mekbejn":2jqpdw9z je napisao(la):
Relja, ja uopšte ne kapiram tvoju poentu sa biciklističkim stazama. Ako sam dobro razumeo, ti sve vreme tvrdiš kako je za širinu od recimo 3m, bolje da bude sva tri metra mešovito nego 2m pešaci + 1m biciklisti?
Ne. Ja tvrdim da uopšte nije bilo potrebe crtati tu stazu na nasipu.
To je birokratsko-šalterski način razmišljanja (onoga koji je to smislio, ne mislim na učesnike foruma).
Tuda su se bicilkli vozili od uvek, bez iscrtane staze.
Onda je je tamo 97 ili 98 tandem Krunić-Božić hteo da uvede biciklističke stane po Beogradu (razlog za slikanje na Studiju B). Tada smo mislili da će po gradu biti odvojene staze za bicikle.
Rezultat je bio iscrtavanje staza tamo gde se bicikli i inače voze, po trotoarima na NBG i duž reka.
To je bio taj "projekat".
Vremenom su te linije izbledele, a i ovako ih niko nije poštovao. Ne zato što smo divalj narod, već zato što je takva podela nelogična i opasna.
Smerovi kretanja su bili podeljeni prirodno, po polovini staze, i moglo je da se vozi i u paru, i u društvu i da se normalno obilazi. Postojalo je nešto slično "raspodeli brzina" po širini staze. Deca nisu bila opasnost kao sada. Ljudi su mogli slobodno da zastanu, bez opasnosti da ih zakačiš.
I što je najbitnije, bilo je puno više ljudi tada.
Onda su ponovo iscrtali staze, i postavili znakove na stubovima, i ljudi su polako prestajali da voze. Oni sa kojima sam pričao, a i dalje voze, mahom misle kao i ja. Takmičari i bivši takmičari pogotovo. I ja sve manje vozim tuda, veći mi je gušt da odem do Ušća.
Čemu ta staza, osim kao razlog za radove, ja ne znam. Ponavljam, to mi je birokratski način razmišljanja:
tu se voze biciklisti, hajde da se mi umešamo da im odredimo stazu da oni znaju gde treba da voze.