Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

To je optimisticki scenario.

Posto nema generalnog strajka i nije moguc, posto studenti nisu nasilni, a ostatak populacije je uplasen ili nezainteresovan ili kupljen, posto pritiska iz inostranstva nema, a sadasnja opozicia je neozbiljna, ja ne vidim kako ce radikalski kriminalci koji se jedino plase pritiska da se sklone.
Hulja je izgubio na popularnosti, ali svake izbore ce da pokrade i EU ce ih priznati.

Mozda sam glup, ali ne vidim metod i plan za 16.03. 17.03. itd.
Mozda je neko pametan, ali ja sam eto glup pa ne vidim.

I ne ocekujem to od studenata, oni su se zrtvovali i ucinili mnogo, ali ne vidim da se ostatak populacije nekako politicki povezao u prethodna 3 meseca. Ne ocekujem nasilje, ali ljudi nisu uspeli da se povezu da pokrenu nesto, osim da slede studente. U svakom normalnom drustvu to bi vilo vise nego dovoljno, ali Srbija nema normalnu vlast i radi se o bolesnom drustvu.
Mi mozemo svi da se spalimo, to nece uticati na Hulju i njegove.

Pajtic takodje smatra da je ispunjenje zahteva nemoguce dok je Hulja na vlasti. To je sada i detetu jasno. Srbija nema institucije koje bi ispunile zahteve studenata.

Генерални штрајк није предуслов за круњење СНС пирамиде. Њој су већ озбиљно начети темељи. Летаргија у друштву нестаје. Све се више отварају људи који су против режима. Губи се вера у режим и систем. Људи се дистанцирају.
Ово је лавина која је покренута и режим нема механизам да је заустави. Студентски потези су до сад били сви на правом месту. Режимски потези су сви били фијаско до фијаска, од наступа АВ, преко самоиницијативних или диригованих акција, до митинга и тирибина. Све су промашаји. А незадовољство расте и гомила се.

Sve ovo što si rekao - ja mogu da se složim sa tim.
Otprilike i ja tako mislim.

Ali da bi se ta neka nova alternativa ustanovila, da bi ona ojačala, treba ipak neko vreme.
Da se stvari iskristališu, da se uspostavi stranačka infrastruktura, da se ispolira ideologija i "ponuda" sa kojom se ide pred birače.
Računaj, sa ovim procesom koji je otvoren protestima, stvar treba da se valjda bar jedno 18 meseci dok se ta neka alternativa ne posloži, a da je kredibilna alternativa vlasti u očima birača.
I sve to POD USLOVOM da ne prave pizdarije i revoluciju, da ne pokušavaju nasilni prevrat, nego da mirno odrade posao kako Bog zapoveda i izađu čistog obraza i sa jasnom ponudom pred narod.

I onda ćeš imati izbore - što zbog inercije, što zbog izbornih uslova, dobiće SNS te izbore ali neće moći da formira vladu, ili neće moći da vlada tako komotno kao do sada.
To će generisati nestabilnost koja mora da dovede veoma brzo (12 meseci max) do novih izbora kad SNS pada i alternativa dolazi na vlast.

Eto, to je logičan i prorodan proces da se vladavima SNSa privede kraju.
NAROČITO ako pritisak sa Zapada terminalno oslabi do nivoa da Zapad više ne igra presudnu ulogu u usmeravanju domaćih političkih procesa.

Ovo je jedini put.

Meanwhile, opozicija (ova nova, kredibilna, a ne retardi iz DS metastaza) treba da ide u narod. Treba da rade ovo što Vućič danas radi.
Da održavaju tribine, mitinge, da pune sportske dvorane, da se igra, peva, razgovara o problemima, da idu od kuće do kuće, da narod oseti da neko kredibilan postoji kao alternativa.
Treba da vode POZITIVNU kampanju - da pričaju o investicijama, gradnji puteva, novim radnim mestima - i da objasne gde Vučić greši kada to isto radi i šta bi oni uradili bolje po tom pitanju, a ne retardirano, kao do sada, sve zasnivati na huljama, pederima i nepomenicima. Ne treba koristii takvu terminologiju jer ona je srcu mila samo ljudima koji su dobrano zabrazdili u mržnji. Većina naroda nije u tom fazonu, pa onda takvo izražavanje iritira i nervira i pravi kontraefekat.

Ono što NE TREBA da rade je da se majmunišu po ulicama sa kojekavim blokadama puteva, gradilišta ili ne znam čega. Time će samo postiči kontra efekat i opet skrenuti vodu na njegovu vodenicu.

