Šta je novo?

Sunnyville Višnjička Banja [stambeni kompleks]

I mi smo kao i vi se vodili istom filozofijom.
Cena nam je odgovarala, Naselje se gradi. Novo je. Povracaj pdv-a, blizu grada... Posle gotovo 40 godina zivota na NBG-u preselili se u banju. Sada ne vidim apsolutno nikakvu prednost ovog naselja.
Svaka veca kisa idemo na bazen pored Biga. Kruzni tok na Raspi cupriji je plici bazen za decu do 7 godina. Kada ne mozemo da zaspimo izadjemo na terasu gde inhaliramo spaljene kablove i razne druge miomirise. "Izdvojeni od gradskog smoga", ali nismo od malog Leskovca. Vrtica nema, skola nema, setalista nema, igraliste za decu je uglavnom izmedju zgrada. 1 traka do grada (o prosirenju moze samo da se sanja). Zimus je jedan dan pao sneg i izazvao kolaps jer je 2. zona ciscenja. Septicke jame koje se izlivaju na ulicu. Ne zelim da mracim, ali bice samo gore kad se useli jos 5 zgradurina.

Naselje je jadna velika spavaona bez ikakvog koncepta osim za uzimanje para. Za odlazak do bilo kakvog sadrzaja, ne moze se nista bez kola.
Znam, mnogima se napisano nece svideti i voleo bih da me ubedi u suprotno, bez reci: bice, uradice, ima plan. Sve to vec slusamo 6 godina i nista od bice, bilo nije.

I mi smo kao i vi se vodili istom filozofijom.
Cena nam je odgovarala, Naselje se gradi. Novo je. Povracaj pdv-a, blizu grada... Posle gotovo 40 godina zivota na NBG-u preselili se u banju. Sada ne vidim apsolutno nikakvu prednost ovog naselja.
Svaka veca kisa idemo na bazen pored Biga. Kruzni tok na Raspi cupriji je plici bazen za decu do 7 godina. Kada ne mozemo da zaspimo izadjemo na terasu gde inhaliramo spaljene kablove i razne druge miomirise. "Izdvojeni od gradskog smoga", ali nismo od malog Leskovca. Vrtica nema, skola nema, setalista nema, igraliste za decu je uglavnom izmedju zgrada. 1 traka do grada (o prosirenju moze samo da se sanja). Zimus je jedan dan pao sneg i izazvao kolaps jer je 2. zona ciscenja. Septicke jame koje se izlivaju na ulicu. Ne zelim da mracim, ali bice samo gore kad se useli jos 5 zgradurina.

Naselje je jadna velika spavaona bez ikakvog koncepta osim za uzimanje para. Za odlazak do bilo kakvog sadrzaja, ne moze se nista bez kola.
Znam, mnogima se napisano nece svideti i voleo bih da me ubedi u suprotno, bez reci: bice, uradice, ima plan. Sve to vec slusamo 6 godina i nista od bice, bilo nije.

Dobro sad ga pretera baš.

Kod Biga jeste ''bazen'' ali kako je bilo do pre Biga sada je super. Sada mora baš da padne velika kiša da bi se nakupila voda, pre je to bilo kod svake malo veće kiše. Što je i logično jer se cela Banja i Karaburma sliva tu, ali nije logično da se time niko ne bavi. Kada je sagrađen Big to je sanirano i donekle rešeno, kao što sam rekao, pre bukvalno nisi mogao da prođeš kolima, bukvalno je bilo nemoguće, sada se prolazi i kada su najveće poplave dok mnogi delovi grada gde ima tolike razlike u nadmorskoj visini ostaju skroz blokirani.

Što se tiče paljenja kablova i je prenaduvano. Drastično je manje nego što je recimo to slučaj na Čukaričkoj padini i odmah ispred nosa Viktori Gardenu. Ovde je to mnogo dalje i pritom ovde je uvek ruža vetrova koja rasčisti sve to. Nekad i donese, ali se to brzo raščisti. Smoga i zagađenosti nema, ima samo više snega i temperature za koji stepen veće nego u gradu ( doduše sad koliko betona ima u Sanvilu i to se može dovesti u pitanje).

Škole ime, Milena Pavlović Barili velika škola baš, koja je na 5 minuta peške. Privatni vrtić je odmah u naselju, dok je državni isto na 5 minuta peške, a postoji i još jedna privatni blizu škole.

Najveći problem Sanvila je što nema igrališta, ali je grad odredio parcelu gde ne sme da se zida gde će oni da naprave igralište. Taj plac je između buduće osnovne škole državnog vrtića. Kada će sve to biti, pitanje je.

Isto je pitanje kada će biti proširenje Slaničkog puta, ali eksproprijacija zemljišta je počela pre 10ak godina, ako ne i ranije još. Pre nego što je Sanvil zakopao prvu lopatu geometri su išli po Rospićurpiji i vukli linije do koje kuće se ruši. Tada je već počela isplata i skoro svi su isplaćeni koliko znam. Znači sve je stvar političke volje kada će krenuti u taj posao, a kako su investitor Sanvila politički jaki, verujem da će se to poklopiti sa Plazom, ili u najgorem slučaju (kako imam informacije) kada se to završi i pre početka izgradnje zgrada zgrada ispod Premijuma gde se sada ravnja i nasipa teren,

Naselje je živo, kao i svako drugo, ima puno mladih i dece, ali i puno problema jer investitora boli uvo da napravi komfor već samo gleda kvadrate iako se prodaje drugačija priča i projekat.

