Šta je novo?

Stranci u (o) Beogradu

Britanski arhitekta koji živi u Zemunu. Zašto mu se dopada baš Zemun i Zemunska pijaca. O urbanizmu i razvoju Beograda.

Takođe, autor videa, Attic Life, najzad dolazi do začuđujećeg otkrića: Po njemu, neki vlasnici otvaraju kafane u prizemlju svoje zgrade verovatno najviše zbog toga da bi oni sami mogli da sede na ulici sa par najbližih prijatelja, a ako pritom nešto i zarade, utoliko bolje, ali nije obavezno :)

The Genius Design of Communist Memorials

• Sviđa mi se
Reagovanja: 10k
Mateo Kovačić lagana setnjica Knezom...
Screenshot_20250620_185327.jpg

Ovo zaista nije u redu. Kako je moguće da ima ovoliko Rusa koji žele da dobiju Srpsko državljanstvo i koji su ispunili zakonske uslove za to, ipak ne mogu da ga dobiju?

"Što se tiče onog „zauzvrat“, fali mi samo jedna mala, a mnogo velika stvar, the FTJP: srpsko državljanstvo. I to ne samo meni, preko 30 ljudi su se našli u istoj situaciji - postupili smo po srpskom zakonu i postali lica bez državljanstva. Naime, Zakon o državljanstvu svakom ko je nakon najmanje tri godine privremenog boravka (kad sam došla 2011, čekalo se 10 godina, ali se otada Zakon menjao dva puta) stekao stalno nastanjenje, daje pravo da traži i državljanstvo. Pa onda ako kažeš „DA“ i država ti odgovori „DA“, moraš da se odrekneš prethodnog državljanstva, u mojem slučaju je rusko, i drugi su apatridi poslednjih godina Rusi, mada ima i Belorusa. Doneseš tu potvrdu da te je maternja zemlja pustila u beli svet, sačekaš neko vreme i uruče ti papir da si državljanin Srbije.

U mojem slučaju neko vreme traje godinu i po dana, mnogo je. Ne mogu da izađem iz Srbije ni sina da vodim na more, ne mogu da se udam, jer ne postoji opština na planeti koja bi mi izdala potvrdu da nisam već u braku, ne mogu da glasam, ne mogu da idem na službena putovanja u inostranstvo, a osnovni prihod stičem kao prevoditeljka. Ne žalim se mnogo, ipak sam „zarobljena“ u zemlji koju sam svesno odabrala, ali se eto, godinu i po dana žalim."

Није неопходно, али су вероватно добили одговор да им се одбија захтев за држављанство јер немају економских ни личних разлога за исто.
Један од начина да добијеш држављанство у том случају је да се одрекнеш свих других којих имаш и тако добијеш разлог за српско.

Некад давно се причало о недефинисаности тог закона о држављанству. Око ове, цитиране, поруке, на Цене некретнина, имаш мало о тим чуднијим ситуацијама

Nastavak datog člana...

Ako strana država ne dozvoljava otpust iz državljanstva ili za otpust postavlja uslove koje stranac ne može ispuniti, ispunjenost uslova iz tačke 2. stava 1. ovog člana ne traži se ako podnosilac zahteva podnese izjavu da se odriče stranog državljanstva u slučaju sticanja državljanstva Republike Srbije.

Odricanje ili gubitak ranijeg državljanstva neće se zahtevati ako to nije moguće ili se ne može razumno očekivati.

Ovo je namerno tako ostavljeno, wague odredba... Šta je uopšte razumno očekivati? To je tzv. pravni standard koji potvrdu i značenje potpuno dobija u praksi. Malo toga vidiš iz norme... tj. čitaući je.

Član 19

Nezavisno od uslova iz člana 14. stav 1. tač. 2. do 4. ovog zakona, u državljanstvo Republike Srbije može biti primljen i stranac čiji bi prijem u državljanstvo Republike Srbije predstavljao interes za Republiku Srbiju. Jos jedna wague odredba. To su svi ovi Jutjuberi što su primljeni a bez da su se odrekli americkog, brazilskog, australijskog...

+ ratifikovani međunarodni ugovori koji imaju jaču pravnu snagu od ovog zakona...

Najbliže istini je da Srbija načelno dozvoljava dvojno državljanstvo, a da li ćeš ga i dobiti i kako će vrednovati propisane odredbe zavisi od diskrecione ocene države, a ne da po nekom automatizmu ostvaruješ pravo na naše državljanstvo...

Prosto je tako propisano da imaju dovoljno razloga i da te odbiju i prihvate... Mogu da ti nađu kako razlog za, po ubrzanoj proceduri, tako i protiv, kao u slučaju tog tvog poznanika koji se 20 godina iz nekog razloga i dalje muči...

O takvim detaljima se može raspravljati, ali bi svakako trebalo da bude jače pravilo, ili da bar postoji praksa ubrzane procedure, da čovek ne može ostati bez bilo kog državljanstva samo zato što je sledio neki pravni put koji je propisan našim zakonom.

Није неопходно, али су вероватно добили одговор да им се одбија захтев за држављанство јер немају економских ни личних разлога за исто.
Један од начина да добијеш држављанство у том случају је да се одрекнеш свих других којих имаш и тако добијеш разлог за српско.

Некад давно се причало о недефинисаности тог закона о држављанству. Око ове, цитиране, поруке, на Цене некретнина, имаш мало о тим чуднијим ситуацијама
Neophodno je. Ako strani državljani žele srpsko državljanstvo moraju se odreći postojećeg. Izuzeci su samo državljani ex-yu.

