Šta je novo?

Stari mlin

Upravo tako

prica o vizurama je nekako zloupotrebljena tj upotrebljena na neodgovarajucim lokacijama. Kada se prica o nekoj vizuri treba imati u vidu iz koje pozicije se nesto narusava a ne neka imaginarna vizura iz vazduha koja u realnom zivotu i ne postoji ili je jako tesko dostupna.

U ovom slucaju bigz je manje zaklonjen a pozicije bocna gde je to uocljivije nije dominanta.

"некакав став да сваку зграду треба да третирамо као здање скупштине Србије"

Meni je Kalemegdan mnogo bitniji od skupstine... I to nije imaginarna prica, Oblak i Zaha narusavaju Kalemegdan koliko god se vi trudili da to opravdate...

A stari mlin jel on ugrozava po poslednjim fotografijama bigz?

Sa time stvarno nemam problema... Sto kaze delija, da se tako gleda ceo grad bi bio kao veliko selo...

И ја сам поколебан са причом о заклањању Бигза, мада не због самог заклањања зграде већ из других разлога.

Елем, простор између Бигза и Млина је стварно фрустрирајући и такав ће изгледа и остати, а постојање ове предње куле маскира ту јадну позадину. То се нарочито види када се пешке пролази са Мостара према Сајму.

Delija":3ee7qx9y je napisao(la):
Било ми занимљиво да сада читам старе постове о заклањању,визурама,трагичности ове кулице испред итд. :)

Ето,квазиурбанисти са ономад,да би Мишко увалио своје станове а ови први нашли изговор да стопирају озбиљне инвестиције измислили неко потпуно ново тумачење појма "визуре" и усадили јавности и на жалост,делимично на овом форуму некакав став да сваку зграду треба да третирамо као здање скупштине Србије или Храм Светог Саве а то није ни могуће нити потребно јер то онда једноставно не би био град већ некакво насеље у ком би сваки напредак био спутан.

Сад је већ сасвим јасно да ове зградице (бигз их чини зградицама) изграђене око БИГЗ-а чине исти још монументалнијим,смисленијим а по мени лепшим јер је коначно добио суседа каквог заслужује.Суседа који поштује његову спратност,кубусе тј његову архитектуру :vops:

плаво:
па сад.. обзиром да имамо доста места и доста неизграђеног простора који не би одређене грађевине заклањао, нема потребе да се гура нешто одмах уз њих. већ треба оставити простор односно оквир (као стари млин без предње куле) за наглашавање постојећих и будућих визуалних и културолошких репера. Варијација у густини, а не а ла Менхетн.

црвено:
као идеја односно запажање и доживљај простора, потпуно се слажем и мислим да је одличан метод размишљања, с тим што ја лично и даље мислим да није смео да се заклони (свакако не целом висином) тај угао бигза, јер је та континуалност прозора једна од његових главних мотива, а свакако главни мотив тог угла односно те фасаде ка СМ (+то је и прва зграда у БГ са континуалним прозорима на углу). Погледајте како сада главно прочеље БИГЗА изгледа као обична огромна зграда, јер је тај њен северни угао имао шарм управо због тих прозора. Виде се они али се не сагледавају довољно као континуалне траке.
Мислим да је та предња "кула" могла да буде упола мања односно да кубус буде некако сасвим другачији, а две куле у позадини свакако прате и "поштују" како си рекао спратност, монументалност и волумен бигза.

Ја стварно не видим шта заклања ова зградица. Ако постоји једна лепа страна то је супротна од ове са коју ви тврдите да је заклоњена.
Сасвим је очигледно која је страна лепша..
D.Bra%C5%A1ovan_Zgrada_BIGZ-a_2.JPG

Како ће ти гости у будућем хотелу имати леп поглед...

Са једне стране гледају у овај распали БИГЗ, са друге им поред хотела пролази аутопут, са треће гледају у бараке испод Газеле, а са четврте у фабрику пива и дим који из ње нон-стоп избија.

