Šta je novo?

Spomenici

Ne znam da li je o ovom vec pisano ali "osvezen" je spomenik na crvenom krstu...nikad on nije bio nesto grandiozan ali sad mi bas deluje nekako "jeftino"...na fotki i ne izgleda..ali uzivo...

3fd5fc8d1583dd919185abebd4dce265.jpg



Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
 
Mozda je i neko od gradjana uljepso krst
Treba pitati zavod
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=581010#p581010:am9zm4z5 je napisao(la):
milanobelgrade » 13 Nov 2018 08:36 am[/url]":am9zm4z5]Ne znam da li je o ovom vec pisano ali "osvezen" je spomenik na crvenom krstu...nikad on nije bio nesto grandiozan ali sad mi bas deluje nekako "jeftino"...na fotki i ne izgleda..ali uzivo...

3fd5fc8d1583dd919185abebd4dce265.jpg



Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
file.php


Pa da li je moguće?
Zašto, pobogu?
Da li je moguće da ta dnevnica majstorima, taj utrošeni materijal i "posredničke usluge" nekome vrede više nego jedan od simbola starog Beograda, pa da baš mora da ga ovako unakazi????
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=581168#p581168:m65on543 je napisao(la):
direktor » 13 Nov 2018 03:43 pm[/url]":m65on543]Neko je smatrao da nije dovoljno crven ...

A i ne razlikuje boje baš najbolje...
 
Остало људима фарбе од силних реконструкција фасада па реко греота да се баци... :kafa:
 
Скулптура патријарха Павла од данас у Ташмајданском парку
Аутор идејног решења споменика у народу омиљеном патријарху цењеног међу верницима свих конфесија је вајар Зоран Малеш

patrijarh.jpg

На зеленој површини између трамвајске окретнице у Ташмајданском парку и платоа испред Цркве Светог Марка изливен је постамент на који ће данас бити постављена бронзана скулптура патријарха Павла. Споменик би свечано требало да буде откривен 15. новембра, на дан упокојења 44. поглавара Српске православне цркве (СПЦ).

– Из ливнице из Смедерева данас ће бити допремљена патинирана скулптура висине 1,8 метара и монтирана у Ташмајданском парку – потврдио је Мирослав Родић, директор Националне галерије који је укључен у овај пројекат.

У народу омиљеног патријарха цењеног међу верницима свих конфесија аутор идејног решења споменика вајар Зоран Малеш, представио је у седећем положају, благо погнуте главе тако да одише скромношћу и духовношћу.

Подизање споменика, чија је вредност 50.000 евра, финансира „Атлас група”. Обележја „свецу”, како је у народу овај поглавар био ословљаван док је водио СПЦ, постоје у Лепосавићу, Бајиној Башти и Требињу, а име патријарха Павла носе булевари и улице у Београду, Новом Саду и Зрењанину.

Подизање споменика на Ташмајдану благословио је патријарх Иринеј, а у одбору за његову реализацију су епископ ремезијански Стефан, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, заменик градоначелника Горан Весић, градски урбаниста Милутин Фолић и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић.

Студирао медицину, радио на грађевини
Патријарх Павле рођен је у земљорадничкој породици у селу Кућанци у тадашњој Аустроугарској 11. септембра 1914. као Гојко Стојчевић. Одгајала га је тетка јер је рано остао без родитеља.

После завршене ниже гимназије у Тузли и богословије у Сарајеву дошао је у Београд где је уписао Богословски факултет и упоредо медицину. Да би се издржавао, радио је на београдским грађевинама.

У манастиру Благовештење замонашио се 1946. године. За епископа рашко-призренског изабран је 29. маја 1957. Сведочио је у Уједињеним нацијама, пред многобројним државницима, о страдању српског народа на КиМ.

Српски патријарх постао је 1990. године. У његово време настава веронауке је враћена у школе, а Богословски факултет у Београдски универзитет.
ИЗВОР ПОЛИТИКА
http://www.politika.rs/scc/clanak/415629/Skulptura-patrijarha-Pavla-od-danas-u-Tasmajdanskom-parku
 
Video sam ga jednom u tramvaju, kao onom iza, baš u ovoj pozi :)
 
Ево и од мене данашња фотографија споменика

46431696_10217806298053513_6166679228591898624_n.jpg


... и то би био мој до сад 1811. забележени...
 
Zar nije trebao biti na zelenoj povrsini ka bulevaru nekako logicnije izmedju dvije novo poplocane povrsine ...ispred crkve
 
Da li možda postoji ime za ovaj "stil" u vajarstvu?