Konkretno parking mesta su najveći problem ipostavljeni su najveći ivičnjaci u celom gradu. Komšije koji nemaju razumevanja za taj problem pa kad se parkiraš na trotoar zovu komunalce, sad prave betonske žardinjere iako je na drugoj strani ulice lepo urađena šetača staza sa drvoredom i ukrasnim osvetljenjem gde je nemoguće parkirati pa ljudi sa te strane ulice na uilic parkiraju i stvara se problem. Ali ništa što ne može da se reši unutar naselja i lamela.

Sledeći problem su dečija igrališta i površine za decu. Napravljen je košarkaški teren koji je uzbrdo, igralište za malu decu pored onog čuda za struju koje zrači i kojem niko ne bi smeo da prilazi bliže od 7, zbog velikog zračenja.

Da sae ne zavaravamo, ni Višnjička banja nije bila toliko zelena 80. i 90. Trebalo je 10, 20 godina da dobije svu svoju ztelenilost koju ima sad. Sanvil je napokon počeo da sadi neka drveća i travu. Naravno daleko manje projekatovano nego Banja, ali barem se nešto pomera i po tom pitanju.

Daleko je od idealnog i savršenog, mnogo gluposti ima, nelogičnosti i bahaćenja, ali daleko od toga da je toliko sve loše kao što se kaže.

Takođe daleko je i od toga da u VIšnjičkoj banji kvadrat vredi 3000e+ i to bez pdv-a, uprkos svim prednostima koja su navedena. Zna se šta je Vačar, šta je Dorćol, šta je Novi Beograd itd. Pokazatelj bahaćenosti pokazuju cene na 100, 200 metara od Sanvila. Prodaju priču koju nažalost ni jednom do sada nisu realizovali za sve ove godine.

Osoba je došla sa NBG, gde je ipak situacija za dve klase bolja urbanistički, otud razočarenje verovatno.

Slažem se da nije sve tako crno u ovom naselju, ali neke stvari (kao što su javne površine i parking) su mnogo loše rešene i nikad neće biti bolje nego što je sad.

Da je naselje živo, jeste, ima mnogo porodica i sigurno će se raditi na tome da se dečiji prostori stvore vremenom. Ali trenutno, deca se igraju na ulici dok ih automobili obilaze... Nehumano je osmišljeno jako, pravi investitorski urbanizam.

I NBG koliko god da je dobro projektovan i on sad ima ogromnih problema sa parkingom. Višnjička banja je projektovana da na 2 stana ide 1 parking mesto, zato je tu sad nehumano kada je parking u pitanju.

Sa druge strane Sanvil koji sad zidan zna da je prosek automobila po domaćinstvu 1.5 i oni prave manje garažnih mesta nego što ima stanova u zgradi, plus naplaćuju u novim zgradama i ulično parkiranje kroz koje dolaziš kroz garažu i onda ti bahato odgovore kad ih pitaš šta će uraditi po tom pitanju, krenuće komunalci da pišu kazne. To se u potpunosti slažem, i tu će situacija biti samo još gora.

Sa druge strane, dobra stvar je što prave zaista velike trotoare gde mogu da se naprave parking mesta i da i pored toga ime mesta za pešake. To jedna stran ulice dok je druga svakako samo za pešake. Ali ne, ima nekih komšija koje i to zabranjuju stavljajući betonske kocke sad ili zovu komunalce u Mirka Milojkovića. Sve dok se ljudi ne skupe i podnesu zvaničan zahtev da se tu napravi uređeni parking kao što je Sanvil napravio ispod Premium, donekle smo i sami krivi.

Deca se igraju po parkinzima to je zaista tako, ali i u Banji gde je sada pijaca je parking i deca su se tu igrala, isto i iza autobuske stanice ka gradu je parking tu su se igrali, na parkinzima ka cvećari isto, jer su to bili jedini ravni betonski ''tereni'' (od kada su nelegalno sagradili sve i svašta na garažama).

Znači, ni Banja nije imala terene da deca igraju fudbal dok nije napravljeno terenče pre 15, 20 godina gde sad ima i za fudbal i košarku i teretana na otvorenom (pa čak i za šah i boćanje 😃).

Istina je da Banja ima planske parkove i više zelenila za igranje tu, a to Sanvil nikada neće imati. Ali ljudi nemojte upoređivati naselja koja su stara 20, 30 godina sa tek izgrađenim, odnosno naselju koje se još gradi. Kada grad otvori školu, vrtić i park biće ovde skroz druga priča.

U Plazi će se otvoriti silni lokali, preko 3000 kvadrata za radnje će biti i dobićemo nadam se sve što nam je potrebno da ne moramo da izlazimo iz kraja. Samo da se mi malo ujedinimo i rešimo brljotine za koje investitor ne mari jer ne živi ovde.

P.S.
Žao mi je što ne mogu da pronađem prvobitan plan za ovu stranu brda pre nego što je Sanvil došao, gde stoji da pored stambenih zgrada biće i nova pijaca, dom zdravlja, vatrogasna stanica, trg, škola, vrtić...

