Hlodoveh » Čet Dec 02, 2021 10:31 am[/url]":166hlkh6]Na Visnjickoj banji zivim od 1996, ni tad nije bilo dovoljno parking mesta, ljudi su parkirali po trotoarima, a pravljeno je naselje po urbanizmu, sve je “proracunato”. Danas ne postoji jedan trotoar u celoj Banji koji nije zkrcen automobilima, pa ljudi zive i funkcionisu. Ne kazem da je to normalno, ali sta je resenje? Verujem da ne postoji resenje. Cujem da ljudi govore kako ce da prodaju kola ako nemaju parking mesto da ne smetaju ostalima, voleo bih i to da vidim, ko ce da proda kola jer nema obezbedjeno parking mesto? Pa naravno da nece niko, niti ce iko da parkira dva kilometra od zgrade. Ispod moje kuce su dve zgrade koje imaju ukupno 50 stanova i 10 parking mesta, a takvih je u naselju bar 20-30 slicnih situacija, da li sam ikad zvao policiju jer parkiraju po ulici i raskrsnicama, trotoarima, pesackim prelazima? Ne! Nisu ljudi krivi, kriv je nas nakaradni sistem otkad postojimo. Prestanite da zivite u bajkama, ceo Bg nema dovoljno parkinga pa funkcionise. Investitora boli uvo, on ce napraviti svaki metar stambene jedinice. Kriva je drzava koja ne ogranici cene parking garaza u zgradama (pa da kaze ne moze biti vise od 2.000€ parking mesto pa ti zidaj posle koliko oces, naplati kroz stanove i to) i ne propise vise parking mesta po stambenoj jednici.
Sa druge strane mali broj ljudi koristi Banju za setnju, vrv je razlog i previse automobila, nazalost tako je, cak nema ni prodavnica koje rade posle 22h, skoro je otvoren jedan jedini kafic u celom naselju. Naselje je posle podne i uvece “mrtvo”. Svi idu u centar, retko ko kaze e sad cu da odem na kafu na Banju, ili sad cu da prosetam po Banji. Tako funkcionise decenijama i to se nece promeniti nazalost svih nas koji zivimo ovde. Људи моји доста писанија. Овако можемо до сутра. Ствар је потпуно јасна-улице су за аутомобиле,а тротооари за пешаке.Мене не интересује што је неко гледао само како ће јефтиније да прође и купи стан иако види да нема где да паркира. То је чист безобразлук са њихове стране а не наше који ћемо да зовемо комуналце.Купе стан и мисле боли ме уво ,негде ћу морати да се паркирам.Читам горе ,госпођа каже-имам двоје деце,радим и два аутомобила нису луксуз. Што се мене тиче може да их купи и пет,али само нека обезбеди за њих паркинг места,на тротоару неће сигурно бар док смо ми живи који ћемо да зовемо мурију. Видећемо можда се и удружимо и зовемо наизменично дан и ноћ.Гледам данима тротоари пуни са обе стране,а жене са малом децом (хвала Богу има их доста.)возе колица улицом. Доста сам пута видео како неки улећу муњевитом брзином у ову кратку улицу и шта треба неког да ударе и преврну колица да би се ми опасуљили.Што се тиче звања комуналне милиције стање је овако- Један мој комшија револтиран што му је у граду,док је само изашао нешто да купи написана казна,дошао је био кући и из беса сваки дан звао комуналну полицију.Неки пут чак и дв апута.Пре и после подне и морам рећи да су комуналци рдовно долазили,снимали и писали казне.Кад су ови БАХАТИ возачи што паркирају по тротоару видели да то нису само случајно наишли,већ да су ту сваки дан, нису се више паркирали ту и тротоари су били једно време чисти. Где су се тад паркирали не знам,али све се може кад се хоће.Онда је једног дана човек само престао. На моје распитиање зашто,добио сам индиректан одговор од његове рођаке да му је неко припретио и да се боји за своје двоје мале деце. Значи поента је да нас сад има доста и неће моћи свима баш да прете.Нема ту никакве солидарности са бахатим возачима.Свуда у свету се ограничавају аутомобили и користе људи,своје ноге, тротинете,бицикле и превоз и радити на том побољшљњу. Поготово превоза.Да се ја питам,забранио бих улазак аутомобила уопште у центар града-само до Цветка, Трошарине,Чукарице,Бежаније....
Ali slazem se sa svima da treba da se pokusa da se nadje neko bilo kakvo kompromisno resenje, kako bi zivot ucinili bar malo udobnijim na zadovoljstvo svih stanara.