Šta je novo?

Stari mlin

Firebird-011":1bx8p3h9 je napisao(la):
Замисли ако/кад га једног дана обнове...?


Mislis AKO do tada uspeju da se dogovore ko kosi a ko vodu nosi :laugh: :kk:, a do tog jednog dana ostace da izgleda ko zapusteni ratni logor jer Zika i Mika nikako da se usaglase sa Bajom i Pajom ko je vlasnik prizemlja a ko podkrovlja, a u medjuvremenu oglasio se Gaja koji kaze da je na tom mestu njegov cukundeda cuvao ovce i prvi zasadio sljivu pa je kasnije to prodao jednom Miji koji je pravi vlasnik. Mije nigde nema, ne zna se sta se desilo sa njim zna se samo da je imanje preneo na svog sina koji se posle rata odselio za Australiju i od tada gubi mu se svaki trag....Dok se ne pronadje Mijin sin nista ne sme da se na pomenutom objektu radi ....
Tako ti stoje stvari u ovoj zavrzlami od drzave, pa nije ni cudo sto ovakve zgrade trunu i sve tavori u mestu
 
jos 2007. god kad sam radio u Grafix-u se pricalo da se do 2009. prazni zgrada jer je MPC kupuje i gradi se hotel...Tada su uveli nove cuvare itd. ali se nista znacajno nije promenilo. Grafix, koji je zauzimao veliki deo drugog sprata i magacin na sestom, se preselio u Krnjacu...
 
Fora je sto je zgrada drzavna a prodata je samo firma bigz sa masinama e sad ko je tu koga zavrnuo vecsam to objasnijo u nekoj temi
 
MPC je podneo zahtev za konverziju zgrade BIGZ-a (iz prava korišćenja u pravo vlasništva). Ali oni su toliko u frci, da čak i da im država besplatno pokloni zgradu, nema šansa da bi uskoro mogli da krenu u njeno renoviranje.
 
Odma oduzeti zgradu od tog MPCsljmlj - a i raspisati tender za prodaju zgrade, ne zakup kao sto je bilo sa ovima, vec za prodaju. Ono je teska sramota za grad da onakva zgrada na onakvom mestu unedogled onako cami i trune zbog dubioza koji broje dane do sopstvenog fajronta. Zamislite jos sad kad se izgradi ovaj kompleks na sta ce to sve da lici koji ce to da bude kontrast, ccc .. ako imas visak zivaca doseli se u ovaj grad i resices odma problem, zagarantovano.
 
Izvor: Beobuild.rs

Stari Mlin ubrzava korak

130411-SMLIN-01.jpg


Sa toplijim danima intenzivirani su radovi na izgradnji i rekonstrukciji objekata u sklopu poslovno-hotelskog kompleksa “Stari Mlin”. Sve zgrade dobro napreduju, a prema planu svi betonski radovi biće završeni u junu ove godine.

Kao što smo ranije pisali, kompleks se praktično sastoji iz tri objekta, odnosno poslovne zgrade i hotelskog dela,koji se opet sastoji iz stare zgrade mlina i novog krila koje se gradi iza nje. Hotelska zgrada je u tom smislu najviše napredovala, jer se trenutno lije ploča za šesti od deset spratova, koliko će imati kad se završi. Na poslovnom delu kompleksa takođe se ubrzano liju nadzemne etaže, a trenutno je u izgradnji drugi sprat....

Celu vest kao i veliku foto reportazu pogledajte u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://www.beobuild.rs/read.php/596.html
 
Nisam stručan da donosim zaključke, ali meni ova rekonstrukcija Starog mlina gubi svaki smisao. Ako se pod rekonstrukcijom i konzervacijom podrazumeva da se čitav objekat sruši, umesto originalnih greda koje su odvajale spratove izliju betonske ploče, a kao fol fasada izida od originalnih opeka dok se sa zadnje strane i iznutra izlivaju betonski zidovi, onda mi u najmanju ruku nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u ovom slučaju deluje smešno. Nešto poput nadzora za izgradnju kulisa Tematskog parka Terazije iz 30-ih godina na Novom Beogradu.
 