Таман да је унутра сервис такав да им титрају цео дан, да их служе на свиленим јастуцима, џаба све када чим изађу или отворе прозор виде у каквој се беди и јавашлуку, заправо, налазе.

Samo da znas da ja sa krova BIGZ-a jedan od lepsih pogleda na Beograd. Naravno samo na jednu stranu...

џаба све када чим изађу или отворе прозор виде у каквој се беди и јавашлуку, заправо, налазе.

zato i dolaze . . . da hoce sve pod konac poslovali bi u Beču. . .
veci rizik veca zarada i interesantniji provod :)

mala Šala, doci ce i to na red jer potecijal nekadašnjih medjunardonih BG sajmova
isključivo zavisi od parica koje sada još ,,isparavaju ,,

Somi303":27aq4q4w je napisao(la):
Ја стварно не видим шта заклања ова зградица. Ако постоји једна лепа страна то је супротна од ове са коју ви тврдите да је заклоњена.
Сасвим је очигледно која је страна лепша..
D.Bra%C5%A1ovan_Zgrada_BIGZ-a_2.JPG

лепота друге стране је у томе што својом једноставношћу наглашава континуалне прозоре преко угла зграде, који је благо заобљен - што је један од главних мотива београдске зреле модерне. као што сам рекао у прошлом посту, приказ те континуалности је угрожен СМ.

7_t06_1_bigz.jpg

Значи то вам се толико свиђа. Јесте лепо и јесте мало угрожено, али види се макар мало :Р

Postavlja se staklena fasada na dva hotelska objekta.
usepa9ev.jpg

Ne znam, ali ovaj projekat mi se mnogo svidja. Nadam se da ce ispasti onako kako se ocekuje i da ce se malo ubrzati sa samom zgradom starog mlina.

ovo dosta brzo ide. Ili mi se samo čini jer retko tuda prolazim.
Nadam se da će (ne znam kojim čudom) i lepotica pored (BIGZ) biti uskoro obnovljena...

И ја имам сличан утисак, а често пролазим туда. Када би обновили и БИГЗ тај део града би баш "прогледао"....само да нам не дирају студија и сцену у БИГЗ-у :D

A šta je se onim starim delom koji je čini mi se trebao da bude ulaz u hotel?

A trebalo bi obnoviti fasadu i on mamutske stambene zgade pored Bigza,iz BGVoza se vidi koliko je propala fasada,Gradsk vlast mora da napravi program rekonstrukcije fasada velikih s.zgarada kao i solitera,posebno ovih koji gledaju naglavne bulevare..

Stari mlin: Hotel raste kao iz vode
M. L. JANKOVIĆ | 03. avgust 2013. 06:45 | Komentara: 0
Intenzivirani radovi na izgradnji luksuznog objekta na prostoru starog mlina pored zgrade BIGZ. I pored vrućine na gradilištu uvek oko 200 radnika. Završeni radovi na kuli površine od 3.900 kvadrata
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
bgd-hotel%20a_620x0.jpg

TIK uz zgradu BIGZ, oronula površina Starog mlina do sredine sledeće godine zasijaće u potpuno novom ruhu. Naime, na temeljima zapuštenog objekta poslednjih meseci punom parom niče prvi hotel lanca "Radison blu", koji podižu austrijski investitori. Luksuzna kula od 12 spratova, koja će biti izdavana i predstavništvima firmi, već je podignuta, a ovih dana startovali su i unutrašnji radovi na objektu.

odinama zapuštena površina kraj "Mostarske petlje", već naredne godine biće potpuno uređena i gostiće prve posetioce. Hotel od četiri zvezdice, koji će koštati oko 55 miliona evra, gradi se na mestu zaštićenog spomenika kulture. Tako, ulagači nisu smeli da menjaju spoljašnju formu, već je idejni projekt objekta uklopljen u već postojeće zdanje Starog mlina.

