Šta je novo?

Stanovi - naselje Dr Ivana Ribara - konkurs 2008

pa i ja sam juce bio na gradilistu i od istih tih radnika (majstora, sefa gradilista...) sam dobio informaciju da moraju sve da zavrse do marta i da zgrada prodje tehnicki prijem do aprila. govorim o zgradama koje radi Interkop, jer su ostale odavno zavrsene i ovih dana bi trebalo da dodju cistacice da srede unutrasnjost. u dve lamele najblize ulici bi trebalo da pocne postavljanje parketa ovih dana. P.S. razlozi za ovoliko kasnjenje su iskljucivo politicki. o tome je vec bilo reci ovde. cekaju se izbori i kampanja i to je sasvim logicno. izbori su u maju najkasnije,pa nema sanse da ce oni useljavati ljude nakon izbora. sigurno im ne treba 700+ nezadovoljnih glasaca

Ako se izbori raspisu u martu sto je logicno, moraju da se odrze u roku 60 dana, i to mu dodje Maj mesec. I nema razloga da do tada zgrade ne budu zavrsene, trenutno se radi na infrastrukturi, i uredjenju oko zgrada. Bice sve na vreme, bez nerviranja.

Koliko je sve na vreme kazuje podatak da je objekat B2 trebalo da bude useljen u decembru 2010, a kad će ne znamo!

Drage buduce komsije (ako Bog da),
Hristos se rodi! Zelim vam da naredni Bozic docekate zdravi, veseli i srecni u svojim stanovima! Mi koji smo visecenijski podstanari naucili smo da budemo strpljivi, a najveci problem nam je veliko ucesce koje kao podstanari nismo mogl da prikupimo. I u tome nam samo Bog moze pomoci! Srecan Bozic svima!

Dragi moji forumaši, smatram da se sa završetkom stanova jako odužilo, dali iz političkih ili drugih razloga nije bitno.
Mišljenja sam, da kao i za povratak PDV-a što je moralo da se organizovano krene u protest, tako je i sada protest za završetak ovih stanova izvestan. Izbori su jako blizu, a tempo izgradnje jako spor (mislim na Interkop Mišar), te da sam siguran da do maja nikako ne možemo biti useljeni (bar ne oni iz prvih zgrada do Dr Ivana Ribara). Posle izbora (ukoliko nebudemo useljeni) izgradnja će biti još sporija. I da su stanovi sada svi izgradjeni, ne zaboravite za uredjenje okoline i za tehnički prijem zgrade treba jako puno vremena, pogotovo zato što nastupa loše vreme.
Mislim da treba za sada izraziti grupno nezadovoljstvo tempom izgradnje i dobiti od čelnih ljudi grada precizne datume završetka radova. Ukoliko bude bilo kakvih špekulacija treba da se svi okupimo i izrazimo nezadovoljstvo.

Čujem da je nekoliko ljudi odustalo zbog sume koju treba iskeširati u startu. Da li neko zna nesto vise o tome?

Ako su odustali oni koji tek treba da dobiju stan, onda to možeš da znaš jedino iz ličnog kontakta.

Jedino za stanove koji su useljeni može da se utvrdi da li su isti ljudi koji su dobili pravo kupovine i otkupili stanove.

Ja čisto sumljam da je bilo odustajanja, jer je nemoguće ostvariti povoljnije uslove kupovine bez obzira na visoku cenu kvadrata.

tacno je da je poprilican broj ljudi odustao upravo zbog visokog ucesca i PDV-a. licno poznajem nekoliko takvih, a na zgradi u Vojvodjankoj preko puta crkve, koja je zavrsena pre 2 godine, lako se moze videti koliko je stanova useljeno. jeste da je ovo najpovoljniji nacin da se dodje do stana, ali ovi sadasnji uslovi nisu ni blizu onih koji su na pocetku konkursa obecani.
Dragana":1kj3g1tc je napisao(la):
Ako su odustali oni koji tek treba da dobiju stan, onda to možeš da znaš jedino iz ličnog kontakta.

Jedino za stanove koji su useljeni može da se utvrdi da li su isti ljudi koji su dobili pravo kupovine i otkupili stanove.

Ja čisto sumljam da je bilo odustajanja, jer je nemoguće ostvariti povoljnije uslove kupovine bez obzira na visoku cenu kvadrata.

Podstanarima sigurno nije lako da sakupe petnaestak hiljada evra, koliko je potrebno iskesirati za stan od pedeset kvadrata! Mislite o tome!