Nije baš tako, Blagoje. Zgrada Starog mlina bila je veoma oštećena usled požara i prilikom rekonstrukcije moralo se voditi računa o bezbednosti. Čak sam iznenađen, s obzirom kako stvari funkcionišu u našoj zemlji, da se u celom projektu uopšte zadržava zgrada Starog mlina, i da se originalna opeka koristi za reizgradnju.

Uostalom, takva praksa postoji i u svetu. Pre pet-šest godina sam u Nici video kako su na jednoj zgradi ostavili samo prednju fasadu, a iza nje počeli da grade potpuno nov objekat (neki hotel je valjda bio).

I ne bih imao ništa protvi da se jednog dana npr. generalštab reizgradi po istom principu kako to danas rade sa Starim mlinom :)
 
@blagoje
Veliki problem je sa vezivnim malterom koji je u jako losem stanju i ponovna izgradnja je jedini nacin da taj objekat opstane.
 
Ma jasno je sve to meni. Ali zar nije poštenije reći "Zbog stanja u kom se objekat nalazi, izgradićemo potpuno nov objekat sa istim spoljnim izgledom i fasadom od autentičnog materijala, a dimnjak konzervirati u spomen na Stari mlin" nego fingirati "rekonstrukciju i konzervaciju" celog objekta sa sve Zavodom za zaštitu spomenika kulture kao pokrićem. Ja sam do sada smatrao da se pod konzervacijom (restauracijom) podrazumeva nešto sasvim suprotno od radikalnih intervencija koje se ovde preduzimaju, ali sam očigledno bio u zabludi. I da ne bude zabune, sasvim se slažem da je na ovom mestu moralo nešto da se preduzme kako bi se uklonilo ono ruglo posle požara. Ali, ako je ovo bio jedini način da se pronađu neophodna sredstva, onda treba nazvati stvari pravim imenom, a ne pod okriljem "rekonstrukcije i konzervacije" legalizovati nešto što verovatno zakonski teško pije vodu.
 
Da, nije rec o konzervaciji objekta vec samo elemenata (opeka, neke grede, liveni stubovi itd.).Ovo je vise kao pomen Starom Mlinu, gde ce koristiti isti materijal. Temelji novi, armirana betonska konstrukcija, da se bar ne srusi od manjeg zemljotresa. Rekonstrukcija je mozda bas pravi naziv? Ja nemam neki problem sa tim. Dobra je stvar ovo sto rade sa Mlinom, bice to dobar predstavnik evolutivnog resenja, a moglo je da ga nema vise, sto Homer kaze.

btw dimnjak nije deo Mlina, vec je to ispust BIGZ-ove kotlarnice.
 
Ovo je revitalizacija, a ne konzervacija.
 
OK, možda je nesretna formulacija iz poslednje foto-reportaže Beobuild-a ("Radovi su nešto komplikovaniji na obnovi stare zgrade mlina, gde je konzervacija pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.") doprinela konfuziji, ali nekako nisam očekivao da su dozvoljene ovako radikalne izmene (rušenje do temelja) na spomeniku kulture pod zaštitom nadležnog zavoda.
 
kako god se zvalo dobro je da se desava. steta zbog ove kule ispred, zaklonice ovaj lepi dimnjak i gurati se sa bigzom. sto puta smo vec rekli, da je sve prebaceno u te objekte iza bilo bi savrseno. sta je tu je.
 
Haha, to je moja formulacija :D Sta da kazem, shvati je u sirem smislu, njenom opstem znacenju :p Sustina posla koji zavod ovde ima jeste nadzor da ce novi objekat biti identican u svim svojim elementima eksterijera sa originalom. Ocuvati, konzervirati ili obnoviti originalni izgled u ovom slucaju nisu samo dimenzije, vec i stolarija, boja fasade itd. Izvesna konzervacija se u tom kontekstu desava i unutra, posto se objekat u pravom smislu razgradjuje, pa tokom tog procesa Zavod konsultuje o elementima eksterijera koji ce biti ocuvani. Unutra inace ima dosta lepih oblika i ukrasa livenih u celiku.