Koliko kontradiktornosti ima u tvojim tekstovima, a ja ga pretera :unsure: Stil pisanja "ne valja, ali drugima je gore, a ako je njima gore meni je bolje" i naravno bice bolje prica kada se uradi ovo i ono. Ne znam da li hvalis, kudis ili si investitor. :ROFLMAO:

Nazalost ne zivimo 200 godina, a mislim da je 6 godina dovoljan period da znas da biti nece. Prvi nacrt naselja je imao skolu, vrtic i igraliste na mestu gde su sada, gle cuda zgrade, Most ka Pancevu je najavljen / potpisan pre 3, 4 godine, a ako su geometri bili pre 10, znaci samo sto nije. Zao mi je sto nemam ruzicaste naocare kao ti, ali ja nikakav pomak ovde ne vidim. Samo nas sve vise zagusuju. Jedva cekam da vidim sta ce biti kada se useli jos oko 500 stanova sa jos vise kola i jos vise dece.

Porediti NBG i Sunnyville je nebuloza. Porediti staru Banju i Sunnyville takodje. To su jos uvek mesta gde se mislilo na coveka. Ja sam prvenstveno pisao o Sunnyville-u i svakodnevnici zivota ovde. Desavalo se da brze dodjem od centra do Rospi cuprije nego od Rospi cuprije do Sunnyvilla, jer nisu umeli da pomere stajalisna mesta, nego jedan autobus napravi haos. Jos ako se neki pokvari, dzekpot. O zadusnicama da ne pricam.

Izgleda da sve to 3000 kvadrata lokala sve resava nadam se samo da ce biti samo za stanovnike naselja jer ako budu dolazili i ljudi sa strane onda bolje da trazim posao od kuce :cool: i kada dodjes kuci onda ne mrdas iz kraja. Kome jos treba neki ne daj Boze dom zdravlja, bazen, klupa, trotoar gde bezbedno mozes da setas sa detetom, igraliste...

Ne zelim da produbljujem ovu temu, ni raspravu. Zelja mi je bila samo da ukazem na probleme sa kojim se svakodnevno susrecem u ovo naselju. Mislim da ima dosta boljih mesta za zivot i organizovanijih u BG-u. Sve ih je manje i sve se manje u BG misli na osnovne ljudske potrebe, delom i mi uticemo na to kupovinom istih, ali zelje i mogucnosti retko idu zajedno.

Poslednja izmena:
Koliko kontradiktornosti ima u tvojim tekstovima, a ja ga pretera :unsure: Stil pisanja "ne valja, ali drugima je gore, a ako je njima gore meni je bolje" i naravno bice bolje prica kada se uradi ovo i ono. Ne znam da li hvalis, kudis ili si investitor. :ROFLMAO:

Nazalost ne zivimo 200 godina, a mislim da je 6 godina dovoljan period da znas da biti nece. Prvi nacrt naselja je imao skolu, vrtic i igraliste na mestu gde su sada, gle cuda zgrade, Most ka Pancevu je najavljen / potpisan pre 3, 4 godine, a ako su geometri bili pre 10, znaci samo sto nije. Zao mi je sto nemam ruzicaste naocare kao ti, ali ja nikakav pomak ovde ne vidim. Samo nas sve vise zagusuju. Jedva cekam da vidim sta ce biti kada se useli jos oko 500 stanova sa jos vise kola i jos vise dece.

Porediti NBG i Sunnyville je nebuloza. Porediti staru Banju i Sunnyville takodje. To su jos uvek mesta gde se mislilo na coveka. Ja sam prvenstveno pisao o Sunnyville-u i svakodnevnici zivota ovde. Desavalo se da brze dodjem od centra do Rospi cuprije nego od Rospi cuprije do Sunnyvilla, jer nisu umeli da pomere stajalisna mesta, nego jedan autobus napravi haos. Jos ako se neki pokvari, dzekpot. O zadusnicama da ne pricam.

Izgleda da sve to 3000 kvadrata lokala sve resava nadam se samo da ce biti samo za stanovnike naselja jer ako budu dolazili i ljudi sa strane onda bolje da trazim posao od kuce :cool: i kada dodjes kuci onda ne mrdas iz kraja. Kome jos treba neki ne daj Boze dom zdravlja, bazen, klupa, trotoar gde bezbedno mozes da setas sa detetom, igraliste...

Ne zelim da produbljujem ovu temu, ni raspravu. Zelja mi je bila samo da ukazem na probleme sa kojim se svakodnevno susrecem u ovo naselju. Mislim da ima dosta boljih mesta za zivot i organizovanijih u BG-u. Sve ih je manje i sve se manje u BG misli na osnovne ljudske potrebe, delom i mi uticemo na to kupovinom istih, ali zelje i mogucnosti retko idu zajedno.
Imate sjajnu priliku da prodate stan po dosta dobroj ceni i kupite npr. starogradnju na Novog Beogradu ili nekom drugom kraju grada koji je vise po ukusu. Cak ima i novogradnji za taj novac da se nadje. Da ja ovako posmatram mesto u kom zivim, davno bih se odselio.

I jedno i drugo. Daleko od katastrofalnog, ali i daleko od savršenog. Ima potencijala i da se poprave stvari, ali i da se zaseru. Investitor će sigurno gledati ovo drugo jer ga zabole, a ljudi ako smo normalni trudićemo se da popravljamo, jer ako pustimo samo da ostane tako kako je , onda je tvoja priča u većem delu tačna.

