Pozdrav ljudi. Nov sam. Pratim forum jako jako dugo, prosle godine sam se registrovao, ali evo moj prvi post dolazi tek danas na ovu temu.
Formulu 1 pratim jako dugo i znam kako tamo stvari funkcionisu (s politicke strane).
Ova prica je smrdela od samog pocetka. Jednostavno je bilo potpuno nerealno da neko nas sada udje i napravi svoj tim, stazu... Pogotovo sto je u ovom slucaju izmedju ostalog podrazumevalo i preuzimanje kompletnog Toyotinog F1 tima. Mislim sta reci....
Sto se staze tice, da je neko rekao pre desetak godina da hoce da pravi stazu u Staroj Pazovi, to bi zvucalo realnije nego sto je to slucaj danas. Na stranu to sad sto su Stefanovici prevaranti. To smo mogli da ustanovimo i pre nekoliko godina. Dovoljno je bilo samo uci na sajt APR-a i pogledati godisnje finansijske izvestaje njegove firme AMCO ili kako se vec zove.
Poenta je u tome sto danas staza u ovakvom okruzenju (Stara Pazova) kod FOM-a (Formula One Management) ne prolazi zbog ovih nekih novih glupih standarda koje je propisao FOM, a koji nicemu ne sluze. Danas se podrazumeva da staza mora da bude tik pored ili jos bolje u vecem gradu. Staze koje su negde izmedju ili u nekim nedodjijama po koje kakvim livadama su skoro potpuno nestale sa kalendara F1. A to su da se razumemo bile najbolje staze. Njihova mesta su zauzele uglavnom ulicne staze koje se nalaze u okruzenjima slicnim ovog naseg dragog buduceg Beograda na vodi: Valensija, Singapur, Soci i vrlo verovatno za godinu-dve Nju Dzersi.
Pored toga sto u blizini staze morate da imate veliku bolnicu, aerodrom i jako jako jako dobre saobracajnice koje ce povezivati tu lokasiju iz svih pravaca, morate da imate pare. I ne samo pare. Morate da imate planinu para i povrh toga jako dobre veze, a onda i dovoljno dobar (profitabilan) razlog na osnovu koga ce FOM da vam da ugovor.
Dobar primer ovoga je staza A1 Ring u Austriji. Ona je sa kalendara izbacena 2004. zbog toga sto je bila u nedodjiji. Ove godine se vratila u kalendar zato sto se desilo sledece:
1. Kompanija Red Bull je kupila stazu i ulozila nenormalne svote novca u njeno renoviranje i izgradnju pratecih objekata kako bi je dovela do standarda koji se danas zahtevaju
2. Berniju Ecclestoneu je moralo da se objasni da ce on da zaradi dobru kintu kada trke krenu, a ne da se desi da je slaba poseta zato sto je staza u nedodjiji ili tako neceg.
3. Red Bull Racing je:
a) Austrijiski tim u Fomuli 1
b) cetvorostruki uzastopni sampion sveta sto Austriju prema nekim nepisanim pravilima ustanovljenim davno, davno, kvalifikuje da dobije svoju trku (tako smo ranije u Schumacherovo i Ferrarijevo vreme imali po dve trke u Nemackoj i Italiji, nakon toda je dosao Alonso zbog cijih je titula i popularnosti Spanija u jednom trenutku imala dve trke).
A sta mi imamo?
Od ovoga navedenog nista. Pare svakako ne, a pre svih tu mislim na Stefanovice.
Imamo samo uspomenu na to da smo mi trebali umesto Madjarske da budemo prva istocnoevropska zemlja koja bi bila domacin Formuli 1. Medjutim, umre Tito i Madjari '86-te dobise ono sto smo mi vec fakticki imali u dzepu. Mozda je i bolje sto nismo dobili jer bi ta staza verovatno odavno bila propala.
Inace zasto bi FOM na kraju krajeva sada hteo jos jednu trku u ovom delu Evrope pored Hungaroringa u Madjarskoj? Staze koja je buy the way u vlasnistvu Bernija Ecclestonea! Znate kad ce da izgube ugovor? Malo morgen!
Dakle ove nase prevarante treba seci u korenu. Tipcni prodavci magle. Ne znam ni kako su uspeli da pridobiju ovoliku paznju medija. Verovatno imaju nekoga negde pa preko njih.
Dok se ovde zvanicno neko ne pojavi sa minimum 300 milona evra i ozbiljnom namerom da pravi stazu i eventualno u saradnji sa nasom vladom dobije neki predugovor od FOM-a, nema nista od tih prica. Samo ignorisite.
Rant over.