbiji voze stranci, koliko ih ima i da li su do sada izazivali nesreće? Daj neku statistiku.

Da li si ikada razgovarao sa žrtvom nesreće koju je izazvao kvalifikovani vozač autobusa u Srbiji? Ako nisi, evo prilike.

Vozač "Šević tursa" preticao kolonu, pa se "zakucao" u autobus "Laste": Najnoviji detalji nezgode kod Umke

Kakva nauka stoji iza povezivanja korupcije u zemlji x i obučenosti konkretnog vozača iz zemlje y? Od kada u Srbiji voze stranci, koliko ih ima i da li su do sada izazivali nesreće? Daj neku statistiku.
Ovde se radi o diskutabilnoj obucenosti vozaca iz zemlje A (koja je uz to i korumpirana) koji odlazi u zmelju B (koja je isto korumpirana) i gde niko nece proveravati njegove sposobnosti.
Pa ljudi u Beogrdu se masovno zale na vozace iz Bangadesa koji voze jednom rukom, a drugom telefoniraju, preskacu stanice, voze opasno itd.
Samo je pitanje vremena....

Cak i da je vozac dosao iz Nemacke, a ne iz Bangadesa, bilo bi pozeljno i bezbedno da zna da cita i pise i govori na srpskom.

Ovde se radi o diskutabilnoj obucenosti vozaca iz zemlje A (koja je uz to i korumpirana) koji odlazi u zmelju B (koja je isto korumpirana) i gde niko nece proveravati njegove sposobnosti.
Pa ljudi u Beogrdu se masovno zale na vozace iz Bangadesa koji voze jednom rukom, a drugom telefoniraju, preskacu stanice, voze opasno itd.
Samo je pitanje vremena....

Cak i da je vozac dosao iz Nemacke, a ne iz Bangadesa, bilo bi pozeljno i bezbedno da zna da cita i pise i govori na srpskom.
Ne verujem da niko neće proveravati njihove sposobnosti, ali verujem da ta provera neće biti na nemačkom nivou.
Među srpskim vozačima, koliko je poznato, nema onih koji voze jednom rukom, drugom telefoniraju, trećom voze opasno a četvrtom preskaču stanice... Mada, ključna reč je verovatno masovno? :rolleyes:

Slažem se s tim da bi poznavanje jezika moralo da bude obavezan uslov za zaposlenje u ovom zanimanju. Nije priča za ovu temu, pa ako imaš potrebe, nastavi na temi o gradskom prevozu.

Ne verujem da niko neće proveravati njihove sposobnosti, ali verujem da ta provera neće biti na nemačkom nivou.
Među srpskim vozačima, koliko je poznato, nema onih koji voze jednom rukom, drugom telefoniraju, trećom voze opasno a četvrtom preskaču stanice... Mada, ključna reč je verovatno masovno? :rolleyes:
U svakom slucaju uvozni vozaci iz Bangadesa nam smetaju jer je kvalitet njihove voznje gori i od srpskih vozaca.
Ne radi se o pitanju rase i slicnim wokistickim glupostima.
Mnogo stranaca je neprakticno i nebezbedno za svaku drzavu.
Ljudi u Teksasu to najbolje znaju.

Poslednja izmena:
Ма идилично и хармонично , као и твој вок доживљај стварности и будућности. Свет се распада, али атмосфера је весела. Треба одржати тај квалитет.

Trebalo bi da održimo taj kvalitet i u buduće.
Kolega, nije ni vreme ni mesto za ispoljavanje kosmopolitizma, u trenu si zaradio etiketu wokiste! :LOL:Budući da sam upoznat s tvojom profesionalnom orijentacijom, verujem da kapiram dubinu perspektive iz koje govoriš.

