Šta je novo?

Spomenici

Ali sam po sebi spomenik nije toliko los, koliko je pogresna forma za to mesto. Da je pozicija kao recimo Teslin spomenik, koji se gleda sa prednje strane samo prakticno, bilo bi mnogo bolje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=581778#p581778:2q6xmc4i je napisao(la):
stf » 16 Nov 2018 08:36 am[/url]":2q6xmc4i] ... али се слажем са ставом да Патријарх Павле није личност са којом се треба овако поиграти, нарочито имајући у виду његову популарност у народу који нема никакво образовање по питању уметности.

Upravo.

Очигледно је инспирација за споменик била чувена фотографија из јавног превоза а која у пуној мери симболизује скромност - највећу врлину покојног Патријарха. Љуштуратост форме недвосмислено приказује празнину у народу која је после њега остала (како неко већ примети). А сам стил "недовршености" или као што неко написа, набацаности глине јесте то избегавање чистог академизма као превазиђеног стила који је данас симбол кича.

Дело је очигледно успешно, само га треба знати схватити, а то је одувек био велики проблем.

Ružan spomenik velikom čoveku.

Slika i prilika vremena u kojem je podignut i ljudi koji u njemu donose odluke.
Loša vremena i loši ljudi.

Leposavic
pavle-2.jpg

Trebinje
spomenik-patrijarhu-pavlu.jpg

Autor se poigrao sa fotografijom iz tramvaja i to se vidi na prvi pogled. Ali prvi utisak je zaista skandalozan, jer u ovom slucaju licnost kojoj se podize spomenik je bitnija od samog umetnickog pravca, a to autor apsolutno nije uzeo u obzir. Kod Patrijarha je trebao ipak da prevlada akademizam, iako se slazem sa Stefom da je on davno prevazidjen. Da se autor poigrao cak i sa stilizacijom figure (recimo uspravne figure sa stapom) mozda bi rezultat i bio pozitivan (primer despota Stefana na Kalisu).

Spomenik u Leposavicu je prikladniji nego ovaj neuspeli eksperiment, i autori ovde i dalje ne polaze od osnove - figura u prostoru treba da se dopadne vecini gradjana, a ne samo autoru. Pozitivan odjek u ovom slucaju: autor 1%, a negativan: gradjani 99% (nikome se ne dopada).

Milsim da ce nazalost ova figura doziveti istu sudbinu kao i Gagarin na kraju.

Takodje postoje i neka pravila crkvena kod prikaza patrijarha ili svetaca
Patrijarsiski stap i mitra na glavi sto je ispostovano u leposavicu i trebinju to su simboli dostojanstva
Kao sto je umjetnik u pg raspleo polozaj prstiju na ruci na spomeniku sv .petru cetinjsko pa je ispao skandal ...
Komisija je trebala dati smjernice oko spomenika ...

Meni igleda kao los spomenik velikom coveku i patrijahu.
Mogli su da zrtvuju jos par kilograma metala i prikazu kako sedi na nekom kamenu ili klupi. Ovako kao da cuci i s....

Inspirisan ovim spomenikom, kao i jednim od predloženih rešenja za spomenik Stefanu Nemanji, Bender je odlučio da iskaže svoju umetničku crtu i da svoj predlog za (sledeći) spomenik Patrijarhu Pavlu.

Predstavljam vam svoj predlog, umetnički nazvan ''Proser''

Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2

Kao što se može notifikovati, i ja sam se malo igrao sa samom poentom koju je Patrijarh Pavle reprezentovao, a to je njegova servilnost Bogu i narodu. Glavni motiv i reprezentacija te službe bila je, između ostalog, njegova Kamilavka (obrazovani i stručni će znati o čemu se radi čak i bez guglanja).

Pogledajte prilog 1

Simplifikovana figura zapravo ima više značenja. Primarno, ona predstavlja samu strukturu Pavlovog života, simplističnu a elegantnu. Kao sekundarni umetnički sloj, primećuje se sam kolor figure - crna, odnosno noar, koja prezentuje njegovu službu Bogu i ljudima oko sebe. Na kraju, kao tercijarni a najočigledniji sloj izražaja, figura ilustruje Pavlovu Kamilavku, kao jedan od glavnih motiva i trejdmarka po kojem ga pamti veći deo populacije.

Hvala vam puno na pažnji, sa velikim nestrpljenjem isčekujem pohvale i nagrade, kao i neki sledeći konkurs na kome ću napokon moći široj javnosti da prezentujem svoje avangardno progresivne interpretacije sličnih grandioznih manifesta i okurencija. :sesir:

Inače, evo te čuvene ''slike iz tramvaja''
Pogledajte prilog 2
Evo i one iz trolejbusa
Pogledajte prilog 3
A evo kako ga mnogi pamte sa ulice
Pogledajte prilog 1

A evo i kako su neki drugi ljudi odali počast velikanima koje poštuju i slave:

Ali dobro... Šta ja znam. Nisam umetnik pa nemam prava da pričam o umestnosti i estetici. :)
A pritom sam i odrastao zatrovan propagandom da su stare škole misli, poput akademizma, kobajagi bile nekakva umetnost... :)

Nego, idem sad dalje da radim, čujem da Indusi nameravaju da grade statuu nekoj njihovoj drevnoj boginji. Pa moram da uradim kvalitetan render točka u 3D MAXu. Zašto točak? Zašto da ne? :) Ako može prsten da predstavlja Stefana Nemanju, što ne bi mogao točak da predstavlja indijsku boginju...? :sesir:

Moje misljenje je da je spomeniku ljudima od Crkve mesto u crkvi (manastiru, porti...) a ne vani.

