Ajd i ja da dam svoje misljenje (opet), mozda nekome znaci, nisu male pare u pitanju, posle par meseci zivota i vise godina zivota u staroj Banji. A izgleda dosta ljudi prati forum. Obzirom da se sad vec vecinski naselje izgradilo, moguce da mi se misljenje ne poklama sa misljenjem od ranije u nekim stvarima.
Parking je veliki problem gore u ulici koja je prva napravljena, dole su trotoari slobodni, ali je zauzeta leva traka u vecem delu naselja. Stvarno nista strasno, krecu se ljudi bez problema i kolima i peske. Postavljaju stubice po trotoarima, tako da ce se tu parkiranje smanjiti na minimum. Sto se tice kretanja kroz naselje, mislim da je situacija odlicna, osim u gornjem delu, koji je bas lose resen. Ne znam sta ce biti kad se napravi u Plazi jos 250 stanova, ali je 10% od svih stanova. Ako kupujete stan, ipak kupite garazu, mogu zajedno u kredit.
Meni u 8:15 ujutru treba 10-12 minuta do Pancevackog mosta, 35-40 min do Airport city-ja. Povratak je bas los, 45-60min. Nisam siguran da je bolje sa Kanarevog brda, Medakovica, Banjice, Stepe i drugih, slicno pozicioniranih, naselja. Slanacki put je 5x zagusenjiji nego pre 5-6 godina, ali i dalje pristojno prohodan. Nisam optimista da ce se prosiriti uskoro. Uvek postoji opcija, kola plus voz, ako idete gde ide voz.
Vrtica ima 5, jedan drzavni koji je sjajan i ostali privatni. Skola je relativno nova i velika, ali vec prenatrpana. Sve je to na 500-1000m od najdalje tacke Sanivila.
Radnji u slicnom radijusu ima podosta, dovoljno za svaki dan, plus Plaza kad bude gotova, nadam se vecim radnjama (DM i sl.)
Parkova i staza za setnju podosta u staroj Banji (500-1000m).
Sanivil je 90% u betonu, 2 mini parkica, jedan kosarkaski teren. Obecanje je park od 60 ari na kojima Sanivil vec radi neke pripremene radove (ostalo ce Zelenilo). Zasadjeno je gomila drveca oko donjih zgrada gde su pojasevi zelenila od 2-10m. U tom smislu, klasicno naselje gde profit zauzima prva 3 mesta u prioritetima. Stepa, kao primer, daleko superiornija u tom pogledu. O poredjenju sa starogradnjama nema govora. Sreca, stara Banja je bas blizu, pa moze da se koriste benefiti humanije gradnje. Kej je takodje blizu kolima, iako je u dosta losem stanju, i dalje je kej. Moja ocekivanja nisu bila visoka u ovom pogledu, pa mozda otuda nisam razocaran.
Banja ima mali, neupotrebljiv Dom zdravlja. Prakticno ga nema. Sreca, imamo pedijatra sa privatnom ordinacijom u staroj Banji kod koga ide vecina dece iz Banje. Za ostale, Karaburma, centar, ili neki privatni.
Razmak izmedju zgrada je u proseku mali. Tamo gde je ulica, razmak je solidan (25-30m), a izmedju samih zgrada gde je parking je oko 15m (u prvim zgradama 10-12m). Slazem se, bas lose za prigradsko naselje (ili bilo koje naselje). I ti parkinzi izgledaju mnogo lose. Nehumano. Mogu da se izaberu stanovi koji imaju nesto bolju situaciju, ali je vecina u istom sosu. Meni stan gleda izmedju zgrada, tako smo birali, gledamo na ulicu, pa nemam utisak skucenosti. Voleo bih da gledam vise u zeleno, ali gledam u vecinski sivo.
Vazduh je prilicno cist, brdo je i ume dosta da duva vetar. Paljenja kablova ima, ume da se oseti paljevina. Desilo je 10-tak puta ove godine, da ja znam (izvinjavam se ako sam omanuo u proceni). Obicno nema onog smrada koji moze da se oseti na donjem Dorcolu. Izlivanja kanalizacije ima svuda, to mi nije nikakav argument, niti se desava toliko cesto. Pre bih rekao prilicno retko. Rekao bih da je situacija sa vazduhom u proseku dosta bolja nego u gradu.
Kvalitet gradnje u ovom momentu ispod proseka u Beogradu. Materijalizacija je bila pristojna 2020 godine, danas bas i ne. Nije lose, ali drugi slicni projekti, slicne cene, imaju bolje materijale (npr. prozori, sanitarije, fensi ulaz,). Ali, novo je novo, pa ok izgleda. Hodnici su kao da su pravljeni u 60-tim, plocice i zid, sa malo drvenih elemenata. Neke lamele imaju problem sa prokisnjavanjem koji jos nisu resili (ovaj podatak je za mene jedna od gorih stvari). Vrata od garaze se precesto kvare, vec se vidi da ce biti problem. Pristojan je prostor ispred zgrada u jednoj od ulica, ima 5-7m prostora, pa 1m mala zelena povrsina, pa 3m trotoar sa drvoredima. Mogle su da padnu neke lepe saksije ili nesto slicno sto ima Big oko zgrada, steta. Ta ulica sluzi mahom za neku setnju.
Na kraju, da li bih kupio za 3000eur? Verovatno ne bih, trazio bih starogradnju. Mi smo kupili za ispod 1400 eur/m2, pa malo zazmurimo na neke stvari. Da su mi zivotne okolnosti drugacije i imam nekih 200k eur, verovatno ne bih ziveo u Banji.
Da li ce da se srede neke stvari? Mozda, ako dodje do tog prosirenja Slanackog (nisam optimista) i spajanja sa Mirijevom (isto nisam optimista). Skolu i vrtic ne ocekujem u narednih 10 godina. Taj park bi resio deo problema sa povrsinama namenjenim ljudima. Parking se nece resiti. osim ako ljudi ne pocnu da se parkiraju ispod naselja gde je nasuto gomile zemlje i izravnato. Sve u svemu, ne osecam neki ozbiljan manjak kvaliteta zivota, iako ima dosta mesta u Beogradu gde je kvalitet zivota bolji. Mozda su jednostavno moja ocekivanja niska. Nije mi bio cilj da branim naselje, mozda tako zvuci, nego ima dosta komentara sa obe strane spektra.