U Banji znam ljude koji su sadili silna drveća, nisko žbunje itd. To nije bilo projektovano, nije gradsko zelenilo već su sami stanari menjali svoje okruženje na bolje, to pokušavam da kažem, da moramo i mi malo da doprineemo, a ne samo da kukamo.

Osnovne ljudske potrebe više niko ne gleda. Današnji svet je u stanju da sruši dom zdravlja da bi sagradio zgradu. Tako da ako neko to traži u Beogradu to neće naći u novogradnji. To i dalje jedino postoji u Banji i na Ceraku donekle, na Novom Beogradu…

Kao što je već ovde bilo priče arhiktetura pre 90. i posle je ko nebo i zemlja.

Sanvil menja projekte kako im dune, može im se, a ljudi kupuju.

Nisu ovo moje ružičaste naočare, svaki put kad se prošetam Sanvilom iznerviram se zbog parkinga, ali vidim rešenje za to (donekle) i to je taj optimizam. I ja se plašim Plaze, ali ako cu da budem negativan onda ću se odseliti. Sedeti i pljuvati mi je nešto najgore, ako mi ne odgovara idem dalje, tražim bolje.

Kako trpaju sva nova naselja, odnosno komplekse zgrada ovo je još i dobro. Problem je što ih zabole za one ekološke standarde da se bakću sa tim, provalili su da i ljudi ne mare za tim, da im je dovoljno da im kažeš biće. Ali ono što su zasadili oko ovih novih zgrada u sredini deluje lepo.

Što se škole, vrtića i parka tiče to je koliko znam do grada. Da li to zavisi od njihove volje ili ti lenjosti ili se čeka da naselje dostigne određeni broj dece to ne znam, ali znam da je OŠ Barili prve godine imala možda 300 dece, a da sad imaju jedno 5,6 puta više. Znači dece ima.

Što se tiče Slanačkog puta, dobrodošao u kraj 😃 Kada su zadušnice koriste se alternativni putevi 😃

Infrastruktura je problem celog Beograda jer umesto da se prvo naprave pristupne saobraćajnice pa tek onda da se puste ljudi da se usele, one se čekaju godinama nakon useljenja i zato je ceo grad u haosu. Šta se čeka sa proširenjem... Politička volja verovatno. Verovatno samo Šapić sada zna kad će i zašto još nije. Isto i za most. Sporadično su počeli ove godine da ruše neke objekte duž Slanačkog, da li to ima veze sa ovim... videćemo.

Tržni će imati podzemnu garažu za posetioce, mada kakva je praksa sada u Sanvilu ima da naplaćuje. Maksi je već napravio haso kada je u Banji izbacio kasapnicu pa sad svi dolaze ovde. 3000 kvadrata ti rešava da ne moraš da se cimaš do grada ako tu budu banake, klinke itd.

Za dom zdravija se u Banji bori već 30 godina da se ona mala baraka sruši i napravi negde pravi. Prvi plan je bio baš tu gde je sad Sanvil, ali naravno kada su oni došli...

Ajd i ja da dam svoje misljenje (opet), mozda nekome znaci, nisu male pare u pitanju, posle par meseci zivota i vise godina zivota u staroj Banji. A izgleda dosta ljudi prati forum. Obzirom da se sad vec vecinski naselje izgradilo, moguce da mi se misljenje ne poklama sa misljenjem od ranije u nekim stvarima.

Parking je veliki problem gore u ulici koja je prva napravljena, dole su trotoari slobodni, ali je zauzeta leva traka u vecem delu naselja. Stvarno nista strasno, krecu se ljudi bez problema i kolima i peske. Postavljaju stubice po trotoarima, tako da ce se tu parkiranje smanjiti na minimum. Sto se tice kretanja kroz naselje, mislim da je situacija odlicna, osim u gornjem delu, koji je bas lose resen. Ne znam sta ce biti kad se napravi u Plazi jos 250 stanova, ali je 10% od svih stanova. Ako kupujete stan, ipak kupite garazu, mogu zajedno u kredit.

Meni u 8:15 ujutru treba 10-12 minuta do Pancevackog mosta, 35-40 min do Airport city-ja. Povratak je bas los, 45-60min. Nisam siguran da je bolje sa Kanarevog brda, Medakovica, Banjice, Stepe i drugih, slicno pozicioniranih, naselja. Slanacki put je 5x zagusenjiji nego pre 5-6 godina, ali i dalje pristojno prohodan. Nisam optimista da ce se prosiriti uskoro. Uvek postoji opcija, kola plus voz, ako idete gde ide voz.

Vrtica ima 5, jedan drzavni koji je sjajan i ostali privatni. Skola je relativno nova i velika, ali vec prenatrpana. Sve je to na 500-1000m od najdalje tacke Sanivila.
Radnji u slicnom radijusu ima podosta, dovoljno za svaki dan, plus Plaza kad bude gotova, nadam se vecim radnjama (DM i sl.)
Parkova i staza za setnju podosta u staroj Banji (500-1000m).