Ako vec treba da se nadje u profanom prostoru onda je pozeljno da prevazidje prizemne osobine klerikalne hjerarhije (skiptari, mercedesi itd) i pokusa da docara ono neopipljivo sto vernika ispunjava.

Levitirajuci starac lep je prikaz nadahnuca koje vera ume da ulije u coveka. Oboren pogled, smirenost, usresredjenost, skromnost, kip ne prikazuje Patrijarha kao poglavara Crkve vec Pavla kao vernika.

Sirova plastika iskren je odraz nesavrsenstva ljudskog bica i duha, prostor za promenu, napredak ili propast. Samo Sveti Duh je savrsen, ostalo je sirova glina. Barem tako hriscanstvo nalaze.

Unutrasnja supljina kipa moze biti doista simbol praznine i prolaznosti ovozemaljskog zivota, ali moze pak biti i poziv za pridruzivanje, prostor za doslovni "ulazak u tudju kozu" i preispitivanje sopstvenog bica.

Elem, dostojanstvo nije u simbolima moci (skiptari, krstevi, mercedesi, kalasnjikovi i misici), vec u skromnosti i dostizanju naizgled nemoguceg, narocito u veri.

Mislim da nijednom delu ne treba neki dugačak opis da bismo shvatili šta je "pisac hteo da kaže". To jeste potrebno u nekim vrstama umetnosti, ali kod ovakvih kipova mi se čini da posmatrač sam treba da shvati koja je autorova poruka.

Постављен постамент за споменик Карлу Малдену, откривање 20. новембра

AmVfRrT.jpg

То је друго издање књиге Дарка Шаренца "Паркови, људи, догађаји - Београдска скулптура у слободном простору" . Прво је изишло 1990, друго 1995.

Врло корисна и добра књига, нарочито су у њој оригинални јединствени цртежи споменика и других скулптура Лазара Ангелкова.
Мени је послужила као одлична допуна моме истраживању споменика и литература.

Аутори су направили и други књигу, 1991 "Митови и симболи - Скулптуре на београдским фасадама"...

Дакако, моја двотомна монографија БЕОГРАДСКИ СПОМЕНАРНИК обухвата све ове споменике, и остале скулптуре, али и још многе друге, у међувремену до данас настале, или које сам сама пронашла, с тим што сам ја зашла и у све установе и нешто ограниченије јавне просторе, јер и тамо постоји велик број попрсја и статуа значајних личности, и осталих скулптура.
Дакле, ја сам пописала практично СВЕ споменике и остале скулптуре на подручју града Београда, до сад укупно 1811, укључујући и удаљеније општине, а сем тога и фасадне скулптуре (статуе, рељефи, маске, херме, разни орнаменти) на до сад 838 адреса у Београду и око 100 у Земуну, као и око 150 спомен плоча - оних које се односе на историјске догађаје...

Наравно, увек постоји могућност да ће се тако негде по унутрашњости неких установа пронаћи још понешто, али и сада сам тренутно што се тиче ове тематике ја најупућенија особа, и с најобимнијом архивом и подацима, тако да - шта год вас интересује у вези са споменицима - слободно питајте :)

Живели! :vops:

Mislio sam da ovo nikada ne bih rekao, ali ovaj spomenik Patrijarhu je bolje pretopiti i napraviti novi ili ga potpuno ukloniti . Ovo je poniženje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=581042#p581042:kb86q51k je napisao(la):
zexland » Uto Nov 13, 2018 10:48 am[/url]":kb86q51k]Da li su oni normalni...
I ja se pitam samo ne znam na koga se tačno odnosi, pa bih pre pitala... da li smo mi građani normalni što ništa ne preduzimamo.

Što se tiče spominka blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu moje je mišljenje da nikako nije potreban, ko razume shvatiće i zbog čega.
Za moje pojmove, spomenik kao vajarsko delo umetničke vrednosti (ne obazirući se koga predstavlja), jeste spomenik u Leposaviću, sve ostalo je puko iživljavanje koje se naširoko analizira a ništa ne objašnjava.
Najbesmislenije pitanje koje čovek može potaviti umetniku jeste - šta predstavlja (tvoje) delo?
https://www.telegraf.rs/vesti/1568398-p ... osovu-foto

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=581694#p581694:kb86q51k je napisao(la):
Arahne » Čet Nov 15, 2018 8:35 pm[/url]":kb86q51k]Strašno i sramotno.....
Tačno i zato hitno ukloniti, a ko ga je postavio i odobrio postavljanje momentalno i kolektivno da podnesu ostavke.

visnjceva
c6596e0f73d0794f51e8a19d5bd3510b.jpg

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=582054#p582054:10bu3n7b je napisao(la):
Zaza Bg » 17 Nov 2018 05:11 pm[/url]":10bu3n7b]Постављен постамент за споменик Карлу Малдену, откривање 20. новембра

AmVfRrT.jpg

Само вас гледам ових дана шта пишете, и не верујем да је то ипак достигло такве размере...

Уздржавам се, као и обично стрпљива и добре воље, тражећи било какву искрицу луцидности у свем том чудноватом заносу...

Али, не налазим је...

Неподношљива лакоћа олаких судова и осуда...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=582284#p582284:1ekzcz14 je napisao(la):
CASTELBIANCO » 18 Nov 2018 07:36 pm[/url]":1ekzcz14]visnjceva
c6596e0f73d0794f51e8a19d5bd3510b.jpg

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока
Вишњићева 19 и 21. Зградe су првобитно из 1903, скулптура постављена касније, дозиђивање 1926. и 1933.
Власник: Добривоје Добра С. Петковић, адвокат. Арх. Фрања Урбан.

Vrh