Иницијатива за измену Закона о порезу на додату вредност
Предлог СКГО за измену и допуну члана 56а

Члан 56а став 2 тачка 2 мења се и гласи:

2) Да је уговорена цена са ПДВ у потпуности исплаћена продавцу, односно да је ПДВ обрачунат на целокупну вредност стана у потпуности исплаћен продавцу, ако је уговор о купопродаји закључен са јединицом локалне самоуправе за стицање својине на стан путем продаје под непрофитним условима.

У прелазним одредбама, требало би нагласити да се ова измена односи на све уговоре о купопродаји закључене након 1. јула 2006 године.

Образложење

Закон о порезу на додату вредност у члану 56а, предвиђа право на рефундацију ПДВА купцу првог стана, под условом да је уговорену цену са ПДВ-ом у потпуности исплатио продавцу. У случају куповине станова под непрофитним условима, где је инвеститор општина односно град, префундација исплаћеног ПДВ-а купцима првог стана могућа је тек након отплате целокупног износа, што је најчешће период од двадесет година. На овај начин. купци непрофитних станова, иако стамбено најугроженији, не остварују право на рефундацију једнако као купци станова код комерцијалних банака, на пример.

Проблем је најизраженији у граду Београду, који је на основу одлуке о условима продаје 2000 социјално непрофитних станова 27.11.2007. расписао конкурс за продају првих 1000 станова и после проведених свих конкурсних радњи са купцима станова, у првом изграђеном објекту закључио уговоре о купопродаји дана 21.12.2009. Уговори су у складу са наведеном одлуком, закључени под следећим условима: 20% учешћа, преостали износ у ратама на 20 година, са 0,5% годишњом каматом, и уплатом ПДВ-а истовремено уз уплату учешћа, по стопи од 8% на целокупну уговорену цену.

Када су наведени уговори специфични, јер су истовремено и уговори и о купопродаји и о кредиту, али је предвиђено да се ПДВ исплаћује у потпуности уз уплату учешћа, сматрамо да би и у овом и у сличним случајевима, било неопходно да се омогући рефундација исплаћеног ПДВ-а купцима првог стана, јер се ради о посебним програмима градова и општина за решавање стамбених потреба лица која нису могла на други начин да га реше, што је у складу са одредбама Закона о социјалном становању.

Поред града Београда, са истим проблемом се сусрећу и други градови који на основу Закона о социјалном становању граде стамбене станове за продају под непрофитним условима. Ови градови су такође подржали иницијативу СКГО.

Не разумем шта овде пише :bash: и у чему је стварно разлика у односу на садашњи члана 56а Закона о порезу на додату вредност, у којем стоји следеће:
''Рефундација ПДВ купцу првог стана
Члан 56а
Право на рефундацију ПДВ за куповину првог стана, на основу поднетог
захтева, има физичко лице – пунолетни држављанин Републике, са
пребивалиштем на територији Републике, који купује први стан (у даљем
тексту: купац првог стана).
Купац првог стана може да оствари рефундацију ПДВ из става 1. овог
члана, под следећим условима:
1) да од 1. јула 2006. године до дана овере уговора о купопродаји на
основу којег стиче први стан није имао у својини, односно сусвојини
стан на територији Републике;
2) да је уговорена цена стана са ПДВ у потпуности исплаћена продавцу....''​

Вероватно нисам довољно стручан за ову област, па не могу да препознам шта стварно значи:
1. да се плаћа ПДВ и враћа као и осталим грађанима Републике Србије који купују први стан;
2. да се при куповини социјално непрофитних станова не плаћа ПДВ.
Ако неко зна или разуме, замолио бих да објасни. :kafa:

Pedja_Nbg":62eacddq je napisao(la):

2) Да је уговорена цена са ПДВ у потпуности исплаћена продавцу, односно да је ПДВ обрачунат на целокупну вредност стана у потпуности исплаћен продавцу, ако је уговор о купопродаји закључен са јединицом локалне самоуправе за стицање својине на стан путем продаје под непрофитним условима.
.