Meni, kao totalnom laiku koji "ne razume šta je umetnost", ovo deluje kao da je kalup za livenje napravljen na nezavršenom modelu kada je još bio u "gruboj fazi" dok je umetnik još uvek lepio komade gline i nije stigao da oblikuje detalje.

A kakav smo narod, možemo očekavati da neko postavi nokšir ispod skulpture.

I to ne bi bilo nepoštovanje prema pokojnom patrijarhu, to bi pre bila ocena "dela" (i onoga koji ga je naručio i prihvatio takvog kakvo je).
Ko će ga znati, možda je ovo i neka vrsta osvete nekih ljudi, onakvog čoveka ovekovečiti na ovaj način...
 
Kad bolje razmislim bolje da su u potpunosti replicirali ovu fotografiju.
patrijarh-pavle-u-tramvaju.jpg
 
Сличан принцип није непознат у скулптури. Ево једнога примера.

jNXVbtN.jpg


Овај примерак споменика снимила сам својевремено у дворишту атељеа аутора, вајара Драгана Раденовића, изнад Гроцке. Оригинал се налази у Апатину.
 
Ma dobro, nije ništa sporno u samom položaju tela, nego ukupan utisak je - pa ja bih rekao jadno i nekako... aljkavo.
Nezahvalno je kritikovati umetnike, ali mene je sramota ovog spomenika (a nisam baš neki vernik).
 
Моја прва асоцијација на овај споменик, је да је гледан са стране, превише ''авангардан''. Када сам видео слику од позади, прво што ми је пало на памет је да је неко хтео да прикаже како иза једног тако великог човека, као и унутар њега, као предводника српског православља, у периоду од 20 година, стоји једна велика празнина. Као да нам се шаље порука да је он био само човек, иза кога ништа није остало, ни у погледу његовог дела, ни у погледу њега као личности. Овај споменик као да пркоси онима који би желели да га једнога дана и званично прогласе за свеца. Без икакве намере да проширим расправу на политику, ово ме подсећа на постављање жене хомосексуалног опредељења на место председника владе (не премијера), и то од стране човека (а ја верујем групе иза њега) који је скоро цео свој живот важио за сировину, хомофоба, шовинисту итд. Можда неко хоће да нам бркне у око, као и тад. Изгледа неки експеримент над нама...
Мене све ово као човека не погађа толико, и због тога што српски идентитет не везујем много за вероисповест, али ако бих и имао лоше мишљење о покојном патријарху или да сам пак ''толерантни атеиста'', радије бих се успротивио постављању било каквог споменика, него да га неко прикаже овако. Будући да сам момак који има доста интересовања за уметност (пре свега сликарство), мислим да је његов лик крајње недостојнно приказан. За човека који је био веома низак, крхке грађе, али јаког ума, човека који је цео пост годинама проводио само на хлебу и води, и који у јавности није показивао бахатост својих следбеника и колега у мантијама (нису само у питању аутомобили), његово лице, цела фигура делује као да је реч о једном од горе поменутих ''верских радника''. Споменик у природној величини, где је покојни патријарх седи замишљен над књигом и слично томе, би по мени био много бољи приказ малог - великог човека.
Иначе сам веома резервисан по питању постављања споменика у било чију част, тако да је ово опажање из чисто социолошког и уметничког угла.
 
Pokušaću ukratko. Spomenik patrijarhu Pavlu nije samo umetničko delo, nego je značajan simbol za srpski narod. Nije za džabe izabrano to mesto gde je postavljen. To je mesto gde su spaljene mošti sv. Save.
Patrijarh Pavle ima posebno mesto u istoriji srpskog naroda. Prikazivanje njegovog tela na ovaj način desakralizuje simboliku njegove ličnosti.
Postoje neke stvari koje se ne rade kada su u pitanju simboli. Ne postavlja se telo patrijarha Pavla u ovakav položaj bez oslonca, čvrstog. Sa sve rasvetom ispod stražnjeg dela.
Ovde se ne može primeniti kriterijum umetničkog vidjenja, slobode, itd.....
 
Мислим да је ово пример вајарског дела којим треба представити личност а избећи класичан академизам у погрешно време који би кокетирао са кичем (као пример Стефана Немање) ... али се слажем са ставом да Патријарх Павле није личност са којом се треба овако поиграти, нарочито имајући у виду његову популарност у народу који нема никакво образовање по питању уметности.
 
Vrh