Sanivil je 90% u betonu, 2 mini parkica, jedan kosarkaski teren. Obecanje je park od 60 ari na kojima Sanivil vec radi neke pripremene radove (ostalo ce Zelenilo). Zasadjeno je gomila drveca oko donjih zgrada gde su pojasevi zelenila od 2-10m. U tom smislu, klasicno naselje gde profit zauzima prva 3 mesta u prioritetima. Stepa, kao primer, daleko superiornija u tom pogledu. O poredjenju sa starogradnjama nema govora. Sreca, stara Banja je bas blizu, pa moze da se koriste benefiti humanije gradnje. Kej je takodje blizu kolima, iako je u dosta losem stanju, i dalje je kej. Moja ocekivanja nisu bila visoka u ovom pogledu, pa mozda otuda nisam razocaran.

Banja ima mali, neupotrebljiv Dom zdravlja. Prakticno ga nema. Sreca, imamo pedijatra sa privatnom ordinacijom u staroj Banji kod koga ide vecina dece iz Banje. Za ostale, Karaburma, centar, ili neki privatni.

Razmak izmedju zgrada je u proseku mali. Tamo gde je ulica, razmak je solidan (25-30m), a izmedju samih zgrada gde je parking je oko 15m (u prvim zgradama 10-12m). Slazem se, bas lose za prigradsko naselje (ili bilo koje naselje). I ti parkinzi izgledaju mnogo lose. Nehumano. Mogu da se izaberu stanovi koji imaju nesto bolju situaciju, ali je vecina u istom sosu. Meni stan gleda izmedju zgrada, tako smo birali, gledamo na ulicu, pa nemam utisak skucenosti. Voleo bih da gledam vise u zeleno, ali gledam u vecinski sivo.

Vazduh je prilicno cist, brdo je i ume dosta da duva vetar. Paljenja kablova ima, ume da se oseti paljevina. Desilo je 10-tak puta ove godine, da ja znam (izvinjavam se ako sam omanuo u proceni). Obicno nema onog smrada koji moze da se oseti na donjem Dorcolu. Izlivanja kanalizacije ima svuda, to mi nije nikakav argument, niti se desava toliko cesto. Pre bih rekao prilicno retko. Rekao bih da je situacija sa vazduhom u proseku dosta bolja nego u gradu.

Kvalitet gradnje u ovom momentu ispod proseka u Beogradu. Materijalizacija je bila pristojna 2020 godine, danas bas i ne. Nije lose, ali drugi slicni projekti, slicne cene, imaju bolje materijale (npr. prozori, sanitarije, fensi ulaz,). Ali, novo je novo, pa ok izgleda. Hodnici su kao da su pravljeni u 60-tim, plocice i zid, sa malo drvenih elemenata. Neke lamele imaju problem sa prokisnjavanjem koji jos nisu resili (ovaj podatak je za mene jedna od gorih stvari). Vrata od garaze se precesto kvare, vec se vidi da ce biti problem. Pristojan je prostor ispred zgrada u jednoj od ulica, ima 5-7m prostora, pa 1m mala zelena povrsina, pa 3m trotoar sa drvoredima. Mogle su da padnu neke lepe saksije ili nesto slicno sto ima Big oko zgrada, steta. Ta ulica sluzi mahom za neku setnju.

Na kraju, da li bih kupio za 3000eur? Verovatno ne bih, trazio bih starogradnju. Mi smo kupili za ispod 1400 eur/m2, pa malo zazmurimo na neke stvari. Da su mi zivotne okolnosti drugacije i imam nekih 200k eur, verovatno ne bih ziveo u Banji.
Da li ce da se srede neke stvari? Mozda, ako dodje do tog prosirenja Slanackog (nisam optimista) i spajanja sa Mirijevom (isto nisam optimista). Skolu i vrtic ne ocekujem u narednih 10 godina. Taj park bi resio deo problema sa povrsinama namenjenim ljudima. Parking se nece resiti. osim ako ljudi ne pocnu da se parkiraju ispod naselja gde je nasuto gomile zemlje i izravnato. Sve u svemu, ne osecam neki ozbiljan manjak kvaliteta zivota, iako ima dosta mesta u Beogradu gde je kvalitet zivota bolji. Mozda su jednostavno moja ocekivanja niska. Nije mi bio cilj da branim naselje, mozda tako zvuci, nego ima dosta komentara sa obe strane spektra.

Kad si već pomenuo proširenja Slanačkog puta, pitao bih sve članove za mišljenje. Da li biste u slučaju širenja pre podržali širenje na 2+2 trake ili 1+tramvaj? U slučaju prethodnog proširenja tramvajske mreže na Višnjičku, naravno.
Hipotetički tramvaj bi išao od Višnjičke do groblja, nakon kog verujem da nema ni potrebe za proširivanjem puta. Hvala unapred svima i molim administratora da ukloni ako nije dovoljno u vezi sa temom.

Problem je u tome, sto su u nekim planovima (clanovi znaju sigurno tacnu teminologiju) odustali od prvobitno planirane tramvajske mreze od mosta do Lesca. Jer, jelte, imacemo metro do 2027. :)

Problem je u tome, sto su u nekim planovima (clanovi znaju sigurno tacnu teminologiju) odustali od prvobitno planirane tramvajske mreze od mosta do Lesca. Jer, jelte, imacemo metro do 2027. :)
Mene vise zanima misljenje stanovnika ovog naselja i ovog dela grada generalno. Od odlazeće vlasti ne očekujem ništa dobro za građane pa tako ni proširivanje tramvajske mreže.