Moje skromno mišljenje:
Uprkos činjenici da su u kratkom periodu obnovljene srpske države (nakon oslobođenja od Osmanlija) ogroman uticaj na napredak i kulturu u nas imali stranci, među rajom nije postojao osećaj koji bi izdržao probu naših današnjih intelektualnih ukusa. To jest, izmešanost kulturno-nacionalnih grupa ne proizvodi nužno nekakav merljiv i trajan društveni kvalitet. Plemena se mešaju prevashodno iz nužde, migracijama izazvanim egzistencijalnom bedom, prirodnim katastrofama, ratovima. U takvim okolnostima preovlađuju antagonizmi, u spektru od trpeljivosti i saradnje, do neprijateljstva i mržnje, što to vredi za ogromnu većinu stanovništva. A romantične predstave o sinergiji kultura koja bi da bude nova i viša vrednost, žive samo u svesti nekih pojedinaca, u koje ubrajam i sebe, takozvanih autsajdera. 😎

E pa sad, ne treba preterivati. Arahe je u pravu. To jeste bila za nas nova i lepa slika. Posmatrati kako se bivša Turska palanka polako pretvara u svetsku metropolu koje počinja da bude toliko privlačna i uspešna da ljudi upravo tu dolaze da bi tražli posao, i gde vole da žive, to jeste velika stvar. Znak ekonomskog napretka. Pa i nezavisno od ekonomskih dobitaka, kad su u pitanju pojedinci i manje grupe, drugačija iskustva, ideje, susreti, rase i kulture obogaćuju i čoveka i državu. To nije neka propaganda nego istina. Ja problem sa migrantima vidim samo kad ih ima previše ili kad su njihov pogled na svet i navike zaista sasvim različitite od našeg. Ali sve dok ih nema previše, pa vremenom mogu ili da se integrišu ili njihov uticaj zbog malog broja ne može biti značajan, ne vidim problem u raznovrsnosti i pomoći u radnoj snazi. Ključna tačka gde ograničenja treba uvesti je da li su naša tradicija i kultura u opasnosti da budu bitnije promenjeni. Kolektivni identitet se mora čuvati, pojedinačni ne. Ako zbog relativno malog broja stranaca još nema opasnosti da se to desi, ksenofobija je uvek loša ideja. A ako postoji opasnost da bi zbog previše migranata to moglo da se desi, onda treba ograničiti dalji ulaz.

Poslednja izmena:
Tacno je ovo sto @Duleja napisa.
Mesanje je uvek iz nuzde. Niko se ne seli od radosti. Pecalbari, gastarbajteri, begunci od vojske, ekonomski migranti....

Niko to ne cini iz veselih pobuda.

E pa sad, ne treba preterivati. Arahe je u pravu. To jeste bila za nas nova i lepa slika. Posmatrati kako se bivša Turska palanka polako pretvara u svetsku metropolu koje počinja da bude toliko privlačna i uspešna da ljudi upravo tu dolaze da bi tražli posao, i gde vole da žive, to jeste velika stvar. Znak ekonomskog napretka. Pa i nezavisno od ekonomskih dobitaka, kad su u pitanju pojedinci i manje grupe, drugačija iskustva, ideje, susreti, rase i kulture obogaćuju i čoveka i državu. To nije neka propaganda nego istina. Ja problem sa migrantima vidim samo kad ih ima previše ili kad su njihov pogled na svet i navike zaista sasvim različitite od našeg. Ali sve dok ih nema previše, pa vremenom mogu ili da se integrišu ili njihov uticaj zbog malog broja ne može biti značajan, ne vidim problem u raznovrsnosti i pomoći u radnoj snazi. Ključna tačka gde ograničenja treba uvesti je da li su naša tradicija i kultura u opasnosti da budu bitnije promenjeni. Kolektivni identitet se mora čuvati, pojedinačni ne. Ako zbog relativno malog broja stranaca još nema opasnosti da se to desi, ksenofobija je uvek loša ideja. A ako postoji opasnost da bi zbog previše migranata to moglo da se desi, onda treba ograničiti dalji ulaz.
U Zap. Evropi su sezdesetih verovali da ce kod njih "radnici gosti" doci samo na par godina i zatim se vratiti.

Decedesetih se verovalo u humanu misiju Zapada, te da ce migranti podstaci "kreativnost" sta god to bilo.

Zatim je sve svedeno na cenu radne snage.

Prevelika potreba za migrantima je znak nestabilnosti u drustvu.

@Zuma
Otkud ti kolega, zar nisam kod tebe na recipročnom ignoreu? :D Izgleda da nisi primetio moju superfinu ironiju i delikatni humor, kojima sam se obratio kolegi Arahneu. Pa ti je zato i promaklo da zapravo osećam što i on. A onda sam taj osećaj stavio u lični iskustveni i spoznajni kontekst.