E sad dal je radikalno, to je drugo pitanje. Kada je ta filozofija u pitanju, mislim da ovde nema etickih problema. Objekat ce biti kao sto je bio pre 100 godina, a obezbedili smo mu da traje u prostoru bar jos tri puta toliko. Za mene to je uspeh za jedan spomenik koji se urusio.

@stf
Revitalizacija bi negde u uzem znacenju podrazumevala ocuvanje funkcije nakon procesa, dok ovde to nije slucaj. Ali ako se ja pitam, na ovom projektu ima raznih vidova zastite, pa i revitalizacije. Na primer, plato ispred kompleksa ce biti revitalizovan(u najmanju ruku) :D
 
едит:сад видим да је неко писао делимично у вези са овим.

Конзервација је спречавање нарушављња постојећег стања, рушевине могу бити конзервиране да остану рушевине. То је уобичајена пракса код тврђава и (нажалост) ређе код манастира и цркава

Ревитализација је давање нове намене запуштеном објекту

Реконструкција је изградња објекта по плановима или одговарајућим меродавним изворима (делимично или потпуно)

Има још доста нијанси, али ево малог водича, да се сви будемо академски прецизни. Ако неко има да нешто да дода/исправи, наравно...

"Ревитализација фасаде" је новинарски н
"довитљај".

Благоје, ово су широко прихваћене методе и сасвим је нормално да Завод буде активно укључен у овакав пројекат.

Такође, постоје разни степени заштите, па је дозвољена измена и чак шушење унутрашњости објекта.
 
Kako se objekat gradio i dostizao sadasnje skoro pa konacne gabarite shvatio sam da je prica o zaklanjanju bigza preterana makar za mene naravno. Cak i iz ovog bocnog ugla bigz nije u potpunosti zaklonjen a ako se posmatra frontalno situacija je jos ociglednija da stari mlin ne smeta bigzu u meri koliko se to ocekivalo.

Zavrsetkom starog mlina ce tek doci do izrazaja koliko je bigz u losem stanju
 
Igor":3ap0esb5 je napisao(la):
Kako se objekat gradio i dostizao sadasnje skoro pa konacne gabarite shvatio sam da je prica o zaklanjanju bigza preterana makar za mene naravno. Cak i iz ovog bocnog ugla bigz nije u potpunosti zaklonjen a ako se posmatra frontalno situacija je jos ociglednija da stari mlin ne smeta bigzu u meri koliko se to ocekivalo.

Zavrsetkom starog mlina ce tek doci do izrazaja koliko je bigz u losem stanju

Sta se uopste desava sa BIGZom, koliko vidim MPC ga koristi da samo povremeno okaci neki reklamni pano. Ima li tu kakvih vesti, hoce li se i kad raditi taj hotel??
 
Било ми занимљиво да сада читам старе постове о заклањању,визурама,трагичности ове кулице испред итд. :)

Ето,квазиурбанисти са ономад,да би Мишко увалио своје станове а ови први нашли изговор да стопирају озбиљне инвестиције измислили неко потпуно ново тумачење појма "визуре" и усадили јавности и на жалост,делимично на овом форуму некакав став да сваку зграду треба да третирамо као здање скупштине Србије или Храм Светог Саве а то није ни могуће нити потребно јер то онда једноставно не би био град већ некакво насеље у ком би сваки напредак био спутан.

Сад је већ сасвим јасно да ове зградице (бигз их чини зградицама) изграђене око БИГЗ-а чине исти још монументалнијим,смисленијим а по мени лепшим јер је коначно добио суседа каквог заслужује.Суседа који поштује његову спратност,кубусе тј његову архитектуру :vops:
 
Pa sada vise i ne vredi da se kuka oko toga, vec da se nadamo da ce sve ispasti najbolje moguce s obzirom da su stigli do pola posla.
Ja i dalje mislim da zgrada pored BIGZa nije bila preko potrebna, a to ce se videti kada (ako) BIGZ dobije svoj puni sjaj. No, dobro, s obzirom da je i dalje moglo ostati zapusteno ovo nije nesto najtragicnije sto je moglo da se dogodi, ima dovoljno drugih primera zbog kojih bi trebalo da se zabrinemo.
 
Vrh