Mene vise zanima misljenje stanovnika ovog naselja i ovog dela grada generalno. Od odlazeće vlasti ne očekujem ništa dobro za građane pa tako ni proširivanje tramvajske mreže.
Prosirenje puta, naravno. Velika je guzva, a ulica uska, tako da bi dodavanje jos 2 sine za tramvaje bilo pogibeljno. Trebalo bi pola sata samo do kruznog toka da se sidje. A kad su zadusnice, bolje ni da se ne pokusava odlazak do grada.

Ajd i ja da dam svoje misljenje (opet), mozda nekome znaci, nisu male pare u pitanju, posle par meseci zivota i vise godina zivota u staroj Banji. A izgleda dosta ljudi prati forum. Obzirom da se sad vec vecinski naselje izgradilo, moguce da mi se misljenje ne poklama sa misljenjem od ranije u nekim stvarima.

Parking je veliki problem gore u ulici koja je prva napravljena, dole su trotoari slobodni, ali je zauzeta leva traka u vecem delu naselja. Stvarno nista strasno, krecu se ljudi bez problema i kolima i peske. Postavljaju stubice po trotoarima, tako da ce se tu parkiranje smanjiti na minimum. Sto se tice kretanja kroz naselje, mislim da je situacija odlicna, osim u gornjem delu, koji je bas lose resen. Ne znam sta ce biti kad se napravi u Plazi jos 250 stanova, ali je 10% od svih stanova. Ako kupujete stan, ipak kupite garazu, mogu zajedno u kredit.

Meni u 8:15 ujutru treba 10-12 minuta do Pancevackog mosta, 35-40 min do Airport city-ja. Povratak je bas los, 45-60min. Nisam siguran da je bolje sa Kanarevog brda, Medakovica, Banjice, Stepe i drugih, slicno pozicioniranih, naselja. Slanacki put je 5x zagusenjiji nego pre 5-6 godina, ali i dalje pristojno prohodan. Nisam optimista da ce se prosiriti uskoro. Uvek postoji opcija, kola plus voz, ako idete gde ide voz.

Vrtica ima 5, jedan drzavni koji je sjajan i ostali privatni. Skola je relativno nova i velika, ali vec prenatrpana. Sve je to na 500-1000m od najdalje tacke Sanivila.
Radnji u slicnom radijusu ima podosta, dovoljno za svaki dan, plus Plaza kad bude gotova, nadam se vecim radnjama (DM i sl.)
Parkova i staza za setnju podosta u staroj Banji (500-1000m).

Sanivil je 90% u betonu, 2 mini parkica, jedan kosarkaski teren. Obecanje je park od 60 ari na kojima Sanivil vec radi neke pripremene radove (ostalo ce Zelenilo). Zasadjeno je gomila drveca oko donjih zgrada gde su pojasevi zelenila od 2-10m. U tom smislu, klasicno naselje gde profit zauzima prva 3 mesta u prioritetima. Stepa, kao primer, daleko superiornija u tom pogledu. O poredjenju sa starogradnjama nema govora. Sreca, stara Banja je bas blizu, pa moze da se koriste benefiti humanije gradnje. Kej je takodje blizu kolima, iako je u dosta losem stanju, i dalje je kej. Moja ocekivanja nisu bila visoka u ovom pogledu, pa mozda otuda nisam razocaran.

Banja ima mali, neupotrebljiv Dom zdravlja. Prakticno ga nema. Sreca, imamo pedijatra sa privatnom ordinacijom u staroj Banji kod koga ide vecina dece iz Banje. Za ostale, Karaburma, centar, ili neki privatni.

Razmak izmedju zgrada je u proseku mali. Tamo gde je ulica, razmak je solidan (25-30m), a izmedju samih zgrada gde je parking je oko 15m (u prvim zgradama 10-12m). Slazem se, bas lose za prigradsko naselje (ili bilo koje naselje). I ti parkinzi izgledaju mnogo lose. Nehumano. Mogu da se izaberu stanovi koji imaju nesto bolju situaciju, ali je vecina u istom sosu. Meni stan gleda izmedju zgrada, tako smo birali, gledamo na ulicu, pa nemam utisak skucenosti. Voleo bih da gledam vise u zeleno, ali gledam u vecinski sivo.

Vazduh je prilicno cist, brdo je i ume dosta da duva vetar. Paljenja kablova ima, ume da se oseti paljevina. Desilo je 10-tak puta ove godine, da ja znam (izvinjavam se ako sam omanuo u proceni). Obicno nema onog smrada koji moze da se oseti na donjem Dorcolu. Izlivanja kanalizacije ima svuda, to mi nije nikakav argument, niti se desava toliko cesto. Pre bih rekao prilicno retko. Rekao bih da je situacija sa vazduhom u proseku dosta bolja nego u gradu.

Kvalitet gradnje u ovom momentu ispod proseka u Beogradu. Materijalizacija je bila pristojna 2020 godine, danas bas i ne. Nije lose, ali drugi slicni projekti, slicne cene, imaju bolje materijale (npr. prozori, sanitarije, fensi ulaz,). Ali, novo je novo, pa ok izgleda. Hodnici su kao da su pravljeni u 60-tim, plocice i zid, sa malo drvenih elemenata. Neke lamele imaju problem sa prokisnjavanjem koji jos nisu resili (ovaj podatak je za mene jedna od gorih stvari). Vrata od garaze se precesto kvare, vec se vidi da ce biti problem. Pristojan je prostor ispred zgrada u jednoj od ulica, ima 5-7m prostora, pa 1m mala zelena povrsina, pa 3m trotoar sa drvoredima. Mogle su da padnu neke lepe saksije ili nesto slicno sto ima Big oko zgrada, steta. Ta ulica sluzi mahom za neku setnju.