ovde je napisano kako ce ubuduce glasiti taj clan 56a. dam PDV ce se vratiti i kupcima neprofitnihstanova. jedino mi nije jasno, a nije da nije bitno, da li ce se PDV morati uplatiti, pa ce biti vracen ili se uopste nece morati platiti. ako je neko bolje upoznat sa ovim zakonom neka objasni.
MilosK":1057pww5 je napisao(la):
Не разумем шта овде пише :bash: и у чему је стварно разлика у односу на садашњи члана 56а Закона о порезу на додату вредност, у којем стоји следеће:
''Рефундација ПДВ купцу првог стана
Члан 56а
Право на рефундацију ПДВ за куповину првог стана, на основу поднетог
захтева, има физичко лице – пунолетни држављанин Републике, са
пребивалиштем на територији Републике, који купује први стан (у даљем
тексту: купац првог стана).
Купац првог стана може да оствари рефундацију ПДВ из става 1. овог
члана, под следећим условима:
1) да од 1. јула 2006. године до дана овере уговора о купопродаји на
основу којег стиче први стан није имао у својини, односно сусвојини
стан на територији Републике;
2) да је уговорена цена стана са ПДВ у потпуности исплаћена продавцу....''​

Вероватно нисам довољно стручан за ову област, па не могу да препознам шта стварно значи:
1. да се плаћа ПДВ и враћа као и осталим грађанима Републике Србије који купују први стан;
2. да се при куповини социјално непрофитних станова не плаћа ПДВ.
Ако неко зна или разуме, замолио бих да објасни. :kafa:

Pedja_Nbg":1057pww5 je napisao(la):

.

Самим тим што је наслов члана који се мења/допуњује "Рефундација ПДВ купцу првог стана" подразумева да је неопходно извршити уплату целокупног износа ПДВ-а, након чега се исти рефундира уз приложену одговарајућу документацију.

Не могу баш да гарантујем да је ово тумачење тачно, али мислим да је тако.

На сајту Народне скупштине Републике Србије (http://www.parlament.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/84-12.zip), постоји предлог ''ЗАКОН О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОДАТУ ВРЕДНОСТ'' у коме је мало другачије дефинисана рефундација ПДВ, односно за члан 56а стоји:
'ПРЕДЛОГ
З А К О Н
О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О
ПОРЕЗУ НА ДОДАТУ ВРЕДНОСТ
Члан 19.​
У члану 56а став 2. тачка 2) после речи: „продавцу” додају се речи: „уплатом на текући рачун продавца”.
После става 2. додаје се нови став 3, који гласи:
Изузетно од става 2. тачка 2) овог члана, код куповине стана под непрофитним условима од јединице локалне самоуправе или непрофитне стамбене организације основане од стране јединице локалне самоуправе за реализацију активности уређених прописима из области социјалног становања, рефундација ПДВ из става 1. овог члана може да се оствари под условом да је на име уговорене цене стана са ПДВ исплаћен износ који није мањи од износа ПДВ обрачунатог за први пренос права располагања на стану, на текући рачун продавца.
У досадашњем ставу 3, који постаје став 4, после речи: „тачка 1) овог члана” додају се запета и речи: „а за власнички удео на стану до површине сразмерне власничком уделу у односу на површину до 40 м², односно до 15 м²”.
У досадашњем ставу 4, који постаје став 5, речи: „ставом 3.” замењују се речима: „ставом 4.”, а речи: „става 3.” замењују се речима: „става 4.”.
У досадашњем ставу 5, који постаје став 6, речи: „става 3.” замењују се речима: „става 4.”.
Досадашњи став 6. постаје став 7.
У досадашњем ставу 7, који постаје став 8, после речи: „поступку” додају се речи: „контроле испуњености услова за остваривање права на рефундацију ПДВ који морају да буду испуњени на дан овере уговора о купопродаји стана, осим услова из става 2. тачка 2), односно става 3. овог члана који мора да буде испуњен на дан подношења захтева за рефундацију ПДВ”.''

Болдовао сам део који је мени и даље нејасан :bash: , а подвучени део може се протумачити да уплата учешћа решен и ПДВ ??? :dil:
Да ли су то жеље или је неко мислио на подстанаре који треба да одвоје огромну суму новца за учешће и још додатно за ПДВ не знам, али ако неко зна или разуме овај језик, нека напише.

Pedja_Nbg":2qhil9qc je napisao(la):

У прелазним одредбама, требало би нагласити да се ова измена односи на све уговоре о купопродаји закључене након 1. јула 2006 године.
.....

Ja sam razumela da se refundacija PDV-a moze ostvariti tek posto se uplati ucesce, jer je to deo koji nije manji od PDV-a, a mi raspolazemo sa stanom... Poenta je u tome da svakako placamo PDV, samo je bilo pitanje kad ce nam ga vratiti, nije isto posle 2 meseca i 20godina...