- Ušli smo u fazu završnih radova, jer su svi betonski završeni - objšnjava Ana Marković iz "Soravija grupe", austrijskog investitora koji podiže hotel. - Na gradilištu je svakoga dana oko 200 radnika, o očekujemo da će ih biti još najmanje 100 kako se bude povećavao tempo radova. Sada sledi objavljivanje tendera za dobavljače. Ukoliko sve bude teklo prema predviđenim rokovima, vrata hotela ćemo otvoriti već u maju naredne godine.

Iako je projekt odlagan od 2008. godine, a zatim i sam investitor imao velikih problema sa dokumentacijom, velelepno zdanje na površini od 25.000 kvadratnih metara konačno će goste smeštati u rekonstruisani Stari mlin kao hotel od 255 soba. Staklena kula od 3.900 kvadrata izdavaće se i za predstavništva domaćih i stranih firmi.

Objekat će, pored apartmana i soba, imati i fitnes centar, restoran, 150 parking mesta i prostorije za osoblje, koji zajedno zauzimaju 10.183 kvadratna metra. Evropska banka podržala je rekonstrukciju Starog mlina i izgradnju hotela kreditom od 8,5 miliona evra.

Pošto završe ovaj, austrijski giganti imaju u planu još jedan hotel u našem glavnom gradu, sa tri zvezdice, jer upravo takav smeštaj nedostaje našoj prestonici.

Hotel "Radison blu" bi trebalo da bude otvoren u maju 2014. godine.

bgd-hotel-.jpg

SOBARICE, RECEPCIONERI, KUVARI...

- HOTEL će već u novembru raspisati konkurs za nova radna mesta u svom objektu - kaže Ana Marković iz "Soravija grupe". - Zaposliće za stalno između 120 i 150 ljudi, na poslovima koji su obično potrebni jednom turističkom prostoru. Tražićemo sobarice, recepcionere, radnike u prodaji, kuhinji, ali i menadžere.

Kako bi što lakše izabrali kadar, nadležni iz "Soravija grupe" potpisali su sporazum sa Privrednom komorom Srbije, koja će austrijskom investitoru pomoći u obuci kadrova koji će biti zaposleni u budućem hotelu "Radison blu".

BROJKE

* 150 parking mesta imaće obaj objekat
* 25.000 kvadrata zauzima površina hotela
* 255 soba imaće luksuzni "Radison blu"

Izvor: Večernje novosti

Da li se samo meni cini ili je Stari Mlin zaklonio sam sebe, tj. dimnjak, odnosno da su ove dve zgrade izasle napred u ondnosu na render?

20130729112117.jpg

bgd-hotel%20a_620x0.jpg

Možda će da pomere dimnjak? :p

Ozbiljno, koja je svrha imati dimnjak stare fabrike koji je opkoljen kompleskom hotela, i imati hotelske sobe koje gledaju na usamljni dimnjak?

Ма спојиће инсталацију из кухиње хотела са димњаком, уградити вентилатор у димњак и ето двоструке користи, заштићен споменик и одвод разноразних миомириса и дима :p Ма има да пурња :D

од прве зграде са континуалним прозорима преко углова, постаде кућа у низу, обична громада.

Што се тиче архитектуре, меби се баш свиђа када су овако видљиви парапети, уклапа се са бигзом. Биће другачије када поставе стакло. Мада, можда тај контраст нагласи бигзове хоризонтале...надам се да неће стаклобити од гадних огледала..

Едит: обратите пажњу на околину... надам се да ће овај пројакат бити покретач бољих времена за овај крај

Primetite da postoji nekoliko kuća u uličici pored.
Svi govore o dimnjaku i o BIGZu u blizini a zaboravlja se na onih par udžerica koje kvare utisak i arhitekturu hotelskog kompleksa. Isplatilo bi im se da otkupe tih par kuća, ako ništa ono zbog pristupa i parkinga.

Vrh