Na kraju, da li bih kupio za 3000eur? Verovatno ne bih, trazio bih starogradnju. Mi smo kupili za ispod 1400 eur/m2, pa malo zazmurimo na neke stvari. Da su mi zivotne okolnosti drugacije i imam nekih 200k eur, verovatno ne bih ziveo u Banji.
Da li ce da se srede neke stvari? Mozda, ako dodje do tog prosirenja Slanackog (nisam optimista) i spajanja sa Mirijevom (isto nisam optimista). Skolu i vrtic ne ocekujem u narednih 10 godina. Taj park bi resio deo problema sa povrsinama namenjenim ljudima. Parking se nece resiti. osim ako ljudi ne pocnu da se parkiraju ispod naselja gde je nasuto gomile zemlje i izravnato. Sve u svemu, ne osecam neki ozbiljan manjak kvaliteta zivota, iako ima dosta mesta u Beogradu gde je kvalitet zivota bolji. Mozda su jednostavno moja ocekivanja niska. Nije mi bio cilj da branim naselje, mozda tako zvuci, nego ima dosta komentara sa obe strane spektra.
Kako me buniš kad kažeš stara Banja 😄 Ako si iz Banje znaš šta je nova, a šta stara Banja 😃😄

Parkic na 60 ari? il isi se prešao pa 60 napisao umesto 6?

Generalno kada se pogleda i Banja, trotoara nema, sve su kola tako da ljudi šetaju ulicom, dok su sami parkovu tu i tamo po neki dobar, ali ima i zapuštenih, ali ima klupica da čovek odmori i uživau zelenilu.

Slažem se da pare koje sada traže su prevelike za nasaeje koje ima toliko nekih ''sitnih'' stvari koje investitor zanemaruje, i da je bolja starogradnja, ali je kad je Banja u pitanju problem parking isto, čak je postoa i mnogo veći nego u Sanvilu. Ali činjenica je da će biti zanimljivo videti za 40-50 godina na šta će ličiti zgrade u Sanvilu, jer su ove u Banji u perfektnom stanju izuzev tu i tamo nekog krova.

Kad si već pomenuo proširenja Slanačkog puta, pitao bih sve članove za mišljenje. Da li biste u slučaju širenja pre podržali širenje na 2+2 trake ili 1+tramvaj? U slučaju prethodnog proširenja tramvajske mreže na Višnjičku, naravno.
Hipotetički tramvaj bi išao od Višnjičke do groblja, nakon kog verujem da nema ni potrebe za proširivanjem puta. Hvala unapred svima i molim administratora da ukloni ako nije dovoljno u vezi sa temom.

Naravno 2+2 trake, ali da nema žute, kao ni tramvaja. A od te ideje se odustalo i nije više izvodljivo kada se Višnjička proširila, a ostrva sužena.

Dobio sam danas, ajde da kažem pouzdanu informaciju, da će se do kraja godine sigurno početi sa proširenjem Slanačkog puta.

Što se tiče škole i vrtića.... to neće skoro (da ne kažem da nije ni u planovima bliske budućnosti).

A ukoliko na forumu ima nekoga ko je kupio stan u ovim novim zgradama koje se sada zidaju da ne očekuju da će se kompletni radovi završiti u najboljem slučaju pre juna/jula sledeće godine.

Što bi pesma rekla, ako su lagali mene i ja lažem vas.

Kako me buniš kad kažeš stara Banja 😄 Ako si iz Banje znaš šta je nova, a šta stara Banja 😃😄

Parkic na 60 ari? il isi se prešao pa 60 napisao umesto 6?

Generalno kada se pogleda i Banja, trotoara nema, sve su kola tako da ljudi šetaju ulicom, dok su sami parkovu tu i tamo po neki dobar, ali ima i zapuštenih, ali ima klupica da čovek odmori i uživau zelenilu.

Slažem se da pare koje sada traže su prevelike za nasaeje koje ima toliko nekih ''sitnih'' stvari koje investitor zanemaruje, i da je bolja starogradnja, ali je kad je Banja u pitanju problem parking isto, čak je postoa i mnogo veći nego u Sanvilu. Ali činjenica je da će biti zanimljivo videti za 40-50 godina na šta će ličiti zgrade u Sanvilu, jer su ove u Banji u perfektnom stanju izuzev tu i tamo nekog krova.

Naravno 2+2 trake, ali da nema žute, kao ni tramvaja. A od te ideje se odustalo i nije više izvodljivo kada se Višnjička proširila, a ostrva sužena.
I ja sam se zacudio. Delovalo mi je 60 ari kao ogromna povrsina. Ali, neke komsije su gurale tu akciju kod gradskog urbaniste preko peticija. To je proslo, nadjeno je to parce zemlje, napravljen je projekat parka, stavljeno je u budzet grada (ili vec koji) i pomenuto je da je povrsina 60 ari.

