[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=687358#p687358:1k645oe2 je napisao(la):
relja » Уто Дец 10, 2019 8:37 am[/url]":1k645oe2] Ja donekle razumem nameru iz 1947-48. najlepše mesto, najlepši pogled, najveća počast...sve je to sada deo istorije, stvari treba staviti u njihov kontekst.
Ali išarati "smrt komuni" preko "smrt fašizmu-sloboda narodu" u današnje vreme kada se vraćamo u doba ranog kapitalizma, šarati i skrnaviti krišom, noću po mraku, po grobovima kao što rade Šiptari na srpskim grobljima... to je mentalna bolest.
Ја бих рекао да је обрнуто - тежак облик - не менталне болести - већ дивљаштва и крајње идеолошке заслепљености представља сахранити своје мртве саборце на старој, најважнијој тврђави у центру главног града, исто нецивилизован као што је и полупати споменик на Игумановљевој палати, растурити Вељковићеву уметничку збирку, узимати за стално и без трага слике из Народног музеја ... поубијати десетине хиљада могућих политичких противника (и бацити део лешева подно зидина Тврђаве), лажирати изборе, Цркву практично забранити и монаштво отерати у просјачење, узимати за себе и поклањати другима туђе куће, прогласити врховног бандита за бога, лажирати историју и фалсификовати све и свашта, направити државу из које су способни бежали преко границе ризикујући живот ...
Против сам вандализма сваке врсте, али, ако су они који су ишарали овај споменик то урадили из протеста погоњеним дубљом мотивацијом и знањем - негде дубоко у себи их разумем. Нису оштетили споменик, само су га ижврљали, као што и други деценијама жврљају споменик, на пример, Кнезу Михаилу, или Вуков споменик, многе вредне зграде и историјска здања, али, занимљиво, никад није било овако јаких реакција у медијима на све то.
Не разумем оне који нису у протеклим деценијама изместили овај гробни споменик на право гробље, као што су уклонили један део непримерених споменика комунистичким злочинцима, вратили претходне називе идеолошки промењеним именима улица и градова, открили прекривене натписе на споменицима (нпр. Гробни споменик незнаном јунаку на Авали) и почели да враћају отету имовину после толиких деценија.
Ако се не уради права ствар на време, добијете - кад-тад - провалу нечијег незадовољства која по правилу никада није лепа.