Obratiti pažnju:
Uprkos činjenici da su... ogroman uticaj na napredak i kulturu u nas imali stranci

Što si zatim i sam podvukao:
Pa i nezavisno od ekonomskih dobitaka, kad su u pitanju pojedinci i manje grupe, drugačija iskustva, ideje, susreti, rase i kulture obogaćuju i čoveka i državu.
I da budem još jasniji, u svom životu ja zapravo živim taj ideal - u intenzivnom druženju s ljudima iz barem tuce zemalja. Stranac među strancima, posrećilo mi se! Mislim da ne treba posebno da podvlačim koliko me je to obogatilo.

Kod mene nikada niko nije bio na ignoru. Ne moram da odgovaram, ali volim da znam šta se priča. Znanje je uvek korisno :)

Moja poruka je više bila usmerena na poruke pre tvoje. Kod tebe sam primetio da spominješ oba strane problema, pa nisam bio siguran šta je tvoje konačno mišljenje. Inače drago mi je da tako misliš. Ja sam tom porukom hteo da kažem da su ograničenja objektivno nužna u slučaju da je u opasnosti kulturni identitet nekog naroda, jer je upravo to ono od čega zavisi njiihov uspeh u takmičenju sa drugima, ali da je to, kad su u pitanju pojedinci i manje grupe, nepotrebno i loše jer su takva mešanja ideja, znanja i iskustava vrlo korisna.

E sad sledi jedna prava geostrateška "bomba". Neverovatno je sa kolikom se brzinom stvari sada dešavaju. O ovome se već priča u temi o veštačkoj inteligenciji, ali su posledice tako ogromne da je baš ovo prava tema za to. Kinezi su upravo, jednom potezom, uništili čitavu Američku strategiju da globalnu dominaciju obezbede u oblasti visokih tehnologija, kad već više ne mogu u oblasti industrijske proizvodnje. U tom cilju je strogo ograničen izvoz visoke tehnologije u praktično sve zemlje na svetu sem najužeg kruga saveznika. Međutim Kina je prvo osvojila proizvodnju mašina za litografiju (pravljenje čipova), onda je veoma brzo napravila samo neznatno lošije čipove, uprkos embargu, a sada je zadat završni udarac u oblasti u kojoj će to čipovi imati najveću primenu i imati najveću vojnu, privrednu i geostratešku vednost. U očigledno pažljivo planiranom odgovoru na Trampove napade i planove, upravo na dan njegove inauguracije, objavila je svoju verziju programa Veštačke Inteligencije.

Po svim testovima Kineska verzija je isto toliko dobra kao najbolja vezija koju ima američki OpenAI, ali njen trening košta samo 3,6% cene Američkog. Najveće Američke tehnološke firme su se upravo spremale da investiraju nezamislivih 500 milijardi dolara u AI ( projekat "Stargate" ). To je trebalo da ode u istraživanje, opremu i gigantske data centre, koje strujom napajaju čitave električne centrale napravljene samo za njih. To je toliko gradiozan plan da ga je najavio lično Tramp. I to je bila samo jedna grupa investitora u AI.

Međutim sada Kinezi, u potezu dostojnom diplmatske tradicije duge par hiljada godina, tačno na dan Trampove inauguracije, objavljuju isto toliko dobar AI čiji trening košta tridesetak puta manje, i kažu da ga POKLANJAJU SVETU. Usluga je besplatna. I ne samo da je besplatna, nego je softver i Open Source, dakle javan, i SVAKO MOŽE da od njega pravi šta hoće. Komercijalni proizvod. Da zarađuje. Bilo šta. I da bi ne tako suptilna uvreda bila još jasnija, kažu da su to napravili Kineski STUDENTI kao "usputni projekat". Za dva meseca. Čisto zbog "naučnog istraživanja" Kineski poklon svetu. Sada se trude da ga još smanje tako da radi na ličnim računarima, nezavisno od centralnog "oblaka", a eventualno bi mogao da dođe i na mobilne telefone. Sad Amerikanci više nikome, a ne samo Kini, ne mogu prodati svoj preskupi komercijalni, profitno orjentisani AI. Odoše milijarde niz toalet.

Tako je jednim genijalnim potezom kompletno srušena Američka pozicija i biznis vredan stotine milijardi dolara, svaka nada za zaradu, kao i posledičnu tehnološku kontrolu sveta kroz Američki AI koji je trebao biti svuda. U robotima, u fabrikama. Bukvalno svuda. Trenutno su tamo u fazi prave panike ...