Nova Banja=Sanivil. :)

Sredjeno je nekoliko parkova dole u Banji, pa je sad bolje, bilo je bas zapusteno pre 5-6 godina. Situacija sa parkingom dole je gora nego u Sanivilu, to se slazem.

Inace, parcele odmah ispod Sanivila su promenile vlasnike. Koliko vidim u katastru, sad pripadaju istom vlasniku, tako da ce verovatno i tu da krene gradnja za koju godinu. Tako da mozda ima kredibiliteta ta prica oko prosirenja puta. Plus, projekat koji se planira kao produzetak stare Banje, skoro 1000 stanova.

Мi smo odustali od stana u Plazi. Iznenadjeni smo losom ponudom stanova, a ni kvalitet nije neki , i tu su dosta sturi sa informacijama. Retko koji stan gleda na Dunav od ponudjenih, kazu da je cela ta stana prodata. A cena...tek smo tu bili iznenadjeni jer tri stana odredjene kvadrature koja su nam ponudili - uglavnom oko 3200- 3350 sa pdv po kvadratu , su bili iste cene, a jedan cak i skuplji od stana koji su nam ponudili u Bigu koji je imao bolju poziciju a istu kvadraturu. A Big je takodje i kvalitetniji, zbog cega smo se na kraju odlucili za njih, a ne za Sanivil . Sanivil je bas nagurao cene, a kvalitet je cak ispod proseka ili oko proseka. Mislim da je u prethodnim fazama odnos cena- kvalitet bio na njihovoj strani, sad vise ne.

I ja sam se zacudio. Delovalo mi je 60 ari kao ogromna povrsina. Ali, neke komsije su gurale tu akciju kod gradskog urbaniste preko peticija. To je proslo, nadjeno je to parce zemlje, napravljen je projekat parka, stavljeno je u budzet grada (ili vec koji) i pomenuto je da je povrsina 60 ari.

Nova Banja=Sanivil. :)

Sredjeno je nekoliko parkova dole u Banji, pa je sad bolje, bilo je bas zapusteno pre 5-6 godina. Situacija sa parkingom dole je gora nego u Sanivilu, to se slazem.

Inace, parcele odmah ispod Sanivila su promenile vlasnike. Koliko vidim u katastru, sad pripadaju istom vlasniku, tako da ce verovatno i tu da krene gradnja za koju godinu. Tako da mozda ima kredibiliteta ta prica oko prosirenja puta. Plus, projekat koji se planira kao produzetak stare Banje, skoro 1000 stanova.

To je vrhunski 🤩 E o tome ja pričam, da ako smo jake i složne komšije ili ti što se nekada zvalo mesna zajednica, možemo da ispravimo bol u onoj stvari investitora.

Da tih 60 ari približimo ljudima u praksi da mogu da stvore sliku koliko je to veliko zapravo.
Najveći međuzgradni park u Banji ima između 30-40 ari, a Poljanče gde su sada košarkaški, fudbalski tereni, teretana na otvorenom, sa sve boćanjem i onim zelenilom pored ima manje od 60 ari. Tako da je to genijalno. Samo ako je to zaista 60 ari, onaj projekat što je predstavljen je prazan u smislu da bi tu trebalo staviti i terene za fudbal i košarku.

Nažalost kao i sa školom i vrtićem i to je pitanje kad će biti.

Nova Banja = Sanvil - hahahaha ja sam iz nove Banje došao ovde tako da koliko god da je ta nova Banja stara, ona je po hijerarhiji nova 😂 a Sanvil.... ne znam da li još uvek mogu da ga nazovem Banjom naglas bez da sebe tešim da nisam više u Banji 😂

Još odavno imam informaciju da se to prekoputa Premiuma neće graditi pre proširenja Slanačkog. Sanvil je počeo da nasipa tamo zemlju baš dobro poslednjih meseci, znači da se nešto dobro kuva (nekoliko meseci pakla za nas dok se ne završi proširenje Slanačkog 😂).

A te parcele su odavno prodate (gotovo kad i sve ostale), ali očito da se iz nekog razloga čekalo da se promene vlasnici.

Koliko imam informacije od vlasnika parcela tu, plan je da Sanvil otkupi još zemlje ka Rospićupriji, barem za još jedan niz zgrada. Još se ne vode pregovori oko toga, ali postoji naznaka da će se pored proširenje ka Mirijevu, ići još malo dole, kako bi se prišlo što više novom, nekad davno budućem mostu.

Čuo sam, možda nije tačna informacija da je zemlja do Sokera da li od Beka ili tako nekoga, da nije Sanvilova. E sad da li je on kupio od njih da on tu zida (kako oni to znaju da daju u zakup nekom drugom kao što su dali gornji deo ovog placa do Slanačkog puta), ili će/je on njima prodao tu, ne znam. Nije baš informacija proverena više ono kao priča.

A to dole što planiraju u Banji to novo naselje... e to mi deluje katastrofalno i nabijeno, bez duše. Isto kao i Sanvil ogromna je zemlja (rupa) gde može da se pravi šta god, ali nabijenije od Sanvila. Pritom ono što se meni ne sviđa, praviš u samoj Banji i nećeš da ispoštuješ ciglu ili makar boju. Meni je to krivo i u Sanvilu što barem malo ne liči na Banju ali kapiram da su oni namerno hteli da se razlikuje.

Vrh