Neophodno je. Ako strani državljani žele srpsko državljanstvo moraju se odreći postojećeg. Izuzeci su samo državljani ex-yu.
Моја кума има 3 држављанства. Није држављанин неке друге југословенске државе. Српско нема рођењем нити браком.
Знм неколико људи који су српско добили, а да нису из околних земаља, мада знам и једну жену која има децу у Србији па никако да добије, њој је било предложено да се одрекне тог другог како би добила српско.
Онај јутибер Charles Carter исто доби и српско држављанство само преко боравка овде.

Ако знаш по неком случај могуће да та друга држава не дозвољава двојна држављанства, па се та особа морала одрећи тог другог због тога.

Да узмеш држављанство друге државе, уз српско, ти држава Србија сигурно дозвољава, док за обратно сам поприлично сигуран да се дозвољава.

Izuzetno zanimljiva osoba sa sjajnim uvidima. Pokušavam da sažmem u jednu rečenicu ono što on vidi kao glavnu opasnost za Srbiju, ali to nije lako.

Možda, ovako: Opasno je ako izgubimo još uvek postojeći neposredni odnos između ljudi u korist preterane regulacije, komercijalizacije i nepotrebnih posrednika?

Dobra mu je opaska u vezi muzičara što i ne čudi pošto je iz Nju Orleansa :)

Ne cuda ta neka opcinjenost stranaca Srbijom. Mi im dodjemo kao neki deo planete jos neiskvaren skroz sa kapitalizmom, konzumerizmom i komformizmom. Kao kad mi odemo u neko selo i kazemo u jee sto je lepo ovde ala bih mogao da zivim…. I mozes sve dok ne zavisis skroz od tog sela :)

Ali tvoj stav pretpostavlja da nema drugog izbora nego da na kraju svi živimo kao u Americi, da su tako bolesni odnosi nemininovni. Da li je tako? Možda sam idealista, ali ne verujem da je razvijena i moderna država moguća jedino na taj način i jedino sa takvim vrednostima. Kad god razmišljam o tome uvek dolazim do toga da je zabluda pričati kako je to "ljudska priroda" i zato neminovno, već se sve svodi na osnovne teorijske postavke političkog sistema koji onda proizvodi tako loše odnose među ljudima. Oni nisu zadati ljudskom prirodom, oni su samo posledica. Ako je profit jedina bitna mera vrednosti, tj jedini evolutivni selekcioni mehanizam uspeha u društvu, tek onda nužno sledi Američki sistem. Ali time se drastično redukuje spisak svega onoga što bi inače ljudi smatrali vrednim. Inače Američki sistem vrednosti i odnosi u društvu nisu nužni. Glavni trovač je ta posebna verzija kapitalizma koja je sada aktuelna.

Ali tvoj stav pretpostavlja da nema drugog izbora nego da na kraju svi živimo kao u Americi, da su tako bolesni odnosi nemininovni. Da li je tako? Možda sam idealista, ali ne verujem da je razvijena i moderna država moguća jedino na taj način i jedino sa takvim vrednostima. Kad god razmišljam o tome uvek dolazim do toga da je zabluda pričati kako je to "ljudska priroda" i zato neminovno, već se sve svodi na osnovne teorijske postavke političkog sistema koji onda proizvodi tako loše odnose među ljudima. Oni nisu zadati ljudskom prirodom, oni su samo posledica. Ako je profit jedina bitna mera vrednosti, tj jedini evolutivni selekcioni mehanizam uspeha u društvu, tek onda nužno sledi Američki sistem. Ali time se drastično redukuje spisak svega onoga što bi inače ljudi smatrali vrednim. Inače Američki sistem vrednosti i odnosi u društvu nisu nužni. Glavni trovač je ta posebna verzija kapitalizma koja je sada aktuelna.
Mislim da su ljudi generalno takvi plus potpomognuti politickim sistemom. Ne mora da bude Americka verzija, moze npr Nemacka, i tamo je uredjen sistem. Gledajuci komentare stranaca njima odgovara i sto nismo uredjeni pa mnoge stvari prolaze koje tamo ne mogu.

Ne što nismo "uređeni" jer ta reč ima pozitivnu konotaciju, to trebalo da bude dobro, nego što nismo birokratizovani, šematizovani, ubačeni u nepotrebne šablone i u hiper inflaciju zakona i centralizovanih državnih diktata koji ubijaju kreativnost koja može biti posledica samo znatnog nivoa lične i kulturne slobode.

Opšta ležernost u Srbiji + američke/evropske plate/penzije = raj za ljude kojima nije mnogo bitna uređenost društva a vole da oni i porodica žive lagodno, raskošno i bezbrižno.

Bezbrižno u smislu da sve mogu lako da reše parama. I napominjem da sam napisao ovo za Evropljane i Amere. Druge nisam ovde pominjao.

Takođe, oni (zapadnjaci) kroz romantičarske naočare posmatraju ovaj naš cirkus. Doživljavaju nas kao neki real life Kusturičin film. Ono, zemlja apsurda i tragikomičnog ludila. Crazy Serbs, Balkans be Balkans i tako to. Malo Zapadne Evrope, malo Istočne, malo Orijenta... Dok mi više doživljavamo sebe malo realnije - kao dupe kontinenta i real life knjigu Nacionalni park Srbija. Posle nekog vremena, dosadi da živiš u cirkusu. Pogotovu ako si u njemu ceo život, od rođenja, a video si da može i drukčije i bolje. Cirkus može nekome da bude dobar za odmor ili penzionisanje, ali nije nikako dobar za odrastanje i provođenje najboljeg i najvažnijeg dela života.

Poslednja izmena:
Vrh