Testiranje. Obratite posebnu pažnju na uvek data obrazloženja procesa razmišljanja Veštačke Inteligencije, dakle na postupni tok logike kojom dolazi do odgovora. To je više nego fascinantno.

Masovni pad akcija Američkih tehnoloških kompanija

Poslednja izmena:
Takođe masovni hakerski napad na servere DeepSeek-a.

"Due to large-scale malicious attacks on DeepSeek's services, registration may be busy. Please wait and try again. Registered users can log in normally. Thank you for your understanding and support."

Kad to prođe, evo vam adrese pa se igrajte i probajte kako radi

E sad sledi jedna prava geostrateška "bomba". Neverovatno je sa kolikom se brzinom stvari sada dešavaju. O ovome se već priča u temi o veštačkoj inteligenciji, ali su posledice tako ogromne da je baš ovo prava tema za to. Kinezi su upravo, jednom potezom, uništili čitavu Američku strategiju da globalnu dominaciju obezbede u oblasti visokih tehnologija, kad već više ne mogu u oblasti industrijske proizvodnje. U tom cilju je strogo ograničen izvoz visoke tehnologije u praktično sve zemlje na svetu sem najužeg kruga saveznika. Međutim Kina je prvo osvojila proizvodnju mašina za litografiju (pravljenje čipova), onda je veoma brzo napravila samo neznatno lošije čipove, uprkos embargu, a sada je zadat završni udarac u oblasti u kojoj će to čipovi imati najveću primenu i imati najveću vojnu, privrednu i geostratešku vednost. U očigledno pažljivo planiranom odgovoru na Trampove napade i planove, upravo na dan njegove inauguracije, objavila je svoju verziju programa Veštačke Inteligencije.

Po svim testovima Kineska verzija je isto toliko dobra kao najbolja vezija koju ima američki OpenAI, ali njen trening košta samo 3,6% cene Američkog. Najveće Američke tehnološke firme su se upravo spremale da investiraju nezamislivih 500 milijardi dolara u AI ( projekat "Stargate" ). To je trebalo da ode u istraživanje, opremu i gigantske data centre, koje strujom napajaju čitave električne centrale napravljene samo za njih. To je toliko gradiozan plan da ga je najavio lično Tramp. I to je bila samo jedna grupa investitora u AI.

Međutim sada Kinezi, u potezu dostojnom diplmatske tradicije duge par hiljada godina, tačno na dan Trampove inauguracije, objavljuju isto toliko dobar AI čiji trening košta tridesetak puta manje, i kažu da ga POKLANJAJU SVETU. Usluga je besplatna. I ne samo da je besplatna, nego je softver i Open Source, dakle javan, i SVAKO MOŽE da od njega pravi šta hoće. Komercijalni proizvod. Da zarađuje. Bilo šta. I da bi ne tako suptilna uvreda bila još jasnija, kažu da su to napravili Kineski STUDENTI kao "usputni projekat". Za dva meseca. Čisto zbog "naučnog istraživanja" Kineski poklon svetu. Sada se trude da ga još smanje tako da radi na ličnim računarima, nezavisno od centralnog "oblaka", a eventualno bi mogao da dođe i na mobilne telefone. Sad Amerikanci više nikome, a ne samo Kini, ne mogu prodati svoj preskupi komercijalni, profitno orjentisani AI. Odoše milijarde niz toalet.

Tako je jednim genijalnim potezom kompletno srušena Američka pozicija i biznis vredan stotine milijardi dolara, svaka nada za zaradu, kao i posledičnu tehnološku kontrolu sveta kroz Američki AI koji je trebao biti svuda. U robotima, u fabrikama. Bukvalno svuda. Trenutno su tamo u fazi prave panike ...

Testiranje. Obratite posebnu pažnju na uvek data obrazloženja procesa razmišljanja Veštačke Inteligencije, dakle na postupni tok logike kojom dolazi do odgovora. To je više nego fascinantno.

Тачно су задали комунистички ударац капитализму.

Da. Simbolična i propagandna vrednost baš ovakvog odgovora na Trampov napad je ogromna. Treba samo zamisliti kako će to biti primljeno u Africi i sličnim zemljama, a kako Američki pristup. Meni je fascinantna upravo politička sofisticiranost ovakvog "odgovora".

Vrh