То је друго издање књиге Дарка Шаренца "Паркови, људи, догађаји - Београдска скулптура у слободном простору" . Прво је изишло 1990, друго 1995.
Врло корисна и добра књига, нарочито су у њој оригинални јединствени цртежи споменика и других скулптура Лазара Ангелкова.
Мени је послужила као одлична допуна моме истраживању споменика и литература.
Аутори су направили и други књигу, 1991 "Митови и симболи - Скулптуре на београдским фасадама"...
Дакако, моја двотомна монографија БЕОГРАДСКИ СПОМЕНАРНИК обухвата све ове споменике, и остале скулптуре, али и још многе друге, у међувремену до данас настале, или које сам сама пронашла, с тим што сам ја зашла и у све установе и нешто ограниченије јавне просторе, јер и тамо постоји велик број попрсја и статуа значајних личности, и осталих скулптура.
Дакле, ја сам пописала практично СВЕ споменике и остале скулптуре на подручју града Београда, до сад укупно 1811, укључујући и удаљеније општине, а сем тога и фасадне скулптуре (статуе, рељефи, маске, херме, разни орнаменти) на до сад 838 адреса у Београду и око 100 у Земуну, као и око 150 спомен плоча - оних које се односе на историјске догађаје...
Наравно, увек постоји могућност да ће се тако негде по унутрашњости неких установа пронаћи још понешто, али и сада сам тренутно што се тиче ове тематике ја најупућенија особа, и с најобимнијом архивом и подацима, тако да - шта год вас интересује у вези са споменицима - слободно питајте
Живели!