Ђилас је рекао да је циљ да нови потписници уговора не морају да плаћају ПДВ,а да ће се онима који се га већ дали, у најкраћем року вратити тај новац.

bilo bi lepo da se neki pravnik javi da ovo rastumaci. ni meni nije bas jasno da li cemo morati dati 20$ ili 28%, pa onda cekati povrat
Pedja_Nbg":3fp0fzos je napisao(la):
Ђилас је рекао да је циљ да нови потписници уговора не морају да плаћају ПДВ,а да ће се онима који се га већ дали, у најкраћем року вратити тај новац.

"рефундација ПДВ из става 1. овог члана може да се оствари" како је наведено у измењеном плану закона значу да када платиш ПДВ имаш право да га рефундираш, тј. да тражиш и добијеш повраћај ПДВ-а под истим условима као и сви остали који купују станове готовински или из кредита банака.

Још једноставније, када платимо учешће и ПДВ (20%+8%) испунићемо услове да уколико нам је ово први стан поднесемо документацију, мислим пореској управи, и тражимо поврат који ћемо и добити за пар месеци (око 2 месеца).

П.С. из искуства пријатеља знам да треба гомила докуметације (они су се поштено намалтретирали) па је најбоље да одмах почнемо да прикупљамо!

Ovo je do sada bilo potrebno sto se tice dokumentacije...Kako sada stoje stvari ???

П Р А В И Л Н И К
О ПОСТУПКУ ОСТВАРИВАЊА ПРАВА НА ПОВРАЋАЈ ПДВ
И О НАЧИНУ И ПОСТУПКУ РЕФАКЦИЈЕ И РЕФУНДАЦИЈЕ ПДВ
(«Службени гласник РС», бр. 107/04, 65/06 и 63/07)

6. Рефундација ПДВ купцу првог стана
Члан 10а
Купац првог стана из члана 56а Закона остварује рефундацију ПДВ у складу са Законом, на основу писменог захтева, који подноси надлежном пореском органу.
Становима, у смислу овог правилника, сматрају се стамбени објекти, економски дељиве целине у оквиру тих објеката, као и власнички удели на тим добрима (у даљем тексту: стан).
Надлежни порески орган из става 1. овог члана је организациона јединица Пореске управе која је надлежна за пријем евиденционе пријаве обвезника ПДВ – продавца стана у складу са Правилником.
Захтев из става 1. овог члана подноси се на Обрасцу РФН – Захтев купца првог стана за рефундацију ПДВ, који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део.
Уз захтев из става 1. овог члана доставља се:
1) извод из матичне књиге рођених;
2) уверење о држављанству;
3) доказ о пребивалишту (оверена фотокопија личне карте или потврда о пребивалишту);
4) оверена копија уговора о купопродаји стана;
5) рачун или други документ који служи као рачун о купопродаји стана у којем је исказан ПДВ;
6) доказ да је уговорена цена стана са ПДВ у потпуности исплаћена;
7) изјава купца стана да купује први стан.
Ако купац првог стана захтева рефундацију ПДВ и по основу члана, односно чланова његовог породичног домаћинства, поред докумената из става 5. овог члана, доставља и:
1) документ којим се потврђује да је физичко лице по основу кога купац првог стана захтева рефундацију ПДВ члан породичног домаћинства купца првог стана у складу са чланом 56а став 5. Закона;
2) доказ о пребивалишту члана породичног домаћинства (оверена фотокопија личне карте или потврда о пребивалишту).
Изјава купца стана да купује први стан из става 5. тачка 7) овог члана даје се на Обрасцу ИКПС ПДВ – Изјава купца стана да купује први стан, који је одштампан уз овај правилник и чини његов саставни део.
Надлежни порески орган из става 3. овог члана, након извршене провере испуњености услова за рефундацију ПДВ, решењем одлучује о захтеву у року од 30 дана од дана подношења захтева и у року од 15 дана од дана достављања решења врши рефундацију ПДВ.”

Jel neko ima koliko toliko pouzdanu informaciju kolika ce biti cena stana u dr ivana ribara, s obzirom da je Dulić pominjao 1290 eur, što nije normalno.

Дулић је причао за станове који се граде у његовој организацији. Конкурс из 2008 је организовао град, тако да се Дулић ту ништа не пита.

Vrh