Ovo zaista nije u redu. Kako je moguće da ima ovoliko Rusa koji žele da dobiju Srpsko državljanstvo i koji su ispunili zakonske uslove za to, ipak ne mogu da ga dobiju?
"Što se tiče onog „zauzvrat“, fali mi samo jedna mala, a mnogo velika stvar, the FTJP: srpsko državljanstvo. I to ne samo meni, preko 30 ljudi su se našli u istoj situaciji -
postupili smo po srpskom zakonu i postali lica bez državljanstva. Naime, Zakon o državljanstvu svakom ko je nakon najmanje tri godine privremenog boravka (kad sam došla 2011, čekalo se 10 godina, ali se otada Zakon menjao dva puta) stekao stalno nastanjenje, daje pravo da traži i državljanstvo. Pa onda ako kažeš „DA“ i država ti odgovori „DA“, moraš da se odrekneš prethodnog državljanstva, u mojem slučaju je rusko, i drugi su apatridi poslednjih godina Rusi, mada ima i Belorusa. Doneseš tu potvrdu da te je maternja zemlja pustila u beli svet, sačekaš neko vreme i uruče ti papir da si državljanin Srbije.
U mojem slučaju neko vreme traje godinu i po dana, mnogo je. Ne mogu da izađem iz Srbije ni sina da vodim na more, ne mogu da se udam, jer ne postoji opština na planeti koja bi mi izdala potvrdu da nisam već u braku, ne mogu da glasam, ne mogu da idem na službena putovanja u inostranstvo, a osnovni prihod stičem kao prevoditeljka. Ne žalim se mnogo, ipak sam „zarobljena“ u zemlji koju sam svesno odabrala, ali se eto, godinu i po dana žalim."
Više od 20 Rusa i Belorusa koji žive u Srbiji već mesecima su apatridi pošto su se odrekli svog originalnog državljanstva da bi dobili državljanstvo Srbije, a B
n1info.rs
Dok sam kao novinarka snimala kod Pionirskog parka, pitala me je jedna gospođa da li sam dobila priznanje od opštine za 40. rođendan, tj. „da l sam nešto uradil
n1info.rs