Šta je novo?

Spomenici

Ругање споменику. Ено им нови центар града за дочек.

Ne brini se, ima i tamo. Marija Šerifović. I to sve u jeku odustajanja od Gradskog dočeka širom Srbije.

@ZvezdarkaVracaric

Da li znate nešto o zgradi u Kursulinoj 17? Tražio sam ali nisam uspeo ništa konkretno da nađem.

20230323_132154.jpg

20230323_132305.jpg

@ZvezdarkaVracaric

Da li znate nešto o zgradi u Kursulinoj 17? Tražio sam ali nisam uspeo ništa konkretno da nađem.

Pogledajte prilog 225275

Pogledajte prilog 225276
Знам. Ово је била зграда Удружења ратних инвалида...
Опширније о томе може се наћи у мојој Књизи трећој БЕОГРАДСКОГ СПОМЕНАРНИКА - Фасадна скулптура у Београду.
Хвала.

Постамент достојан лика и дела. Али цела слика је недостојна Славије. Ррррушии

Ево предлог, Београд на води. Нема ни један споменик.

Драгољуб Дража Михаиловић већ има два споменика у Београду, тако да то ипак није приоритет. Најпре би споменик требало подићи најважнијем и највећем српском краљу у историји, Светом Краљу Милутину Немањићу. Затим, један монументални и достојни споменик другом највећем Србину, Михајлу Пупину (оних пар попрсја његових по граду, једва видљивих, тешко да се могу рачунати)... Такође, достојан споменик треба подићи и другом највећем и најважнијем српском краљу - Александру Карађорђевићу, јер оних исто тако пар мањих попрсја није довољно.

Зна ли неко: Да ли у Борчи и даље (по)стоји онај споменик војводи Стевану Шупљикцу поред шеталишта крај Дунава?

u ,,žive,, spomenike bih uvrstio i imena evo
iteresantan tekst o tome :

,, ... pa nabrojala određena i objasnila šta znače u prevodu:

Abrašević (čovek pegavog lica),
Amidžić (stric), Barjaktarević ili Bajraktarević (zastavnik), Borozan (trubač), Bulut (oblak), Vermezović (koji ne daje), Delibašić (najbolji junak, zapovednik odreda delija), Delić (junak; stražar kod vezira i paša), Dizdarević (upravnik tvrđave), Dunđerski (stolar i zidar), Jaramaz (nepristojan, nestašan; koji ne vredi), Karakašević (crnih obrva), Karadžić (crnomanjast), Lagumdžija (miner), Malbašić (starešina mahale ili sela), Mutavdžić (zanatlija koji pravi prostirke i pokrovce od kozje dlake), Subašić (nadzornik imanja ili gradski nadzornik, „gradski menadžer”), Peškir (ubrus), Terzić (krojač), Topalović (hroma osoba), Tufegdžić (puškar). Uzunmirković (visoki Mirko), Šebek (pavijan; ružan i drzak čovek), Šišmanović (debeo).
😃

Ова гробљанска естетика ми уопште није по души.
Прво, јер ми то немамо ниједан више гранит него само црне боје?
Друго, зашто све мора да буде најјефтиније четвртасто па да се лепе плоче, које ће кроз неку годину и да отпадну?
шта фали округлим постаментима? Шта фали украсним карнилурима? Зашто баш црна боја, зашто гранит?

Вероватно из разлога што су споменик подигли и финансирали сами станари павиљона тј удружење "Павиљонац". А и овај споменик није баш јефтин.

Vrh