Vučića će da pobedi nacionalno orjentisana stranka ili koalicija čiji politički program počinje sa rečenicom "Postoji mnogo pozitivnih stvari koje je Vučić uradio, ali smatramo da zbog mnoštva negativnosti, uključujući i korupciju i nedostatak demokratije, koja polako guši zemlju, treba dati šansu novim ljudima.... a mi smo ti novi ljudi, zalažemo se za to, to i to i tražimo podršku glasača. Pri tome garantujemo procesuiranje svih nepravilnosti koje su učinile prethodne vlasti, kojih god da su boja, bez izuzetaka i milosti."
С обзиром на мобилизацију студената у целом догађају који проживљавамо, неће бити потребно пуно времена.
Алтернатива већ постоји и само треба да ојача. Има ту и нових људи а има и рециклираних. ДС је пропао, а деривати ће ићи полако тим правцем док ће нови покрети јачати и расти.
За организовање младих да буду контролори је довољно мање од 4 месеца и ту пада СНС шема.
Студенти су засновали позитивну енергију.
Сад партије и покрети треба да почну са плановима за будућност. Верујем да ће нови да се ту снађу добро. Очекујем прилив младих у неке од покрета и партија које сам побројао. Свежа крв за нове идеје и нове приступе. Очекујем и пензију свих који су учествовали у власти а сад су опозиција, пре свега Тадић и Ђилас да крену путем Коштунице и Веље Илића.

За организовање младих да буду контролори је довољно мање од 4 месеца и ту пада СНС шема.
Pa nek ih organizuju onda. Šta čekaju?
Ako već postoji taj polet o kome govoriš - pa radiće to ljudi iz ubeđenja, ne trebaju ni pare da se plate.

Ali koliko vidim, mnogo je udobnije izvlačiti se na RTS i izborne uslove, nego ozbiljno raditi na uspostavljanju stranačke infrastrukture.
Pa jbt, ako neka stranka nije kadra da ima svoje kontrolore na svim izbornim mestima, sa kojim pravom traži da vlada?

Сад партије и покрети треба да почну са плановима за будућност. Верујем да ће нови да се ту снађу добро. Очекујем прилив младих у неке од покрета и партија које сам побројао. Свежа крв за нове идеје и нове приступе. Очекујем и пензију свих који су учествовали у власти а сад су опозиција, пре свега Тадић и Ђилас да крену путем Коштунице и Веље Илића.

Ja ništa ne očekujem od ovoga što si naveo da će se desiti.
Ne u kratkom roku.

Mladi neće u stranke, da hoće, ne bi ih studenti nogom u d.... svaki put kad se pojave na studentskim protestima.
Mladi su zabrazdili, njima je plenum in, a stranka out.... nema ništa od toga.
A tek da ovi nepomenici iz DSa odu u penziju - pa to nikad neće da se desi.

Pa nek ih organizuju onda. Šta čekaju?
Ako već postoji taj polet o kome govoriš - pa radiće to ljudi iz ubeđenja, ne trebaju ni pare da se plate.

Ali koliko vidim, mnogo je udobnije izvlačiti se na RTS i izborne uslove, nego ozbiljno raditi na uspostavljanju stranačke infrastrukture.
Pa jbt, ako neka stranka nije kadra da ima svoje kontrolore na svim izbornim mestima, sa kojim pravom traži da vlada?

Ja ništa ne očekujem od ovoga što si naveo da će se desiti.
Ne u kratkom roku.

Mladi neće u stranke, da hoće, ne bi ih studenti nogom u d.... svaki put kad se pojave na studentskim protestima.
Mladi su zabrazdili, njima je plenum in, a stranka out.... nema ništa od toga.
A tek da ovi nepomenici iz DSa odu u penziju - pa to nikad neće da se desi.
Сад је у зениту прва фаза, општенародна мобилизација.
Следеће што мора да се искристалише и где је корен корупције система јесу изборни услови - спискови и контрола.
Ту је на кораку опозиција.
Кад се ти услови нормализују, верујем да ће бити стотине хиљада друштвено свесних младих људи спремних да учествују у систему контроле регуларности изборног процеса.

Можда се до избора појави и нека студентска изборна листа о којој се причало, ко зна? Или се пленумом договоре око контроле изборног процеса као независна тела. То би и била најбоља опција.

Поред тога треба нам и медијско отварање и период слободе говора на РТС.

Bez slobodnog RTSa nemamo sanse. Ogroman broj ljudi ima i dalje izgovor da ne zna sta se dogadja. Videli smo jako je Hulja vredjao novinarku RTSa. Znaci izvestavanje o iz irima mu smeta. I blokada Expa mu sneta.

Vrh